1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Muehlbauer Technologies, s.r.o.

muehlbauer 17V hre je ďalšia expanzia nadnárodnej spoločnosti na Slovensku

Spoločnosť Muehlbauer Technologies, s.r.o., je súčasťou nadnárodného koncernu Muehlbauer Group, ktorého sídlo sa nachádza v nemeckom meste Roding. Spoločnosť bola založená pred 35 rokmi a v súčasnosti patrí k svetovým lídrom v oblasti, ktorá je spojená s výrobou a vývojom strojov, technológií a bezpečnostných riešení.

Slovenská dcérska spoločnosť si vytvorila svoje zázemie v Nitre, odkiaľ má zastrešovať aktivity pre klientov z východnej Európy. Prvý kontakt so Slovenskom nadviazala ešte v roku 2007, keď tu pôsobila v prenajatých priestoroch v obci Lužianky pri Nitre. V tom čase bola jednou z prvých firiem, ktoré sa rozhodli investovať práve v nitrianskom regióne. Dá sa povedať, že patrila medzi priekopníkov, ktorí prinášali nové investície a priemyselnú výrobu do mesta pod Zoborom. Dva roky po svojom príchode sa spoločnosti podarilo otvoriť prevádzku priamo v nitrianskom priemyselnom parku Juh. „Pre tento park sme sa rozhodli po rokovaniach s mestom, lebo sme chceli byť na mieste, ktoré by dávalo aj príležitosť ďalšieho rozvoja. V roku 2009 sa tak uzatvorila prvá etapa výstavby, pri ktorej sa preinvestovalo približne 16 miliónov eur. Na začiatku sme mali v pláne zamestnať 120 zamestnancov,“ vykresľuje začiatky na Slovensku generálny manažér Ladislav Paškrta.

V priebehu nasledujúcich dvoch rokov sa ukázalo, že rozhodnutie prísť na Slovensko bolo správne, pretože sa podarilo vybudovať slušnú základňu v personálnej oblasti. Zároveň aj dosahovaná kvalita, efektivita a produktivita výroby postačovala na to, aby nitriansky podnik mohol presvedčiť vedenie materskej spoločnosti k rozhodnutiu ďalej expandovať na Slovensku. Po súhlasnom stanovisku tak už nič nestálo v ceste a v roku 2013 sa spustila výstavba a rozšírenie existujúcich priestorov. Táto druhá etapa sa zavŕšila vybudovaním novej výrobnej haly o dva roky neskôr. Spolu sa tak na Slovensku preinvestovalo viac ako 30 miliónov eur.

Významné postavenie v rámci celosvetového koncernu

Muehlbauer Group má celosvetovú pôsobnosť a zastúpenie. V koncerne pôsobí až 3300 zamestnancov, ktorí sú súčasťou siedmich veľkých spoločností. Dve sa nachádzajú v domovskom Nemecku, po jednej v Srbsku, Číne a Malajzii. Aktuálne sa rozširuje filiálka v Spojených štátoch amerických, ktorá je situovaná neďaleko mesta Washington. Nitriansky závod síce nie je v rámci koncernu najväčším čo sa týka počtu zamestnancov, ale ponúka veľmi dobrý prémiový produkt. Okrem menovaných lokalít s výrobnými závodmi patria do skupiny aj menšie zastúpenia v podobe 35 pobočiek. Muehlbauer ako globálna spoločnosť pôsobí prostredníctvom nich po celom svete a neexistuje kontinent, kde by nemala svoje zastúpenie.

Ak sa pozrieme na komplexnú produkciu za celú skupinu, tak jej ročný obrat siaha až do výšky 300 miliónov eur. Slovenský závod dosahuje obrat približne 20 miliónov eur a poskytuje prácu pre asi 400 zamestnancov. „Muehlbauer Technologies má v rámci sesterských spoločností veľmi dobré postavenie. Určite patríme medzi uznávaných partnerov v našom koncerne, nakoľko cez nitriansku spoločnosť prechádza 50 až 60 % všetkého vývoja a technológií celej skupiny. To jasne naznačuje, aká je naša úloha a reputácia v rámci koncernu,“ myslí si generálny manažér.

