1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Mondi SCP, a.s.

modniscp 17Úspešný príbeh pokračuje

Rok 2016 bol pre Mondi SCP jedným z historicky najúspešnejších. Skupina dosiahla rekordné množstvá výroby, ako aj rekordné úrovne ziskových ukazovateľov. Produkcia celulózy narástla o takmer 2 % v porovnaní s rokom 2015.

Historický najvyšší objem dosiahla aj produkcia papiera, čo predstavuje nárast o viac ako 2 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Výbornú nákladovú pozíciu, ktorá umožnila skupine profitovať z uzatvorených výrobných kapacít na stále klesajúcom trhu, možno považovať za úspech a potvrdenie silnej pozície spoločnosti na trhu s papierom. O týchto úspechoch a ostatných aktivitách sme sa zhovárali s Ing. Bernhardom Peschekom, prezidentom spoločnosti Mondi SCP.

Z uvedených ekonomických výsledkov vyplýva, že vašej spoločnosti sa v roku 2016 darilo po mnohých stránkach. Svoju výbornú pozíciu sa však naďalej snažíte upevňovať a zlepšovať neustálou modernizáciou. Priblížte nám vaše najnovšie investičné projekty.

Predstavenstvo Mondi odsúhlasilo investíciu vo výške 310 miliónov eur do nového stroja na výrobu kartónového papiera s ročnou kapacitou 300-tisíc ton vo svojom závode v Ružomberku a do súvisiacej modernizácie celulózky, pričom táto investícia podlieha získaniu daňových stimulov od Európskej komisie a získaniu potrebných povolení. Nový papierenský stroj bude vyrábať recyklovaný kartónový papier – tzv. Kraft top white, ktorého vrchná vrstva bude biela a spodná bude vyrábaná zo zberového papiera. Tento produkt ponúkne vynikajúce vlastnosti tlače a dobrú pevnosť. Hlavnou surovinou na výrobu nového produktu bude recyklovaný papier a kartón zo separovaného zberu v komunálnej aj podnikateľskej sfére. Náš závod má tak príležitosť ďalej modernizovať a investovať do najmodernejších technológií, ktoré budú minimalizovať dopad na životné prostredie. Popri najmodernejšej technológii, ktorá zabezpečí šetrnú výrobu, bude mať investičný projekt pozitívny dopad aj na hospodársky rozvoj regiónu tým, že podporí miestnu ekonomiku a dôjde k vytvoreniu približne 100 nových pracovných miest. Okrem toho bude do realizácie projektu zapojených aj množstvo dodávateľov. Nový papierenský stroj umožní Mondi SCP diverzifikovať svoje portfólio a výrazne posilniť svoju pozíciu na trhu.

Za ostatné roky sa ružomberský podnik intenzívne snažil o znižovanie negatívnych dopadov na životné prostredie, čo sa mu v značnej miere aj podarilo. Dá sa povedať, že ekológia je popri výrobe jednou z vašich dôležitých tém. Aké najnovšie opatrenia sa vám podarilo realizovať v tejto oblasti?

Mondi SCP považuje oblasť životného prostredia za jednu z najdôležitejších vo svojich procesoch. Tie sú riadené integrovaným systémom manažérstva (ISM) pozostávajúceho zo systémov kvality, životného prostredia a bezpečnosti pri práci. Naša spoločnosť každoročne obhajuje certifikáty ISO 9001, 14001 a 18001, ale aj certifikáty FSC/PEFC. Za posledné roky prijala spoločnosť Mondi SCP niekoľko opatrení vedúcich k zníženiu dopadu výroby na životné prostredie na minimum. Neustále investujeme do najmodernejších technológií (tzv. BAT technológií), sme energeticky sebestační a produkujeme zelenú energiu. Podarilo sa nám výrazne znížiť emisie a kvalita vody dosahuje vynikajúce parametre. Dôkazom toho je prítomnosť raka riečneho a rýb ako hlavátka podunajská, lipeň tymianový či čerebľa pestrá vo vodách Váhu, ktoré sú z tohto pohľadu veľmi chúlostivé aj na malé znečistenie a považujeme ich za prirodzené bioindikátory.

