1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MicroStep, spol. s r.o.

Microstep 18Potenciál je v automatizácii

Sú dodávateľom špecializovaných CNC strojov na mieru, ktorých len za minulý rok predali viac ako 150. Ich hodnota bola vo výške zhruba 30 miliónov eur, čo znamenalo nárast obratu oproti roku 2020 o približne 10 %. Reč je o spoločnosti MicroStep, spol. s r.o., ktorej najvýznamnejšími exportnými trhmi boli v minulom roku nemecky hovoriace krajiny, Benelux a Taliansko (spolu vyše 40 % obratu). Viac nám v inšpiratívnom rozhovore pre časopis Priemysel Dnes prezradil marketingový riaditeľ Michal Kováč.

S akými výsledkami ste uzavreli rok 2021 a v čom bol pre vás náročný?

Rok 2021 priniesol po „šokovom“ roku 2020 istú stabilizáciu a mierny rast. Pandémia neprebiehala rovnomerne v čase a ani teritoriálne, preto nášmu odbytu pomohlo, že máme široké teritoriálne pokrytie. Možno povedať, že sme to ustáli, ale situácia určite nie je ideálna. Globalizácia dodávateľských reťazcov v spojení s výpadkami výroby komponentov kvôli pandémii spôsobili problémy so subdodávkami, čo v niektorých prípadoch negatívne ovplyvnilo dodacie doby. Problémom bol pomerne významný rast cien úmerne s infláciou, a tiež skokovo napr. v oblasti transportu a obalových materiálov (o stovky percent). Úplne najkritickejšia situácia je v elektronických komponentoch, ktorých niektoré typy boli výrazne nedostatkové, ceny narástli o viac než 1000 % a sme nútení ich nakupovať v niektorých prípadoch licitáciou na burzách.

S akými víziami vstupujete do roka 2022? Ako sa pasujete s dopadmi koronakrízy a z čoho ste sa z predchádzajúceho obdobia poučili?

Dúfame, že rok 2022 bude menej poznamenaný pandémiou, pretože chceme viac rozvíjať zahraničné trhy, najmä zaoceánske – USA a Brazíliu, kde vidíme potenciál, ale treba tam cestovať. Z interného a organizačného hľadiska sa už s druhou vlnou pandémie pasujeme ľahšie, hoci stále vnímame výrazné administratívne zaťaženie a zvýšené náklady. Chcem ale na tomto mieste oceniť zodpovedný prístup väčšiny kolegov k testovaniu a očkovaniu. Naučili sme sa, že je možné viesť konštruktívny dialóg aj na citlivé témy spojené s pandémiou a že aktívnym počúvaním a porozumením sa dajú dosiahnuť výsledky.

Zdá sa, že pandémia neobmedzila vaše možnosti pri rozširovaní spoluprác. Koncom novembra minulého roka ste navštívili Španielsko, kde ste sa zúčastnili zaujímavej výstavy Metal Madrid. Okrem nej to boli aj výstavy v Moskve, Bruseli, Mníchove či fínskom Tampere. Aké skúsenosti ste si odtiaľ odniesli? Na ktoré výstavy a veľtrhy sa chystáte tento rok?

Na výstavách sme prezentovali novinky v rezaní kupol, automatizácii či laserových systémoch. Na viacerých výstavách sme mali kompletné stroje a predvádzali sme rezanie, čo tradične vzbudzuje veľký záujem publika. Z účasti na výstavách som si odniesol pocit veľkého entuziazmu z osobných, ľudských stretnutí, ktorý bol vyvolaný vyše ročnou absenciou živých podujatí. V tomto roku máme nahlásené viaceré výstavy – Švédsko, Maďarsko a Dánsko, a ďalšie určite pribudnú. Pripravujeme tiež inštaláciu permanentného výstavného standu v jednom zo šanghajských priemyselných parkov. Na jeseň sa uskutoční už dvakrát odložený veľtrh EuroBLECH v nemeckom Hannoveri, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie svetové výstavy v našom odbore.

