1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Peikko Slovakia s.r.o.

Peikko 19Má za sebou mimoriadne úspešné obdobie

Od roku 2007 funguje v Kráľovej nad Váhom v okrese Šaľa spoločnosť prinášajúca inovatívne riešenia, ktoré urýchľujú a zjednodušujú stavebný proces a zvyšujú bezpečnosť. Materský podnik vznikol v roku 1965 vo fínskom meste Lahti a hoci sa odvtedy rozrástol o ďalšie pobočky, stále funguje ako rodinná spoločnosť. Deviatim výrobným závodom, ktoré sa nachádzajú vo Fínsku, na Slovensku, v Litve, Nemecku, Rusku, Spojených arabských emirátoch, Číne, USA a Austrálii šéfuje výkonný riaditeľ Topi Paananen, syn zakladateľa.

Peikko Group sa špecializuje na výrobu kompozitných nosníkov a produktov na spojovanie betónových prvkov. Celosvetovo zamestnáva zhruba 1800 ľudí a jej ročný obrat vlani presiahol 220 miliónov eur. K tomuto číslu významne prispela aj spoločnosť Peikko Slovakia, druhý najväčší výrobný závod celej Skupiny. „Rok 2018 bol pre nás rekordný, a to vo viacerých oblastiach. Mali sme rekordný obrat, prekročili sme magickú hranicu obratu 40 miliónov eur a celkový počet zamestnancov prekročil číslo 400,“ pochválil sa Ing. Martin Fenčák, výkonný riaditeľ podniku. Doplnil ale, že uvedených 40 miliónov eur je už na hranici aktuálnych výrobných možností v trojzmennej prevádzke. Bez investícií do nových výrobných a skladovacích priestorov je ďalší 15 až 20-% rast, ktorý zažívali v posledných rokoch, nemožný.

Takéto vysoké čísla sú podľa neho aj výsledkom atmosféry v priemysle, ktorému sa vlani celkovo mimoriadne darilo. Za čiernymi číslami však stála aj expanzia na nové trhy, či už samotnej Peikko Group, alebo jej slovenskej pobočky. V priebehu roku 2018 boli totiž otvorené dva výrobné závody; jeden v ruskom Petrohrade a druhý v rumunskej Bukurešti, a nové predajné pobočky pribudli v Egypte a Juhoafrickej republike. Čo sa týka spoločnosti Peikko Slovakia, tá začala obsluhovať aj trhy mimo krajín Európskej únie, konkrétne Ukrajinu. „Počas posledných rokov nás zamestnával expanzívny rast. Tohtoročný rozpočet je na úrovni toho minuloročného, aktuálne sa však sústreďujeme na zvyšovanie efektivity procesov a výroby,“ upresnil výkonný riaditeľ Peikko Slovakia, ktorá okrem predajného zastúpenia v regióne strednej a východnej Európy zastrešuje aj technickú podporu a tzv. HUB výrobkov pre krajiny strednej, južnej a časti západnej Európy. „Napríklad na objednávku predajnej pobočky Peikko z Rakúska reagujeme „one stop shopping“ servisom. To znamená návrhom technického riešenia, produkciou výrobkov na Slovensku a zabezpečením prepravy k zákazníkovi,“ vysvetlil Martin Fenčák. V prípade ak daný výrobok alebo riešenie nevyrábajú alebo ho z kapacitných dôvodov nie sú schopní načas vyrobiť, zabezpečia tieto produkty z iných výrobných pobočiek. Pri väčších projektoch, kde dodávajú výrobky z viacerých výrobných závodov alebo v rovnakom čase dodávajú na viacero stavieb, je tento proces koordinovaný korporátnym oddelením Supply Chain.

Zákazníci, ktorí oceňujú kvalitu

Produktové portfólio spoločnosti Peikko Slovakia tvoria oceľové prvky, skrutkové spoje betónových prefabrikátov, výstužné prvky, spriahnuté oceľové nosníky pre tenké stropy a desiatky ďalších produktov pre dva druhy zákazníkov, a to kupujúcich a nekupujúcich. Nekupujúcimi sú architekti a projekčné kancelárie, ktoré v návrhu stavieb používajú riešenia Peikko Group z architektonických alebo technických dôvodov. Kupujúcimi sú väčšinou stavebné firmy, v niektorých prípadoch dokonca samotní investori/developeri. „Aby sme boli na trhoch kde operujeme úspešní, musíme osloviť všetkých, teda presvedčiť o vhodnosti použitia našich riešení najprv investorov/developerov, potom architektov a projekčné spoločnosti, aby stavba využívala naše riešenia, a v konečnom dôsledku aj stavebnú spoločnosť, “ priblížil Martin Fenčák a doplnil: „Našimi najvýznamnejšími klientmi sú práve stavebné spoločnosti, ktoré od nás výrobky reálne nakupujú. Patrí medzi nich väčšina hráčov v sektore pozemných stavieb.“ Problém však výkonný riaditeľ Peikko Slovakia vidí v tom, že z ich portfólia zostáva v regióne strednej Európy menej než 20 % celkových tržieb. Inovatívne riešenia z dielne Peikko Group sú totiž primárne zamerané na prefabrikované stavby a v našich zemepisných šírkach stále prevládajú monolitické konštrukcie. Väčšina ich výrobkov tak smeruje na trhy s rozvinutou prefabrikáciou, pričom ich najväčším zákazníkom je dánska pobočka Peikko so zhruba 15 % celkových tržieb, nasledovaná Nemeckom a Fínskom.

