1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Metsa Tissue Slovakia, s.r.o.

metsa tissue1S nami je každodenný život čistejší

Metsä je fínska (lesnícka) skupina, ktorá riadi celý hodnotový reťazec. To znamená, že zodpovedne a efektívne využíva najlepšiu obnoviteľnú surovinu na svete – čerstvé vlákno zo severských lesov. Žilinský závod Metsa Tissue Slovakia, s.r.o., je súčasťou spoločnosti Metsä Tissue, ktorá je jedným z hlavných dodávateľov papierových vreckoviek pre domácnosti a profesionálne použitie v Európe.

Takisto je jedným z hlavných dodávateľov papiera odolného voči mastnote na celosvetovej úrovni. „Sila spoločnosti Metsä Tissue spočíva v schopnosti dodávať zákazníkom vysokokvalitné výrobky, ktoré sa vyrábajú lokálne a udržateľným spôsobom v blízkosti trhov,“ prezradil na úvod rozhovoru pre časopis Priemysel Dnes Marián Pozor, viceprezident pre supply chain región CEE v Metsa Tissue Slovakia, s.r.o.

Aké je postavenie žilinského závodu v rámci koncernu Metsä? Ako spolupracujete s ostatnými dcérskymi spoločnosťami v rámci skupiny?

Žilinský závod je jedným z 8 závodov na výrobu hygienických papierových výrobkov spoločnosti Metsä Tissue. Dodáva najmä hygienické tissue papiere na trhy strednej a východnej Európy. V jednotlivých papierenských závodoch spoločnosti Metsä Tissue sa môžu ľahko vymieňať osvedčené postupy a skúsenosti. Takisto aj vo vývoji a dobrých poznatkoch sa môžu podporiť všetky papierne navzájom.

Značky spoločnosti Metsä Tissue sú Lambi, Serla, Mola, Tento, Katrin a SAGA. Ktorá značka reprezentuje závod v Žiline? Ktoré výrobky tvoria váš sortiment?

Naša spoločnosť Metsa Tissue Slovakia, s.r.o., vyrába a predáva hygienické papierové výrobky ako sú toaletný papier, kuchynské utierky, vreckovky a kozmetické obrúsky, najmä pod značkou Tento, ale aj pod privátnymi značkami našich zákazníkov. Značka Tento predstavuje kvalitu a udržateľnosť v oblasti hygienických výrobkov. Je známa nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike a Maďarsku. Vyrábame aj vysokokvalitné spotrebiteľské značky Mola pre poľský trh a Lambi a Serla pre severské krajiny. Okrem toho máme v našom portfóliu aj značku Katrin so širokou škálou výrobkov, ktoré dodávame profesionálnym zákazníkom akými sú hotely, reštaurácie a stravovacie zariadenia. Tieto výrobky sú určené pre partnerov B2B s kompletným servisom. Našou stratégiou je slúžiť našim zákazníkom na lokálnej úrovni, s udržateľnými hygienickými riešeniami budúcnosti využívaním obnoviteľného severského dreva ako hlavnej suroviny. S našimi výrobkami denne oslovíme až 40 miliónov spotrebiteľov.

Ktoré výrobky z vašej továrne sú u spotrebiteľov najobľúbenejšie? Koľko výrobkov ste vyrobili v minulom roku a aký objem výroby očakávate v tomto?

Náš sortiment výrobkov tvoria hygienické papierové výrobky. A to hlavne toaletné papiere, ktoré tvoria väčšinu našej produkcie. Menší podiel majú kuchynské utierky a vreckovky. Naše vlastné značky v týchto kategóriách sú Tento a Katrin – vyrábame aj vlastné značky zákazníkov, tzv. privátne značky, ktoré vyrábame podľa potrieb zákazníka. Ročne vyrobíme približne 80-tisíc ton papierových hygienických výrobkov.

Skupina Metsä je na čele ekologického hospodárstva. Investuje do rastu, vývoja bioproduktov a budúcnosti bez fosílnych palív. Surovinou na výrobu výrobkov skupiny je obnoviteľné drevo z trvalo udržateľne obhospodarovaných severských lesov. S akou environmentálnou stratégiou pracujete v Žiline?