Firma MicroStep nedávno uzavrela so spoločnosťou United Precision Services strategické partnerstvo. Podnik, ktorý patrí v odvetví distribúcie obrábacích strojov k popredným predajcom na území Severnej Ameriky, tak bude v rámci svojho portfólia ponúkať okrem obrábacích strojov na kľúč aj rezacie stroje spoločnosti MicroStep. Čo môže takáto spolupráca priniesť do budúcna?

Severnú Ameriku a špeciálne USA považujeme za atraktívny trh, na ktorom sa dlhodobo snažíme etablovať. V poslednom desaťročí sme preto vyvinuli nemalé úsilie a vyskúšali sme viacerých partnerov. Dodali sme tu už niekoľko strojov. Čo nám doteraz chýbalo bola opora v silnom partnerovi s vybudovanou prevádzkou a predajnou a servisnou sieťou. Veríme, že v UPS sme našli takéhoto partnera. Spolupráca môže priniesť etablovanie značky MicroStep na severoamerickom trhu a pravidelný obrat z tohto trhu, čo prispeje k ďalšej stabilizácii celosvetového postavenia našej firmy – geografická diverzifikácia sa ukazuje ako mimoriadne dôležitá najmä v období kríz.

Okrem UPS sme v roku 2021 nadviazali úspešné nové partnerstvo s britskou firmou City Plasma, ktorá má veľké skúsenosti najmä v oblasti technológie a servisu – podarilo sa nám v krátkom čase získať už tri zákazky. Prehĺbili sme tiež relatívne čerstvé partnerstvo s brazílskou firmou Oxipira, vďaka ktorej sme získali zákazku na dodávku údajne najväčšieho laserového stroja v Južnej Amerike – 12 x 3-metrového stroja MSF Pro s 12 kW vláknovým laserom.

Čo sa týka vášho výrobného programu, špecializujete sa na vývoj a výrobu zariadení na delenie materiálov. V tomto odbore ste skutočne lídrom a zákazníkom ponúkate rôznorodé portfólio. Na akých zaujímavých zákazkách aktuálne pracujete?

MicroStep je synonymom inovácií. Neustále pracujeme na zdokonaľovaní našich strojov, vývoji nových alebo inovatívnych riešení. V roku 2021 sme predstavili úplne nový typ stroja DRM Max spájajúceho frézovanie, rezanie plechov, kupol a segmentov kupol pod uhlom plazmou aj kyslíkovým plameňom. Podarilo sa nám predať už niekoľko takýchto strojov. V súvislosti s týmto strojom sme uviedli na trh softvérový prostriedok CAMLive, ktorý umožňuje generovanie 3D modelu reálneho 3D objektu naskenovaného naším strojom. Je to technológia s veľkým potenciálom do budúcnosti.

Pripravujeme tiež inováciu vodnolúčových strojov. Zároveň rozvíjame systém na softvérovú integráciu výrobných zariadení, zber a spracovanie big data za účelom predikcie, komplexného plánovania výrobného procesu a prediktívneho servisu s názvom CyberFab. Ide o digitálnu reprezentáciu (digitálne dvojča) výrobného systému. CyberFab pracuje s time series databázou, pričom dokáže integrovať a spracovávať dáta aj z externých zariadení priamo v riadiacom systéme nášho stroja. Ten sa tak môže stať rozhraním pre plánovanie celého výrobného procesu u zákazníka.

Čo ďalšie môžu ešte zákazníci od váš očakávať?

