1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum

Narodne poln potr centrum 15Realizuje projekt inteligentného farmárstva

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) zabezpečuje komplexný výskum a zhromažďovanie poznatkov z oblasti trvalo udržateľného využívania a ochrany prírodných zdrojov a vody pre pestovanie rastlín, chov zvierat, zabezpečenia kvality, inovácií a konkurencieschopnosti potravín aj nepotravinárskych výrobkov.

V najbližších rokoch sa zameria na riešenie problematiky výskumu, ktorého podstatou je podpora rozvoja agropotravinárskeho sektora a prenos poznatkov do praxe.

Centrum sa zapojilo do viacerých zaujímavých národných a medzinárodných projektov. Z tých najvýznamnejších treba spomenúť 4 projekty RIA vo výzvach SFS (Sustainable Food Security) a jeden projekt CSA v rámci výzvy FNR (Food and National Resources). Úlohy, ktoré NPPC rieši, vychádzajú zo spoločenských a hospodárskych objednávok riadiacej a výrobnej sféry. Sú plne v súlade so stratégiou rozvoja odvetvia v rámci národného hospodárstva Slovenska a vo veľkej miere sa realizujú v rámci medzinárodnej vedecko-technickej spolupráce.

Projekt dlhodobého strategického výskumu

Minulý rok sa Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum zapojilo do dlhodobého strategického výskumu projektom pod názvom Udržateľné systémy inteligentného farmárstva zohľadňujúce výzvy budúcnosti (SMARTFARM). Práve NPPC pôsobí v rámci tohto projektu ako hlavný realizátor a koordinátor, čo znamená, že zásadným spôsobom prispieva k tvorbe poznatkovej a inovačnej bázy pre udržateľnú a konkurencieschopnú primárnu poľnohospodársku produkciu. Projekt má posilniť konkurencieschopnosť agropotravinárskeho sektora na Slovensku vo väzbe na európske a globálne výzvy. Jeho ambíciou je pomôcť k zlepšeniu rozvoja regiónov. Objem získaných finančných prostriedkov je vo výške 11,5 milióna eur. Výskum je zameraný na komplexné riešenia produkčných systémov s dôrazom na malé a extenzívne farmárstvo, intenzívnu primárnu produkciu, konvenčnú produkciu a ekologické farmárstvo vrátane finalizácie farmárskej produkcie s vysokou pridanou hodnotou. Projekt si kladie za cieľ poskytnúť pokročilé nástroje k tvorbe riešení „na mieru“.

Okrem NPPC sa na projekte zúčastňuje ďalších 9 partnerov, 3 verejnoprávne inštitúcie a 6 podnikateľských subjektov. Medzi verejnoprávnych partnerov patria Vedecký park Agrobiotech SPU v Nitre, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave a Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave. Nakoľko je riešenie projektu zamerané výsostne na výsledky uplatniteľné priamo v praxi, podieľajú sa na ňom podnikateľské subjekty, ktoré majú status vedeckovýskumného pracoviska s viacročnými skúsenosťami a sú spôsobilé podieľať sa na špecializovanom priemyselnom výskume, resp. na experimentálnom vývoji. Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum do projektu takisto zapojilo maximálny počet požadovaných partnerov. Špecializované pracoviská univerzít a vedeckých inštitúcií prispejú k riešeniu prostredníctvom využitia pokročilých biotechnologických metód, napríklad v genetike a mikrobiológii.

Pôda, rastlinná a živočíšna výroba

NPPC svoj projekt zameralo najmä na pôdu, rastlinnú a živočíšnu výrobu s možnosťou farmárskej výroby potravín a inovácie produkčných systémov. Nadväzne na to sa NPPC ako partner zároveň podieľa na projekte dlhodobého strategického výskumu Drive4SIFood (Dopytovo orientovaný výskum pre udržateľné a inovatívne potraviny), ktorého hlavným riešiteľom je Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Schválenie týchto dvoch projektov svedčí o vysokej profesionalite vedeckovýskumných pracovísk, ktoré jasne a presne vedeli pripraviť obsah a témy projektov tak, aby ich tematické zameranie bolo komplementárne, odrážalo potreby rozvoja výskumu a žiadaných inovácií agropotravinárskeho sektora.

Spomínaný projekt SMARTFARM sa venuje optimalizácii pestovateľských systémov s dôrazom na udržanie produkčných a ekosystémových funkcií pôdy vrátane systémov hospodárenia, ktoré zachovávajú a zlepšujú biodiverzitu, a modelovaniu konkurencieschopnej rastlinnej produkcie a jej spracovaniu na farmárskej úrovni. Veľká časť projektu sa venuje „smart systémom“ chovu hospodárskych zvierat, zavádzaniu komplexných inovatívnych postupov pre efektívnejšiu rastlinnú a živočíšnu produkciu aj zabezpečeniu welfare a zdravia zvierat s orientáciou na produkciu mlieka a mäsa. Významnú časť projektu predstavuje harmonizácia dlhoročných experimentálnych databáz partnerov a tvorba IT aplikácií pre užívateľov v oblasti riadeného manažmentu pôdy a produkčných systémov v rôznych výrobných podmienkach Slovenska.

Celkovo 14 aktivít projektu je realizovaných ako nezávislý výskum a vývoj, priemyselný výskum a experimentálny vývoj v oblasti primárnych zdrojov agroprodukcie, primárnej manipulácie a spracovania. Dôraz je kladený na potenciál uplatnenia výsledkov výskumu a vývoja pre udržateľnú, konkurencieschopnú agropotravinovú produkciu a zvyšovanie stupňa finalizácie primárnych produktov priamo v mieste produkcie – na farme. Celý projekt by mal byť ukončený v marci 2023.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...