1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Odvoz a likvidácia odpadu, a.s.

Olo 18Do polopodzemných kontajnerov investujú státisíce eur

Akciová spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) má na území Bratislavy významné postavenie v oblasti nakladania s komunálnymi odpadmi a nezastupiteľné postavenie v celom odpadovom hospodárstve hlavného mesta Slovenska. Jej poslaním je zabezpečovať kvalitné a efektívne služby v oblasti odvozu a likvidácie komunálneho a drobného stavebného odpadu.

V roku 2017 bolo do prevádzok spoločnosti OLO dovezených 161 975 ton odpadu, čo je o 4757 ton viac ako v roku 2016. Z tohto množstva tvoril najväčší objem (118 472 ton) zmesový komunálny odpad, nasledoval objemný a stavebný odpad. Množstvo vyzbieraného papiera, plastov a skla sa v roku 2017 v porovnaní s rokom 2016 síce o niečo zvýšilo, no kým objem zmesového komunálneho odpadu narástol o 1537 ton, objem triedených zložiek (papiera, plastov a skla) len o niekoľko sto ton. Viac o spoločnosti OLO, a.s., prezradila jej hovorkyňa Mgr. Beáta Humeniková.

V roku 2017 oslávila spoločnosť OLO už 25. výročie. Spomeniete si na dôležité okamihy v doterajšej histórii podniku?

Významným okamihom bola rozsiahla rekonštrukcia spaľovne odpadu vo Vlčom hrdle v rokoch 2000 – 2002. Počas nej sa nahradili dva z troch pôvodne inštalovaných kotlov, inštaloval sa parný turbogenerátor a zariadenie na čistenie spalín. Vďaka tejto rekonštrukcii spaľovňa odpadu dodnes umožňuje plniť prísne emisné limity platné na Slovensku aj v európskych krajinách. Za úspech považujeme aj spustenie novej služby pre obyvateľov Bratislavy OLO Taxi – mobilný zberný dvor v roku 2016. OLO Taxi odvezie objemný odpad, ktorý je možné spáliť v spaľovni odpadu a ekologicky ho zlikviduje.

V neposlednom rade treba spomenúť aj historicky prvý deň otvorených dverí pre verejnosť v spaľovni odpadu či otvorenie prvého a jediného výchovno-vzdelávacieho environmentálneho OLO centra v roku 2016, ktoré sa teší veľkému záujmu. Vďaka nemu sa totiž obyvatelia Bratislavy môžu pozrieť do útrob spaľovne odpadu a dozvedia sa viac o nakladaní s odpadom na území hlavného mesta. Pokiaľ sa pozrieme do neďalekej minulosti, významným okamihom bolo osadenie prvých polopodzemných kontajnerov v Bratislave v rokoch 2017 a 2018 alebo zavedenie triedeného zberu aj pre biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a zelene. Ten súvisel s distribúciou nových hnedých zberných nádob a kompostérov.

Prezradíte nám hospodárske výsledky spoločnosti?

Spoločnosť OLO dosiahla za posledné dva roky najlepšie hospodárske výsledky. Kým v roku 2015 dosiahla zisk po zdanení vo výške 4,3 milióna eur, v roku 2016 to bol historicky najvyšší zisk vo výške 4,6 milióna eur. V roku 2017 bol síce zisk po zdanení 2,6 milióna eur, avšak pokles bol zapríčinený významnými prevádzkovými nákladmi. Pristúpili sme k dôležitej oprave zásobníka odpadu v spaľovni odpadu. Išlo o prvú významnú opravu od roku 2013. Od 1. apríla 2017 zároveň nadobudla účinnosť nová kolektívna zmluva, ktorá je výsledkom kolektívneho vyjednávania medzi OLO a dvoma odborovými organizáciami. Tá v praxi znamená zvýšenie platov našich zamestnancov. Pokiaľ by sa v roku 2017 nezrealizovala kolektívna zmluva a neprebehla by významná generálna oprava v spaľovni odpadu, zisk OLO by bol ešte vyšší ako v roku 2016.