Kontinuálne pracujeme na automatizácii materiálového toku – automatizovaný prísun polotovarov na naše stroje pomocou nakladacích systémov prepojených s automatizovanými skladmi polotovarov, a tiež automatizované triedenie vyrezaných dielcov. Pracujeme aj na integrácii našich systémov so systémami iných výrobcov, ak si to zákazka vyžaduje. Cielene rozvíjame produktový rad strojov s vláknovým laserom, kde sme vlani priniesli nový typ stroja v strednej triede – MSF Cut, inovovali sme laserový rúrorez a pod. Výrazne sme inovovali aj náš automatizovaný stroj na vŕtanie a rezanie prírub plazmou alebo kyslíkom – DS, ktorý dostal nový, robustnejší portál umožňujúci vŕtanie plechov do priemerov 60 mm. V priebehu tohto roka budeme napríklad do Dánska dodávať nový stroj na automatizované rezanie rúr plazmou vrátane automatizácie podávania rúr. Aktívne sa tiež venujeme integrácii robotických ramien do strojov na rezanie 3D objektov ako sú kupoly a nosníkové profily.

MicroStep už dlhé roky podporuje mladých a talentovaných študentov Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Ich aktuálne najväčšou pýchou je nová elektrická formula, vďaka ktorej tamojší STUBA Green Team úspešne reprezentuje Slovensko na rôznych automobilových pretekoch. Čím je vozidlo výnimočné a ako sa vám so študentmi na tomto projekte pracovalo?

Jedná sa o vývojový projekt aktívnych študentov. To znamená, že sa na ňom môžu zúčastniť iba vtedy, keď študujú, čiže tím formule sa priebežne každý rok obmieňa. Výnimočnosť projektu spočíva v tom, že ide o plne elektrické formule – momentálne so šoférom, ale vyvíjajú aj autonómnu formulu bez vodiča. S výnimkou elektromotorov sú všetky časti formule navrhnuté študentmi. Diely sa potom vyrábajú v kooperáciách – napríklad aj v našej firme, kde sme rezali diely na vodnom lúči. Naša spolupráca je kooperačná, pri výrobe dielov, alebo formou finančnej podpory.

Spomínaná spolupráca s STU v Bratislave je živým dôkazom toho, že si plne uvedomujete dôležitosť výchovy potenciálnych budúcich kolegov. Dlhé roky sa spolupodieľate na vzdelávaní novej generácie (nielen) vysokoškolských študentov. Kde všade a ako konkrétne ste pomohli?

V rámci učňovského programu (aktuálne rozbiehame aj Duálne vzdelávanie) spolupracujeme s viacerými strednými školami. Dlhodobo spolupracujeme so Strojníckou fakultou STU a Fakultou elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave, kde študentom poskytujeme možnosť práce, realizácie bakalárskych, inžinierskych aj postgraduálnych prác v našej firme. V roku 2019 sme podporili talentovaných študentov z Gymnázia v Nových Zámkoch v účasti na finále robotickej súťaže RoboCup v austrálskom Sydney. Sponzorsky sa podieľame na viacerých podujatiach a aktivitách, najmä príspevkami pre miestne športové kluby. Už takmer 10 rokov každoročne podporujeme podujatie Objatie tónov pre osoby s mentálnym postihnutím.

Kam by sa mala spoločnosť MicroStep uberať? V ktorej oblasti vidíte najväčšiu príležitosť na jej rast? Čo by ste chceli zdôrazniť na záver, čo nezaznelo vo vyššie uvedených otázkach?

Sme dodávateľ špecializovaných strojov na mieru. Máme veľmi široké portfólio, čo je unikátom v porovnaní s našou konkurenciou, a zároveň je náš prístup konzultačný, individuálny pri každej zákazke. Príležitosť vidíme v dodávaní ešte komplexnejších celkov, kde zákazníkovi navrhneme celý workflow aj softvérový manažment pracovnej bunky alebo linky. Zariadenia, ktoré priamo nevyrábame, vieme integrovať alebo dodať v spolupráci s partnermi. Zároveň je naším cieľom etablovať sa popri plazmách aj v oblasti automatizačných laserových riešení, do ktorej sme vložili veľa úsilia a je to aj oblasť s najväčším rastom.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...