1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Premac, spol. s r.o.

Premac 19Chceme maximálne využiť potenciál stavebného trhu

Spoločnosti Premac, spol. s r.o., dlhodobo patrí vedúca priečka medzi slovenskými producentmi betónových výrobkov z hľadiska objemu výroby a rôznorodosti sortimentu. Nové vedenie podniku však líderstvo nevníma iba z pohľadu kvantity produkcie, ale aj cez optiku možnosti určovania trendov samotných výrobkov a spôsobu ich využitia. Nastavenie smerovania je relevantné aj v procese výroby, či už z pohľadu bezpečnosti pri práci, použitia nových technológií alebo netradičných riešení. Ako sa tieto ambície premietajú do prevádzky nás v rozhovore informoval Ladislav Flórián, konateľ spoločnosti Premac, spol. s r.o.

Firma Premac má históriu dlhšiu než samotná Slovenská republika. Predstavte nám najdôležitejšie míľniky z jej vývoja.

Spoločnosť bola založená v roku 1991 holdingom SIMAC a rakúskou firmou MACULAN. Výroba začínala v závode v Bratislave, neskôr došlo k viacerým organizačným transformáciám, zmenili sa majitelia, akvizíciami sa rozšíril počet prevádzok. V roku 2000 sa začalo s výrobou vo Zvolene a o dva roky neskôr v Košiciach. Za významný míľnik možno označiť rok 2003, kedy sa Premac stal členom skupiny CRH. V priebehu ďalších rokov došlo k viacerým investíciám, obnove zariadení, zaviedlo sa nové technologické vybavenie, rozširoval sa produktový sortiment. Z hľadiska organizácie činnosti v spoločnosti je dôležitý aj rok 2017, počas ktorého došlo k zásadnej obmene manažmentu. Predminulý rok preto možno charakterizovať ako určité transformačné obdobie. Rok 2018 sa už vyvíjal v znamení stabilizácie firmy, kedy sa nám podarilo implementovať do prevádzky novú víziu a stratégiu spoločnosti.

S akými výzvami sa borí súčasný manažment spoločnosti?

Najväčší problém Premacu je identický s problémom väčšiny slovenských firiem, a tým je nedostatok pracovníkov. Keďže rok 2017 bol pre našu spoločnosť naozaj turbulentným, nedostatok pracovnej sily sa ešte zvýraznil. Sme radi, že aktuálne je už tento problém stabilizovaný, podarilo sa nám zásadným spôsobom rozšíriť stav výrobných spolupracovníkov. Dosiahli sme to vďaka súboru opatrení: od posilnenia značky a zmeny imidžu firmy, cez oveľa aktívnejšiu politiku na trhu práce až po revíziu systému odmeňovania a jeho prispôsobenie požiadavkám trhu.

Čo sa týka finančných ukazovateľov za minulý rok, zatiaľ môžeme prezradiť len toľko, že v porovnaní s predminulým rokom výrazne stúpame tak v objeme výroby a tržieb, ako aj zisku. Nárast je dvojciferný, vysoko cez 10 %, a aj preto sú očakávania pre rok 2019 ešte vyššie. Tieto výsledky sme dosiahli vďaka zapojeniu zamestnancov do rozhodovania, zrealizovaniu mnohých organizačných zmien a novému nastaveniu vnútorných procesov. Výhodou bolo aj presunutie spoločnosti do novej spoločnej platformy s rovnako zameranými sesterskými firmami. Aktívne využívame možnosť výmeny vzájomných skúseností a know-how. Už v priebehu minulého roka sa nám podarilo zrealizovať viaceré dôležité investície a vďaka podpore materskej firmy chceme v tomto trende pokračovať aj naďalej. Samozrejme, aj aktuálne očakávania investorov voči našej firme sú už vyššie, ale máme nástroje na to, aby sme ich naplnili.

Premac je členom skupiny CRH. Čo pre vás toto členstvo znamená?

Súčasťou CRH sme už cez 15 rokov, no k aktívnemu využívaniu tohto členstva došlo až po zásadnej zmene stratégie pôsobenia Premacu. CRH patrí celosvetovo k najvýznamnejším firmám stavebného trhu a pôsobí na niekoľkých kontinentoch v desiatkach krajín. Naším cieľom je využiť sily a potenciál tohto členstva, aby si naši zákazníci, obchodní partneri, ale aj záujemcovia o prácu v našej spoločnosti vedeli vytvoriť ideu o tom, kam naša firma patrí a kam smeruje. Sieť s celosvetovou pôsobnosťou poskytuje možnosť pracovať aj v iných krajinách, postupovať v hierarchii na vyššie manažérske pozície. Zvýraznením nášho členstva v CRH podčiarkujeme, že nie sme len silný lokálny hráč, ale máme aj medzinárodne zázemie, ktoré je významné tak z pohľadu pracovných možností, ako aj z pohľadu ekonomickej sily a stability. CRH je veľmi agilná skupina, ktorá robí uvážené rozhodnutia o akvizíciách a budúcich investíciách a dokáže významným spôsobom podporiť rast spoločností, v ktorých je aktívna.

