1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PRP, s.r.o.

prp 17Pomáhame lesom rásť

Spoločnosť PRP, s.r.o., pôsobí na našom trhu od roku 1994. Vo svojich začiatkoch vyvíjala svoju činnosť v podobe veľmi malých, takpovediac manufaktúrnych podnikov vo Veľkom Krtíši a Lučenci. Tie neskôr ukončili svoju činnosť a spoločnosť odkúpila priemyselný areál v Tomášovciach neďaleko Lučenca.

V novom areáli začala od roku 2014 budovať priemyselnú pílu s pásovou technológiou EWD. Viac o aktuálnom dianí v PRP, s.r.o., nám v rozhovore prezradil súčasný riaditeľ podniku Ing. Radim Strava. V tejto pozícii zúročuje svoje dlhodobé skúsenosti, ktoré nadobudol v rokoch 2006 až 2015, keď pôsobil ako výrobný riaditeľ a konateľ najväčšej priemyselnej píly v Českej republike – Mayr-Melnhof Holz Paskov s ročným objemom porezu smrekovej guľatiny viac ako 1 200 000 fm.

Spoločnosť PRP, s.r.o., dosiahla v roku 2016 obrat vo výške 33 miliónov eur a poskytovala prácu pre 234 vlastných zamestnancov. Do konca roku 2016 činil porez smrekovej guľatiny s prímesou jedle objem 300-tisíc fm. Začiatkom tohto roku bola v podniku realizovaná prestavba porezovej linky, a tým sa zvýšil ročný porez na predpokladaných 600 až 800-tisíc fm guľatiny. Ako zdôrazňuje riaditeľ spoločnosti, „tým, že kupujeme a režeme guľatinu, ktorá je cielene plánovaná pre ťažbu na Slovensku, stali sme sa neoddeliteľnou súčasťou národného hospodárstva Slovenskej republiky. Pomáhame lesom rásť – to je naším hlavným krédom a našou hlavnou náplňou. Dávame ľuďom možnosť pracovného uplatnenia a vďaka certifikácii PEFC a FSC sú naše produkty konkurencieschopné nielen pre Európu, ale uplatniteľné pre celý svet.“

Rezivo pre domáci trh, Európu, ale aj Afriku a Japonsko

Vďaka svojej „veľmi plochej“ organizačnej štruktúre a transparentnému stupňu riadenia je spoločnosť z hľadiska reakcie na potreby trhu veľmi flexibilná nielen pre dôležité operatívne rozhodovanie vo výrobe, ale hlavne pre tie strategické rozhodnutia, ktoré sa týkajú najmä významných investícií. Hlavnými produktmi PRP sú v prvom rade stavebné rezivo, hranoly, foršne a dosky. Spoločnosť okrem iného vyrába a dodáva štandardné rezivo na šalovanie, vnútorné konštrukcie rodinných domov, väzníky na strechy, strešné laty, rezivo pre lepený program na tzv. nekonečné trámy akýchkoľvek veľkostí hál, ale aj rezivo pre lepenie stien rodinných domov. „Čo sa týka strešných konštrukcií, okrem porezu na hlavnej technológii režeme na objednávku na špeciálnych pílach aj strešné krovy. Máme dokonca vlastné logistické centrum, vlastnú flotilu nákladných áut, ktorá je určená na prepravu materiálu k našim zákazníkom, či už v podobe reziva alebo na prevoz sypkých materiálov,“ spresňuje Radim Strava.

Spoločnosť je v rámci Slovenska dodávateľom pre všetky významné odberateľské závody. V zahraničí sa jej hlavní zákazníci nachádzajú v Maďarsku a v krajinách Severnej Afriky. Zároveň sa spoločnosť vyrobeným rezivom podieľa aj na produktoch programov BSH, BSP, KVH v Európe a časť jej produkcie štandardne mieri do Japonska, kde nachádza využitie vo vnútorných častiach drevených konštrukcií. Podnik efektívne využíva aj vedľajšie produkty vznikajúce pri piliarskej výrobe, ktoré v žiadnom prípade neoznačuje ako odpad. Ide o štiepku, piliny, hobliny a hlavne kôru. Každá uvedená časť má svoje veľmi dôležité miesto v následnom spracovaní. Kôru dodávajú do závodu na výrobu mulčovacích substrátov, piliny a hobliny na výrobu drevotrieskových dosiek a zároveň na výrobu peliet pre komfortné a bezobslužné vykurovanie. Štiepka je veľmi cennou súčasťou výroby celulózy, následne papiera a hygienických potrieb.

