1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemocnica Zvolen, a.s.

Nemocnica Zvolen 18Ponúkame kvalitnú zdravotnú starostlivosť a empatický prístup

Mottom a dlhodobým cieľom Nemocnice Zvolen je vybudovanie modernej nemocnice s kvalitnou zdravotnou starostlivosťou a empatickým prístupom ku všetkým potrebám pacientov. Na splnenie tohto predsavzatia bolo potrebné nemocnicu ekonomicky zastabilizovať a pripraviť ju na ďalší efektívny rozvoj, ktorý prinesie ľuďom v regióne istotu, že dostanú kvalitnú a rýchlu lekársku pomoc.

Dôkazom toho, že sa tieto ambície darí napĺňať je nielen samotný pohľad na zrekonštruované časti nemocnice, ale najmä mnohé ďakovné listy spokojných pacientov. Uvedená dôvera zaväzuje, a preto vo Zvolene pokračujú v ďalšej obnove a rozvoji. Podrobnosti súvisiace s procesom rekonštrukcie ako aj s prevádzkovaním Nemocnice Zvolen nám v rozhovore priblížil jej riaditeľ MUDr. Ján Belanský, MPH.

Vlani rezonovala vo verejnosti téma zavádzania systému elektronického zdravotníctva eZdravie. Aké zásadné zmeny prináša tento systém pre Nemocnicu Zvolen?

Prínosom elektronického zdravotníctva je predovšetkým centralizácia zdravotných záznamov pacienta na jednom mieste, čo pri dôslednom využívaní môže eliminovať duplicitné vyšetrenia, znížiť záťaž pre pacienta, zrýchliť a spresniť diagnostiku a v neposlednom rade finančne odľahčiť celý systém nášho zdravotníctva. Viditeľné využitie zaznamenali aj pacienti, napr. pri elektronickom predpise liekov a ich výdaji v lekárni tzv. eReceptom. Ako každá novinka, aj táto má svoje úskalia a chyby v podobe nie vždy optimálne fungujúceho elektronického systému, ale zvládame a riešime ich za chodu nemocnice a našej verejnej lekárne.

Vaša nemocnica dlhodobo rastie. Z výročnej správy vyplýva, že za posledných 5 rokov stúpol počet vykonaných operácií o približne 48 %.

Najvýznamnejší nárast výkonov zaznamenávame na gynekológii, kde nám medziročne rastie počet pôrodov a gynekologických operačných zákrokov o viac ako 40 % v horizonte posledných 5 rokov. Rovnako, po personálnom stabilizovaní chirurgického tímu, rastie počet operácií v chirurgii, kde vykonávame zákroky všeobecnej chirurgie a úrazovej chirurgie.

Vaše tržby v roku 2017 prekročili 17 miliónov eur. Aké sú očakávania hospodárskeho výsledku za vlaňajšie účtovné obdobie?

Vývoj hospodárenia bol v roku 2018 pozitívny. Dôsledne sa venujeme optimalizácii nákladov, predovšetkým v oblasti služieb, a riadime výkonnosť všetkých pracovísk nemocnice, aby sme zabezpečili príjmy na úrovni potrebnej pre bežnú prevádzku, ale aj ďalší rozvoj. Za veľmi pozitívnu považujeme skutočnosť, že hoci rok 2017 nemocnica skončila so 750-tisícovým záporným výsledkom, v roku 2018 sme sa nepohybovali v červených číslach a už teraz evidujeme zlepšenie hospodárskeho výsledku o jeden milión eur. Samozrejme, plníme aj všetky zákonné požiadavky na zvyšovanie miezd vo všetkých kategóriách zamestnancov, čo hospodáreniu neprospieva, ale našou prioritou je predovšetkým motivovať zamestnancov k plneniu vopred dohodnutých kritérií a ukazovateľov a na tomto základe zlepšovať ich finančné ohodnotenie.

Posledné roky sa v Nemocnici Zvolen niesli v znamení intenzívnych rekonštrukcií. Ktorých oddelení sa týkali?

Ešte koncom roka 2017 sme začali rekonštrukčné práce na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Prvá etapa v podobe vynovenia lôžkových jednotiek bola ukončená v septembri 2018. Pracoviská rekonštruovaného oddelenia sú kompletne vynovené, vybavené klimatizáciou a všetky pacientske izby majú TV prijímače. V rámci obnovy oddelenia bol vymenený mobiliár. Časť lôžkovej kapacity gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia je stavebne upravená tak, aby izby mali vlastné sociálne zariadenia. V priebehu tohto roka plánujeme realizáciu druhej etapy celkovej rekonštrukcie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, a to zázemia pre lekárov a obslužných priestorov pre zdravotníckych pracovníkov, ambulancie, pribudne 5 ďalších lôžok pre mamičky s bábätkami a rekonštrukciou prejde aj výťah. V poslednej, tretej etape rekonštrukcie oddelenia bude modernizovaná aj samotná pôrodnica.

