1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemak Slovakia, s.r.o.

nemak SRPredaj automobilov je „lakmusovým papierikom“ nálad spoločnosti

Hutnícka spoločnosti Nemak Slovakia, s.r.o., kontinuálne zvyšuje svoj obrat už od roku 2009. Výrobný rozmach posledných období jej okrem vynikajúcich finančných ukazovateľov priniesol úspech v podobe Národnej ceny produktivity v kategórii Veľký podnik.

Spoločnosť plánuje v raste pokračovať aj naďalej a chystá rozšírenie svojej priemyselnej výroby zameranej na výrobu hliníkových odliatkov o technológiu vysokotlakového odlievania. O detailoch procesu rozširovania výroby, ale tiež o ďalších zaujímavostiach žiarskeho závodu nás v rozhovore informoval Ing. Rastislav Gáll, PhD., konateľ spoločnosti Nemak Slovakia, s.r.o.

Minulý rok ste ohlásili rozšírenie svojich existujúcich kapacít v oblasti výroby hláv valcov a súčasne aj personálny prírastok vyše 100 zamestnancov. Ako napreduje tento proces rozširovania výroby a personálneho náboru?

V roku 2017 očakávame zvýšenie objemu výroby o 16 %, a to len v divízii pokrývajúcej výrobu hláv valcov. Objem výroby budeme určite zvyšovať aj v ďalších oblastiach našej činnosti. Proces personálneho pokrytia tohto nárastu ešte nie je ukončený, stále hľadáme nových kolegov, hoci už minulý rok sme zamestnali viac ako 144 nových pracovníkov. Pravdou však je, že dobrí a kvalitní zamestnanci sú úzkoprofilový tovar. Nie je ľahké nájsť človeka, ktorý spĺňa všetky naše požiadavky na zamestnanca. Preto nové pracovné ponuky otvorene komunikujeme aj cez lokálne médiá a pri náboroch spolupracujeme s personálnymi agentúrami. V súčasnosti stále pokračujú naše rokovania s vládou o štátnej podpore pre novú zlievareň, ktorá by zabezpečovala produkciu dodávok pre spoločnosť Volkswagen Slovakia. Ak sa nám podarí dosiahnuť s vládou dohodu, potom budú v krátkom časovom horizonte aktuálne aj ďalšie pracovné miesta. Dôležité je však povedať, že automobilový priemysel je živý organizmus, ktorý vyžaduje pružnosť aj pri riešení personálnej otázky. Naším cieľom je preto vytvoriť si taký personálny základ, ktorý nám umožní operatívne reagovať na potreby našich zákazníkov.

Vaša fabrika aktuálne spracováva takmer 40-tisíc ton hliníkovej taveniny ročne. Vyžaduje si avizované rozšírenie výroby aj zmeny v dodávateľských procesoch?

Hliník je veľmi perspektívna komodita. Po nejakom útlme v roku 2009 v súčasnosti cítiť väčší tlak trhu na dodávateľov hliníka. Ale momentálne neevidujeme a ani z hľadiska nášho budúceho rastu nepredpokladáme problém s nedostatkom dodávateľov primárneho hliníka, resp. primárnych alebo sekundárnych zliatin, ktoré pre našu produkciu potrebujeme.

Súvisí proces rozširovania so všeobecným nárastom objemu produkcie v automobilovom priemysle na Slovensku? Alebo je primárne odpoveďou na dopyt zahraničných klientov?

K rozširovaniu výroby pristupujeme z dôvodu rastu objednávok tak domácich, ako aj zahraničných klientov. Naším najväčším slovenským zákazníkom je spoločnosť Kia Motors Slovakia, pre ktorú dodávame viac než 50 % z celkového objemu výroby hláv valcov. Zvyšok produkcie vyvážame za hranice našej republiky – najmä do Číny, kde dodávame do motorární Shangai GM. Ďalší naši zákazníci sú z Nemecka, Maďarska či Anglicka, kde zabezpečujeme dodávky pre skupinu Ford. V krátkom čase plánujeme rozvinúť spoluprácu aj so spoločnosťou Volkswagen Slovakia, čo by malo zvýšiť bilanciu v prospech domáceho exportu, ale zatiaľ sme ešte len v procese prípravy.

Plánujete výrobu rozširovať aj v súvislosti s pripravovaným projektom v Nitre?

Som presvedčený o tom, že so spoločnosťou Jaguar Land Rover nadviažeme spoluprácu, a to aj kvôli regionálnej blízkosti nášho závodu a dobrému dopravnému spojeniu. Najskôr však musí byť nitriansky závod postavený a musí byť známe, ktoré z automobilových modelov budú na Slovensku vyrábané. Momentálne prebiehajú rokovania na úrovni našej európskej centrály so zástupcami spoločnosti Jaguar Land Rover o možnostiach využitia kapacít inštalovaných v našom závode v Ladomerskej Vieske.

