1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prysmian Kablo, s.r.o.

Prysmian kablo 19Vyvíja a vyrába káble aj pre švajčiarsky CERN

Spoločnosť Prysmian Kablo, s.r.o., ktorá do 31. októbra 2018 pôsobila pod názvom Draka Comteq Slovakia, s.r.o., je súčasťou koncernu Prysmian Group, svetového lídra v odvetví výroby káblov a systémov pre telekomunikácie a energetiku. S viac ako 30-tisíc zamestnancami a 112 závodmi na 6 kontinentoch sveta má koncern silnú pozíciu na trhoch s vyspelými technológiami a ponúka v branži najširšie portfólio výrobkov, služieb, technológií a know-how.

V rámci energetiky sa Prysmian Group angažuje v oblastiach podzemných a podmorských silových káblov a prenosových systémov, špeciálnych káblov na rôzne priemyselné účely a stredno a nízkonapäťových káblov pre stavebný priemysel a infraštruktúru. V odvetví telekomunikácií vyrába koncern káble a káblové príslušenstvo na účely prenosu hlasu, videa a dát. V tejto súvislosti ponúka kompletné portfólio optických vlákien, optických a medených káblov a spojovacích systémov.

Spoločnosť Draka Comteq Slovakia (po novom Prysmian Kablo), ktorá vznikla v máji 2006, prispieva k plneniu koncernových cieľov. Činnosť závodu sídliaceho v Prešove sa sústreďuje hlavne na výrobu multimediálnych dátových káblov. „Byť súčasťou koncernu Prysmian Group znamená, že sme to my, kto určuje trendy v kabelárskom priemysle a prakticky na celom svete. Sila materskej spoločnosti sa prejavuje okrem veľmi dobrého technologického zázemia a širokých finančných možností aj pri vyjednávaní, nákupe materiálov, pri tlačení našich dodávateľov do vývoja nových materiálov. Inak sa nakupujú komponenty v prípade, že ste malá firma, inak pre takéto gigantické spoločnosti,“ hovorí na úvod Ing. Erich Štefanský, riaditeľ prešovského závodu Prysmian Kablo, s.r.o., ktorý počas svojej viac ako 12-ročnej existencie prešiel viacerými významnými míľnikmi.

Rok 2006 bol nielen rokom vzniku spoločnosti, ale zároveň aj rokom, kedy vyrobila prvé kilometre dátových káblov. O štyri roky neskôr došlo k vybudovaniu ďalších výrobných priestorov, ktoré vtedy znamenali zdvojnásobenie produkcie. V roku 2011 došlo k fúzii s dovtedajšou konkurenčnou spoločnosťou PRYSMIAN. K nedávnym dôležitým bodom v histórii podniku patrí rok 2015, kedy bola dokončená výstavba prvej etapy vlastných výrobných priestorov a zároveň odštartovala produkcia káblov z optických vlákien. K posledným historickým momentom patrí 1. november 2018, kedy sa Draka Comteq Slovakia, s.r.o., spojila so spoločnosťou Prysmian Kablo, s.r.o., predajcom káblov a optických vlákien so sídlom v Bratislave. „Toto zlúčenie vzniklo na základe požiadavky vedenia Prysmian Group na redukciu počtu entít v jednotlivých krajinách pôsobenia spoločnosti a prinieslo aj zmenu názvu spoločnosti Draka Comteq Slovakia na Prysmian Kablo. K žiadnej zásadnej organizačnej zmene fúziou nedošlo,“ upresnil Erich Štefanský.

Káble putujúce do celého sveta

Produktové portfólio spoločnosti Prysmian Kablo v Prešove možno rozdeliť na výrobu dátových medených káblov a  káblov z optických vlákien. Vlani vyrobili v závode viac ako 150-tisíc káblových kilometrov dátových medených káblov a 40-tisíc kilometrov optických káblov. Všetky výrobky končia buď v centrálnom logistickom sklade v nemeckom Norimbergu, odkiaľ sú ďalej distribuované do celého sveta, alebo priamo u odberateľa. K najväčším odberateľom patrí Nemecko (60 %), ďalej Francúzsko, Benelux a severské krajiny (38 %) a zvyšok končí v Izraeli, Švajčiarsku, Kostarike či Paname. Káble spoločnosti Prysmian Kablo sa najčastejšie využívajú v stavebníctve, pri budovaní dátových centier , na letiskách, školách alebo nemocniciach, ale aj na špecifických projektoch. Jedným z najlukratívnejších zákazníkov je švajčiarsky CERN.

Vlani vyrobila spoločnosť zhruba 200-tisíc káblových kilometrov dátových medených káblov (nárast o 30 % oproti roku 2017) a približne 45-tisíc kilometrov optických káblov. „Nárast výroby súvisí s výstavbou novej výrobnej haly o rozlohe 28-tisíc m², ktorú sme dokončili v roku 2017. Investícia za 33 miliónov eur zahŕňala aj nákup novej technológie. S tým súvisí aj zvýšenie počtu pracovných miest zo 180 na aktuálnych 270,“ povedal riaditeľ Erich Štefanský. Okrem štandardných výrobných pozícií obsadzovali vo firme aj miesta procesných inžinierov, technológov ,vývojárov a kvalitárov. Vývoj a výskum majú totiž v prešovskom podniku nezastupiteľné miesto.

