1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s.

NUSCHNa Slovensko prinášame svetové novinky v srdcovocievnej medicíne

Tisíce pacientov ročne a 36 rokov tradície v zachraňovaní ľudských životov. To je vizitka Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) so sídlom v Bratislave.

Patrí mu štatút zdravotníckeho zariadenia s celoslovenskou pôsobnosťou. Srdcovocievne choroby pritom z roka na rok ohrozujú stále viac ľudí, a do Bratislavy tak za nádejou na návrat zdravia mieri čoraz viac dospelých, ale aj detí.

NÚSCH poskytuje špičkové komplexné zdravotnícke služby v oblasti diagnostiky, liečby a prevencie ochorení srdca a ciev v súlade s najnovšími vedeckými a odbornými poznatkami kardiovaskulárnej medicíny. Ich lekári dostávajú medzinárodné ocenenia a vďaka nadnárodným projektom dostávajú pacienti v ústave tú najmodernejšiu starostlivosť kombinovanú s kvalitnými technológiami i modernými lôžkami európskej kvality.

Špičkoví odborníci dosahujú svetové výsledky

Transplantácie sŕdc už ani na Slovensku nie sú žiadnou novinkou. Čím je pacient mladší, tým ide o väčšiu výzvu a aj riziko. Kardiochirurgické oddelenie Detského kardiocentra, pracoviska NÚSCH, sa zapísalo do slovenskej histórie unikátnou operáciou len 10-týždňového bábätka. Za týmto úspechom stál tím vedený primárom Kardiochirurgického oddelenia Detského kardiocentra MUDr. Matej Nosáľ, PhD., ktorý vlani získal aj 1. miesto v prestížnej ankete TOP lekári Slovenska v odbore Kardiochirurgia na základe rozhodnutia odbornej verejnosti. „Pred piatimi rokmi Matej Nosáľ úspešne transplantoval srdce 10-týždňovému bábätku, čo je doteraz najmladší pacient na Slovensku. To sa zapísalo do medicínskej histórie nielen v rámci NÚSCH a Detského kardiocentra v Bratislave, ale aj celého Slovenska. Je to detský kardiochirurg, ktorý operuje najnáročnejšie vrodené srdcové chyby už novorodencom. So svojím tímom v priemere vykoná asi dva operačné výkony denne. Najjednoduchšie operácie, bez použitia mimotelového obehu, trvajú zhruba dve hodiny,“ vysvetľuje hovorkyňa NÚSCH a Detského kardiocentra Dobroslava Krajačičová. NÚSCH je jediné pracovisko na Slovensku, kde sa vykonávajú transplantácie srdca dospelým aj detským pacientom.

V NÚSCH sa sústredili profesionáli, ktorých medicínske zručnosti dosahujú špičkové kvality. Aj vďaka tomu sa mohli v roku 2014 stať prvým pracoviskom na svete, kde implantovali unikátne miniatúrne EKG. „Ide o diagnostickú technológiu Reveal Linq – prenosné EKG, ktoré slúži ako 24-hodinový monitoring porúch srdcového rytmu. Jedinečný zákrok vykonal lekársky tím pod vedením prof. MUDr. Roberta Hatalu, CSc., prednostu Kardiologickej kliniky NÚSCH a primára Oddelenia arytmií a kardiostimulácie NÚSCH,“ približuje unikát Dobroslava Krajačičová. Na pracovisku každý rok zavádzajú nové, unikátne metodiky liečby a operačné výkony. Od tohto roku vďaka miniatúrnemu EKG lekári dokážu efektívnejšie zachrániť ľudské životy, a zároveň ušetriť finančné prostriedky zdravotnému systému. Diagnostika je prvým a dôležitým krokom pri ochrane pacientov so srdcovými arytmiami. „Na skorú a správnu diagnostiku potom môže nadväzovať účinná a vhodne zvolená prevencia. Najmä keď na prevenciu najdevastujúcejších komplikácií (cievnych mozgových príhod) a najčastejšie arytmie (fibrilácia predsiení) je už dostupná moderná farmakologická liečba,“ hovorí o prínose novinky Krajačičová.

Pacientom pomáhajú medikamenty aj úsmev

Každý jeden deň, každý jeden zachránený alebo predĺžený ľudský život je neoceniteľným úspechom. Veď počet pacientov z roka na rok stúpa. Kým napríklad v roku 2012 v NÚSCH ambulantne ošetrili 48 332 pacientov, v roku 2013 ich bolo až 60 021. „Predpokladáme, že v roku 2014 ich bude ešte viac, no štatistika bude k dispozícii až začiatkom tohto roka,“ hovorí Krajačičová. Filozofiou ústavu je, že prvoradý je pacient, a povinnosťou každého lekára aj manažmentu nemocnice je zabezpečiť mu kvalitnú zdravotnú starostlivosť. K tomu samozrejme patrí efektívne nakladanie s finančnými prostriedkami, čo býva v zdravotníctve takmer rovnako zložitá alchýmia ako zachraňovanie životov. Aj v tomto ohľade NÚSCH môže predstaviť úspechy. „Usilujeme sa hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, čo sa nám úspešne darí,“ hovorí Krajačičová a dodáva, že prvoradým cieľom manažmentu NÚSCH je vynakladať všetky finančné prostriedky čo najefektívnejšie. Výsledkom celého procesu je potom spokojný pacient, čo ich nesmierne teší.

