1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Mobis Slovakia, s.r.o.

MOBIS SK 2022Konkurenciu v segmente automotive porážajú kvalitou

Spoločnosť Hyundai MOBIS bola založená 25. júna 1977 pod názvom Hyundai Precision Industry a má ústredie v Soule v Južnej Kórei. Spolu s KIA Motors a Hyundai Motors je súčasťou korporácie Hyundai Motor Group. Postupné preorientovanie sa na výrobu automobilových súčiastok a komponentov jej umožnilo od začiatku nemalou rýchlosťou rásť.

Slovenský závod MOBIS-u sídli spoločne s KaSK Slovakia na zelenej lúke v Gbeľanoch, kde kompletizuje 4 typy automodulov. Ako hovorí Ing. Michal Lacko, generálny manažér Mobis Slovakia, s.r.o., pred spoločnosťou je v blízkej budúcnosti veľa cieľov a výziev, medzi ktoré patrí aj vyrovnanie sa s pandémiou koronavírusu, ktorá silno otriasla priemyslom. Okrem týchto zásadných otázok však v rozhovore pre Priemysel Dnes prezradil omnoho viac.

Korene spoločnosti siahajú do roku 1977, kedy vznikla firma pod názvom Hyundai Precision Industry. V tom čase sa zaoberala výrobou kontajnerov, železničných vozidiel a strojov, no v priebehu 90. rokov sa preorientovala na automobilový priemysel. Prečo práve táto zmena produktového portfólia? Môžete priblížiť aj ďalšie významné míľniky z histórie spoločnosti?

Hyundai MOBIS neustále pracuje na ceste k budúcnosti prostredníctvom výziev a inovácií, aby sa stal vedúcim dodávateľom automobilových dielov na svete. Za posledných niekoľko rokov od vstupu do automobilového priemyslu sa stal celosvetovým dodávateľom automobilových súčiastok a na základe tohto potenciálu sa teraz snaží stať spoločnosťou, ktorá má vedúce postavenie na meniacom sa globálnom trhu a vedie budúcnosť automobilovej techniky. Začiatky boli v lodnom priemysle, ale vyrábali sa aj železničné vozidlá, kontajnery, obrábacie stroje atď. Postupom času však bolo potrebné preorientovať sa s rastúcim stupňom mobility na biznis, ktorý bude trvácny a bude mať vyššiu pridanú hodnotu pre ľudí a spoločnosť.

Neustále sa snažíte zlepšovať konkurencieschopnosť na svetovom trhu. Aj preto venujete maximálnu pozornosť kvalite svojich výrobkov tak, aby ste uspokojili náročné potreby svojich zákazníkov. Čo všetko im v rámci svojich služieb ponúkate? Čím sa odlišujete od konkurencie?

Kvalita je čarovné slovo, ktoré každý človek vníma inak. Niekto si predstavuje životnosť, iný pekný vzhľad, bezporuchovosť, iný zase pohodlie či celkový pocit z produktu. Preto hlavne rôznymi formami neustále načúvame hlasu zákazníka a snažíme sa mu poskytnúť nielen riešenie, ale riešenie v kontexte Value for Money. Konkurencia v automotive biznise je neúprosná a v Európe navyše aj s dlhoročnou tradíciou a skúsenosťami, čomu nie je ľahké konkurovať. MOBIS aktuálne disponuje dostatočnými vedomosťami a technológiami pre akýkoľvek systém pre vozidlá nižšej, strednej či luxusnej triedy. Aj keď v minulosti boli kľúčovým produktom moduly (nápravy, modul prednej masky, cockpit modul, nárazníky, palubovky), niekoľko posledných rokov sa MOBIS úspešne venoval a bude venovať vývoju komponentov a systémov – brzdových, riadiacich, bezpečnostných, komfortných, eco či autonómnych, ale aj výrobe svetiel, elektro a motorizovaných komponentov. Hlavné trendy posledného obdobia v podobe prepojenia systémov vozidla s rôznymi zariadeniami a službami či systémy autonómnej jazdy vytvárajú potrebu spájania sa aj s firmami, ktoré v minulosti k automotive nepatrili, a toto mení pravidlá hry v našom odvetví. MOBIS, samozrejme, nie je výnimkou, čo demonštruje napr. spojenie s firmou APTIV či investovanie do firmy na výrobu LIDAR senzorov (VELODYNE LIDAR).

K vašim zákazníkom patria automobilky Hyundai Motor Company a KIA Motors (okrem toho existujú ešte ďalšie globálne OE). Aké konkrétne produkty pre nich vyrábate? Koľko percent z týchto produktov zostáva na Slovensku a koľko smeruje na export?