Ako každá spoločnosť v Európe sa však aj oni potýkali s náročnejším procesom obsadzovania kvalifikovaných pozícií, ale napokon sa im to podarilo vyriešiť. „Naša spoločnosť má niekoľko programov vrátane tzv. Graduate programu, ktorý ročne vyberá na celom svete zhruba 50 špičkových absolventov vysokých škôl. Tí prechádzajú praxou v rôznych výrobných závodoch na rôznych pozíciách koncernu Prysmian Group. Toto je jeden zo spôsobov ako zabezpečiť novú, mladú a technicky vyspelú generáciu našich zamestnancov, ale samozrejme, orientujeme sa aj na priame nábory pracovníkov,“ vysvetlil riaditeľ. Narážal tým na dobre koncipované stredné odborné školstvo a vysoké školy s technickým zameraním v prešovskom a košickom regióne, vďaka ktorým si majú z čoho vyberať. Výhodou sú však aj benefity, ktoré spoločnosť Prysmian Kablo ako zamestnávateľ ponúka: „Naša firma patrí medzi TOP zamestnávateľov s nadpriemerným platovým ohodnotením, čo je určite veľkou motiváciou, prečo u nás pracovať. K tomu by som doplnil pracovný cyklus, bezpečnosť práce, samotné pracovné prostredie a atmosféru vo firme,“ dodal Erich Štefanský. Jeho tvrdenie podčiarkuje aj fakt, že v závode majú veľmi nízku fluktuáciu zamestnancov.

Investície prinášajú výsledky

O tom, že spoločnosť Prysmian Kablo nespí na vavrínoch, svedčí spomínané vybudovanie nových výrobných priestorov a navýšenie produkcie výroby káblov. Investície však pokračujú ďalej aj v tomto roku. Riaditeľ spoločnosti ich rozdelil na tzv. intenzívne a extenzívne parametre. Pod extenzívne zaradil dobudovanie strojového parku v novej výrobnej hale a k intenzívnym patrí ešte efektívnejšie využitie výrobných technológií a s tým súvisiaci vývoj káblov. „Nakoľko sme lídrom vo výrobe káblov, prechádzame permanentným procesom vývoja nových produktov. V prípade optických káblov budeme vyrábať aj káble s vysokým počtom vlákien . Sú to požiadavky špecifických odberateľov, akým je napríklad CERN,“ objasnil Erich Štefanský. Ďalšie investície smerujú do rozširovania už aj tak širokého portfólia produktov na základe stále sa vyvíjajúcich a meniacich požiadaviek ich zákazníkov .

Prešovský závod je zároveň aj lídrom v spracovaní optického vlákna. Aktuálne produkuje káble obsahujúce technologickú špičku, vlákno typu OM5. Čo sa týka medených káblov, tam sa vývoj posúva smerom ku zvyšovaniu frekvenčných prenosov a k miniaturizovaniu. „Zákazníci požadujú typy káblov, ktoré prinesú vyšší výkon pri zmenšených priemeroch káblov,“ upresnil riaditeľ. Uspokojiť ich požiadavky je o to jednoduchšie, že vývoj prebieha aj pod strechou spoločnosti Prysmian Kablo a podieľajú sa na ňom aj kolegovia z Nemecka a Talianska. „Našou parketou sú najmä káble z optických vlákien, keďže požiadavky zákazníkov na variabilitu týchto produktov sú oveľa častejšie a rozmanitejšie než u medených káblov,“ doplnil Erich Štefanský.

Tieto požiadavky sa ešte znásobili v lete 2017, kedy do platnosti vstúpila európska smernica CPR (Construction Products Regulation), ktorá hovorí o tom, že všetky materiály definované ako stavebné materiály podliehajú nutnosti certifikácie stupňa horľavosti. Keďže aj káble sú vnímané ako stavebné materiály, automaticky spadajú pod túto smernicu. „Káble možno podľa stupňa horľavosti roztriediť do kategórií A, B, C, D, E, F. Čím náročnejšia stavba z hľadiska požiarnej odolnosti, tým vyššiu triedu zákazník požaduje. Môže napríklad požadovať ten istý typ kábla, ale s vyšším stupňom požiarnej odolnosti,“ doplnil riaditeľ oblasť, kam smerovalo za posledné mesiace enormné množstvo financií.

Budúcnosť vo svete káblov

A kam bude smerovať vývoj káblových systémov? Ten pôjde dopredu ruka v ruke s technologickým vývojom, ktorý so sebou nesie Industry 4.0. Vo svete priemyslu totiž hrajú prím automatizácia a robotizácia a tomu sa budú musieť prispôsobiť aj inovácie v oblasti káblov. „Kabelársky priemysel musí byť v tomto smere ešte o krok dopredu. My musíme totiž už dnes vyrábať káble na spojenie takého vysielača a prijímača, ktoré ešte ani nie sú na trhu,“ povedal Erich Štefanský, ktorý ako príklad uviedol klasickú stavbu budovy. „Nikto nemá záujem po piatich rokoch, keď v budove pribudnú nové technológie, meniť kompletnú kabeláž, pretože tá aktuálna nie je dostatočne výkonná a neprenesie objemy dát v takej intenzite a v takej kvalite ako na začiatku.“

Výzvou do budúcna ostáva aj splnenie požiadaviek na vývoj a výrobu káblov v prípade pokrytia menších či väčších aglomerácií Wi-Fi signálom, a v neposlednom rade je to aj stále do popredia sa dostávajúci Internet of Things (internet vecí), teda prepojenie vstavaných zariadení s internetom. „Objem prenosu dát vo svete do roku 2025 bude obrovský. Potreba vývoja je enormná a v tomto smere chceme reagovať promptne, pružne a uspokojiť aj tie najnáročnejšie požiadavky našich klientov,“ uzavrel Erich Štefanský, riaditeľ prešovského závodu Prysmian Kablo, s.r.o.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...