1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

POLYFORM, s.r.o.

Polyform 19Vysoká kvalita, dobrý servis, akceptovateľná cena

Spoločnosť POLYFORM, s.r.o., Podolínec, vznikla v roku 1993. Dnes sa tento výrobca expandovaného polystyrénu zaraďuje k lídrom na trhu a jeho technologické zariadenia patria k európskej špičke. Firma, ktorá má 86 pracovníkov, dosahuje obrat na úrovni 18 miliónov eur a zisk po zdanení vyše milión eur. Konateľ spoločnosti Ing. Jozef Vaľko očakáva v najbližších rokoch stabilizovanú spotrebu a ako veľkú výzvu vníma zvýšené požiadavky na tepelnoizolačné vlastnosti budov od roku 2021.

Ako vznikla spoločnosť POLYFORM? Prečo ste si vybrali práve tento segment podnikania?

Na začiatku bol dobrý nápad, ochota riskovať a, samozrejme, aj šťastie. V Starej Ľubovni bola malá výrobňa polystyrénu, v tom čase však už nefunkčná. Kolega prišiel s myšlienkou presťahovať technológiu do Podolínca do našich nevyužitých priestorov a skúsiť výrobu tepelných izolácií z expandovaného polystyrénu. V tom čase ešte neboli tepelné izolácie tak v popredí ako dnes. Ceny energií boli veľmi nízke, nebol dôvod nimi šetriť. Predpokladali sme však, že postupne sa to zmení. Ideálnym prostriedkom na šetrenie energií sú izolácie z expandovaného polystyrénu. Budúcnosť ukázala, že tento predpoklad bol správny. Tak v roku 1993 vznikla spoločnosť POLYFORM, s.r.o. Počas 25 rokov existencie firma prešla tromi veľkými modernizačnými etapami. V súčasnosti naše stroje a zariadenia patria k špičke v Európe. Veľký podiel na tom má fakt, že naša spoločnosť je členom rakúskej spoločnosti HIRSCH Servo Group, ktorá má viac ako 45-ročné skúsenosti so spracovaním expandovaného polystyrénu a s výrobou technologických zariadení na jeho výrobu.

Ako sa modifikoval váš výrobný program?

Naším nosným výrobným programom je od roku 1993 výroba a predaj tepelne a zvukovo izolačných materiálov z expandovaného polystyrénu (EPS). V roku 2001 sme začali výrobu obalov a tvaroviek z EPS, ktoré sa používajú hlavne na balenie a ochranu tovarov bielej a čiernej techniky akými sú napr. televízory, kuchynské zariadenia, ale aj cyklistické prilby či detské sedačky. Na základe dlhoročných skúseností s tvarovaním EPS sme v roku 2010 v spolupráci s naším nemeckým partnerom spustili výrobu nízkoenergetických rodinných a bytových domov systémom strateného debnenia VARIANT-HAUS, s ktorým sa nám podarilo presadiť aj na náročných západných trhoch. V roku 2018, po ďalšej modernizácii technologického zariadenia, sme k nášmu výrobnému programu pridali aj výrobu špeciálnych tvaroviek na báze expandovaného polystyrénu ako sedačky pre nábytkársky priemysel, saunové centrá, reklamné nápisy, divadelné kulisy, rôzne zložité ornamenty a lišty a podobne.

Kto patrí medzi hlavných odberateľov spoločnosti a kam vaša produkcia smeruje?

V oblasti tepelnoizolačných materiálov na báze polystyrénu sú našimi hlavnými zákazníkmi predovšetkým sieťové stavebniny, v menšej miere stavebné a realizačné spoločnosti. V prípade obalových materiálov sú to výrobcovia bielej a čiernej techniky. Expandovaný polystyrén je veľkoobjemový materiál, preto je jeho export obmedzený. V našom prípade predstavuje export menej ako 10 % tržieb. Našimi hlavnými exportnými trhmi sú Poľsko, Maďarsko a Nemecko. Vzhľadom na vzdialenosť sa snažíme zameriavať a zvyšovať naše aktivity hlavne na poľskom trhu.

Kde všade sa skrýva expandovaný polystyrén? Aké sú možnosti jeho využitia?

S expandovaným polystyrénom sa stretávame každý deň. Bývame v rodinných alebo bytových domoch, ktoré sú v prevažnej miere zateplené expandovaným polystyrénom. Televízor, práčka, klimatizácia – všetko je zabalené v polystyrénovej tvarovke. Ďalej sú to výrobky, ktoré nás chránia pred úrazom, ako sú napr. cyklistické prilby či autosedačky, alebo tiež výrobky pre vodné športy ako sú bóje, plaváky a surfové dosky. Veľmi rozšírené sú tzv. fish-boxy na prepravu rýb na veľké vzdialenosti. V saunových svetoch, interiérových dekoráciách, divadelných kulisách, rôznych reklamných pútačoch, tam všade nájdete naše výrobky. Samozrejme, tých aplikácií je oveľa viac.

Ako sa vyvíja spotreba penového polystyrénu?

