1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prysmian Kablo, s.r.o.

Prysmian kablo 19Sme jedným z konštrukčných lídrov a v tomto trende plánujeme pokračovať

Spoločnosť Prysmian Kablo, s.r.o., je súčasťou svetového gigantu vo výrobe káblov a systémov pre telekomunikácie a energetiku – Prysmian Group. Silné zázemie materskej spoločnosti poskytuje široké finančné alternatívy pri rokovaniach s dodávateľmi aj zákazníkmi a umožňuje vyrábať vo veľkom s plynulým prepojením na medzinárodné trhy. S mnohými výrobnými závodmi vo svete koncern poskytuje kompletné portfólio špičkových výrobkov pre telekomunikačný priemysel ako sú optické vlákna, optické a medené káble, spojovací hardvér či hardvér k interiérovým inštaláciám a dátovým káblom.

Výrobný závod v Záborskom pri Prešove sa sústreďuje na výrobu káblov z optických vlákien a dátových medených káblov. Až 60 % tovaru končí v Nemecku, Francúzsku, štátoch Beneluxu, Švajčiarsku a severských krajinách. O situácii v kabelárskom priemysle a neustále sa meniacom trhu sme sa porozprávali s Ing. Erichom Štefanským, konateľom a generálnym riaditeľom Prysmian Kablo v Záborskom.

1. novembra 2018 došlo k zlúčeniu spoločností Draka Comteq Slovakia s Prysmian Kablo. Aké dôvody viedli k fúzii?

Šlo o administratívny krok s cieľom optimalizácie nákladov. Neprebehli žiadne zásadné organizačné zmeny ani prepúšťanie zamestnancov. Veľké nadnárodné podniky pristupujú k opatreniam smerujúcim ku šetreniu primárne v spojitosti s auditmi. V našom prípade prebehlo zlúčenie dvoch samostatných entít do jednej.

Ako je na tom spoločnosť v súčasnosti z hľadiska ekonomických ukazovateľov?

Naša spoločnosť konštantne rastie. Objemy v obidvoch segmentoch, to znamená vo výrobe medených aj optických káblov, medziročne stúpajú a efektivita sa zvyšuje.

Patríte k popredným výrobcom v kabelárskom priemysle. Ako prebieha distribúcia?

Distribuujeme káble podľa objednávok z nášho zákazníckeho centra so sídlom v Kolíne nad Rýnom. Odtiaľ prichádzajú objednávky pre našu výrobu so zadefinovaním odberných miest. Dodávky realizujeme buď priamymi závozmi od nás alebo cez logistickú centrálu v nemeckom Norimbergu. Našimi odberateľmi sú veľké spoločnosti a veľkoobchody, ktoré sa zaoberajú kabelárskymi produktmi a primárne ide o stavebné spoločnosti. Naše káble sú používané pri budovaní dátových centier, v školách, na letiskách, v nemocniciach.

Vaša spoločnosť zabezpečuje kabelárske riešenia v súlade so špičkovými technológiami. Aké sú aktuálne trendy v tejto sfére?

Kabelársky priemysel musí byť vždy o krok vpredu a dokázať reagovať na situáciu, ktorá nastane o niekoľko rokov. Pri výrobe počítame s faktom, že už o päť rokov bude vyvinutá oveľa precíznejšia technológia ako tá dnešná. Precíznosť v prenose dát znamená predovšetkým nárast ich objemu. Znamená to, že už dnes musíme predávať káble so schopnosťou prenášať objemy dát, ktoré o 10 až 15 rokov budú štandardom.

Majú odberatelia špecifické požiadavky?

Káble vyvíjame, respektíve vyrábame na exaktnú požiadavku zákazníka. Väčšinový prípad v optickom segmente je, že zákazník definuje dizajn a vlastnosti pre príslušnú oblasť. Nedávno sme pracovali na veľkých dodávkach pre odvetvie ťažby ropy v Severnom mori, kde musia byť splnené veľmi prísne protipožiarne požiadavky a tiež kritériá stability voči vonkajším environmentálnym aspektom ako morská voda, silná veternosť, striedanie vysokých a nízkych teplôt v denných a nočných hodinách. Odlišne prebieha situácia vo výrobe medených káblov, ktoré dodávame pre stavebníctvo a míňajú sa ako „teplé rožky“. Každá budova predstavuje veľkú hodnotu s vybudovanou diaľničnou dátovou sieťou v podobe káblov. Má určitú kapacitu, ktorá však musí byť neporovnateľne väčšia ako poskytuje aktuálna technológia vysielačov a prijímačov.

