1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PELLENC, s.r.o.

PELLENC 22Sme všade tam, kde sa pestuje vinič a olivy

Francúzska firma Pellenc SA je pojmom všade tam, kde sa pestuje vínna réva a olivovníky. Pod heslom „Príroda je náš motor“ vznikla v roku 1973, keď sa Roger Pellenc prechádzal pomedzi vinice vo francúzskom regióne Vaucluse. Pozoroval ľudí pri práci a premýšľal, ako by im vedel prácu uľahčiť a hlavne zefektívniť.

Túto myšlienku potom pretavil do zostrojenia strihača hrozna, ktorý znamenal prvý krok na ceste ku vzniku spoločnosti Pellenc SA. Materský podnik dnes združuje 16 dcérskych spoločností, 4 výrobné závody (Taliansko, Španielsko, Čína a Slovensko), a po celom svete má viac ako 800 distribútorov a servisných centier.

Najväčší dcérsky podnik koncernu s názvom PELLENC, s.r.o., sídli v Novom Meste nad Váhom, kde má svoj domov od roku 1999. K založeniu závodu motivovala najmä strojárska tradícia v regióne podporená kvalifikovanou pracovnou silou. Výraznú úlohu však zohralo aj osobné priateľstvo z detstva medzi zakladateľom spoločnosti Rogerom Pellencom a v tom čase francúzskym veľvyslancom na Slovensku. „Pracovitosť ľudí z tohto kúta Považia sa rýchlo zaslúžila o to, že v celej spoločnosti Pellenc SA sa novomestská firma stala popri jej obchodných filiálkach najvýznamnejšou dcérskou spoločnosťou skupiny, ktorá sa zameriava na výrobu,“ prezradil na úvod rozhovoru Ing. Boris Králik, konateľ spoločnosti, ktorá je zároveň jedným z najvýznamnejších zamestnávateľov v regióne.

Šikovné slovenské ruky

Spoločnosť PELLENC, s.r.o., vyrába v halách o celkovej ploche 25-tisíc m2, túto plochu aktuálne rozširuje o výrobnú halu s výmerou 5-tisíc m2. Investícia za zhruba 7 miliónov eur je v realizácii od minulého roka a zahŕňa nielen výstavbu nových výrobných a skladovacích priestorov, ale aj nové technológie. „V nových priestoroch pribudnú nové výkonné laserové páliace stroje, ktoré by mali prispieť k navýšeniu výroby aj originálnejším produktom. Podarilo sa nám napríklad zakúpiť laserový stroj na pálenie dielcov z profilov,“ prezradil Ing. Boris Králik. Súčasných 600 strojov rôznych modelov a variácií na zber hrozna, ktoré ročne vyprodukujú, tak budú schopní ešte navýšiť. Zvýši sa aj potrebná pracovná sila. Aktuálny tím 370 zamestnancov by malo posilniť ešte ďalších 50 pracovníkov. „Kvalifikovaný personál sa pomocou moderných CNC laserových páliacich a ohýbacích strojov podieľa na výrobe konštrukčných celkov ako sú rámy, časti podvozkov, kompletné kabíny poľnohospodárskych strojov, zariadenia na spracovanie hrozna, ale aj rôzneho príslušenstva a náhradných dielov,“ doplnil konateľ spoločnosti PELLENC, s.r.o.

V Novom Meste nad Váhom sa vyrábajú nielen stroje pre vinohradníctvo a zber olív, ale aj linky na triedenie zozbieraného hrozna. Vinič a olivy sú však v koncerne Pellenc SA prvoradými, nakoľko je francúzsky podnik svetovou jednotkou vo výrobe strojov na zber olív a svetovou dvojkou pri práci vo vinohrade. V oblasti vinohradníctva zabezpečuje skupina Pellenc svojimi zariadeniami komplexné agrotechnické operácie vo vinohrade (zimný predrez a uväzovanie viniča, odstraňovanie listov, rez zelena, chemické ošetrenie, kyprenie pôdy a mechanické odburinenie). Ponúka dokonca aj automatické triediace linky na zozbierané hrozno (odstránenie suchého lístia, úlomkov viniča, zhnitých plodov atď.) a zabezpečuje vybavenie pivníc „na kľúč“ vrátane lisov a cisterien na kvasenie hrozna. „V jednoduchosti sa dá povedať, že moderné strojárske výrobky spoločnosti Pellenc pomáhajú a uľahčujú prácu pri zbere hrozna, reze viniča, kyprení pôdy či zbere olív,“ ozrejmil Ing. Boris Králik.

