1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MATADOR Group

Matador group 17S novým partnerom za strategickými cieľmi

Značka MATADOR vznikla už v roku 1905, ale jej zlatá éra začala v roku 1950, kedy bol postavený závod na výrobu pneumatík v Púchove. Počas nasledujúcich 50 rokov sa spoločnosť stala jedným z najväčších a najinovatívnejších výrobcov pneumatík v regióne.

Významný míľnik v histórii spoločnosti predstavoval rok 2007, keď bola gumárenská divízia odpredaná spoločnosti Continental AG. Toto zásadné rozhodnutie prinieslo transformáciu spoločnosti z lídra v oblasti produkcie pneumatík na špičkového TIER 1 dodávateľa.

Založením MATADOR Automotive Vráble v roku 2005 sa zameranie spoločnosti zmenilo na sériovú výrobu pre automobilový priemysel. O rok neskôr spojila spoločnosť svoje sily s AUFEER DESIGN a obohatila tak svoje portfólio o dizajn a vývoj. V krátkom časovom horizonte 10 rokov sa stala najväčším súkromne vlastneným slovenským TIER 1 dodávateľom.

Dnes je MATADOR Group úspešným a etablovaným dodávateľom pre automobilový priemysel v stredoeurópskom regióne. Vďaka rozsiahlemu spektru poskytovaných služieb, ako aj technologickému vybaveniu si spoločnosť vybudovala pevnú pozíciu na trhu. MATADOR však kráča ďalej v súlade so svojou dlhodobou stratégiou, v rámci ktorej sa chce preorientovať na činnosti s vyššou pridanou hodnotou a na vývoj. Koncom minulého roka uzavrel strategické partnerstvo s portugalskou skupinou Sodecia Automotive Europe. Týmto krokom MATADOR napĺňa zámer posilniť svoju pozíciu na globálnom trhu tak, aby bol schopný držať krok so súčasným trendom a dodávať komponenty pre modely áut na jednotných platformách vo viacerých krajinách. Na naše otázky týkajúce sa aktuálnych tém odpovedal generálny riaditeľ MATADOR HOLDING Ing. Martin Kele.

V roku 2016 ste otvorili nový závod v Nitre. Prebehol nábeh výroby bez problémov a aká je súčasná situácia v tomto závode? Pre ktorých kľúčových zákazníkov je určená jeho produkcia?

Nábeh výroby prebehol počas minulého roka. Samozrejme si to vyžadovalo čas na doladenie technológií a hlavne zaškolenie pracovníkov, keďže podstatná časť zamestnancov je v Nitre nová. V našom závode v Nitre budeme zo začiatku vyrábať hlavne projekty pre zákazníkov Volkswagen a Jaguar Land Rover, ale keďže máme v areáli ešte dostatok priestorov na rozvoj, je do budúcna veľmi pravdepodobné, že aj portfólio našich zákazníkov porastie.

Na Slovensku vaše služby využíva predovšetkým bratislavský Volkswagen. Črtá sa spolupráca aj s ostatnými slovenskými automobilkami?

Áno, minulý rok sme získali nomináciu na výrobu dielov karosérií aj pre novo sa etablujúcu automobilku Jaguar Land Rover. Zároveň je našou strednodobou ambíciou nadviazať spoluprácu so všetkými automobilkami v rámci Slovenska. V priebehu minulého roka sa však v našej SBU Automotive udiala jedna zásadná udalosť, a to vstup strategického globálneho partnera, ktorým je spoločnosť Sodecia Automotive Europe, čo vytvára predpoklady dlhodobej perspektívy v tejto časti nášho podnikania.

Ďalšími vašimi odvetviami podnikania sú všeobecné strojárstvo, priemyselná automatizácia a výroba lisovacích nástrojov v Dubnici nad Váhom. Je tento segment na vzostupe? Darí sa vám aj tu získavať nových zákazníkov a expandovať?

Rok 2017 bol aj pre túto SBU dôležitým rokom, pretože to bol prvý rok samostatného fungovania, keďže k 1. januáru 2017 došlo k rozdeleniu pôvodnej spoločnosti MATADOR Industries na tri samostatné spoločnosti: MATADOR Automation, MATADOR Tools a MATADOR Industries. Pre spoločnosť MATADOR Automation to bol opäť úspešný rok a potvrdili sa očakávané rasty, čo nás napĺňa optimizmom aj na nasledujúce roky. Pre MATADOR Tools bol uplynulý rok hlavne obdobím nastavovania interných procesov, personálnych zmien a rozvoja nových zákazníkov. Ukazuje sa, že zmeny začínajú prinášať svoje ovocie, a tak pevne veríme, že úspešne naštartovaný rok 2018 rovnako úspešne aj skončí. Čo sa týka spoločnosti MATADOR Industries, tam budeme musieť urobiť ešte veľa práce, hlavne v oblasti rozvoja nových zákazníkov.

