1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PRP, s.r.o.

prp 17Drevo spracúva na najmodernejších technológiách

Popredný spracovateľ dreva na Slovensku začal svoju históriu písať pred 25 rokmi. Za obdobie dvoch desaťročí sa podnik neustále rozvíjal a vďaka najmodernejším technológiám dnes patrí k špičke na domácom trhu. Nestratí sa však ani medzi silnou konkurenciou za hranicami Slovenska a dokonca ešte ďalej, nakoľko má svojich odberateľov na troch kontinentoch.

Reč je o spoločnosti PRP, ktorá v úvode svojej existencie patrila k drobným drevospracujúcim firmám s manufaktúrnym spôsobom výroby. V úplných začiatkoch podnik spracoval len niekoľko tisíc metrov kubických suroviny ročne. V roku 2007 však majitelia spoločnosti považovali za nevyhnutné modernizovať ju a zvýšiť tak efektívnosť výroby. Rozhodli sa preto implementovať veľmi moderný spôsob priemyselnej výroby so skenovacou technológiou jednotlivých kmeňov.

Súčasný generálny riaditeľ spoločnosti PRP Igor Sitár považuje tento krok za výborný, najmä z pohľadu potrieb podniku. „Táto technológia zabezpečila spoločnosti konkurenčnú výhodu, a to vďaka vysokej výťažnosti spracovanej suroviny, vysokej variabilite výroby aj efektívnosti,“ zhodnotil. Takýmto spôsobom sa však dalo spracovať maximálne 250-tisíc m3 suroviny ročne. Vedenie spoločnosti preto znovu čelilo zásadným rozhodnutiam a nakoniec pristúpilo k zlúčeniu výrobných kapacít dvoch menších závodov a vybudovaniu nového závodu v Tomášovciach v okrese Lučenec. „Práce na novom závode začali v roku 2014 a o rok neskôr už podnik vyrábal. V období rokov 2015 až 2019 sa nám podarilo naplniť strategický plán, ktorý sme pre podnik vytvorili,“ ozrejmil generálny riaditeľ s tým, že spoločnosť vstúpila v dobrej kondícii aj do roku 2020. „Naše zameranie je rovnaké ako aj v roku 2019. Minulý rok sme realizovali investičné projekty na rozšírenie výrobnej kapacity a kapacity triedenia guľatiny. V tejto chvíli už máme niekoľko takýchto projektov úspešne za sebou, aktuálne prebiehajú ďalšie,“ ozrejmil Igor Sitár. V roku 2020 mali pritom v spoločnosti PRP naplánovaný dvojciferný rast, ale koronakríza môže tieto plány ešte narušiť.

Nosným program je spracovanie guľatiny

Spoločnosť PRP sa zameriava na spracovanie ihličnatej piliarskej guľatiny za účelom výroby reziva. „V roku 2019 sme spracovali 640-tisíc m3 guľatiny, vlani došlo k navýšeniu. Takmer dvojciferný rast sa odvíja od implementácie častí technológie v súlade s naším strategickým plánom a v neposlednom rade od vývoja pandemickej situácie a jej ekonomických dopadov,“ vysvetlil Igor Sitár. Podnik z Tomášoviec časť ihličnatej guľatiny nakupuje u zmluvných partnerov štátneho podniku LESY Slovenskej republiky, ale väčšiu časť od súkromných obhospodarovateľov lesov a ďalších subjektov. „Cena guľatiny sa odvíja od mnohých parametrov akými sú kvalita, hrúbkové stupne, dĺžka atď. Nemožno preto uviesť aktuálne ceny bez toho, aby to nebolo skôr mätúce. V porovnaní cien štátneho podniku a súkromných obhospodarovateľov je treba povedať, že štátny podnik má vo všeobecnosti vyššie ceny. Ich cenotvorba často nezodpovedá situácii na trhu a trvá dlhé obdobie, kým zareagujú na indikátory vývoja trhu,“ myslí si generálny riaditeľ a dodáva: „Z dlhodobého hľadiska sa podiel dreva nakúpeného zo štátneho podniku LESY SR znižuje. V súčasnosti je to menej ako jedna tretina celkového objemu spracovanej guľatiny. Znižuje sa tak naša angažovanosť a zvyšuje sa schopnosť prispôsobiť sa aktuálnym podmienkam na trhu.“

Drevo spracováva podnik na výrobnej linke s kombinovanou redukčnou pásovou a cirkulárnou technológiou. Maximálnu možnú vyťaženosť dosahuje optimalizáciou kmeňov tromi 3D nezávislými meracími zariadeniami umiestnenými v rôznych stupňoch spracovania. Rezivo je následne dávkované do automatických triediacich liniek s automatickým ukladaním a lisovaním balíkov. Drevnú surovinu na príjme v závode starostlivo roztriedia. Rozhodujúcim faktorom je vždy kvalita, hrúbka a dĺžka. Priemer kmeňov sa určuje vysoko presným 3D meraním, čím získajú úzko špecifikované skupiny materiálu. V sušiarenských komorách prebieha automaticky riadený proces sušenia na základe online zberu a vyhodnocovania údajov o teplote a vlhkosti reziva. Čo sa týka druhotného spracovania, spracované a vysušené drevo je možné opracovať 4-stranným hobľovaním s možnosťou profilovania. Na CNC stroji je zasa možné vyrobiť prvky strešnej konštrukcie na mieru alebo komponenty pre obalový priemysel (výroba na presnú dĺžku, frézovanie, vŕtanie).

