1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemocnica Zvolen, a.s.

Nemocnica Zvolen 18Dôvera pacienta sa tvorí už pri jeho vstupe do nemocnice

Nemocnica Zvolen je spádovou oblasťou pre takmer 150-tisíc obyvateľov. Ústavnú liečbu poskytuje na 12 lôžkových oddeleniach, pričom dve z nich sú lokalizované v nemocnici v Krupine. Ročne hospitalizuje okolo 17-tisíc pacientov. Ambulantným pacientom poskytuje služby v špecializovaných ambulanciách, ktoré pokrývajú 21 medicínskych odborov.

V rámci spoločných vyšetrovacích zložiek poskytuje služby v odboroch rádiológia vrátane CT vyšetrení, klinická biochémia, mikrobiológia, hematológia, fyziatria a liečebná rehabilitácia. Nemocnica Zvolen zabezpečuje aj poskytovanie nepretržitej neodkladnej ústavnej pohotovostnej služby v odbore chirurgia, úrazová chirurgia, gynekológia a pôrodníctvo, anestézia a intenzívna medicína, interná medicína, geriatria, neurológia a pediatria. Ďalšie podrobnosti súvisiace s prevádzkovaním Nemocnice Zvolen nám v rozhovore priblížil jej riaditeľ MUDr. Ján Belanský, MPH.

Uplynulé roky sa vo zvolenskej nemocnici niesli v znamení skultúrňovania prostredia ambulancií a oddelení formou rozsiahlej rekonštrukcie. Aké sú ohlasy verejnosti na tieto úpravy?

Každá úprava priestorov nemocnice, ktorá prináša pacientom vyšší komfort a zlepšuje kultúrnosť prostredia zdravotníckeho zariadenia, je vnímaná pozitívne. Napokon aj nemocnica je verejný priestor, do ktorého prichádzame so zámerom vyriešiť svoj zdravotný problém a dôvera v schopnosti zdravotníckeho zariadenia pozitívne ovplyvniť zdravotný stav pacienta začína už pri jeho vstupe do dverí. Preto máme záujem rekonštruovať a skultúrňovať tie pracoviská nemocnice, s ktorých stavom nie sme spokojní. Nedávno sme obnovili priestory centrálneho príjmu a rádiodiagnostického pracoviska v chirurgickom pavilóne. Takisto začneme s prvou etapou rekonštrukcie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a opravou poškodených prístreškov vstupov do jednotlivých budov. V nasledujúcich rokoch budeme pokračovať v obnove operačných sál a zameriame sa aj na úpravu lôžkovej časti geriatrie v spoločnom internistickom pavilóne.

Popri rekonštrukcii ste sa zamerali aj na zavedenie nových technológií. O aké prístroje ste obohatili nemocničné zariadenie v uplynulom období a koľko pacientov ich už využilo?

Áno, vlani sme obstarali dva nové anestéziologické prístroje s monitormi vitálnych funkcií, ktoré sa plne využívajú na podávanie anestézy pacientom podstupujúcim operačné výkony v chirurgii, úrazovej chirurgii a gynekológii. Do prevádzky operačných sál bola umiestnená nová elektrokoagulačná jednotka. Využitie týchto prístrojov je ľahko odvoditeľné od počtu operačných výkonov, ktoré sa v našej nemocnici vykonajú. V uplynulom roku sme zrealizovali okolo 4-tisíc operačných výkonov. Za posledných päť rokov narástol počet vykonaných operácií o približne 48 %. Z uvedených čísel vyplýva, že využitie nových prístrojov je maximálne. V obstarávaní ďalších špecializovaných prístrojov budeme pokračovať aj v ďalšom období. Máme vypracovaný investičný plán, ktorý v sebe zahŕňa nevyhnutnú obmenu zdravotníckej techniky za novú, keďže technologický pokrok je veľmi rýchly a dnešná medicína sa bez moderných technológií nezaobíde. Výmena, obnovovanie a dopĺňanie nemocnice novými zariadeniami a zdravotníckou technológiou je neustály proces, ktorý sa nesmie zastaviť.

Nemocnica Zvolen je súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe. Čo pre vás toto medzinárodné zázemie znamená?

Byť súčasťou skupiny AGEL znamená pre našu nemocnicu rozhodujúci moment. Predstavuje významný stupeň istoty pri riešení otázok spojených s investíciami do zdravotníckej techniky a rekonštrukciami jednotlivých oddelení a prevádzok, zabezpečením dodávok zdravotníckeho materiálu, marketingovou podporou zariadenia, atď. Veľkým prínosom pre strategické rozhodovanie nemocnice je prístup k benchmarkingu zdravotníckych zariadení v skupine a nemenej dôležitá je spolupráca zdravotníckych zariadení v určitých oblastiach poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Vaša nemocnica takisto pôsobí ako výučbové pracovisko pre zdravotné školy. Možnosť absolvovania odbornej praxe ponúkate poslucháčom lekárskych fakúlt zo Slovenska a Čiech. Pomáha vám táto spolupráca riešiť všeobecný nedostatok kvalifikovaných zamestnancov?

