1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

OLDRATI SLOVENSKO, s.r.o.

Oldrati 18Inovatívne tesnenia z Humenného sú všade okolo nás

Materská firma Oldrati Guarnizioni Industriali má sídlo v Taliansku a jej história siaha do 60. rokov 20. storočia, od roku 1991 je to už Skupina. Firma sa orientuje na výrobu gumených produktov z prakticky všetkých oblastí života: od automotive, cez zdravotníctvo až po stravovanie. Spoločnosť Oldrati Guarnizioni Industriali bola založená v roku 1964 Vanni Oldratim.

V roku 1991 vznikla skupina Oldrati Group, kedy sa k spoločnosti pripojili jeho synovia – Diego, Manuel a Devid Attilio. Tí sa časom naučili od svojho otca riadiť firmu a prevzali úlohu manažérov. Spoločnosť postupne prešla z rodinného modelu riadenia spoločnosti na manažérsky model. Dnes je predsedom spoločnosti Vanni Oldrati, jeho syn Manuel je generálnym riaditeľom Skupiny, zatiaľ čo jeho bratia Diego a Devid Attilio sú manažéri nových technológií a obchodných oblastí.

Skupina Oldrati Group pozostáva z 13 firiem v Taliansku a v zahraničí, 12 výrobných závodov, má 4 inžinierske oddelenia, 3 výskumné a vývojové centrá a 9 obchodných zastúpení, a viac ako 1300 zamestnancov na celom svete. Na otázky časopisu Priemysel Dnes týkajúce sa produkcie, jej nuáns aj vyhliadok spoločnosti odpovedal riaditeľ slovenského závodu OLDRATI SLOVENSKO, s.r.o., Alessandro Calegari.

Do akých krajín a v akom objeme firma dodáva? Dá sa povedať, čo je srdcom a ťahúňom produkcie?

Firma sa orientuje na výrobu gumených, plastových a silikónových výrobkov, ktoré sa používajú v rôznych priemyselných oblastiach: automobilový priemysel, domáce spotrebiče, elektrotechnické, potravinárske, vojenské, ale aj motorové, elektronické, farmaceutické a letecké odvetvie. Spoločnosť svoje výrobky predáva takmer do celého sveta – je to hlavne Európa, ale aj do krajín Južnej Ameriky, Severnej Afriky a Ázie.

Firma prišla na Slovensko v roku 2004, pôvodne začala s názvom Humenné Rubber, s.r.o. Aké boli hlavné kritériá výberu tejto lokality – Slovenska a konkrétne Humenného?

Koncom 90. rokov minulého storočia si skupina Oldrati Group začala uvedomovať potrebu svojho ďalšieho rastu, a to sa dalo jedine expanziou na nové trhy, ktoré v tom období vznikali. Získala by tak nové obchodné príležitosti a možnosti. Prečo sme sa rozhodli pre Slovensko? Nie nadarmo sa o Slovensku hovorí, že je „srdcom Európy“. Má strategickú pozíciu, nakoľko je logisticky najlepšie prístupné zo všetkých okolitých krajín – Maďarsko, Ukrajina, Poľsko, Rakúsko a Česko. A prečo Humenné? Keď sa spoločnosť rozhodla pre Slovensko, jednou z ponúk, ktorú obdržala, bola aj ponuka areálu bývalého podniku Chirana. Zaujali nás výrobné priestory – haly, ktoré v podstate najviac vyhovovali našim technologickým a výrobným požiadavkám.

Produkujete najmä výrobky z gumy. Predstavte bližšie svoj sortiment vyrábaný na Slovensku a dôležitých odberateľov slovenskej pobočky.

Naším hlavným sortimentom sú výrobky z gumy a plastu. Sú to najmä tesnenia pre bielu techniku, napríklad pre práčky Indesit, Electrolux, Whirlpool, tesnenia pre Volkswagen a skupinu Hella Automotive či tesnenia pre kávovary DeLonghi. Vyrábame aj vzduchové a palivové filtre či hobby a športové výrobky, ako sú šnorchle a celotvárové masky na potápanie, potápačské okuliare a pod.

Má slovenské OLDRATI aj vlastný výskum? Zakladateľ Vanni Oldrati je známy svojou orientáciou na budúcnosť s cieľom udávať trend na trhoch. Ako sa to premieta do práce v Humennom?