Šikovnosť slovenských rúk tak v plnej miere prispieva k produkcii tých najkvalitnejších vín všetkých značiek a olivového oleja. Stroje a zariadenia značky Pellenc totiž nachádzajú svoj domov po celom svete. Najhlavnejšími exportnými krajinami sú Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Austrália, Nový Zéland, Juhoafrická republika, Chile, Argentína alebo americká Kalifornia. Zaujímavosťou je, že hoci sa vinič a olivovníky v Ázii vo veľkom nepestujú, Pellenc SA má výrobný závod aj v Číne. Materský koncern má totiž divíziu, ktorá sa zameriava na profesionálne elektrické ručné náradia akými sú nožnice na orezávanie viniča, sadovníctvo, plotostrihače a pod. Čínska filiálka produkuje elektrokomponenty práve do týchto zariadení.

Trendy vo vinohradníctve

Novinkou koncernu Pellenc SA sú stroje, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre úzke vinohrady. Husto sadené vínne révy do jedného metra sú typické pre oblasti Bordeaux a Champagne vo Francúzsku. Aby sa v týchto regiónoch dalo hrozno zbierať jednoduchšie, boli vyvinuté dva stroje na zber hrozna HD 240 a HD 340. Poslaním novej generácie oboch zariadení je uľahčiť a zefektívniť prácu vo vinohrade vo všetkých ročných obdobiach. Obe zariadenia kombinujú ľahkosť na minimalizáciu zhutňovania pôdy s vysokou manévrovateľnosťou vo vinohrade. Netreba zabúdať ani na smart funkcie v podobe nastavenia stroja pohodlne z kabíny cez dotykovú konzolu Easy Touch. Do pamäte stroja je možné uložiť až 5 konfigurácií zberu a prepínať medzi nimi jedným kliknutím. Veľkým plusom sú aj senzory na detekciu pôdy, ktoré umožňujú kombajnovej hlave pracovať v blízkosti pôdy.

Vyše 20 rokov úspechu

Spoločnosť PELLENC, s.r.o., nedávno oslávila 20. výročie svojho založenia. Počas tohto obdobia boli jej hlavnými hnacími motormi najmä kvalifikovaný pracovitý tím a kvalitné nástroje – faktory, ktoré sa o rast spoločnosti postarali aj v období hospodárskej krízy po roku 2008. „Zamestnanci vtedy nepocítili krízu na svojich peňaženkách, skôr naopak, prekážkou v ešte väčšom raste sa stal nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Ten sme následne vyriešili aj vďaka tvorbe výkonnej dodávateľskej siete. Týmto krokom sme nielen v regióne, ale aj mimo neho poskytli prácu a zlepšili zamestnanosť aj iným spoločnostiam,“ prezradil Ing. Boris Králik s tým, že dodávateľov na spoluprácu neodmietajú do dnešných dní. Či už pri výrobe kovoobrábaných dielcov a zváraných konštrukcií, alebo pri tepelnom spracovaní a povrchových úpravách kovov galvanickým pokovovaním.

Treba dodať, že v celom koncerne Pellenc sa kladie mimoriadny dôraz na inovácie a kreativitu. To sa odzrkadľuje vo vyšších nárokoch na organizáciu. „V praxi to znamená to, že aby stroj dobre fungoval a zákazník bol maximálne spokojný, je potrebné mať kontakt aj so samotným terénom – či už s vinohradníkmi v Provence alebo pestovateľmi olív v Andalúzii,“ myslí si konateľ spoločnosti PELLENC, s.r.o. V Novom Meste nad Váhom sa tak aj vďaka tomu naučili rozoznávať napríklad kvalitné vína od menej kvalitných, alebo rozpoznať rôzne variácie chutí olivových olejov. Na záver dodajme, že medzinárodná firma Pellenc sa aj v súčasnosti neustále pripravuje na nové výzvy. V rámci päťročného plánu rozvoja do roku 2024 realizuje početné transformácie v organizácii spoločnosti, modernizácii výrobných procesov, a pripravuje tiež ďalšie významné investície súvisiace s expanziou výrobných priestorov. V tomto duchu sa nesie aj spomínaná výstavba nových hál a zakúpenie strojov a technológií, ktoré majú výrobné procesy na Považí pozdvihnúť na novú úroveň.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...