1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PROTHERM PRODUCTION, s.r.o.

Protherm Production 18Vlani vyrobili pol milióna zariadení na vykurovanie a ohrev vody

Rekordných 500-tisíc produktov určených na vykurovanie a ohrev vody opustilo v uplynulom roku brány skalického závodu Protherm Production, s.r.o., a zamierilo ku klientom v rámci euroázijského a afrického kontinentu. V metropole Záhoria plánujú uvedený rekord prekonať o ďalších viac než 70-tisíc zariadení, a to hneď tento rok. K splneniu danej ambície môžu prispieť aj nové priestory firmy.

Priamo v závode zároveň nájdeme jedno z najmodernejších vývojových centier na vývoj vykurovacej techniky v strednej Európe. Ďalšie podrobnosti o prevádzke a plánoch skalickej firmy nám v rozhovore priblížil riaditeľ spoločnosti Protherm Production, s.r.o., Ing. Peter Kuba.

Už je to viac ako štvrťstoročie, odkedy sa začalo s výrobou prvých elektrokotlov v Prahe a následne s ich sériovou výrobou v Skalici. Ktoré boli ďalšie významné míľniky v histórii vašej spoločnosti?

Novodobá história nášho závodu sa začala písať pod hlavičkou koncernu Vaillant Group – vďaka akvizícii v roku 2001. Koncern má vo svete celkovo 10 výrobných závodov. Osem z nich sa nachádza v Európe (z toho dva na Slovensku), jeden je v Turecku a ďalší v Číne. S viac než 12-tisíc zamestnancami má Vaillant Group pod palcom výrobu kotlov značiek Vaillant, Protherm, Saunier Duval, Bulex, AWB, DemirDöküm, Glow-Worm a Hermann.

Na slovenskom trhu dosiahol koncern už viacero významných míľnikov v podnikaní: vybudoval dva prosperujúce závody, vytvoril moderné vývojové centrum a rozvinul širokú sieť montážnych a servisných partnerov. Koncern má na Slovensku celkovo tri subjekty: náš závod Protherm Production, výrobný závod Vaillant Industrial Slovakia v Trenčianskych Stankovciach a spoločnosť Vaillant Group Slovakia zameranú na predaj kotlov na slovenskom trhu a ďalšiu starostlivosť o výrobok a zákazníka. V strednej a východnej Európe náš závod Protherm Production, pokiaľ ide o počet vyrobených produktov, nemá obdobu. V roku 2000 sme v Skalici začínali s 51-tisíc kusmi, dnes už vyrábame 10-násobne viac. Nikdy sme pritom nečerpali eurofondy ani daňové úľavy od štátu.

Ako sa vám darilo v uplynulom roku a aké sú odhady pre tento rok?

V roku 2017 sme v našom závode Protherm Production v Skalici vyrobili historicky najviac – rekordných pol milióna zariadení na vykurovanie a prípravu teplej vody. V tomto odvetví sme sa zaradili medzi top producentov v Európe. Pod tento úspech sa podpísalo viacero faktorov. Dokázali sme, že máme dostatočne kvalifikovaných pracovníkov, aby sme zvládli aj náročné zadania. Aj vďaka tomu nám neustále pribúdajú kompetencie a dlhodobo stabilne rastieme. Čo sa týka nášho výrobného portfólia, pod rukami montážnikov v Protherm Production vzniká široký sortiment výrobkov, zložité elektrotechnické zariadenia vo veľkých sériách. Ide o závesné alebo stacionárne, kondenzačné aj nekondenzačné kotly, elektrokotly, elektrické ohrievače na prípravu teplej vody či vnútorné jednotky tepelných čerpadiel. Naše výrobky ďalej putujú na 24 rôznych trhov v rámci Európy, Ázie a Afriky. Najviac zariadení exportujeme do Nemecka, Ruska, Turecka, Francúzska, Talianska, Česka a do Rumunska. Pre slovenský trh sa u nás v závode vyrábajú kotly značiek Vaillant a Protherm.

Váš závod sa v uplynulom roku rozšíril aj o nové priestory.

Áno, zatiaľ čo iné firmy si kancelárie prenajímajú, my sme stavili na istotu. Na jar sme otvorili nový blok administratívnych priestorov pre svojich terajších aj budúcich zamestnancov. Ide o novú budovu za 600-tisíc eur s kapacitou pre 60 ľudí. V Skalici má naša materská skupina dlhodobé plány, investovala preto do výstavby vlastnej budovy, ktorá nám poslúži ešte mnoho rokov. Má tri poschodia o výmere viac ako 600 m2 a priestranné, svetlé a klimatizované kancelárie v štýle open office s rekuperáciou a s vonkajším tienením. Výškovo nastaviteľné stoly, ergonomické stoličky – takto vyzerajú nové priestory v Protherm Production.

