1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PRIMA POPRAD, s. r. o.

PrimaPoprad 2022Skúsený dodávateľ v plastikárskom priemysle

Spoločnosť PRIMA POPRAD, s. r. o., sídli v popradskej priemyselnej zóne, v Matejovciach. Vyrába inovatívne a technicky vyspelé produkty, ktoré nachádzajú uplatnenie v bielej technike, ale aj v automobilovom priemysle. Momentálne má popradský závod patriaci do talianskej nadnárodnej spoločnosti PRIMA SOLE COMPONENTS (PSC), S. P. A., 272 zamestnancov. Jeho vedúcim je od marca 2020 Maroš Matej.

V exkluzívnom rozhovore pre časopis Priemysel Dnes hovorí o histórii, výrobnom programe či investičných zámeroch spoločnosti. „Rok 2021 bol špecifický z dvoch dôvodov. Prvým bola stále pretrvávajúca koronakríza, ktorá ochromovala priemysel. V PRIMA POPRAD sme vďaka poriadnemu dodržiavaniu opatrení vyrábali bez väčších výpadkov personálu. Druhým špecifikom boli neustále rastúce ceny energií, pozorovateľné približne od septembra, ktoré prekvapili asi každého, kto ich vývoj sledoval posledné roky. Čo sa týka čísel, určite nám tento dlhodobý trend ovplyvní celkový hospodársky výsledok, ktorý bol za prvé 2Q v súlade so stanoveným plánom,“ prezrádza na úvod o predchádzajúcom roku Maroš Matej. Napriek už naznačeným problémom, s ktorými súvisel aj nedostatok čipov v automobilovom priemysle či chýbajúce komponenty, bol však rok 2021 oproti roku 2020 rokom stabilizácie. „Minulý rok sme tiež naštartovali viacero projektov na zvýšenie úspešnosti spoločnosti a rovnako na ďalšie zvyšovanie konkurencieschopnosti,“ dodáva riaditeľ spoločnosti.

História a výrobný program

Významný dodávateľ v plastikárskom priemysle vznikol v roku 2003 ako reakcia na príchod spoločnosti Whirlpool na Slovensko. „Myšlienka založenia našej spoločnosti sa zrodila spolu s Whirlpoolom a táto významná spolupráca trvá až dodnes,“ hovorí plant manažér spoločnosti. Početné závody materskej nadnárodnej spoločnosti PRIMA SOLE COMPONENTS už dávno spolupracovali s výrobcom práčok, chladničiek a inej domácej techniky v Taliansku. Podobne PRIMA FRANCE vo Francúzsku a PRIMA GERMANY v Nemecku. V roku 2004 začal popradský závod vyrábať komponenty pre práčky najobľúbenejšej značky slovenských zákazníkov Whirlpool.

O dva roky neskôr pribudli produkty pre chladničky a exteriérové plastové komponenty pre Volkswagen Bratislava. Postupne pribúdal tento typ produktov pre ďalšie modely áut, a to Fiat 500, Ford Galaxy, Ford Ka, Ferrari F149 či Audi S line. Pre model Lancia Y spoločnosť vyrábala nielen exteriérové, ale aj interiérové plastové komponenty. V produkcii pre sektor automotive spoločnosť PRIMA POPRAD významne spolupracovala so závodom FCA Tychy v Poľsku. Pre vozidlá Daimler dodávala aj chrómované komponenty a pre Daimler Truck produkuje interiérové komponenty. V roku 2020 nadviazala spoluprácu na interiérových komponentoch s automobilkou MAN. „Aj dnes sme pre Whirlpool, ktorý sa od nás nachádza len na skok, priamym dodávateľom. Prinášame funkčné aj vzhľadové časti do práčok, či už zvrchu alebo spredu plnených. Ďalej sme Tier 1 a Tier 2 dodávateľom pre automobilový priemysel. Sústredíme sa na komponenty pre prístrojové dosky ťahačov. Dodávame aj diely pre osobné autá,“ približuje súčasné zameranie spoločnosti Maroš Matej.

Výrobky bielej techniky predstavujú 55 % produkcie popradského závodu. Zvyšných 45 % tvoria komponenty pre segment automotive, ktoré sú určené na export do zahraničia, a to do Poľska a Nemecka. Najvýznamnejšími zákazníkmi špičkového dodávateľa v tomto sektore sú dnes MAN, Daimler Truck a Stellantis Poland, ktorý sa špecializuje na značky Fiat a Lancia. „Uchádzame sa o projekty u koncových výrobcov, ktorí dávajú produkty na trh. Čo sa týka bielej techniky, vyrábame najmä funkčné časti ako nádrže, v ktorých sú nerezové bubny, do ktorých vkladáme bielizeň. Čo sa týka automobilového priemyslu, v posledných 3 – 4 rokoch sa sústreďujeme na výrobu častí pre prístrojové dosky do kamiónov,“ upresňuje predmet podnikateľskej činnosti s ohľadom na aktuálne trendy Maroš Matej.

