1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Peikko Slovakia, s.r.o.

Peikko 19Inovatívne riešenia pre každý druh stavieb

Spoločnosť Peikko je rodinným podnikom založeným v roku 1965 vo Fínsku. Špecializuje sa na výrobu kompozitných nosníkov a produktov na spojovanie betónových prvkov. Celosvetovo zamestnáva 1800 ľudí a ročný obrat sa vlani vyšplhal na cca 220 miliónov eur. Svojich 9 výrobných závodov má vo Fínsku, na Slovensku, v Litve, Nemecku, Rusku, Spojených arabských emirátoch, Číne, Spojených štátoch amerických a v Austrálii. V priebehu roku 2018 boli otvorené dve fabriky v ruskom Petrohrade a v rumunskej Bukurešti a predajné pobočky pribudli v Egypte a Juhoafrickej republike.

Primárne pôsobí Peikko v Európe, USA a Kanade, na Blízkom východe, v Číne, južnej a východnej Ázii a v Austrálii a celosvetovo má viac ako 30 predajných pobočiek na všetkých kontinentoch. „Ako rodinný podnik funguje spoločnosť Peikko doteraz, momentálne ho vedie syn zakladateľa Topi Paananen. Majiteľ je aj naďalej výkonným riaditeľom koncernu, ktorý sídli vo fínskom meste Lahti,“ hovorí na úvod Ing. Martin Fenčák, výkonný riaditeľ spoločnosti Peikko Slovakia s.r.o, ktorá je s takmer 400 zamestnancami druhým najväčším výrobným závodom Peikko Group.

Čo sa týka histórie, spoločnosť Peikko Slovakia sa stala súčasťou skupiny Peikko Group v lete 2007. V tom čase tvorili výrobné portfólio závodu v Kráľovej nad Váhom neďaleko Šale výrobky na spájanie betónových prvkov dodávané pre stredoeurópsky trh, Španielsko a Spojené kráľovstvo. Za viac ako dekádu svojho pôsobenia na trhu sa jej výrobný sortiment rozšíril o skrutkové spoje betónových prefabrikátov, výstužné prvky, spriahnuté oceľové nosníky pre tenké stropy a ďalšie desiatky produktov. Všeobecne možno povedať, že inovatívne riešenia firmy Peikko Slovakia s.r.o., urýchľujú a zjednodušujú stavebný proces a zvyšujú bezpečnosť. V roku 2017 dosiahol slovenský závod obrat vo výške 35 miliónov eur, vlani zhruba 40 miliónov eur.

Viac metrov štvorcových na meter kubický

Klientmi spoločnosti Peikko Slovakia s.r.o., sú najmä stavebné firmy, architektonické a projekčné kancelárie. Závod z Kráľovej nad Váhom je zároveň obchodným zástupcom pre krajiny strednej a juhovýchodnej Európy. Top produktom je spriahnutý nosník pre tenké stropné konštrukcie DELTABEAM® vyvinutý a patentovaný materským podnikom Peikko. „Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že je kompatibilný s prefabrikovanými aj monolitickými železobetónovými stropmi. Umožňuje vytvárať otvorené priestory aj v projektoch s architektonicky náročnými tvarmi,“ vysvetlil Martin Fenčák. Nosníky s označením DELTABEAM® sú určené na použitie ako konštrukčný prvok v kombinácii so všetkými bežnými typmi betónových stropných dosiek, na použitie konštrukcií s malou výškou a na vystuženie vnútornej rámovej konštrukcie dosiek.

Spriahnutý nosník pre tenké stropné konštrukcie od spoločnosti Peikko poskytuje štíhle a ľahké konštrukčné riešenia, ktoré znižujú objem použitého betónu v konštrukcii a tým pádom aj náklady. Okrem toho má aj vynikajúcu protipožiarnu odolnosť bez potreby akejkoľvek dodatočnej protipožiarnej ochrany, štíhly dizajn nosníkov zasa redukuje výšku stropov aj celkovú výšku budovy. V praxi to znamená, že vďaka tenkej stropnej konštrukcii získa klient viac metrov štvorcových na meter kubický. „Každé podlažie môže byť nižšie o výšku nosníka, o zhruba 30 až 50 centimetrov, v závislosti od toho, aká hrubá je železobetónová doska. V prípade, že chcete postaviť 10-podlažnú budovu, ušetríte na nej týmto spôsobom na výšku aj tri metre. Postaviť tak môžete pri rovnakej výške napríklad jedno podlažie navyše,“ vysvetlil Martin Fenčák, ktorý ako príklad uviedol mestá s limitovanou výškou budov.

Ďalším dôležitým faktom je to, že použitie tenkej stropnej konštrukcie znižuje vnútorný objem na jednotku plochy, náklady na vykurovanie a chladenie sú teda nižšie a budova je energeticky úspornejšia. Takisto je možné extra priestor získaný použitím tenkej stropnej konštrukcie využiť na zvýšenie svetlej výšky podlažia pre zvýšenie pohodlia koncových užívateľov. Pri výstavbe smerom nadol zasa dochádza k redukcii hĺbky výkopu, vďaka čomu ušetrí zákazník náklady na zemné práce. Pre úplnosť dodajme, že nosníky DELTABEAM®
môžu byť pripojené k betónovým, oceľovým alebo kompozitným stĺpom použitím spojov dodaných firmou Peikko ako sú skryté konzoly, kotevné skrutky a kotevné platne.