Činnosť koncernu stojí na troch základných pilieroch. Prvým je Precision Parts and System (PPS), druhým Automation a tretím Tecurity. PPS sa zaoberá produkciou súčiastok s vysokou presnosťou, či už pre výrobu vlastných strojov a zariadení, alebo aj pre externých zákazníkov pôsobiacich v rôznych náročných odvetviach. Medzi ne môžeme napríklad zaradiť letecký priemysel, medicínu či výrobu polovodičov. Automation sa zaoberá vývojom a výskumom rôznych technológií a strojných zariadení určených na produkciu dokumentov, cestovných pasov, občianskych preukazov, smart kariet, kontroly mincí či bankoviek alebo aplikácií RFID. Tretí pilier bol nazvaný výrazom Tecurity, ktorý je odvodený z anglického slova security, teda bezpečnosť. „Pre nás je to označenie segmentu, v rámci ktorého vyvíjame spoluprácu s vládami rôznych krajín na riešeniach v oblasti dokladov ako sú cestovné pasy, preukazy a obdobné dokumenty. V Nitre sú zastúpené prvé dva segmenty zo spomínaných troch pilierov. V percentuálnom vyjadrení na slovenský závod pripadá 60 % na výrobný segment a 40 % tvorí administratíva a vývoj,“ vysvetľuje generálny manažér. Podnik sa nevybral cestou výroby veľkých sérií, ale naopak, všetky zákazky sú skôr kusového charakteru a sú šité na mieru podľa požiadaviek konkrétneho zákazníka.

Vývoj ako podstatná zložka slovenského podniku

Každá spoločnosť, ktorá prichádza do styku s citlivými údajmi, a Muehlbauer takou bezpochyby je, musí pracovať v špeciálnom režime. Bezpečnosť je zaručená určitou modularitou systémov, ktoré nie sú vytvárané vždy na jednom mieste. „My ako koncern patríme medzi tých pár spoločností vo svete, ktoré majú najvyšší typ certifikácie v rámci tlačených dokumentov, a taktiež disponujeme najvyšším typom certifikácie pre oblasť tlače dokumentov a dodávateľov dokumentov, ktoré vydáva spoločnosť Integraf. Vďaka týmto dvom najvyšším certifikátom môžeme participovať na rôznych náročných projektoch,“ dodáva na margo bezpečnostných štandardov Ladislav Paškrta.

Muehlbauer vyvíja v Nitre svoju činnosť ako inžinierska kancelária, ktorá pracuje na základe dopytu zákazníka, ktorým je väčšinou jej materská spoločnosť zastrešujúca všetky veľké projekty. Ak by sme nazreli do kuchyne nitrianskeho závodu, v tomto momente by sme napríklad mohli zazrieť vývoj zariadenia, ktoré bude vyrábať hologramy sériovo či sledovať prácu s INLAY Technology týkajúcou sa výroby antén do platobných kariet. Karty sa skladajú z viacerých vrstiev, štandardne z 7 až 9 listov, ktoré sa zlisujú dokopy, a následne sa z nich vystrihuje tvar karty v podobe, ako ju poznáme. Srdce karty tvorí tzv. anténa, ktorú do kariet dokážu vkladať práve stroje z produkcie Muehlbauer Technologies. V súčasnosti prebiehajú intenzívne práce na vývoji nového konceptu stroja, ktorý by mal byť v INLAY Technology modulárnejší a teda flexibilnejší v plnení požiadaviek zákazníkov. „Flexibilitu vidím skutočne ako najväčšiu konkurenčnú výhodu, ktorú máme. Vyplýva zo spomínaných troch pilierov – Výroba, Vývoj a Tecurity. Týmto spôsobom vieme cez naše interné procesy splniť všetky požiadavky zákazníka vo vlastnej réžii. Je veľa spoločností, ktoré o tom hovoria, ale my naozaj dokážeme takmer všetky potrebné procesy zabezpečiť vlastnými silami,“ hovorí Paškrta a ďalej dodáva: „Každý rozumný človek rozmýšľa nad tým, akým spôsobom sa pripraviť na budúcnosť. Aj my zvažujeme rôzne alternatívy aj s ohľadom na to, ako na celom Slovensku bujnie celý trh, čo do nárastu prílevu zákaziek a dostupnosti pracovnej sily. Preto zvažujeme, ako na túto situáciu reagovať. Je možné, že by sme v časovom horizonte jedného až dvoch rokov rozšírili naše pôsobenie možno tu v Nitre, alebo v inej lokalite na Slovensku.“ Všetko bude záležať aj na tom, akým spôsobom bude závod participovať na zákazkách a aký flexibilný a konkurencieschopný dokáže byť.