So spoluprácou medzi našou nemocnicou a vzdelávacími zdravotníckymi inštitúciami sme veľmi spokojní. Znamenajú pre našu nemocnicu prestíž, že si nás pre vzdelávanie študentov vybrali. Na druhej strane to predstavuje pre nás aj záväzok, aby sme vzdelávací proces dokázali zabezpečiť kvalitne a s vysokou odbornou erudíciou. Nemocnica Zvolen je výučbové pracovisko pre SZŠ vo Zvolene, pre SZŠ a SZU v Banskej Bystrici. Študenti ošetrovateľstva vykonávajú u nás klinickú a laboratórnu odbornú prax. Spolupracujeme aj s Trnavskou univerzitou, SZU Bratislava a Univerzitou Palackého v Olomouci. Pre študentov lekárskych fakúlt zabezpečujeme letnú odbornú prax na klinických pracoviskách. Vďaka spolupráci so vzdelávacími inštitúciami nemala naša nemocnica výrazné problémy s obsadením voľných pracovných miest na pozície zdravotníckeho asistenta. V pozícii zdravotná sestra je situácia so získaním nových zamestnancov o trochu komplikovanejšia, avšak k obmedzovaniu zdravotnej starostlivosti z dôvodu nedostatku sesterského personálu sme v poslednom období nepristupovali. V kategórii lekár registrujeme nedostatok kvalifikovaných lekárov predovšetkým v odbore interná medicína.

V spolupráci s Technickou univerzitou vo Zvolene ste sa podieľali na realizácii výskumu „Drevné kompozity s antimikrobiálnymi vlastnosťami“. Môžete nám priblížiť jeho výsledky?

Témou projektu Technickej univerzity vo Zvolene bolo sledovanie bakteriálnej aktivity na vzorkách nových typov kompozitov. Naším cieľom bolo nosiče, teda nové typy kompozitov, umelo inokulovať štandardnými bakteriálnymi kmeňmi a následne vyhodnotiť antibakteriálnu aktivitu vzoriek sterovou metódou. Kompozity boli vzorky dreva rôznych druhov drevín, ktoré sme najskôr dekontaminovali, a potom sa na ne naniesli štandardné bakteriálne kmene. Po inkubácii sa následne odobral ster zo stanovenej plochy vzorky dreva a preniesol sa na selektívne diagnostické pôdy, kde sa mikrobiálne kmene identifikovali kvalitatívne aj kvantitatívne. Výsledkom bolo zistenie, ktorý zo vzoriek drevných kompozitov produkuje vyššiu alebo nižšiu antibakteriálnu aktivitu.

Medzi odbornou verejnosťou rezonuje meno vášho zamestnanca MUDr. Jána Necpála, neurológa a šéfa ambulancie pre parkinsonizmus a iné extrapyramídové poruchy, ktorý publikoval v prestížnom vedeckom časopise Journal of the Neurological Sciences prípad o predávkovaní venlafaxínom. Ako hodnotíte tento úspech?

Sme radi, keď sa nášmu zamestnancovi podarí dosiahnuť taký významný medicínsky úspech, ako to bolo v prípade Jána Necpála. Znamená to potvrdenie miery odbornej kvality zdravotnej starostlivosti, ktorú poskytujeme našim pacientom, a zároveň je to pre nás ostatných motiváciou. Podpore vzdelávania zdravotníckych pracovníkov sa intenzívne venujeme. Uvedomujeme si následok jedného desaťročia v slovenskom zdravotníctve, kedy dochádzalo k odchodu mladých lekárov do zahraničia, a dnes na Slovensku chýba celá jedna generácia lekárov, ktorá mala v špecializovaných ambulanciách a v ambulanciách primárnej zdravotnej starostlivosti doplniť rady kolegov, ktorí dosiahli dôchodkový vek.

Aké sú vaše plány na najbližšie obdobie?

Radi by sme sa zamerali na personálnu rekonštrukciu našej špecializovanej ambulantnej starostlivosti o regionálne žiadané medicínske odbory. Čaká nás modernizácia priestorov a technologického vybavenia zdravotníckych pracovísk. Radi by sme vybudovali Nemocnicu Zvolen ako moderné zdravotnícke zariadenie poskytujúceho kvalitnú zdravotnú starostlivosť na úrovni súčasných medicínskych poznatkov s empatickým prístupom zdravotníkov k našim pacientom.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...