1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Metsa Tissue Slovakia s.r.o.

metsa tissue1Stojí na pilieroch trvalo udržateľného rozvoja

História žilinského závodu siaha do roku 1905. Vtedy sa tu začala výroba celulózy pre papierové výrobky a výrobky zo syntetických vlákien. Produkcia sulfitového liehu nabehla v roku 1941 a v roku 1983 sa vtedajší podnik zameral výlučne na produkty papierovej hygieny z tissue papiera. Písal sa rok 2006, keď došlo k akvizícii najväčšieho výrobcu produktov papierovej hygieny na Slovensku, niekdajšej spoločnosti Tento, a.s. Žilinské papierne sa tak stali súčasťou fínskej korporátnej spoločnosti Metsä Tissue. Koncern so sídlom v Espoo vlastní 9 závodov vyrábajúcich tissue papier v 5 krajinách, a to vo Fínsku, Švédsku, Nemecku, Poľsku a odnedávna už aj na Slovensku.

Spoločnosť Metsä Tissue je popredným dodávateľom papierových výrobkov z tissue papiera pre domácnosti a priemyselných zákazníkov v Európe a tiež svetovým dodávateľom potravinárskych papierov na pečenie a varenie. Vďaka nej je každodenný život spotrebiteľov pohodlnejší. Je súčasťou skupiny Metsä Group, ktorá zamestnáva približne 9300 ľudí a pôsobí v 30 krajinách. Žilinský závod pod novým názvom Metsa Tissue Slovakia sa zaoberá výrobou kompletného sortimentu toaletného papiera, kuchynských utierok a hygienických vreckoviek na každú príležitosť. Disponuje dvomi papierenskými strojmi, šiestimi spracovateľskými linkami a jednou linkou na spracovanie zberového papiera. Za rok spoločnosť vyrobí 80-tisíc ton tissue papiera. Od marca 2011 závod využíva elektrickú energiu vyrábanú v blízkej hydroelektrárni na priehrade VVB Žilina. V súčasnosti predstavuje tento objem 70 % z celkovej potreby elektrickej energie ekologicky uvedomelého podniku.

Široká škála produktov

Viac o kostre výrobného programu, zabezpečení náročnej a neodmysliteľnej požiadavky kvality pre zákazníka či nových technológiách podporujúcich trvalú udržateľnosť spoločnosti prezradil Ing. Marián Pozor, PhD., ktorý od júna 2015 pôsobí na pozícii viceprezidenta pre Supply Chain pre región CEE (Central and Eastern Europe) a od decembra 2018 je aj country managerom pre Slovenskú republiku. V úvode rozhovoru nám bližšie špecifikoval aktuálne výrobné portfólio: „Naša spoločnosť vyrába a predáva výrobky papierovej hygieny ako sú toaletný papier, kuchynské utierky, vreckovky a kozmetické utierky, hlavne pod značkou Tento, ale ponúkame aj privátne značky našich zákazníkov.“

Širokej verejnosti je teda spoločnosť pôsobiaca v papierenskom sektore priemyslu známa najmä pod brandovou značkou Tento, pod ktorou sa rozumejú hlavne papierové výrobky osobnej hygieny. Táto značka predstavuje kvalitnú a trvalo udržateľnú hodnotu výrobkov papierovej hygieny a je vyhľadávaná nielen na Slovensku, ale aj v Česku a Maďarsku. Žilinský závod pôsobí primárne na lokálnych trhoch, aby obmedzil zbytočnú prepravu, a svojim klientom ponúka oveľa viac. „Vyrábame aj vysokokvalitné spotrebiteľské značky Mola pre poľský trh a Lambi pre severské krajiny. Okrem toho máme v našom portfóliu aj značku Katrin so širokým sortimentom výrobkov, ktorými zásobujeme profesionálny biznis. Tieto výrobky sú určené pre B2B partnerov s kompletným servisom,“ doplnil Marián Pozor.