Spotreba expandovaného polystyrénu má od roku 2013 mierne stúpajúcu tendenciu, aj vzhľadom na aktuálnu situáciu na stavebnom a baliacom trhu. Celková spotreba polystyrénu je však limitovaná aj veľkosťou slovenského trhu. Na najbližšie tri roky predpokladám, že sa spotreba EPS ustáli na súčasnej úrovni.

V oblasti stavebných izolácií je mimoriadne silná konkurencia. Ako sa vám darí presadiť sa v nej?

Základom je, samozrejme, samotný produkt. Výrobky z expandovaného polystyrénu majú vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, nízku objemovú hmotnosť, odolávajú mechanickým vplyvom a vlhkosti, sú 100-% recyklovateľné a priateľské k životnému prostrediu. Tieto vlastnosti ho predurčujú na široké použitie. Dôležité sú tiež dlhoročné skúsenosti a tradícia spoločnosti. Zameriavame sa na vysokú kvalitu produkcie, efektívnosť a zodpovednosť. Našou snahou je byť čo najbližšie k zákazníkom, a to aj v ľudskom slova zmysle. Veľký podiel na našom úspechu má aj naša sesterská spoločnosť HIRSCH Maschinenbau, ktorá je výrobcom technologických zariadení na výrobu expandovaného polystyrénu. Máme možnosť priamo sa zúčastňovať na výskume, vývoji a testovaní strojov a zariadení. A takto v predstihu priamo optimalizovať a špecifikovať konkrétne požiadavky našich zákazníkov.

Spomínali ste modernizáciu. Na čo sa zameriavajú vaše investície?

Snažíme sa sledovať vývojový trend v našom segmente. S ohľadom na požiadavky a špecifiká našich zákazníkov pripravujeme plán investícií s výhľadom na najbližšie tri roky. Hlavné investície smerujú do vysoko efektívnych výrobných zariadení, testovacích prístrojov, logistiky a IT procesov.

Koľko pracovníkov zamestnáva POLYFORM a v akej štruktúre?

Aktuálne naša spoločnosť zamestnáva 86 pracovníkov. Za posledných 5 rokov sa ich počet zvýšil o 50 %, hlavne vo výrobe a v servisných službách spojených so starostlivosťou o zákazníka. Sme jedným z najväčších a najstabilnejších zamestnávateľov v okolí Pienin, 90 % zamestnancov u nás pracuje viac ako 5 rokov. Vytvárame vyvážené pracovné podmienky, aby sme mohli zastabilizovať hlavne vysokokvalifikované pracovné sily, pretože už aj v našom regióne pociťujeme ich nedostatok.

Súčasťou každého producenta je proekologická stratégia. Aké riešenia máte pri ochrane životného prostredia?

Naše výrobky z expandovaného polystyrénu ako stavebného materiálu zapadajú do konceptu trvalej udržateľnosti. Prioritou je, že nesmú ohrozovať a nepriaznivo vplývať na životné prostredie. Rozhodujúci vplyv na parametre stavebných výrobkov má udržateľnosť v environmentálnej politike prostredníctvom analýzy životného cyklu. Tepelné izolácie na báze EPS jednoznačne preukázali vysokú úsporu energií počas životnosti budov a efektívnosť vynaložených nákladov. Pomáhajú chrániť životné prostredie pre budúce generácie. Odpady z EPS možno skoro 100-% zhodnocovať recykláciou, energeticky alebo rozpúšťaním. Celý náš výrobný proces je priateľský k životnému prostrediu, dokladuje to aj certifikát environmentálneho manažérstva podľa normy STN EN ISO 14001:2005.

Ako sa vám darí udržiavať kvalitu produktov pri zachovaní konkurencieschopných cien?

Trh s tepelnými izoláciami je vysoko konkurenčný. Uspejete, len ak dokážete vhodne skombinovať vysokú kvalitu výrobkov s dobrým servisom a za akceptovateľnú cenu. Aby to všetko bolo dlhodobo udržateľné, sú potrebné moderné efektívne technologické zariadenia, ktoré obsluhujú skúsení a zodpovední pracovníci. Našou prioritou je neustále zlepšovať výrobné procesy. Dôležité je, ak dôjde počas procesov k chybe, ju včas zachytiť a poučiť sa z nej. Nákladovo najdrahší je nekvalitný výrobok, ktorý opustí brány závodu.

Aké sú vaše ďalšie plány do budúcnosti?

Spoločnosť POLYFORM, s.r.o., patrí vo výrobe expandovaného polystyrénu k lídrom na trhu. Máme snahu si túto pozíciu udržať. Našou devízou je zaujímavý výrobný program. Prísnejšie požiadavky na tepelnoizolačné vlastnosti budov vstúpia do platnosti 1. januára 2021. Nové budovy budú musieť spĺňať požiadavku na takmer nulovú spotrebu energie. Tu vidím široké uplatnenie nášho výrobného programu, pretože tieto naozaj prísne požiadavky sa dajú splniť len používaním vysokovýkonných tepelných izolácií, medzi ktoré expandovaný polystyrén rozhodne patrí. Na to sa musíme pripraviť, je to pre nás veľká výzva.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...