Hoci stavebný priemysel nie je taký inovatívny ako napríklad automobilový, aj tu možno badať riešenia a prístupy, ktoré si čoraz viac získavajú svojich záujemcov. Zákazníci majú totiž nové očakávania. Sú to napríklad väčšie a otvorenejšie priestory alebo energeticky menej náročné budovy, pri ktorých výstavbe a následne aj pri samotnej prevádzke budovy sa vyprodukuje čo najmenšie množstvo CO2. „Peikko sa snaží byť v oblasti inovácií líder, počúva zákazníkov a snaží sa na trh prichádzať s novými alebo inovovanými riešeniami,“ povedal Martin Fenčák, podľa ktorého v poslednom období uviedli na trh alebo inovovali viacero zaujímavých výrobkov. Z tých najnovších spomenul nové riešenie PSB PLUS®, (vložiť obrázok PSB Plus) ktoré je novou generáciou systému výstuže proti pretlačeniu dosiek pre vysoké šmykové zaťaženia. Jedná sa o unikátnu kombináciu vertikálnych a horizontálnych prvkov, ktorá umožňuje cenovo výhodné zvýšenie kapacity proti šmykovému namáhaniu železobetónovej dosky. Netreba vynechať ani 30. výročie uvedenia nosníka pre tenké stropné konštrukcie DELTABEAM®, ktorého výnimočnosť spočíva v tom, že je kompatibilný s prefabrikovanými aj monolitickými železobetónovými stropmi. Umožňuje tak vytvárať otvorené priestory aj v projektoch s architektonicky náročnými tvarmi. Nosníky s označením DELTABEAM® sú určené na použitie ako konštrukčný prvok v kombinácii so všetkými bežnými typmi betónových stropných dosiek, na použitie konštrukcií s malou výškou aj na vystuženie vnútornej rámovej konštrukcie dosiek.

Prestížne stavebné zákazky

Pozitívnych referencií má spoločnosť Peikko Slovakia veľmi veľa a prichádzajú nielen zo Slovenska, ale aj zahraničia. Niet sa čo čudovať, veď závod z Kráľovej nad Váhom je prizvaný k riešeniu veľmi zaujímavých problémov. Za všetky treba spomenúť napríklad nový národný futbalový štadión Ferenca Puskása v Budapešti a kotviace pätky, ktoré podnik Peikko Slovakia vyrobil špeciálne na mieru pre podporné stĺpy, z ktorých každý vážil 60 ton. Netreba opomenúť ani aktuálnu výstavbu Autobusovej stanice Mlynské Nivy v Bratislave, kde sa nachádzajú jeho kotviace platne či budova Sky Park Ofiice a v nej použité výstuže proti pretlačeniu. Veľkou výzvou bude pre Peikko Slovakia aj projekt modernizácie Fakultnej nemocnice Olomouc, ktorá by chcela vybudovať priestory s nulovými emisiami za použitia spriahnutých nosníkov DELTABEAM®, a takisto aktuálna výzva v podobe vypracovania konceptu riešenia parkovacích domov. (foto nemocnice Olomouc)

Posledné tri roky má však Peikko Group v ponuke aj dve progresívne riešenia pri výstavbe pozemných základov veterných elektrární, kde dodáva riešenia na kľúč. Zastrešuje všetko, od dizajnu až po odlievanie základov na stavbe. „Veterné parky rastú ako huby po daždi, primárne v Škandinávii, kde spoločnosť Peikko už tento rok dodala gravitačné základové riešenia aj tzv. rock foundation v desiatkach setov. Náročnosť kotvenia do skál spočíva v navŕtaní podložia. Je to ale práca ako každá iná, vyžaduje si zodpovedný prístup k návrhu, výrobe a inštalácii. Obnoviteľné zdroje ako také sú budúcnosťou a sme hrdí na to, že Peikko je súčasťou ich rastu,“ priblížil Martin Fenčák, ktorý čitateľov obzvlášť upozorňuje na pôsobivé krátke video z realizácie základov pre veterný park Roan Wind v Nórsku na ich YouTube kanáli.

Výzvy a vízie do budúcna

Spoločnosť Peikko Slovakia má v súčasnosti 380 zamestnancov. Výkonný riaditeľ priznáva, že s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily bojujú ako každá iná spoločnosť na Slovensku, hoci sa snažia dopyt vyvažovať nadpriemerným ohodnotením a relevantnými zamestnaneckými benefitmi. „Vlani sme masívne investovali do prístavby a obnovy sociálno-administratívnych priestorov za účelom zvýšenia komfortu pre administratívnych pracovníkov (foto administratívnej budovy), ako aj šatní, sociálnych a obslužných priestorov. Tento rok investujeme do rekonštrukcie vzduchotechniky vo výrobných priestoroch, čo nám zase pomôže zlepšiť pracovné podmienky vo výrobnej hale. Snažíme sa našim zamestnancom vytvoriť čo najlepšie pracovné prostredie, keďže spracovanie ocele je pomerne náročný, hlučný a nie najčistejší druh výroby,“ vysvetlil.

Peniaze poputujú aj do automatizácie a robotizácie niektorých pracovísk, čo by malo aspoň sčasti vyriešiť problematiku obsadzovania kvalifikovanejších pozícií. Jednou z najbližších výziev bude v tejto súvislosti vyriešenie neustále narastajúcej ceny práce. Martin Fenčák však hovorí ešte o ďalších dvoch výzvach. Prvou z nich je dosiahnuť zmenu zmýšľania stavebného trhu, ktorý sa v regióne strednej Európy stále sústreďuje na spomínané monolitické a nie prefabrikované stavby. Tou druhou je optimalizácia niektorých procesov za účelom znižovania nákladov. Výkonný riaditeľ Peikko Slovakia si takýmto spôsobom necháva otvorené akési zadné dvierka, ktorými bude potrebné prejsť v prípade, že nastane ďalšia vlna hospodárskej krízy, príde útlm ekonomiky a recesia.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...