V roku 2017 ste spustili prevádzku novej výrobnej haly. Aké boli celkové investície na jej vybudovanie?

Celkové investície dosiahli nad 30 miliónov eur a zahŕňali aj nákup novej technológie.

V súčasnosti mnohé odvetvia zápasia s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov. Ako tento problém rieši vaša spoločnosť?

Snažíme sa udržať trend, ktorý u nás platí dlhé roky. Spočíva v udržaní čo najnižšej miery fluktuácie. Staviame na ľuďoch, ktorých máme, to znamená na stabilizovanom kolektíve zamestnancov. Za týmto účelom využívame nástroje v podobe rôznych benefitov ako sú vysoko akceptovateľné pracovné prostredie, tréningové procesy alebo možnosti zvyšovania kvalifikácie, čo prináša veľmi pozitívne odozvy vo vonkajšom prostredí. Konkrétne Prysmian Kablo nepociťuje extrémny problém s náborom kvalifikovanej pracovnej sily. Patríme medzi TOP zamestnávateľov s ponukou nadpriemerného platového ohodnotenia. Máme veľmi pozitívny status a poskytujeme ako štandardné, tak aj menej štandardné benefity. Pracujeme na pozitívnom imidži celej spoločnosti, a preto sa k nám ľudia hlásia.

Poskytujete šancu pracovať v špičkovej spoločnosti aj mladým?

Máme rozpracovaných niekoľko programov pre zamestnávanie mladých talentov. Jeden z nich je tzv. Graduate program, cez ktorý najúspešnejší vysokoškolskí absolventi získavajú prax v rôznych výrobných závodoch koncernu Prysmian Group. V januári sme spustili ďalšiu edíciu náborových programov. Program s názvom MAKE IT je adresovaný inžinierom v oblasti výroby a SELL IT je venovaný oblasti odbytu a marketingu. Touto cestou oslovujeme mladých ľudí, ktorí síce nie sú čerstvými absolventmi, ale po skončení školy už pracovali v priemyselnom odvetví, kde nadobudli praktické skúsenosti. Ďalej rozvíjame prípravu tréningových procesov a na technických pozíciách zamestnávame mnoho takto získaných mladých ľudí. K podobne zameraným programom, samozrejme, patrí vzájomná spolupráca s univerzitami, ktoré nám poskytujú vzdelaných odborníkov a naša spoločnosť im zároveň slúži ako orientačný stimul.

V súčasnosti firmy vsádzajú na filozofiu zodpovedného podnikania a udržateľného rastu. Akými cestami ju rozvíja vaša spoločnosť?

Ide o celofiremnú filozofiu, na ktorej stojí podnikanie všetkých našich segmentov. Z environmentálneho hľadiska sa správame veľmi zodpovedne a neustále pracujeme na znižovaní uhlíkovej stopy. Rovnako zodpovedne pristupujeme k spracovávaniu odpadu a napredujeme v hľadaní možností jeho spätného využitia.

Požiadavky na objem prenosu káblov neprestajne rastú. Platí to aj o bezpečnosti?

Keďže sme dodávateľmi materiálov, ktoré spadajú do segmentu stavebníctva, týka sa nás problematika CPR, čiže smernica o nutnosti certifikácie horľavosti, ktorá vstúpila do platnosti v roku 2017. Všetky naše produkty podliehajú povinnému testovaniu a prechádzajú všetkými požadovanými kvalifikačnými skúškami. Tie zabezpečujú kategorizáciu do šiestich skupín podľa stupňa horľavosti. Príprava a celý proces predstavuje nákladnú záležitosť. Práve do tejto oblasti sme v poslednom období nasmerovali obrovské množstvo financií.

Aké sú najbližšie ciele Prysmian Kablo?

Sme jedným z konštrukčných lídrov a v tomto trende plánujeme pokračovať. Rast výrobného objemu máme naplánovaný s výhľadom na najbližšie dva roky. Pracujeme na výraznejšom posilnení v logistických aktivitách. Máme vytvorený predpoklad priamej distribúcie vytvorenej z územia, kde pôsobíme. Úloha logistického centra v Nemecku by tak mala byť v určitej miere znižovaná v prospech aktivít prebiehajúcich na Slovensku.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...