Oblasť vývoja a inžinieringu je reprezentovaná vašou českou spoločnosťou AUFEER DESIGN, s.r.o., ktorá má pobočku aj na Slovensku. Môžete priblížiť niektoré zo zaujímavých projektov, respektíve noviniek, na ktorých pracujú vaši vývojári?

Okrem štandardných projektov, na ktorých pracujú naši ľudia, budeme v tomto roku otvárať nové dizajnové štúdio, o ktorom sme hovorili v rámci našej dlhodobej stratégie. Proaktívne sa snažíme zachytiť aktuálne trendy v oblasti MMI a taktiež sa usilujeme vybudovať si vlastný vývojový tím v tejto oblasti.

Spomenuli ste dizajnové štúdio, ktorého vybudovanie bolo vo vašich minuloročných plánoch spolu s rozšírením kapacít vášho vývoja. Aké nové služby prinesiete zákazníkom?

Plány sa v tomto roku stanú realitou a predpokladám, že v priebehu druhého polroka ho aj slávnostne spustíme, a tým rozšírime spektrum služieb v oblasti dizajnu a posunieme sa z virtuálneho sveta aj do sveta hmatateľného, v ktorom si budú môcť pozrieť výsledky svojej práce prostredníctvom clay modelov v mierke 1:1 nielen naši dizajnéri.

Veľa pozornosti venujete oblasti Industry 4.0, či už smerom k zákazníkom alebo v implementovaní inovatívnych princípov do vlastných procesov. Pokročili ste za uplynulý rok aj v tejto oblasti?

Toto sú dlhodobé projekty a postupne napredujeme. Máme vytvorený vlastný tím, ktorý má jasne definované ciele. Za minulý rok sme uzatvorili v každej spoločnosti rad menších projektov, ktoré súviseli hlavne s oblasťami efektívnejšej práce s dátami, vizualizácie, digitalizácie procesov či inteligentnej logistiky. Tento rok pokračujeme ďalej, je to dynamický a nekončiaci sa proces.

Skupine MATADOR nie je cudzia ani otázka spoločenskej zodpovednosti. Aké verejnoprospešné aktivity podporujete prostredníctvom vlastnej nadácie?

MATADOR Group je jedna z najväčších priemyselných skupín na Slovensku s aktivitami v troch európskych krajinách. Na trhu pôsobíme už viac ako 112 rokov, pričom dnes vo výrobe, ale aj výskume a vývoji zamestnávame viac ako 2400 ľudí na Slovensku a v zahraničí. V oblasti spoločenskej zodpovednosti sa v našich aktivitách zameriavame predovšetkým na systematickú podporu rozvoja technického vzdelávania. Cez našu Nadáciu MATADOR napríklad pomáhame so zriaďovaním technických dielní, ktoré napomáhajú rozvoju technických zručností už u detí predškolského veku a žiakov základných škôl. Prostredníctvom Nadácie MATADOR takisto podporujeme aktivity prospešné pre komunity v regiónoch, v ktorých pôsobíme.

V rámci systému duálneho vzdelávania, ktorý prepája štúdium s odbornou praxou, pripravujeme stredoškolákov na pozície kvalifikovaných profesionálov pre automobilový priemysel. Dnes sú do duálneho systému zapojení stredoškoláci v Zlatých Moravciach, Vrábľoch, Dubnici nad Váhom a Devínskej Novej Vsi. Okrem toho MATADOR podporuje výnimočné technické talenty aj na vysokých školách. Vysokoškoláci sa môžu zapojiť do súťaže o najlepšiu diplomovú prácu, alebo sa uchádzať o podnikové štipendium s perspektívou budúceho zamestnania v spoločnosti. S históriou siahajúcou do roku 1905 je MATADOR jednou z najstarších a najrešpektovanejších spoločností na Slovensku. Napriek úspechu a pozícii v slovenskej ekonomike však nezabúdame na okolie, v ktorom pôsobíme. Spoločensky zodpovedné podnikanie a sociálny rozmer našich aktivít je jednou z kľúčových hodnôt spoločnosti.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...