Nitriansky Muehlbauer je súčasťou medzinárodnej skupiny, a preto musí najskôr preukázať dostatočný potenciál a schopnosti, že jeho personál dokáže prevziať na seba zodpovednosť a prichádzať s inovatívnymi riešeniami. „Aj Slovenská republika potrebuje ako každý iný štát riešiť otázku dokumentov, a preto by sme boli radi, ak by sme sa mohli dostať do transparentnej súťaže, v ktorej by sme vedeli ponúknuť svoje produkty a služby,“ hovorí Ladislav Paškrta. Keďže v nasledujúcich rokoch je plánované vypísanie tendra zameraného na slovenské dokumenty, pravdepodobne aj to bude jeden z faktorov, ktorý bude zohrávať veľkú úlohu v rozhodovaní, ako sa bude spoločnosť ďalej vyvíjať. Pre Muehlbauer je totiž životne dôležité získavať nové referencie a zákazníkov pre ďalší rozvoj inovácií z vládneho prostredia rôznych krajín a ich štátnych inštitúcií.

Výborné skúsenosti s duálnym vzdelávaním

V Muehlbauer Technologies sú veľmi hrdí na vypracovaný systém vzdelávania a spolupráce s vysokými a strednými školami. Kým mnohé iné podniky otvorene vyjadrujú svoje doterajšie negatívne skúsenosti so systémom duálneho vzdelávania, oni si ho nevedia vynachváliť. Ich skúsenosti však siahajú až do roku 2008, kedy vsadili na spoluprácu so strednými školami. Dnes sa táto ich aktivita pretavila do úspešnej spolupráce s piatimi strednými školami, oboma nitrianskymi univerzitami, a prvé kontakty už stihli nadviazať aj s trnavskou Materiálovotechnologickou fakultou.

V súčasnosti naberá znalosti a praktické skúsenosti priamo v podniku 90 študentov stredných škôl a 60 vysokoškolákov, ktorí spolupracujú na rôznych oddeleniach. Spoločnosť dokonca oslovuje už žiakov základných škôl, ktorí sa rozhodujú pre svoje ďalšie štúdium na stredných školách. Aj táto aktivita napomáha k udržaniu konkurencieschopnosti spoločnosti do budúcnosti. „Všetko totiž začína a končí na tom, akí sú ľudia kreatívni a čo všetko dokážu. V tomto smere som veľmi pozitívny. Slovensko už nie je len low-cost destinácia. To, čo naozaj veľmi potrebujeme, je prilákať investície do oblasti vývoja a výskumu. To si vyžaduje presvedčiť ľudí v centrálach spoločností, aby dali viacej dôvery našim ľuďom. Musíme byť flexibilní a nežiť len pre dnešok, ale rozmýšľať, čo bude zajtra, o rok, o dva... To je nesmierne dôležité. Pretože ten, kto bude predvídať, bude prvý, bude určovať trendy a za ním pôjde kapitál a investície,“ dodáva na záver Ladislav Paškrta.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...