Svoje uplatnenie našli spriahnuté nosníky DELTABEAM® napríklad pri rozšírení Parkovacieho domu IKEA v Bratislave. Pri výstavbe bola totiž limitujúcim faktorom výška podzemnej vody. Výhody použitia nosníka DELTABEAM® sa prejavili v znížení konštrukčnej výšky, čím sa dosiali výrazné úspory pri výkopových prácach a objeme betonárskych prác. Tieto nosníky boli využité aj v prípade prestavby martinského bytového domu Átrium, nadstavbe bytového domu na bratislavskom Dulovom námestí, rezidenčnej výstavbe na bratislavskej Kolibe, aj pri rekonštrukcii Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Za pomoci nosníkov DELTABEAM® bol v nemocnici vytvorený bezprievlakový strop. To umožnilo bezproblémové vedenie technických rozvodov a proces výstavby stropov na urgentnom príjme sa tak výrazne urýchlil.

Dobré domáce aj zahraničné referencie

Okrem spriahnutého nosníka DELTABEAM® ponúka Peikko Slovakia s.r.o., svojim zákazníkom aj ďalšie dôležité produkty uľahčujúce prácu na stavbe a zvyšujúce bezpečnosť. Patria sem výrobky pre prefabrikované konštrukcie (spoje so základovými konštrukciami, skrutkové spoje stĺpov, spoje prievlakov a stĺpov, riešenia pre otvory v stropoch, spoje stien, kotevné platne a uholníky, prepravné úchyty), pre monolitické konštrukcie (závitové spojky výstuže, výstuž proti pretlačeniu dosiek a šmyková výstuž, kotevné platne) a podlahárske výrobky (dilatačné lišty pre škáry s voľným pohybom plôch, debniace a vodiace lišty, stála výplň dilatačných škár, spojovacie prvky na prenos zvislého zaťaženia).

Z konkrétnych typov výrobkov pre monolitické konštrukcie vyberme napríklad výstuž proti pretlačeniu PSB®, ktorá poskytuje najvyššiu odolnosť na trhu. PSB® výstuže proti pretlačeniu a šmykové výstuže ponúkajú jednoduché a spoľahlivé riešenia proti pretlačeniu stropných dosiek, základov, stien a nosníkov zvýšením ich odolnosti. „Aktuálne sa tieto výstuže nachádzajú vo všetkých rastúcich mrakodrapoch v Bratislave. Dodávali sme ich napríklad pri stavbe Panorama City alebo Sky Parku. K najnovším projektom patrí nitrianska rezidencia Tabáň a projekt výstavby futbalového štadióna v Košiciach,“ uviedol výkonný riaditeľ Martin Fenčák. Napríklad podlahové lišty našli z posledných projektov svoje uplatnenie aj pri stavbe nového závodu automobilky Jaguar Land Rover v Nitre. Skrutkové spoje pod hlavičkou Peikko zasa našli svoje opodstatnenie v trnavskej City Arene alebo v DAC Aréne v Dunajskej Strede.

Dobré referencie dostáva závod z Kráľovej nad Váhom aj zo zahraničia. Stavebné riešenia vyrobené v Peikko Slovakia s.r.o., boli použité vo viacerých budovách v Bruseli, viedenskej DC Tower 1 či pri výstavbe Fakultnej nemocnice Olomouc. Pre úplnosť ešte dodajme, že posledné tri roky má spoločnosť Peikko v ponuke aj dve progresívne riešenia pri výstavbe pozemných základov veterných elektrární, kde dodáva riešenia na kľúč. „Zastrešujeme všetko od dizajnu až po odlievanie základov na stavbe. Pozemné základy sú principiálne dva: tzv. gravitačný, ktorý obsahuje veľké množstvo výstuže a zalieva sa do betónu. Druhý základ sa vŕta priamo do skál a uplatňuje sa najmä v skalnatom Nórsku. 12-metrové tyče sú navŕtavané a kotvené do skál a k nim je následne priskrutkovaná veža veternej elektrárne. Pre lepšie pochopenie nájdete veľmi pôsobivé videá na našom YouTube kanáli,“ vysvetlil Martin Fenčák.

Nadpriemerné mzdy aj vianočné odmeny

Aktuálne má spoločnosť 390 zamestnancov, ktorí pracujú v 4- aj 3-zmennej prevádzke. Okrem výrobnej fabriky v Kráľovej nad Váhom má spoločnosť Peikko na Slovensku aj Centrum zdieľaných služieb v Trnave, ktoré spracúva účtovníctvo pre 17 európskych krajín. Nespornou výhodou je určite aj päť inžinierov pre výskum a vývoj v Žiline, ktorí spolupracujú so Stavebnou fakultou Žilinskej univerzity. Ako každá firma v strednej Európe sa však aj oni potýkajú s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. „Naša firemná politika spočíva v tom, že sa snažíme nastaviť úroveň benefitov na takú hranicu, aby bol u nás zamestnanec maximálne spokojný. Z hľadiska platového ohodnotenia patríme k nadpriemerným zamestnávateľom v regióne, vďaka čomu máme pomerne nízku fluktuáciu zamestnancov,“ vysvetlil výkonný riaditeľ spoločnosti Peikko Slovakia, ktorá okrem slušného mzdového ohodnotenia ponúka aj vianočné odmeny, kompenzáciu za dochádzanie za prácou, zabezpečuje stravu a organizuje rodinné a spoločenské akcie pre svojich pracovníkov. „Výzvou do najbližšieho obdobia bude určite popasovanie sa s neustále rastúcou cenou ocele aj práce, ako aj nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily,“ uzavrel Martin Fenčák, výkonný riaditeľ Peikko Slovakia s.r.o.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...