1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PLASTIFLEX Slovakia, spol. s r.o.

Plastiflex 16Rešpekt v rámci skupiny pre nás znamená záväzok neustále sa zlepšovať

14 miliónov plastových hadíc opustí každý rok brány kežmarského závodu PLASTIFLEX Slovakia, spol. s r.o. Sú medzi nimi hadice pre vysávače, bielu techniku, bazénové čističky či priemyselné aplikácie. Zároveň možno predpokladať, že ich počet sa v najbližšom období ešte podstatne zvýši.

Široké produktové portfólio, ktoré už teraz zahŕňa cez tisíc položiek, by totiž už čoskoro mali doplniť produkty z ďalšieho výrobného segmentu – hadice pre zdravotnícke použitie. O detailoch nového projektu, o vývojovej činnosti kežmarskej firmy, ale aj o ďalších zaujímavostiach týkajúcich sa prevádzky najväčšieho závodu svetového lídra v oblasti výroby plastových hadíc nás v rozhovore informoval Ing. Miroslav Kriško, generálny riaditeľ spoločnosti PLASTIFLEX Slovakia, spol. s r.o.

Vaša spoločnosť v tomto roku úspešne završuje už druhú dekádu svojho pôsobenia na Slovensku. Priblížite nám najdôležitejšie míľniky z histórie jej vývoja?

Belgická spoločnosť Plastiflex rozvinula svoju prvú spoluprácu na Slovensku ešte začiatkom 90. rokov, a to s domácim výrobcom a spracovateľom hadíc. Následne v roku 1998 už založila samostatnú spoločnosť PLASTIFLEX Slovensko, spol. s r.o., ktorá niekoľko rokov pôsobila iba na regionálnej báze. S výrobou začínala na ploche 500 m2, zamestnávala 20 ľudí a jej dodávky smerovali len pre blízkych domácich odberateľov. Ale následne, v dôsledku postkrízovej situácie v rámci Európy, došlo k relokalizácii viacerých aktivít z Veľkej Británie, Belgicka, a dokonca aj z Juhoafrickej republiky práve na Slovensko. Firma v tomto období začala svoj dynamický rast, čo bolo veľmi náročné a stresujúce obdobie. Musela absorbovať 4-násobok svojej predchádzajúcej veľkosti tak po stránke personálnej, ako aj výrobnej – realizovali sa prístavby a dostavby nových výrobných hál a budov. Svoje pôvodné priestorové zázemie spoločnosť Plastiflex k dnešnému dňu zdvojnásobila. K pôvodným 20 pracovníkom pribudlo ďalších 200 zamestnancov. Aktuálne je slovenský závod v rámci skupiny Plastiflex najväčším. Po turbulentnom období dynamického rastu sme prešli do fázy pomalej transformácie spoločnosti. V súčasnosti sa zameriavame najmä na zefektívňovanie výrobného konceptu a všetkých s ním súvisiacich činností.

Ste súčasťou holdingu Plastiflex – svetového lídra v oblasti výroby plastových hadíc, ktorý má okrem slovenskej fabriky svoje výrobné závody aj v Číne, Mexiku, Španielsku a Spojených štátoch amerických. Čo pre vás toto medzinárodné zázemie znamená?

Silná korporátna štruktúra je citeľná najmä v produktovom know-how skupiny, ktoré sa následne premieta aj do komerčných aktivít. Firma Plastiflex sa výrobe hadíc venuje už 65 rokov, takže vedomostný rozmer skupiny je naozaj vysoký a pre nás predstavuje veľmi významný prínos. Líderstvo nášho holdingu v oblasti výroby hadíc znamená aj záväzok pokračovať vo vysokom nasadení. Vždy sa snažíme byť o krok vpred pred konkurenciou, keďže tlaky konkurentov, najmä z Ázie, sú veľmi vysoké.

Venujete sa aj výskumnej a vývojovej činnosti?

Vývoj skupiny Plastiflex je koncentrovaný v belgickej centrále, ale aj náš výrobný závod na Slovensku má svoje inžiniersko-vývojárske oddelenie. Nezaoberáme sa síce priamo výrobkovou inováciou, ale riešime inovácie procesné. Z vývojového hľadiska sa teda sústredíme na samotný postup a priebeh výroby produktov. Procesný vývoj u nás realizujú multifunkčné tímy, do ktorých sú zapojení nielen inžinieri – vývojári, ale aj kvalitári a ďalší odborníci. Je to skrátka tímová činnosť.

Keďže naše výrobné procesy nie sú úplne štandardné, stroje a technické zariadenia, ktoré potrebujeme, bežne na trhu nedostať. Preto si výrobné linky musíme navrhovať aj skladať sami, respektíve ich výrobu objednávať na zákazku. Ide o finančne náročné investície, táto situácia nám však umožňuje podieľať sa na vývoji a realizácii naozaj výnimočných výrobných zariadení. Minulý rok sa nám v spolupráci so slovenskými dodávateľmi podarilo zrealizovať výrobnú linku novej generácie na produkciu vysávačových hadíc. Linka je kompletne digitálna, nastaviteľná pre mnohé parametre, efektívnejšia a stabilnejšia a s jej výsledkami sme veľmi spokojní.