Minulý rok získala vaša spoločnosť po prvýkrát v histórii nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 1,5 milióna eur na podporu zavedenia zberu biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu v Bratislave. Poviete nám o tomto projekte niečo viac?

O udelení príspevku rozhodlo Ministerstvo životného prostredia SR ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia. Projekt „Zber a zhodnotenie BRO mesta Bratislava – I. etapa“ predpokladá zabezpečenie zberných nádob, zvozovej techniky a obslužných zariadení na zavedenie separovania, zberu a odvozu bio odpadu zo záhrad pre lokality Bratislava II a Bratislava III.

Ak sa vrátime k osadeniu polopodzemných kontajnerov, akým spôsobom bol tento projekt financovaný? Niektoré slovenské mestá totiž na polopodzemné kontajnery získali finančný príspevok z Európskej únie.

Celkovo išlo o dva projekty. Prvým bol pilotný projekt budovania polopodzemných kontajnerov v rokoch 2017 a 2018. V rámci neho bolo v hlavnom meste na štyroch stanovištiach v mestských častiach Ružinov (Družicová 2), Petržalka (Budatínska 17), Staré Mesto (Žižkova) a Vrakuňa (Stavbárska 34 – 38 a 40 – 42) vybudovaných 27 polopodzemných kontajnerov na zmesový komunálny aj triedený odpad. Všetky polopodzemné kontajnery boli financované spoločnosťou OLO, s výnimkou lokality Žižkova, kde tretinu nákladov financovala mestská spoločnosť a zvyšok spoločnosť J&T Real Estate.

Druhý projekt vznikol na základe „Návrhu na zefektívnenie odpadového hospodárstva na území Hlavného mesta SR Bratislava v priebehu roka 2018 prostredníctvom vybudovania polopodzemných kontajnerov,“ ktorý začiatkom tohto roka schválilo mestské zastupiteľstvo. V rámci tohto projektu OLO vyčlenilo zo svojho rozpočtu na rok 2018 finančný príspevok vo výške 200-tisíc eur bez DPH na vybudovanie ďalších polopodzemných kontajnerov v hlavnom meste. Zámerom bolo vybudovanie minimálne jedného stanovišťa polopodzemných kontajnerov v každej zo 17 mestských častí. Na vybudovanie jedného stanovišťa polopodzemných kontajnerov tak OLO plánovalo poskytnúť príspevok vo výške 50 % preukázateľných nákladov na jeho vybudovanie, maximálne však 10-tisíc eur bez DPH. Polopodzemné kontajnery boli zatiaľ v rámci tohto projektu osadené pri novom podchode Trnavské Mýto a v procese vyhodnocovania je ďalších 7 doručených žiadostí.

Má Bratislava vytvorené dostatočné podmienky na triedenie odpadu?

Prioritou spoločnosti OLO je ekologické nakladanie s odpadom a dlhodobá podpora triedeného zberu. V roku 2017 bolo na území Bratislavy rozmiestnených 43 071 zberných nádob na zmesový komunálny odpad a 17 272 nádob na separovaný zber. K tomu môžeme pripočítať 9900 hnedých zberných nádob určených na bio odpad zo záhrad a viac ako 2-tisíc kompostérov. Tento rok k týmto počtom pribudnú aj polopodzemné kontajnery. Bratislava má vytvorené dobré podmienky pre triedenie odpadu. Spoločnosť OLO navyše dlhodobo šíri myšlienku správneho triedenia odpadu. Či už prostredníctvom niekoľkoročného výchovno-vzdelávacieho projektu OLOmánia, rôznymi aktivitami pripravovanými v spolupráci s hlavným mestom, exkurziami v spaľovni odpadu či poskytovaním informačných a propagačných materiálov o nakladaní s odpadom a triedení odpadu obyvateľom Bratislavy.

Spomenuli sme výchovno-vzdelávací projekt OLOmánia, ktorého hlavným cieľom je naučiť prostredníctvom detí všetkých obyvateľov hlavného mesta správne nakladať s komunálnym odpadom. Ako sa vám darí túto myšlienku presadzovať?