Zároveň ale kladieme dôraz aj na našu lokálnosť. 28 rokov fungujeme na slovenskom trhu, poznáme ho do detailov, prevádzkujeme tu tri závody. Našou úlohou v rámci skupiny je preto maximalizovať benefity, ktoré vieme získať spoluprácou s rôznymi zahraničnými zložkami, a to na domácom trhu, ktorý poznáme najlepšie. Je to veľmi dobrá symbióza a konkurenčná výhoda našej spoločnosti, samozrejme, ak sa interpretuje a využíva tým správnym spôsobom.

Ste vedúcou spoločnosťou z hľadiska objemu aj sortimentu betónových dlažieb a platní na Slovensku. Aké novinky plánujete zaviesť v tomto roku?

Už v priebehu minulého roka sme predstavili viacero nových produktov netradičných z pohľadu svojho tvaru či účelu použitia a v talóne ich máme ešte omnoho viac. Takýto intenzívny vývoj produktov a rozširovanie výrobného sortimentu si môžeme dovoliť práve vďaka nášmu členstvu v skupine CRH a úzkej spolupráci so sesterskými spoločnosťami. Novinky predstavujeme v novom katalógu, na ktorý sme osobitne hrdí. V rámci jeho prípravy sme zásadne zmenili vizuálnu komunikáciu našej firmy – aj úpravou značky a loga chceme zákazníkom a obchodným partnerom demonštrovať zmenu v zameraní našej politiky: hlásime sa k našej tradícii, ale zároveň implementujeme jasný moderný štýl práce.

Ďalšie produktové novinky pripravujeme aj v súvislosti s možnosťami, ktoré nám ponúkajú nové technológie. Platforma, ktorej sme v rámci skupiny CRH súčasťou, nám poskytuje obrovské množstvo know-how. Máme prístup k projektom a materiálom, ktoré sa týkajú inovácií, zlepšovania a zrýchľovania výrobných procesov, ako aj procesov v oblasti bezpečnosti, ktorá v našom segmente predstavuje kľúčový faktor. Premac počas svojho vývoja urobil v oblasti bezpečnosti veľký pokrok, avšak štandardy západnej Európy sú stále vyššie. Skupina CRH vo svojich nárokoch na bezpečnosť často predbieha aj legislatívu, ako príklad možno uviesť požiadavky upevnenia materiálu pri preprave a mnohé ďalšie.

Základnou konkurenčnou výhodou vašej spoločnosti je logisticky efektívne rozmiestnenie výrobných závodov a predajní a výstavných plôch v Bratislave, Košiciach a vo Zvolene. Hodnotíte túto sieť ako dostatočnú alebo zvažujete jej ďalšie rozširovanie, prípadne relokáciu niektorých zo závodov?

Určite nebudeme počet závodov redukovať, ale aktuálne neuvažujeme ani o rozširovaní. Skôr sa chceme zamerať na zvýšenie ich výkonnosti. Každý z nich má svoje špecifiká indikujúce aj problémy, s ktorými musí zápasiť. V Bratislave ide predovšetkým o nedostatok ľudských zdrojov, ale chceme sa zamerať aj na otázku bezpečnosti a efektivity pri nakladaní materiálu a výroby, na internú a externú logistiku. Zásadným spôsobom meníme usporiadanie a dopravu v rámci areálu. Vo Zvolene stále vidíme značný priestor na zvýšenie kapacity výroby, pre Košice je hlavným problémom staršia technológia. Treba priznať, že Premac ide na investičný dlh, v priebehu posledných 10 rokov obnova technológií zásadným spôsobom neprebehla. A toto chceme napraviť. Nemôžeme však všetko realizovať naraz, ale postupne podľa priorít, keďže sme limitovaní – ani nie tak finančne, ale skôr personálne. Prax prináša veľa podnetov a nápadov smerujúcich k zlepšeniu prevádzky, no ak ich chceme implementovať kvalitne, musí ich realizácii predchádzať zodpovedná príprava. Preto veľmi tvrdo stanovujeme priority a odškrtávame si ich plnenie postupne jedno za druhým.

Aké ciele si v spoločnosti kladiete do nastávajúceho obdobia?

Primárne sa chceme orientovať na ďalší rozvoj ľudských zdrojov, a to najmä z hľadiska rozvoja našich súčasných zamestnancov. Zameranie sa na ľudí považujeme za kľúčovú investíciu. Naďalej budeme rozvíjať spoluprácu so sesterskými firmami hlavne preto, aby sme boli rýchlejší, pružnejší a dokázali lepšie reagovať na vývoj trhu. Predpokladáme, že stavebníctvo bude aj v aktuálnom roku pokračovať v rastúcom trende a naším cieľom je využiť tento potenciál v maximálnej možnej miere.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...