Keďže sme uspeli v žiadosti o nenávratný príspevok z fondov EÚ, plánujeme okrem vlastných zdrojov čerpať aj prostriedky Európskej únie vo výške 6,4 milióna eur, ktoré použijeme na stavbu OAIM, obstaranie RTG a CT prístrojov a vybavenie oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, rekonštrukciu urgentného príjmu a prvého poschodia operačných sál. V súčasnosti už prebiehajú výberové obstarávania na stavebné práce a zdravotnú techniku. Investujeme aj do technologických zariadení. V roku 2018 sme obstarali niekoľko anestéziologických prístrojov, monitory vitálnych funkcií, infúzne pumpy a dávkovače, niekoľko ultrazvukových prístrojov, endoskopickú techniku, parný sterilizátor, a výmenou prešla aj časť analyzátorov v našich laboratóriách.

Významnú časť činností vašej nemocnice predstavujú aj laboratórne služby, ktoré ste v tomto období posilnili aj inštaláciou nového autoklávu. Aký je význam tohto zariadenia?

Autokláv v podmienkach nášho laboratória poskytuje sterilizáciu drobného spotrebného materiálu, laboratórneho skla, ale hlavne je nevyhnutný pri výrobe, sterilizácii a rozváraní živných pôd. Úsek prípravy kultivačných pôd pripravuje pre prevádzku oddelenia denne 2500 kultivačných pôd a automatizácia v takejto dennej prevádzke je nevyhnutná. Pri súčasnej prevádzke mikrobiologického oddelenia musel nový autokláv spĺňať hneď niekoľko kritérií. Prioritou bolo skrátenie času pracovného cyklu potrebného na výrobu kultivačných médií. Aktuálne je čas potrebný na autoklávovanie jedného cyklu pri maximálnom naložení 2 hodiny. Ďalšou požiadavkou bolo vybavenie systémom rýchleho ochladzovania, a to z dôvodu zabezpečenia kontinuálnej prevádzky autoklávu. Dodatočne sme autokláv spojili aj s plničkou živných pôd, ktorá je určená na presné dávkovanie rozvarených agarových médií, bujónov a iných roztokov, s možnosťou nastavenia objemu plnenia a rýchlosti plnenia. Plnička pôd má prídavné Peltierove chladenie so zabránením kondenzácie a je spojená s tlačiarňou pre popis Petriho misiek. Obidve zariadenia výrazne prispievajú k presnému, jednotnému, vopred kalibrovanému postupu prípravy živných kultivačných pôd, ktorých objem, hrúbka naliatej vrstvy a veľkosť kultivačnej plochy je konštantná a zodpovedá platným predpisom a parametrom.

Dlhodobo sa venujete problematike nozokomiálnych nákaz. V rámci uvedenej problematiky ste pre detské publikum spracovali edukatívny projekt Minko Špinko. Môžete nám ho predstaviť?

Nozokomiálne nákazy sú celosvetovo vážnym zdravotným aj ekonomickým problémom zdravotníckych zariadení. Nemocnica Zvolen sa prevencii patogénov v nemocničnom prostredí a minimalizácii nozokomiálnych nákaz dôsledne venuje už niekoľko rokov. V rámci nemocníc siete AGEL zastáva kľúčové postavenie v ich monitorovaní. Dodržiavanie hygienických opatrení koordinuje Oddelenie klinickej mikrobiológie pod vedením Ing. Jany Krokošovej, ktorá je aj autorkou spomínaného edukatívneho projektu Minko Špinko. Projekt učí správnu techniku umývania rúk už deti v útlom veku, a to interaktívnym prístupom, pomocou rozprávky. Deti si vypočujú príbeh Minka Špinka, chlapca, ktorý si na hygienu nepotrpí, a preto sa nevyhne chorobe a návšteve lekára, kde mu poskytnú pomoc a zároveň je oboznámený o správnej hygiene rúk. Deti sa naučia aké choroby im hrozia, aké baktérie a vírusy ich prenášajú. Je im prakticky predvedená správna technika umytia rúk a následne si čistotu rúk overia pod UV lampou. Okrem zdravotníkov projekt oceňujú rodičia aj pedagógovia. V rámci Dňa hygieny rúk, ktorý pripadá na 5. máj, pravidelne organizujeme podujatie pre verejnosť, ktoré sa teší stále väčšej pozornosti.

Aké sú vaše plány na najbližšie obdobie?

Najvýznamnejším a najväčším projektom najbližšieho obdobia je projekt financovaný zo štrukturálnych fondov, v rámci ktorého vybudujeme nové pracovisko OAIM, zrekonštruujeme operačné sály a vybudujeme pracovisko urgentného príjmu s diagnostickým zázemím. Spolu bude investovaných viac ako 7 miliónov eur, z toho 700-tisíc eur z vlastných zdrojov nemocnice. Z vlastných zdrojov budeme financovať už spomenutú rekonštrukciu gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a pôrodnice. Samozrejme, pokračujeme v opravách a obnove lôžkových oddelení a ambulancií a vo výmene postelí a nábytku pre pacientov aj personál nemocnice. V súčasnosti prebieha obmena a obnova lavíc a stoličiek v čakárňach ambulantných pracovísk, aby naši pacienti mali k dispozícii kultúrne a hygienické prostredie. Stále obmieňame a dopĺňame aj zdravotnícku techniku, aby sme vedeli správne, presne a rýchlo diagnostikovať svojich pacientov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...