„Naše výrobky putujú doslova do celého sveta. Štruktúra odberateľov je rôznorodá. Našimi zákazníkmi sú predajcovia stavebných materiálov, stavebné firmy, distribútori a vo veľkej miere nadväzujúci drevospracujúci priemysel,“ ozrejmil Igor Sitár s tým, že spoločnosť PRP vie plnohodnotne spracovať a zúročiť aj „odpad“ z výroby, teda piliny, odrezky, štiepku a kôru. „Vedľajšie produkty sú u nás vyrobené podľa najprísnejších kritérií a majú uplatnenie v rôznych odvetviach priemyslu. Drevná štiepka sa prednostne využíva na výrobu kvalitného papiera, z pilín sa vyrábajú pelety, kôra sa využíva na výrobu záhradkárskych produktov. Malú časť vedľajších produktov používame ako palivo na výrobu tepla pre naše sušiarne,“ dodal Igor Sitár.

Investície do vozov aj technológií

Prepravu dreva si spoločnosť PRP zabezpečuje sama, po železnici, ale aj vďaka kamiónom dcérskej spoločnosti PRP Logistics. „Pri dovoze guľatiny využívame kombináciu vlastných prepravných kapacít a služieb externých prepravcov. Približne polovica objemu guľatiny je prepravená železnicou,“ vysvetlil generálny riaditeľ drevospracujúceho podniku, ktorého vozový park tvorí v súčasnosti 30 kamiónových súprav. Do jeho rozširovania investujú priebežne nemalé finančné prostriedky. „Nasledujeme odporúčania výrobcov a vozidlá pravidelne obmieňame. S narastajúcim objemom výroby vzniká aj potreba navýšenia počtu obslužných nakladacích strojov guľatiny a sypkých zvyškov. Z tohto dôvodu len v roku 2019 pribudli 4 veľkokapacitné nakladače guľatiny,“ pochválil sa Igor Sitár.

Investície však poputujú aj na rozšírenie a modernizáciu technologického zázemia podniku. „Pred nami je dobudovanie hlavnej technologickej časti závodu a zároveň doplnenie kapacít technického sušenia. V súčasnom období koronakrízy je však náročné zabezpečiť pokračovanie v našich investičných zámeroch,“ prezradil generálny riaditeľ a doplnil: „Za najväčšiu výzvu v našom odvetví považujem zvládnutie situácie v lesnom hospodárstve v regióne strednej Európy. Vplyvom klimatických zmien sú ihličnaté lesy ohrozené a je potrebné prijať správne rozhodnutia tak, aby sa zachovali hospodárske a oddychové funkcie lesa v prijateľnej rovnováhe. Mali by sme spoločne zohľadniť fakt dôležitosti lesa ako obnoviteľného zdroja stavebného materiálu. Stavebný materiál je totiž neodmysliteľnou súčasťou nášho života a je nevyhnutné zaoberať sa udržateľnosťou využívania týchto zdrojov.“

Najbližšie ciele a plány

Závod PRP má aktuálne 320 zamestnancov. V lučeneckom regióne pritom nie je tradícia v priemyselnom spracovaní piliarskej guľatiny. Preto je podľa generálneho riaditeľa všeobecne náročné získať kvalifikovanú pracovnú silu. „Sme zvyknutí na fakt, že do výrobného procesu prichádzajú zamestnanci bez predchádzajúcej skúsenosti so spracovaním dreva. Napriek tomu nás teší, že sa nám každý rok darí prilákať a udržať aj absolventov neďalekej Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene. Zamestnancom sa snažíme vytvoriť prostredie, v ktorom majú príležitosť kariérne rásť a prispievať k tvorbe procesov a ku zefektívneniu práce na každej úrovni,“ úprimne hovorí Igor Sitár, ktorý spoločnosť PRP vidí v blízkej budúcnosti takto: „Do 5 rokov bude splnená výrazná časť nášho strategického plánu v oblasti rozširovania výrobných kapacít, optimalizácie výroby a pridruženého technického sušenia reziva. Budeme čeliť novým výzvam a zámerom v oblasti ďalšieho spracovania dreva na konštrukčné technické drevárske výrobky využiteľné v modernom stavebníctve.“

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...