Nové technológie svetovej úrovne

Zdvojnásobenie objemu spracovanej drevnej hmoty by nebolo možné bez neustáleho zavádzania nových technológií a ďalších investícií do rozvoja podniku. Firma PRP aj vďaka tomu disponuje najmodernejšou svetovou technológiou pri štandardnom type porezu porezovými kotúčmi. Pri modernizácii sa spoločnosť neopiera len o vlastné zdroje, ale snaží sa efektívne využívať aj prostriedky z fondov EÚ, ktoré boli určené na zvýšenie kapacity výroby. Zároveň sa zvyšuje aj kapacita druhovýroby a v prípade, že budú aktuálne nové výzvy, podnik sa bude uchádzať o podporu tohto segmentu svojej produkcie. „Implementovali sme technológiu, ktorá každý kmeň pred porezom zmeria, vyhodnotí, optimalizuje podľa navrhnutých možností s maximálnou efektivitou a za dve stotiny prestaví hriadele s pílovými kotúčmi pre hlavné rezivo, zároveň prestaví premennú šírku bočného reziva, a to pre každý kmeň jednotlivo. Hovoríme o unikátnej priemyselnej technológii dosahujúcej maximálnu výťažnosť reziva pri maximálnej prípustnej rýchlosti pílenia. To znamená, že naším cieľom je dostať maximum reziva z každého kmeňa v závislosti na kvalite daného kusu. Kvalitatívne kritériá guľatiny u nás pripúšťajú mnoho negatívnych vlastností pri dodávkach guľatiny. Nám tým vznikajú značné problémy, kam s takto vyprodukovaným rezivom. Mnoho narezaných dosiek tak, bohužiaľ, skončí v štiepke,“ vysvetľuje riaditeľ.

Dodávky guľatiny plynú do spracovateľského závodu zo Slovenska, ale aj zo zahraničia, pričom vedenie aktívne komunikuje nielen so štátnou, ale aj súkromnou sférou. Za určité obmedzenie na slovenskom trhu môžeme považovať nedostatočný objem dodávanej drevnej hmoty v požadovanej kvalite. To súvisí aj so stále pokračujúcou modernizáciou závodu a už vynaloženými investíciami. V rámci stability dlhodobého rozvoja je nevyhnutné uzatvorenie viacročných stabilných zmlúv zo strany štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky. „Čo je značne nepriaznivé, je významný podiel nekvalitného dreva tej najnižšej porezovej kvality, ktoré obsahuje hĺbkové poškodenie a mäkkú hnilobu. O vyprodukované rezivo s hmyzom a mäkkou hnilobou nemá nikto záujem,“ konštatuje Radim Strava.

Zvyšovať pridanú hodnotu dreva

Cieľom spracovateľského podniku je nielen zvyšovať obrat spoločnosti v podobe väčšieho objemu spracovaného dreva a vyrobeného reziva, ale snahou je popritom dať každej vyprodukovanej doske maximálnu možnú pridanú hodnotu. Drevo sa teda na spracovateľských linkách nielen reže s maximálnou možnou presnosťou, ale sa aj pripravuje napríklad pre obalové vetvy podľa predpísaných popisov vo výkresoch, zhodnocuje sa aj sušením, hobľovaním, čírou či farebnou impregnáciou. Aj preto čoskoro pribudne k už implementovanej špičkovej technológii LINCK areál sušiarenskej technológie KATRES. V priemyselnom rozsahu píly ide o to dostať z reziva vodu, a tým zachovať jeho jedinečné vlastnosti. Zároveň sa tak v maximálnej možnej miere šetria vynaložené prostriedky na dopravu, pretože aj vo finančnom vyjadrení je rozdiel pri preprave reziva v suchom alebo čerstvom stave.

Spoločnosť sa podľa slov a vízií jej riaditeľa bude naďalej uberať smerom k zvýšeniu kapacity porezu a zároveň spracovaniu výrobkov v druhovýrobe do finálnych produktov. „Je veľmi dôležité, aby guľatina neopúšťala územie Slovenskej republiky bez pridanej hodnoty „len ako guľatina“, ako sa to v značnej miere deje v súčasnosti, ale ako guľatina premenená na produkt – rezivo s pridanou hodnou práce za súčasného budovania nových pracovných miest. Chceme byť naďalej stabilným partnerom pre našich zamestnancov, podporovať ich v pracovnom raste a zároveň usilovne pracovať na tom, aby sme zostali serióznym partnerom pre našich dodávateľov a odberateľov,“ dodáva na záver Radim Strava.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...