OLOmánia patrí k našim dlhodobým a najúspešnejším projektom. Momentálne je doň zapojených už 115 bratislavských škôl, čo predstavuje viac ako 22-tisíc detí. Počas šiestich rokov realizácie sme zorganizovali viac ako 35 podujatí, ku ktorým patria Filmový festival, Apríl – mesiac exkurzií, Veľké finále, S OLO zadarmo do ZOO a v roku 2017 pribudlo aj divadelné predstavenie ODPADla nám hodina. Teší nás, že na všetky aktivity máme mimoriadne dobré ohlasy a úspechom je aj to, že k projektu sa neustále pridávajú aj ďalšie základné, materské alebo špeciálne školy.

Nedávno ste spustili aj prevádzku ďalšieho zberného dvora...

Ide v poradí o druhý zberný dvor, ktorý OLO prevádzkuje. Tento sa nachádza v mestskej časti Rača. Je otvorený sezónne od apríla do novembra, vždy v utorok a vo štvrtok od 12.00 do 18.00 hod. a v sobotu od 8.00 do 14.00 hod., s výnimkou štátnych sviatkov. Zberný dvor je určený pre pôvodcov komunálneho odpadu, ktorí sú zapojení do systému množstvového zberu komunálneho odpadu v Bratislave. Podmienkou vstupu je preukázanie trvalého alebo prechodného pobytu v Mestskej časti Bratislava – Rača, prípadne preukázanie vlastníctva alebo nájmu záhrady, vyplnenie formulára návštevníka, dodržiavanie pokynov zamestnancov zberného dvora a vstup len s vozidlom do 3,5 tony. Na zbernom dvore je možné bezplatne odovzdať objemný odpad (max. objem 150 kg osoba/rok), bio odpad zo záhrad a zelene (max. 3 vrecia osoba/týždeň), papier a lepenku, sklo, plasty, jedlé oleje a tuky. Je potrebné priniesť vopred roztriedený odpad. Spoplatnené je odovzdanie drobného stavebného odpadu sumou 0,078 Eur/kg. Zamestnanci OLO zabezpečia odváženie drobného stavebného odpadu, poplatok obyvatelia uhrádzajú hlavnému mestu SR Bratislava.

Zberný dvor v Rači prešiel aj úpravou. Boli zakúpené nové veľkokapacitné kontajnery, váha na drobný stavebný odpad, nachádza sa tu špeciálny veľkokapacitný lis na plasty. Inštalovali sa tiež nové informačné tabule s cieľom poskytnúť návštevníkom väčší komfort a viac informácií o odpade, ktorý je možné na zbernom dvore odovzdať. Nachádza sa tu aj kamerový systém, aby sa zabránilo ukladaniu odpadu mimo areálu zberného dvora. OLO stále prevádzkuje aj najväčší zberný dvor v Bratislave na Starej Ivánskej ceste 2, ktorý ročne navštívi okolo 40-tisíc návštevníkov. Tí v ňom každý rok odovzdajú viac ako 15-tisíc ton odpadu. Na tomto zbernom dvore je možné uložiť najviac druhov odpadov v hlavnom meste. Všetky odpady sú pravidelne odvážané na ďalšie zhodnotenie.

Tento rok ste prišli aj s ďalšou novinkou – do vášho vozového parku pribudlo nové špeciálne vozidlo.

Ide o mobilné vozidlo – tzv. štvorkolku, určenú na zber psích exkrementov. Vozidlo sa skladá zo štvorkolkovej motorky a nadstavby s odsávačom. Súčasťou je tiež nádrž s dezinfekčným prostriedkom, ktorý sa aplikuje na miesta po odstránení psích exkrementov. Vďaka balónovým pneumatikám sa štvorkolka ľahko pohybuje v akýchkoľvek terénoch, pričom nedochádza k poškodeniu trávnatých plôch. Okrem psích exkrementov dokáže odstrániť aj ďalší drobný odpad a sklenené črepy. Novú službu sme spustili začiatkom tohto roka, zatiaľ len v mestskej časti Staré Mesto, a do dnešného dňa bolo z tejto lokality odstránených viac ako 444 kg psích exkrementov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...