Študentom v žiarskom regióne ponúkate možnosť duálneho vzdelávania. Môžete nám ho priblížiť?

Naša spoločnosť je členom združenia žiarskych spoločností, ktoré pôsobia v priemyselnom parku lokalizovanom v areáli bývalého Závodu SNP v Žiari nad Hronom. Dali sme sa dokopy, lebo všetci si zhodne uvedomujeme, že výchova novej pracovnej sily je pre nás kľúčová. Vytvorili sme záujmové združenie právnických osôb pod názvom InTech, prostredníctvom ktorého sme zriadili Súkromnú strednú odbornú školu technickú (SSOŠ technická) v Žiari nad Hronom, v ktorej cez režim duálneho vzdelávania podporujeme výchovu mladých ľudí. Berieme to ako našu spoločenskú povinnosť, ale aj nevyhnutnosť, aby sme mali dostatok pracovnej sily v budúcich projektoch. Naša spoločnosť ako jeden zo zriaďovateľov SSOŠ technickej ponúka možnosť duálneho vzdelávania v odbore mechanik – nastavovač, mechanik – mechatronik, programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení a hutník – operátor.

Aká je doterajšia skúsenosť s týmito študentmi? Osvedčilo sa rozhodnutie vstúpiť do školských procesov?

Každý študent je iný, preto aj skúsenosti sú rôzne. Snažíme sa v procese duálneho vzdelávania nielen študentom, ale aj ich rodičom vysvetliť, kto je Nemak, čo robíme a akú perspektívu im ponúkame. V našej spoločnosti podporujeme aj zamestnávanie rodinných príslušníkov. Vnímame ako veľmi prínosné pre našu spoločnosť predávanie fortieľa z otca na syna. Ak rodič na základe vlastných skúseností s našou spoločnosťou ako zamestnávateľom odporučí aj svojmu dieťaťu, aby pracoval u nás, je to pre firmu najlepšia reklama.

Je žiarsky závod otvorený aj vlastnému výskumu? Môže ponúknuť uplatnenie aj vysokoškolským študentom/absolventom?

Vlastnému výskumu sa síce nevenujeme, ale samostatne rozvíjame nábeh výroby, čo možno v hutníckom odvetví označiť za ekvivalent výskumnej činnosti. Od klienta dostanete zadanie, ktoré je síce špecifikované vo výkrese, prípadne spresnené ďalšími požiadavkami zákazníka, ale za samotným spustením produkcie novej objednávky je veľmi veľa sofistikovanej technickej práce. Hutníctvo sa rovnako ako ďalšie priemyselné segmenty vyvíja v čase a priestore. Pôvodné, tzv. špinavé procesy spracovania surovej zliatiny nahrádzajú čisté ekologické technológie, ktoré vyžadujú vysokú mieru technologického poznania. Samozrejme, pri nábehu výroby môžeme počítať aj s podporou našich zahraničných kolegov z výskumných centier, ale to zdokonaľovanie a vývoj priamej produkcie spočíva na našich pleciach. Aj preto zamestnávame veľa mladých vysokoškolských absolventov, či už z Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, zo Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity, alebo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Spolupracujeme aj s Technickou univerzitou vo Zvolene. Absolventom ponúkame uplatnenie na pozíciách technikov jednotlivých oddelení s možnosťou ďalšieho odborného a personálneho rastu. Kolegov vysielame na stáže do zahraničia a pracovné cesty. Jednou z priorít skupiny Nemak je podpora inovácií, a to aj prostredníctvom difúzie svojich poznatkov a znalostí medzi jednotlivými dcérskymi závodmi skupiny, ktorých je v súčasnosti rozmiestnených po celom svete až 36.

Prezraďte nám, aké má spoločnosť Nemak Slovakia plány do budúcna?

Plány máme smelé! Ako mnoho iných dodávateľov pre automobilky, aj naša spoločnosť zažíva obdobie konjunktúry. No automobilový priemysel je ako lakmusový papierik nálad spoločnosti. Momentálna pozitívna situácia sa môže zo dňa na deň zmeniť, preto musíme byť pripravení na rôzne scenáre. Z uvedeného dôvodu sme si stanovili za strategický cieľ našej spoločnosti diverzifikáciu výroby. V súčasnosti vyrábame hlavy valcov motorov gravitačnou metódou liatia. Túto metódu chceme doplniť o technológiu HPDC (High Pressure Die Casting). Uvedené zmeny zvýšia nášmu závodu stabilitu, obrazne povedané: umožnia stáť na dvoch nohách. Budeme tak lepšie pripravení na výzvy, ktoré nám prinesie budúcnosť – či už by to bolo navýšenie objemov, alebo vykrytie možných turbulencií trhu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...