Spoločnosť Hyundai Mobis dodáva tri kľúčové moduly – moduly podvozku, moduly kokpitu a modul prednej masky, s využitím svojej najmodernejšej technológie modulácie vozidiel. V spolupráci s výrobcami automobilov sú časti modulov zmontované v spoločnosti Hyundai Mobis zdokonalené už od prvej fázy výskumu a vývoja, a to prostredníctvom návrhu a testovania. V súčasnej dobe máme výrobné kapacity v Číne, Kórei, USA, Indii, Brazílii a Európe. Tieto výrobné kapacity nám umožnili zvýšiť miestnu výrobu a posilniť konkurencieschopnosť na rozvíjajúcich sa trhoch po celom svete. Spoločnosť Hyundai Mobis mobilizuje všetky naše dostupné zdroje na vývoj hlavných častí, ktoré minimalizujú dopad na životné prostredie a zároveň dosahujú špičkový výkon. Na slovenskom a českom trhu zostáva zhruba 6 % vozidiel (súčiastok) vyrobených v závode KaSK v Žiline a HMMC v Nošoviciach.

Výroba modulu podľa požiadaviek z objednávky trvá spoločnosti Mobis Slovakia zhruba 40 minút. Priblížte nám, čo všetko v sebe tento proces výroby, od zadania požiadavky až po odchod modulu z výrobnej linky, zahŕňa.

Tento JIS výrobný systém funguje tak, že vždy, keď sa objedná výroba jedného automobilu, moduly potrebné pre automobily sa vyrábajú a dodávajú súčasne v jednotlivých sekvenciách. Zvyšuje sa tak nielen efektívnosť a pohodlie montáže automobilov, ale umožňuje to tiež efektívnu správu zásob a jednoduchšie logistické pokrytie požiadaviek zákazníka. Na druhej strane to však vyžaduje pokročilé riadenie dodávok a dodávateľského reťazca. Systém v sebe zahŕňa dodávku materiálu, vstupnú kontrolu kvality, logistiku, samotnú montáž, výstupnú kontrolu kvality a finálnu dodávku k zákazníkovi.

Najhoršie obdobie pandémie, ktorá významným spôsobom ovplyvnila priemysel, máme za sebou. K akým krokom ste počas nej pristúpili, aby ste zabránili šíreniu nákazy vo vašej spoločnosti?

Dovolím si tvrdiť, že sme boli medzi prvými firmami na Slovensku, ktoré sa týmto problémom a hlavne prevenciou zaoberali a koordinovali s akciami nasadenými v pobočkách v Číne a Kórei. Hneď na začiatku sme zriadili špeciálny tím, ktorý na dennej báze vyvíjal aktivity a opatrenia pre našich zamestnancov aj dodávateľov. Patrili medzi ne napr. denná kontrola a distribúcia rúšok, denné meranie teploty zamestnancov na vstupe do objektu aj počas pracovného výkonu, dezinfekcia priestorov haly a kancelárií, príprava informačných materiálov a letákov, kontrola nosenia rúšok alebo prítomnosť a používanie dezinfekcie a rukavíc u dodávateľov. Snažili sme sa aj o minimalizovanie kontaktu pracovníkov, zriadili sme home office pre THP pracovníkov alebo sme povoľovali prácu vo viaczmennom režime. Takisto sme manažovali havarijnú pripravenosť v prípade núdze, zabezpečili riadenie a informovanie zamestnancov, a samozrejmá bola aj kontrola zásob a manažment ochranných pomôcok na dennej báze.

Čo všetko máte v najbližšom období pred sebou? Na čo sa budete sústrediť najviac a čo bude v krátkodobom horizonte vašou najväčšou prioritou?

Pri zavádzaní originálnych produktov, ktoré sa vyvinuli z konvergujúcich modulov a elektroniky, venoval MOBIS plnú kapacitu na vývoj najmodernejších technológií, a súčasne sa pre nás zabezpečila sebestačnosť pomocou našej základnej patentovanej technológie. Okrem toho sa v budúcnosti budeme usilovať o zvýšenie technologickej konkurencieschopnosti základných častí výroby šetrných k životnému prostrediu do tej miery, aby sme boli na čele globálneho trhu vo výrobe automotive komponentov. Čaká nás napríklad príprava a stabilizácia plánovaného nového modelu pre HMMC a KaSK, možná budúca spolupráca s inými OEM spoločnosťami, alebo výzva pre elektrické vozidlá. Ustupujúca pandémia COVID-19 negatívne zasiahla nielen naše odvetvie, ale aj celosvetovú ekonomiku, a dopady na ňu budú obrovské. Avšak dúfam, že aj tento výpadok v ekonomike spojením našich síl spoločne prekonáme.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...