Sme moderná firma

Príslušnosť PRIMA POPRAD, s. r. o., k talianskej materskej skupine prináša mnohé výhody. „V roku 2020 sa skupina PSC rozšírila o ďalšie dva výrobné závody v Poľsku, 30 km od nášho zákazníka. To nám umožní byť k nemu bližšie, byť flexibilnejší a priamo v dianí samotného procesu výroby,“ uvádza Maroš Matej. Ďalšou výhodou je zdieľanie know-how jednotlivých výrobných závodov z rôznych projektov. Navyše, presunom projektov, so súhlasom zákazníka, medzi jednotlivými závodmi je možné optimalizovať výrobné kapacity a taktiež náklady. „V Taliansku máme dokonca vlastný výskum a vývoj. Nachádzajú sa tam laboratóriá na skúmanie materiálov, čo pozitívne ovplyvňuje kvalitu našich výrobkov a nami poskytovaného servisu, ktorý sa nesie v duchu proklientskej orientácie. Našim zákazníkom ponúkame vývoj dielov, návrh použitých materiálov a technickú podporu, aby sme spoločne dosiahli čo najefektívnejšie využitie zdrojov, či už finančných alebo ľudských. Klienti nám napríklad pošlú dizajn dosky a talianski dizajnéri a technici to rozkreslia tak, aby to bolo funkčné,“ hovorí plant manažér. Spoločnosť naštartovala proklientské projekty, v rámci ktorých sa realizujú pravidelné stretnutia u zákazníkov. Predstavitelia spoločnosti PRIMA POPRAD, s. r. o., navštevujú priamo výrobné linky a hľadajú riešenia efektívnej produkcie pre obidve strany. V skladovej prevádzke stavili na elektrické vysokozdvižné vozíky značky STILL. Vozíky s elektrickým pohonom sú ekologickejšie, výkonné a najmä spoľahlivé. Navyše sa firma môže spoľahnúť na komplexné servisné služby, ktoré jej STILL Slovensko poskytuje na pravidelnej báze.

Čoraz náročnejšie požiadavky zákazníkov na komplexnejšie dodávky, ako aj zvyšujúce sa požiadavky na štandardy kvality, idú ruka v ruke s investíciami do moderných technológií. „Máme vytvorený 6-ročný investičný plán na obnovu primárnych technológií a prídavných zariadení. Uvažujeme v ňom nad výmenou prístrojov za modernejšie, efektívnejšie a presnejšie vybavenie, a v neposlednom rade aj s nižšou spotrebou energií. Pripravujeme aj projekty na automatizáciu niektorých náročnejších procesov. Takisto pripravujeme opätovné spustenie atmosférického chladenia. Všetko pritom financujeme z vlastných zdrojov,“ dodáva Maroš Matej. Aj takýmto spôsobom sa spoločnosť snaží o znižovanie ekologickej stopy. „Hoci je pri takomto type výroby náročné minimalizovať ekologickú stopu, stále sa snažíme hľadať možnosti pre zdravší život budúcich generácií. Okrem už spomenutého znižovania spotreby energií sa sústredíme na redukciu priameho a nepriameho odpadu,“ pokračuje riaditeľ popradského závodu. Nepodarky alebo zmätky, ktoré vznikajú na začiatku výroby, už nie je možné použiť v ďalšom procese výroby bez súhlasu zákazníka. Spoločnosť sa tiež snaží redukovať kartónové obalové materiály a používať spolu so zákazníkmi vratné obaly.

Plány do budúcna

Najväčšie výzvy vníma plant manažér na pozadí kríz, s ktorými sa musí plastikárska spoločnosť vysporiadať a prispôsobiť sa novým náročným podmienkam podnikateľského prostredia. Dodávateľské reťazce zákazníkov spoločnosti dnes inklinujú k častému znižovaniu výroby, prípadne ju v dôsledku chýbajúcich komponentov odstavujú úplne. „Skončila koronakríza a začal konflikt na Ukrajine. Neúmerne nám rastú ceny energií a ceny vstupných materiálov už od druhého kvartálu minulého roka. Od vypuknutia vojny je to ešte citeľnejšie. Mojou primárnou úlohou je nastaviť výrobu tak, aby bola čo najefektívnejšia,“ dodáva. Doteraz slovenská legislatíva nedovoľovala spoločnosti prijímať pracovníkov z tretích krajín, a teda ani z Ukrajiny. Maroš Matej je však otvorený zamestnať vojnových migrantov do svojho pracovného kolektívu, hneď ako to bude právne možné. Plant manažér je tiež naklonený myšlienke duálneho vzdelávania. „Nakoľko sú naše procesy veľmi špecifické, v plastikárskom priemysle je ťažké skĺbiť technika s pedagógom, nájsť človeka, ktorý by sa študentom venoval. Ale radi by sme tento koncept zrealizovali aj v prípade našej firmy,“ uzatvára rozhovor.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...