Kto zamieri do NÚSCH a Detského kardiocentra vie, že nejde o malicherné zdravotné zákroky. Preto sa snažia pacientom v nemocnici zabezpečiť okrem špičkovej medicínskej starostlivosti aj rozptyľujúce formy trávenia času. Práve rozptýlenie, dobrá atmosféra a optimizmus sú aj súčasťou terapie a pomáhajú liečbe. Preto v roku 2014 pre pacientov a návštevníkov NÚSCH pripravili napríklad aj výstavu fotografií od známeho slovenského fotografa Vladimíra Benka o Alexandrovi Dubčekovi, štátnikovi s ľudskou tvárou. Predtým si výstavu mohli pozrieť návštevníci hlavných európskych miest Bratislavy, Varšavy a Madridu. Výstava mala podľa vedenia nemocnice veľký úspech a úspešný bol aj jubilejný 5. ročník Bratislavských intervenčných rádiologických dní (BIRD). „Ide o prestížne sympózium intervenčných rádiológov s medzinárodnou účasťou, ktoré je jediné svojho druhu na Slovensku. V Detskom kardiocentre, pracovisku NÚSCH, sme už tradične usporiadali Deň detí medzi srdiečkami a Mikulášsku besiedku s veľkým srdcom. Medzi detičky opätovne prišli mnohé známe osobnosti ako herečky Zuzana Krónerová a Zita Furková, hokejisti Slovana Bratislava a hokejista Miroslav Lažo, herec Ján Koleník a ďalší. Aj touto cestou chcem poďakovať všetkým sponzorom, bez ktorých by sme tieto milé stretnutia nemohli už niekoľko rokov organizovať,“ hovorí Dobroslava Krajačičová o každodennom živote medzi pacientmi, ktorým doslova a do písmena dávajú nový život.

Zlepšiť prostredie pomáhajú nadštandardné izby aj dobrovoľníci

Aktuálne má NÚSCH k dispozícii 250 lôžok a v Detskom kardiocentre je k dispozícii 40 postelí. Tento stav vedenie zatiaľ hodnotí ako postačujúci, keďže mnohí pacienti odchádzajú po menších zákrokoch, ak sa nevyskytnú žiadne komplikácie, domov na druhý alebo tretí deň. Pre všetkých hospitalizovaných alebo klientov, ktorí vyžadujú k pokojnej liečbe samotu a vyššie pohodlie má NÚSCH k dispozícii aj osobitné nadštandardné izby, ktorých vybavenie presahuje štandardný charakter pobytu v rámci služieb súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti na týchto klinikách. „Kardiologická klinika má tri nadštandardné izby, Klinika kardiochirurgie dve a Klinika cievnej chirurgie využíva jednu nadštandardnú izbu. Naše pracovisko je jediným na Slovensku, kde za príplatok poskytujeme možnosť ubytovania a celodenného stravovania blízkej osobe dospelého pacienta,“ dodáva Dobroslava Krajačičová. Nadštandardnú izbu pritom môže dostať každý pacient, ktorý o ňu požiada. Záujem o izby je permanentný, no vedenie zatiaľ neuvažuje nad zvyšovaním počtu týchto izieb, hoci do budúcnosti túto možnosť pri stúpajúcom záujme nevylučuje.

K snahám o posúvanie sa vpred prirodzene prispievajú medicínske novinky, no často aj práca dobrovoľníkov. Preto sa NÚSCH zapojilo aj v minulom roku do projektu Naše mesto 2014 pod názvom Skrášlenie NÚSCH. Nadácia Pontis ich s touto myšlienkou oslovila ešte v roku 2013, kedy sa do projektu prihlásili prvý raz. Vlani sa do NÚSCH prihlásilo 13 dobrovoľníkov, ktorí ešte viac skrášlili veľkú záhradu vysadením nových stromčekov a zelene. „Ešte krajším okolím potešíme pacientov, ako aj návštevníkov a celý zdravotnícky personál. Niektorí z dobrovoľníkov sa na čas strávený v NÚSCH stali archivármi, keď preniesli archívne materiály do iných, vynovených archívnych priestorov pod dozorom našich zamestnancov. Spolupráca s Nadáciou Pontis funguje veľmi dobre a verím, že aj v tomto roku nás do projektu vyberie a budeme opäť úspešní,“ hovorí Dobroslava Krajačičová o nezištnej pomoci. Práve práca dobrovoľníkov a ich nadšenie je často aj nádejou pre pacientov, ktorým pomáhajú zlepšiť život v nemocnici. Hoci je to práca nezištná, je potrebná, nakoľko nikto z nás nevie, kedy bude vďačný za to, že sa v NÚSCH môže cítiť lepšie ako v bežnej nemocnici.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...