Udržateľnosť ovplyvňuje všetky naše rozhodnutia a činnosti. Hnacou silou udržateľnosti pri výrobe produktov z tissue papiera je výber surovín, udržateľnosť výroby a blízkosť výroby k trhom. Pri našej stratégii založenej na čerstvom vlákne sa snažíme byť energeticky efektívni. Pri výbere zdrojov energie využívame elektrinu vyrobenú v neďalekej vodnej elektrárni. V súčasnosti zabezpečuje zelená energia väčšinu našej celkovej spotreby. Naša spoločnosť je certifikovaná integrovaným systémom riadenia IMS, ktorý zahŕňa systém riadenia kvality, systém environmentálneho riadenia a systém riadenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Sme tiež certifikovaní systémom hygieny BRC, systémom energetickej efektívnosti EES a systémami spracovateľského reťazca FSC a PEFC.

Pre mnohé naše výrobky sme držiteľmi environmentálnej značky EÚ a severskej environmentálnej značky, ktoré sú silným ukazovateľom nášho pokroku v oblasti životného prostredia. Už po tretí raz za sebou sme získali najvyššie platinové hodnotenie v rámci hodnotenia udržateľnosti a sociálnej zodpovednosti EcoVadis. Naše výrobky vyrábame v blízkosti našich trhov a zákazníkov, zo surovín pochádzajúcich prevažne zo severských lesov obhospodarovaných trvalo udržateľným spôsobom. Keďže výrobky z tissue papiera sú mäkké, ľahké a zaberajú veľa miesta, ich preprava na dlhé vzdialenosti nie je udržateľná pre životné prostredie, takže kratšie prepravné vzdialenosti znamenajú aj zníženie emisií CO2.

Ročný obrat skupiny Metsä je približne 5,5 miliardy eur. Ako sa podieľate na tomto obrate? Aké hospodárske výsledky ste dosiahli v minulom roku? Mali problémy s nedostatkom dreva vplyv aj na celkové výsledky závodu?

Naše kľúčové finančné údaje zverejňujeme v súvislosti s finančnými výkazmi skupiny Metsä a posledný z nich bol zverejnený v júli 2022. Polročnú priebežnú správu nájdete na webovej stránke skupiny Metsä Group. Obrat spoločnosti Metsä Tissue je 900 miliónov eur ročne. Posledné obdobie bolo pre papierenský priemysel finančne náročné z dôvodu extrémnej inflácie, ktorú spôsobili najmä vysoké ceny energií.

Žilinský závod je vybavený dvoma papierenskými strojmi, šiestimi spracovateľskými linkami a jednou linkou na spracovanie zberového papiera. Plánujete toto strojové vybavenie rozšíriť? Kde ste investovali alebo plánujete investovať ďalej?

Spoločnosť investuje do závodu v Žiline pravidelne. V súčasnosti sú to najmä projekty súvisiace s efektívnym využívaním energie a optimalizáciou energetických zdrojov, ako aj s efektívnosťou využívania výrobných zariadení.

Aké výzvy na vás čakajú? Kam by sa mala spoločnosť Metsa Tissue Slovakia, s.r.o., v dlhodobom horizonte uberať?

Víziou našej spoločnosti je byť preferovaným partnerom pri trvalo udržateľnom podnikaní. Súčasné turbulentné trhové prostredie prináša pre energeticky a surovinovo náročný papierenský priemysel niekoľko výziev a my sa snažíme tejto situácii čo najlepšie prispôsobiť. Súčasťou plánovania adaptácie je snaha o našu stratégiu založenú na čerstvých vláknach, keďže táto výroba je energeticky efektívnejšia ako výroba s recyklovanými vláknami. Stratégiu založenú na čerstvých vláknach podporuje aj znižujúca sa dostupnosť recyklovaného papiera na použitie pri výrobe hygienických výrobkov.

Čo by ste chceli zdôrazniť na záver, čo nebolo spomenuté v predchádzajúcich otázkach?

Aktívne sa podieľame a zapájame do aktivít v rámci žilinského regiónu, zamestnávame značný počet ľudí, ktorých aktívne podporujeme na pracovisku. Sme hrdí na to, že sme dôležitou súčasťou miestnej spoločnosti a radi spolupracujeme s miestnymi inštitúciami.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...