Aktuálne finišujeme s ďalším veľmi zaujímavým technologickým zariadením, ktorým chceme pomôcť životnému prostrediu – v spolupráci s miestnymi dodávateľmi si zhotovujeme vlastnú recyklačnú linku na spracovanie plastov, ktorá kompletne obsiahne všetky naše potreby. Procesné technológie teda nevyvíjame len tam, kde je to ekonomicky prospešné, ale ako firma zodpovedná voči nášmu okoliu myslíme aj na životné prostredie. Práve vďaka silnému technologickému zázemiu a schopnosti technologicky pokryť výrobu patrí náš slovenský závod v rámci skupiny nielen k tým najväčším, ale aj k najrešpektovanejším. Ten rešpekt však pre nás znamená záväzok proces výroby neustále skvalitňovať a zefektívňovať.

Kam smerovali vaše najväčšie investície v rámci prevádzky za posledné obdobie?

Čo sa týka prevádzky, investovali sme do novej expedičnej zóny, aby sme zlepšili naše vnútropodnikové transportné vzdialenosti. Keďže nastavenie vnútorných procesov je nekonečný proces, pokračujeme v investíciách aj v aktuálnom období. V tomto roku investujeme do technológií cez milión eur.

Aktuálne viacero podnikov negatívne vníma nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a vysokú fluktuáciu. Dotýka sa to aj vašej spoločnosti?

Pred rokom a pol by som potvrdil, že stabilita zamestnancov je v našej spoločnosti výborná. V súčasnosti sa to už trochu zmenilo, aj keď v porovnaní s aktuálnymi trendmi sme na tom stále dobre. Väčšina našich zamestnancov patrí k stabilným pracovníkom, ktorí s firmou Plastiflex pracujú dlhé roky, mnohí viac než 15 rokov, a máme aj pracovníkov, ktorí u nás pracujú od založenia spoločnosti. Súčasná ekonomická situácia však prináša turbulenciu konkurencie, ktorá aj v našom kežmarskom regióne stále rastie. Prijali sme preto viacero opatrení, aby fluktuácia bola v prijateľnej miere.

Čo sa týka nových pracovníkov, situácia na trhu je komplikovaná, no ani nie tak z optiky nedostatku ľudí, ale najmä z optiky ich kvality, ktorá je veľmi nízka. Z vysokých škôl k nám prichádzajú na pohovory absolútne nepripravení absolventi, ktorí nevedia v praxi použiť ani len učivo zo základnej školy. Duálne vzdelávanie tento problém nevyrieši, keďže to, čo my potrebujeme, sa na slovenských školách vôbec neučí. Preto sme si rozvinuli vlastné vzdelávacie systémy, no je to časovo aj finančne veľmi náročné.

V uplynulom roku vaša spoločnosť zvýšila zisk o 58 %. Rástli vám aj tržby, ktoré takmer prekročili hranicu 20 miliónov eur.

Navýšenie obratu predstavuje ovocie našej 3-ročnej snahy o intenzívnejšiu predajnú politiku. Čo sa týka ziskovosti, pod uvedený hospodársky výsledok sa podpísalo viacero vplyvov, keďže paralelne pracujeme nielen na zvyšovaní obratu, ale riešime aj otázky zefektívnenia výrobných procesov. Do hospodárskeho výsledku sa premietajú aj materiálové vplyvy a iné interné procedurálne záležitosti nielen v rámci závodu, ale aj celej skupiny. Predpokladáme, že v najbližšom období budú finančné ukazovatele našej spoločnosti ešte stúpať, keďže očakávame nábeh nového projektu.

Môžete nám tento projekt bližšie predstaviť?

Produktové portfólio skupiny Plastiflex možno rozdeliť do štyroch segmentov – tvorí ho výroba hadíc pre bielu, čistiacu, priemyselnú a zdravotnú techniku. Náš závod sa doteraz venoval výrobe produktov v rámci prvých troch oblastí. Aktuálne sa snažíme o rozšírenie nášho technologického portfólia aj o výrobu hadíc pre zdravotnícky segment. V procese je relokalizácia výroby hadíc pre rôzne typy respiračných prístrojov a náš podnik je jedným z top kandidátov, ktorý by uvedenú výrobu mohol prevziať, keďže v rámci skupiny Plastiflex sú práve v našom závode sústredené všetky technológie súvisiace s našim produktovým portfóliom. Zároveň je ale potrebné uviesť, že výroba produktov určených pre zdravotníctvo podlieha úplne iným pravidlám, vyžaduje nastavenie iných štandardov. Prevzatie tejto produkcie by pre nás znamenalo postavenie nového závodu s kompletne novou štruktúrou. Čo sa týka pracovníkov, išlo by o nárast o ďalších 50 %. Finálne rozhodnutie o presune výroby by malo byť prijaté v priebehu pol roka. Veríme, že sa nám spomínaný projekt podarí získať a zabezpečiť jeho úspešnú implementáciu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

 

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...