1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MATADOR Industries, a.s.

Matador Industries 16Chceme sa stať technologickým lídrom

Spoločnosť MATADOR Industries, a.s., v Dubnici nad Váhom je súčasťou MATADOR Group. MATADOR, v minulosti najväčší výrobca pneumatík v strednej Európe, dnes patrí medzi úspešných dodávateľov pre automobilový priemysel. Na Slovensku má firma päť prevádzok – vo Vrábľoch, v Nitre a tri v Dubnici nad Váhom, kde sa zaoberá výrobou v segmentoch lisovacieho náradia, všeobecného strojárstva a riešeniami v priemyselnej automatizácii.

V roku 2016 bola spoločnosť MATADOR Industries rozdelená na tri samostatné obchodné jednotky – pôvodnú spoločnosť MATADOR Industries, MATADOR Tools a MATADOR Automation. Hoci Matador Group pôsobí predovšetkým na trhoch Európskej únie, generálny riaditeľ Ing. Martin Kele zdôrazňuje, že „z hľadiska projektov nie sme teritoriálne limitovaní, sme schopní realizovať projekty prakticky po celom svete.“

Spoločnosť MATADOR Industries bola v roku 2016 rozdelená na tri samostatné jednotky. Ako s odstupom času hodnotíte tento krok?

Súčasná spoločnosť MATADOR Industries sa stala súčasťou skupiny MATADOR Group v roku 1995. V roku 2016 sme ju rozdelili, lebo vo firme na báze spin-off vyrástli ďalšie dva biznisy – priemyselná automatizácia a výroba lisovacích nástrojov. Vznikli ďalšie dve samostatné spoločnosti, takže v súčasnosti do našej Skupiny patria MATADOR Industries, MATADOR Tools a MATADOR Automation. Dôvody pre rozdelenie boli veľmi prozaické. MATADOR Industries pôvodne zahŕňala tri samostatné divízie, čo spôsobovalo istý problém so zodpovednosťou za riadenie jednotlivých divízií, a takisto bolo ťažké presne kvantifikovať ich prínosy. Rozdelením sme dosiahli, že akcelerácia jednotlivých biznisov získala úplne inú dynamiku. Samostatné spoločnosti dostali jasnú stratégiu, ich výkonnosť je absolútne prehľadná, a aj zodpovednosť manažmentu pri riadení. Toto rozhodnutie dnes, s odstupom času, hodnotíme veľmi pozitívne.

Tri firmy v rámci MATADOR Group zahŕňajú všeobecné strojárstvo, priemyselnú automatizáciu a lisovacie nástroje. Môžete ich bližšie predstaviť?

Táto časť MATADOR Group robí obrat okolo 60 miliónov eur, polovicu z toho predstavuje spoločnosť MATADOR Automation. MATADOR Industries tvorí asi 20 miliónov eur a MATADOR Tools zabezpečuje asi 10 miliónov eur obratu. MATADOR Automation sa venuje dvom smerom. Jedna časť je masová – predstavuje výrobu liniek pre automobilový priemysel. Popri tom sa snažíme rozvíjať aj naše vlastné vývojové aktivity. Sledujeme požiadavky zákazníkov a plníme ich želania z technického hľadiska, ale máme aj vlastný tím pracovníkov, s ktorými chceme robiť vývoj vlastných aplikácií a riešení, ktoré môžeme aktívne ponúkať našim zákazníkom. MATADOR Industries je tradičná slovenská strojárska výroba. Asi 75 % predstavuje výroba na základe projektovej dokumentácie od našich zákazníkov, avšak aj pri tejto výrobe ponúkame zákazníkom vysoko kvalifikovaný inžiniering. Zvyšných 25 % v rámci MATADOR Industries predstavujú jednoúčelové zariadenia. Ide o naše komplexné riešenia – od vývoja až po výrobu a odovzdanie zákazníkovi a následný servis. Spoločnosť MATADOR Tools sa zaoberá vývojom a výrobou nástrojov na tvárnenie kovových materiálov. Samozrejme, portfólio sme postupne rozširovali a v súčasnosti sme schopní okrem štandardných štrukturálnych dielov z klasických ocelí a hliníka ponúknuť našim zákazníkom aj vývoj a výrobu lisovacích nástrojov, aj pre pohľadové diely, tzv. skin parts. Našou silnou stránkou je okrem vývoja a výroby lisovacích nástrojov tiež schopnosť zabezpečiť výrobu a komplexný inžiniering pre našich zákazníkov v Ázii.

Výrobe jednoúčelových zariadení ste sa začali venovať pred viac ako tromi rokmi. Nakoľko ste sa v tejto oblasti posunuli?