V znamení kvality

Spoločnosť Metsa Tissue Slovakia s.r.o., je silným obchodným partnerom. „Naše výrobky dodávame do celej Európy nielen zo žilinského podniku, ale aj z rôznych závodov Metsä Tissue patriacich do fínskej skupiny Metsä Group, ktorá sa zaoberá drevospracujúcim priemyslom. Produkty papierovej hygieny z tissue papiera, ktoré vyrábame v závode v Žiline, predávame do krajín strednej a východnej Európy. V spolupráci s našimi zákazníkmi chceme dodávať spotrebiteľovi výrobky, ktoré presne zodpovedajú jeho potrebám. Aktuálne predstavujeme zákazníkom portfólio výrobkov na nasledujúce obdobie, ktoré zahŕňa aj inováciu výrobkov s dôrazom na ich funkčnosť, kvalitu a trvalo udržateľný rozvoj,“ spresnil v rozhovore viceprezident pre Supply chain pre región CEE a country manager pre Slovenskú republiku.

Metsa Tissue Slovakia s.r.o., patrí k závodom Metsä Tissue starajúcim sa o prírodu a prinášajúcim spotrebiteľom kvalitné a trvalo udržateľné výrobky. Sleduje súčasné trendy vo výrobe produktov papierovej hygieny z tissue papiera a pracuje na vývoji inovácií. „Minulý rok sme spustili novú spracovateľskú linku na výrobu toaletného papiera a kuchynských utierok. V súčasnom období máme stabilný tím a napriek turbulentnej situácii pracujeme v nezmenenom počte zamestnancov a zaisťujeme pre nich bezpečné pracovné prostredie,“ povedal Marián Pozor k otázke zavádzania inovácií a nových technológií do dcérskej spoločnosti prestížneho fínskeho koncernu s dlhoročnou tradíciou. V minulosti spolupráca v rámci koncernu umožnila vyššiu mieru špecializácie žilinského závodu, a preto sa rozhodli pre realizáciu inovácie papierenského stroja číslo jedna. Dôvodom bolo zvýšenie efektivity a kvality ním vyrábaného extra mäkkého a jemného toaletného papiera, na ktorý spoločnosť môže byť právom hrdá.

Žilinský závod okrem stability zamestnania v období hospodárskej recesie spôsobenej šírením nového koronavírusu postupuje v personálnej oblasti aj v hlavnom cieli do budúcnosti, a tým je dosiahnutie nulovej úrazovosti. Zhoršená situácia nastala v spolupráci so strednými školami formou duálneho vzdelávania. „Doteraz sme mali s týmto typom spolupráce pozitívne skúsenosti, avšak aktuálna situácia vyplývajúca zo šírenia COVID-19 a s tým spojenými bezpečnostnými opatreniami nám neumožňuje naplno spolupracovať so školami. Kladieme však dôraz na vzdelávanie a školenie mladej generácie pre našu firmu a veríme, že do budúcna budeme môcť v tejto dôležitej práci pokračovať,“ uviedol v mene Metsa Tissue Slovakia s.r.o., country manager pre Slovenskú republiku.

Platinová známka od spoločnosti EcoVadis

Samozrejmosťou pre Metsa Tissue Slovakia s.r.o., ako ekologický podnik je integrovaný systém riadenia kvality, bezpečnosti, životného prostredia a energií. V zmysle týchto štandardov disponuje firma všetkými ISO certifikátmi, ako aj integrovaným systémom hygieny a FCS a FEFC systémami. Slovenská filiálka je držiteľkou ekologických certifikátov ako EU Eco label, Nordic Ecolabel či Blue Angel. Švédska pobočka dokonca disponuje ekologickými značkami Nordic Swan a EU Flower, pri udelení ktorých sa berú do úvahy klimatické kritériá.

Na získanie environmentálnej značky EÚ musia výrobky spĺňať prísne parametre. Pri týchto kritériách sa berie do úvahy celý životný cyklus výrobku, od získavania surovín po výrobu, balenie a prepravu, až po použitie a vyhodenie spotrebiteľom do koša na triedený odpad. „Okrem toho bola Metsä Tissue ocenená najvyššou platinovou známkou od spoločnosti EcoVadis za svoj prístup k trvalej udržateľnosti a za sociálnu zodpovednosť ako dodávateľ. Patrí aj medzi top spoločností (1 %), ktoré boli ocenené EcoVadis za výrobu ostatných druhov tovaru z papiera a kartónu,“ uviedol v závere rozhovoru Marián Pozor. Môžeme len doplniť, že medzinárodná audítorská spoločnosť EcoVadis pozostávajúca z nezávislých hodnotiteľov je najdôveryhodnejšou svetovou známkou udržateľnosti podnikania a jej ocenenie je zhmotnením zodpovednosti k sebe, druhým aj k nasledujúcim generáciám.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...