Medzi posledné investície v Mondi SCP patrí regeneračný kotol RK3, ktorý sa definitívne dostal do trvalej prevádzky. Ďalej sa zrealizovala pec na náhradné spaľovanie zapáchajúcich plynov a do skúšobnej prevádzky sa uviedla práčka plynov na spoločnej čistiarni odpadových vôd v Hrboltovej. Dlhodobo nízke hodnoty vypúšťaných emisií do ovzdušia, respektíve ich pozitívny trend, sú odrazom zlepšenej kvality ovzdušia v Ružomberku v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Naša spoločnosť takisto dbá na neustále znižovanie produkcie odpadov. Postupne spoločnosť vytvorila podmienky na využívanie svojich odpadov ako vedľajších produktov či surovín pre ďalšie procesy, čím sme významne prispeli k recyklácii a ich opätovnej využiteľnosti. Naším cieľom stále ostáva postupné zvýšenie separácie ukladaných komunálnych odpadov, zvyšovanie materiálového využívania priemyselných odpadov a celkové znižovanie množstva odpadov mieriacich na skládku.

Spoločnosť Mondi SCP patrí do veľkej svetovej skupiny podnikov a zároveň efektívne využíva synergické efekty z prepojenia svojich dcérskych a partnerských spoločností. Aká je súčasná skladba vášho produktového portfólia a ktoré produkty sú pre vás nosnými?

Náš závod je integrovaný, čo znamená, že okrem papiera si vyrábame aj vlastnú celulózu, ktorú potom používame na výrobu papiera. V súčasnosti máme v našom závode 4 papierenské stroje. Na troch z nich vyrábame kancelárske papiere Mondi značiek IQ, MAESTRO®, ako aj mnohé zákaznícke obaly vo formáte A4 a A3. Ďalej vyrábame aj papiere pre profesionálnu tlač. Sem patria ofsetové papiere a kartóny v plošnej hmotnosti od 70 do 400 g/m2 dostupné v rôznych formátoch a kotúčoch a hybridné papiere predávané pod značkou DNS® performance, ktoré sa môžu použiť či už na ofsetovú tlač, alebo aj na tlač na digitálnych strojoch. Vyrábajú sa vo formáte SRA3, vo veľkých hárkoch a v kotúčoch. Všetky naše značkové papiere majú certifikát EU Ecolabel, sú FSC® alebo PEFC certifikované a majú Mondi označenie Green Range. Logo Green Range je symbolom vysokej ekologickosti v trvalo udržateľnej výrobe papiera. Štvrtý papierenský stroj vyrába bielené baliace papiere, strojne hladené, v rozpätí od 50 do 130 g/m². Vzhľadom na jeho vlastnosti, akými sú vysoké pevnostné parametre a potlačiteľnosť, takýto papier sa potom používa na výrobu papierových tašiek, vreciek na múku alebo cukor, vreciek na balenie grilovacieho uhlia, kornútov na zmrzlinu, balenie fast foodu, kvetov, na lamináciu a mnoho iného. Všetky materiály vyrábané na tomto stroji majú okrem certifikátov PEFCTM, FSC® aj Isega a FDA, čo sú certifikáty pre kontakt s potravinami.

Dostatok kvalitných zamestnancov je aktuálnou témou mnohých veľkých podnikov na Slovensku. Aj z tohto dôvodu užšie spolupracujete s Polytechnickou školou v Ružomberku, kde sa vám podarilo otvoriť prvú triedu špeciálneho odboru mechatronik. Aké sú vaše doterajšie skúsenosti?