Jednoúčelové zariadenia v súčasnosti tvoria 25 % obratu spoločnosti MATADOR Industries, pritom keď sme štartovali, podiel na obrate bol mizivý. To potvrdzuje, že tento druh biznisu má potenciál. Preto pripravujeme ďalšiu zmenu a plánujeme vytvoriť veľkú automatizačnú spoločnosť. Bude sa venovať oblastiam automatizácie, ktoré teraz máme sústredené v dvoch spoločnostiach – Automation a Industries. Divízia jednoúčelových zariadení od januára prejde do spoločnosti MATADOR Automation, čím vytvoríme naozaj veľký automatizačný a industriálny park, konštrukčno-vývojovú spoločnosť, ktorá sa bude venovať hlavne oblasti automatizácie a robotizácie. MATADOR Industries zostane skôr v pozícii výrobného podniku v oblasti vysokokvalifikovaného strojárstva s vysokým podielom technického know-how.

Už pred štyrmi rokmi ste prišli s kolaboratívnym robotom – aká je dnes v Matadore situácia v agende Priemysel 4.0?

Priemysel 4.0 nie je pre nás móda, ale v princípe zavedený proces. Z hľadiska zvyšovania efektivity procesov aj efektivity výroby nám prináša obrovské benefity. Priemysel 4.0 pre nás znamená dve témy. Jednak je to implementácia týchto princípov v rámci našich fabrík, kde si každoročne vytyčujeme úlohy, ktoré postupne realizujeme. Druhou témou je prinášať riešenia v tejto oblasti pre našich zákazníkov. V obidvoch témach sme sa za štyri roky posunuli veľmi ďaleko. Zákazníkom sa snažíme poskytovať pridanú hodnotu v tom, že do štandardných riešení, na ktoré je zákazník zvyknutý, prinášame nové prvky v podobe digitalizácie, vyššieho stupňa automatizácie, alebo prepojenia komunikácie medzi logistickými a výrobnými systémami.

Budujete silný vývojový tím – nemáte problém získať kvalitných pracovníkov? Nedostatok pracovnej sily je na Slovensku akútny. Ako túto situáciu riešite v Matadore?

V poslednom polroku sa situácia výrazne upokojila. Aj nám chýbajú kvalifikovaní ľudia, ale vieme, že rozprávať o tom nestačí. Preto aktívne spolupracujeme s vysokými školami a snažíme sa vytvárať také prostredie, aby sme boli atraktívnym zamestnávateľom. Potenciálnych vysokokvalifikovaných vývojárov hľadáme už počas štúdia na vysokej škole a systematicky s nimi pracujeme, aby po ukončení štúdia prišli k nám. Minulý rok bol veľký problém s robotníckymi profesiami. Museli sme veľa pracovať aj so zahraničnými pracovníkmi a bola pomerne vysoká fluktuácia. Ale aj tam sa situácia vcelku zastabilizovala.

Slovenský priemysel vykazuje známky spomalenia a v Európe rastie riziko recesie. Ako sa pripravujete na túto situáciu?

Priznám sa, že nie som v tomto smere až taký pesimista. Súčasnú situáciu nevnímam ako spomalenie alebo recesiu, skôr ako návrat k normálu. To, čo sa posledné roky dialo v priemysle, už nebolo udržateľné. Také rasty nedokáže ekonomika dlhodobo zvládať, a preto to považujem za návrat k normálu. Samozrejme, vnímame prichádzajúce signály trhu, ale dosť sme sa naučili v krízových rokoch 2007 – 2008. Som presvedčený, že aj keby mal pokles pokračovať, zásadným spôsobom nás to nepostihne. Alebo keď postihne, tak máme pripravené osvedčené riešenia ako sa s takouto turbulenciou vysporiadať.

Kam smeruje vízia vašej spoločnosti?

Naša vízia – to sú hlavne inovácie, vývoj, naše vlastné riešenia a nové technológie. Dlhodobá stratégia našej spoločnosti je postavená na zvyšovaní našich výkonov v oblasti mobility ako takej, taktiež v oblastiach, ktoré momentálne ponúkame, ale samozrejme budeme aktívni aj v nových oblastiach, ktoré mobilita prináša, a to najmä vo sfére vývoja. Každoročne sa do našej stratégie snažíme adaptovať nové vplyvy prichádzajúce z externého prostredia, či už je to makroekonomický vývoj alebo globálna situácia na trhu, a prirodzene aj vo vzťahu k zákazníkom, pretože zákaznícke prostredie sa tiež vyvíja. V princípe je našou ambíciou stále viac sa posúvať smerom k novým technológiám a vývoju. MATADOR Group so všetkými svojimi aktivitami, a to nielen tými na Slovensku (v tomto smere treba spomenúť aj našu dcérsku spoločnosť Aufeer Design v Českej republike), má víziu stať sa technologickým lídrom minimálne v rámci stredoeurópskeho priestoru.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...