Vybavenie kancelárií sme konzultovali s miestnou architektkou dizajnu v súlade so súčasnými trendmi. Prípravné práce na výstavbu budovy odštartovali ešte v auguste 2017 a stavba bola kompletne dokončená v marci 2018. Následne sa rozbehlo sťahovanie pracovných tímov a technológií do nových priestorov. Výsledkom je riešenie na najbližšie roky a zároveň priestorová rezerva pre neustále sa rozrastajúce tímy. Zásadnú zmenu v areáli našej spoločnosti však nepostrehnete. Fasáda novej budovy je na prvý pohľad úplne rovnaká ako komplex ostatných budov.

V rámci vašej spoločnosti pôsobí aj vývojové centrum R&D. Čomu aktuálne venujú pozornosť zamestnanci tohto centra?

V Skalici máme jedno z najmodernejších vývojových centier na vývoj vykurovacej techniky v strednej Európe. Nejde však iba o lokálnu výskumnú aktivitu, ale venujeme sa vývoju, ktorý je dôležitý v rámci celej medzinárodnej skupiny. Vo vývojovom centre sa rodia nápady pre nové, účinnejšie produkty a inovujú sa v ňom už existujúce kotly. Konečná podoba výrobku vzniká vďaka úzkej spolupráci našich vývojových pracovníkov s vývojármi z ostatných spoločností koncernu. O kvalite našich zamestnancov svedčí aj to, že nám skupina Vaillant Group už viackrát rozšírila kompetencie. Vo vývojovom centre v Skalici v súčasnosti pôsobí päť špičkových pracovných tímov. Dva z nich sa zaoberajú vývojom hydraulických modulov a vývojom plynových kotlov a elektrokotlov. Nájdeme tu aj tím, ktorý sa stará o vylepšovanie súčasných produktov. Členovia vývojového tímu sa aktuálne podieľajú na zavádzaní nových, výkonnejších modulov a robia aj vývojové testy a testy životnosti produktov. Centrum sa môže pochváliť špičkovým vybavením. Pre vývojárov sme v Skalici otvorili ešte v roku 2015 nové testovacie centrum za 1,3 milióna eur. V súčasnosti nám tu vzniká nové kompetenčné centrum pre vývoj elektrických produktov a rozšírili sme aj priestory prototypovej dielne.

Úspech spoločnosti súvisí aj s inováciami. Máte vo výhľade technológie resp. technologické zariadenia, ktoré by ste v blízkej budúcnosti chceli zaviesť vo vašom závode v Skalici?

Digitalizácia, robotizácia, dosiahnutie úrovne „smart factory“ a cesta k Industry 4.0 – to sú v súčasnosti hlavné ciele mnohých spoločností na Slovensku. Aj náš závod má v tomto smere svoju dlhodobú stratégiu. Na ceste za digitálnym podnikom má Protherm Production výhodu: je súčasťou koncernu Vaillant Group, ktorý neustále inovuje, a počas svojej 140-ročnej existencie zaviedol mnohé inovácie v oblasti technológií. Trendu industrializácie praje aj to, že nové technológie sú dostupnejšie než kedykoľvek predtým. Už pred príchodom trendu Industry 4.0 bol Protherm Production v niektorých oblastiach na pokročilej úrovni digitalizácie. So skupinovým tímom momentálne pracujeme na 22 projektoch, ktoré s digitalizáciou úzko súvisia. Ide napríklad o využitie mobilných aplikácií, asistenčných systémov, kolaboratívnych robotov, rozvoj autonómnej vnútropodnikovej logistiky či testovanie nových technológií, ktoré by mohli byť implementované v budúcnosti.

Aké ciele si v spoločnosti kladiete do nastávajúceho obdobia? Plánujete v dohľadnej dobe meniť resp. rozširovať vaše portfólio o ďalšie produkty?

Celkovo náš výrobný závod v Skalici v roku 2018 predpokladá produkciu viac ako 570-tisíc zariadení na vykurovanie a ohrev vody. Tento rok sme odštartovali aj výrobu novej generácie vnútorných jednotiek tepelných čerpadiel s názvom uniTOWER. Zároveň v rokoch 2018 a 2019 kvôli európskej legislatíve obmedzíme výrobu nekondenzačných kotlov na maximálne 100-tisíc kusov ročne. Vzrastie však počet vyrobených úsporných kondenzačných kotlov, do roku 2020 to bude okolo 300-tisíc kusov ročne.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...