Vzhľadom k našim prioritám hľadáme hlavne inšpirovaných a talentovaných ľudí. V súčasnosti zamestnávame vyše tisíc zamestnancov a ďalších niekoľko tisíc externe – v rámci dodávateľského reťazca. Za úspechmi Mondi SCP stoja kvalitní a pracovití ľudia, ktorých si vážime a sme na nich právom hrdí. Pre ľudí v regióne sme atraktívny zamestnávateľ a kvalifikovaní ľudia majú záujem u nás pracovať. Musíme sa pochváliť, že naši experti na výrobu celulózy a papiera chodia dokonca školiť kolegov do iných závodov skupiny Mondi po celom svete. Čo sa týka spolupráce s Polytechnickou školou v Ružomberku, vlani sme úspešne otvorili prvú triedu a žiaci môžu nadobudnúť praktické zručnosti priamo vo výrobe pod vedením skúsených pracovníkov našej firmy. Okrem tejto školy však pomáhame aj žiakom z rôznych vysokých škôl v rámci celého Slovenska s písaním bakalárskych a diplomových prác na rôzne odborné, technické či ekologické témy, a takisto môžu u nás popri štúdiu absolvovať povinnú školskú prax.

Nezabúdate ani na otázku spoločenskej zodpovednosti. Aké projekty ste podporili a aká je filozofia vašej spoločnosti?

Samozrejme, nezabúdame ani na región, v ktorom pôsobíme. Zodpovedné podnikanie pre nás znamená počúvať, čo región potrebuje a poskytnúť pomoc tam, kde je to potrebné. V Mondi SCP veríme, že vzájomná podpora a otvorená komunikácia je cestou k riešeniam, a že spoločným úsilím vytvoríme z Ružomberka pekné miesto pre život. Pravidelne podporujeme sumou 50-tisíc eur rôzne environmentálne projekty v regióne v rámci projektu „Mondi SCP, náš najlepší sused“. Svoje projekty môžu predkladať komunity, školy, občianske a mimovládne organizácie a organizácie dolného Liptova. Takisto zapájame aj našich zamestnancov. Každoročne zaevidujeme veľké množstvo predložených projektov, z ktorých vždy vylosujeme 30, ktoré sú podporené sumou 500 eur. Preto sú to aj naši zamestnanci, ktorí majú príležitosť podieľať sa na aktivitách a skrášľovať svoje okolie.

Životné prostredie je ale len jednou z oblastí, v ktorých sa Mondi SCP angažuje. Na základe Memoranda o spolupráci, ktoré pravidelne podpisujeme s mestom Ružomberok, putuje naša podpora aj do rôznych iných oblastí ako šport, zdravý spôsob života, voľnočasové aktivity obyvateľov, podpora hodnôt rodiny, školstva, vzdelávania a ďalšieho rozvoja mesta Ružomberok.

Na aké ciele sa plánujete sústrediť vo vašom ďalšom pôsobení?

Čo sa týka budúcnosti, plne si uvedomujeme, že náš budúci úspech závisí na dobrých životných podmienkach našich ľudí a na zdraví komunity a prostredia, v ktorom pôsobíme. Ďalej sa musíme snažiť, aby sme zostali konkurencieschopní, musíme rozvíjať náš potenciál a stále hľadať nové výzvy a ich naplnenie. Máme toho naozaj veľa, čo ponúknuť. Nedávno sme v našom závode organizovali veľký Deň otvorených dverí, počas ktorého nás prišlo navštíviť vyše 2500 ľudí. Popri rôznych aktivitách, ktoré sme pre našich hostí pripravili, bola určite najväčšou atrakciou možnosť ísť sa pozrieť priamo do závodu a vidieť tak výrobu úplne zblízka. Vďaka mojim kolegom mohli byť návštevníci svedkami úchvatnej rýchlosti a najmodernejšej technológie. Mali tak príležitosť vidieť celý proces výroby papiera a tiež to, čo udržateľnosť pre ružomberské papierne znamená. Vychádzajúc z dlhoročnej histórie a pozerajúc sa do budúcnosti budeme radi, keď naši návštevníci a takisto aj zákazníci budú o nás hovoriť, že sme tí najšikovnejší výrobcovia papiera. Chceme byť preto aj naďalej stabilný podnik, dobrý zamestnávateľ a silný podporovateľ komunity.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...