V súčasnosti spoločnosť OLDRATI SLOVENSKO, s.r.o., nemá vlastný vývoj a výskum. Táto oblasť vývoja a výskumu je tohto času sústredená iba v materskej spoločnosti v Taliansku. V budúcnosti však spoločnosť uvažuje aj nad tým, že by vo výrobnom podniku v Humennom bolo zriadené oddelenie vývoja a výskumu, ktoré by úzko spolupracovalo s našimi talianskymi kolegami, a svojou „troškou“ tak prispelo k inovácii doterajších technologických postupov a výrobkov, nehovoriac o možnosti vytvorenia nových výrobkov a postupov.

Slovenským pracovným aj obchodným trhom hýbu v súčasnosti primárne automobilky. Aj v týchto dňoch čerí slovenské vody nový výrobca, Jaguar Land Rover. Keďže produkujete aj pre tento segment, ako sa to odrazí vo vašej výrobe? Pocítili ste v tejto súvislosti odchod zamestnancov? Sú medzi vašimi odberateľmi aj automobilky pôsobiace na Slovensku?

OLDRATI SLOVENSKO, s.r.o., vyrába výrobky aj pre automobilový priemysel, nie však pre automobilové závody, ktoré pôsobia na Slovensku. Postupne nadväzujeme kontakty a rozhovory s automobilovými výrobcami aj tu na Slovensku s cieľom vzájomnej spolupráce a obchodovania. Do akej miery sa nám to podarí a s akým výsledkom, to ukáže až čas.

Pred niekoľkými rokmi hrozilo, že firma bude musieť zo svojho sídla na Jasenovskej ulici odísť pre zmeny v dopravnom značení, ktoré iniciovali miestni obyvatelia. Zamestnávate pritom stovky, zrejme najmä miestnych ľudí. Aké sú vzťahy s domácimi dnes?

V roku 2014 bola spoločnosť OLDRATI SLOVENSKO, s.r.o., v patovej situácii, keď došlo k zmene v dopravnom značení, ktoré bolo vyjadrením nesúhlasu miestnych ľudí s vjazdom a výjazdom kamiónovej dopravy, ktorá je dôležitá pre zásobovanie spoločnosti, ako aj pre predaj a distribúciu našej výroby, tak z jednej, ako aj z druhej možnej príjazdovej cesty. Žiaľ, spoločnosť nemá inú možnosť vjazdu a výjazdu kamiónovej dopravy ako týmito dvomi prístupovými cestami. Problém stále nie je vyriešený, ale verím, že sa nám ho podarí vyriešiť k spokojnosti na oboch stranách.

Aký je aktuálny personálny stav? Počas 13 rokov na slovenskom trhu ste zamestnávali približne 500 ľudí a priebežne sa na pracovných portáloch objavujú aj u vás nové pracovné miesta. Ponúka firma svojim zamestnancom nejaké zaujímavé benefity?

Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva zhruba 780 zamestnancov. Sú zaradení na pracovné pozície priamo v spoločnosti. Neustály nárast pracovných miest a s tým spojené zvyšovanie výroby úzko súvisí aj s rastom pracovných miest u našich dodávateľov ako sú prepravné spoločnosti, dodávatelia obalovín, náhradných dielov a pod. Tým vlastne podporujeme aj rozmach ďalších spoločností v tomto regióne.

Z dlhodobého hľadiska na strane tržieb systematicky rastiete, avšak zisk napriek výraznému skoku v roku 2015 a peknému výsledku v roku 2016 rastie opatrnejšie. Udržali ste trend aj vlani?

Úspešne sa nám darilo udržať nastolený trend aj v roku 2017. Nemalé finančné prostriedky sme investovali na nákup nových technológií a zariadení. Zároveň však narastajú aj ceny vstupných materiálov, ako i mzdové náklady, ktoré výrazne ovplyvňujú celkové výsledky spoločnosti.

Aké výzvy stoja pred OLDRATI SLOVENSKO, s.r.o.? Čo pripravujete v blízkej a vzdialenejšej budúcnosti?

Plánujeme udržať si existujúci obrat a pracovné miesta a cieľom je aj ďalší rast spoločnosti spojený s novými obchodnými príležitosťami. Chceme expandovať na nové trhy, zvýšiť počet odborne vzdelaných a kvalifikovaných zamestnancov, a zároveň udržať kvalitu našich výrobkov tak, aby boli naďalej konkurencieschopné.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...