1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MATADOR Group

Matador group 17Budúcnosť patrí kolaboratívnym robotom

MATADOR Group je jednou z najväčších priemyselných skupín na Slovensku. Na trhu pôsobí už viac ako 111 rokov. Dnes vo výrobe, ale aj výskume a vývoji zamestnáva vyše 2600 ľudí na Slovensku i v zahraničí a podľa údajov za rok 2015 výška tržieb celej skupiny predstavovala 214 326 000 eur.

Spoločnosť si vybudovala kľúčovú pozíciu systémového dodávateľa služieb a výrobkov pre automobilový, ako aj všeobecný priemysel v strednej Európe. Ponúka služby v oblasti dizajnu, inžinieringu, sériovej výroby komponentov, priemyselnej automatizácie a výroby lisovacích nástrojov pre špičkové európske automobilky. Okrem toho sa aktívne podieľa aj na výskume a vývoji nových technológií a nových materiálov pre segment automotive. O najnovšom dianí v spoločnosti sme hovorili s generálnym riaditeľom Ing. Martinom Kelem.

Mohli by ste nám priblížiť portfólio produktov, v ktorých sa spoločnosť MATADOR Group rozvíja?

MATADOR má päť základných biznisov, ktorým sa venuje. Najmasovejším segmentom je sériová výroba pre automobilový priemysel. V našom ponímaní je to lisovanie a spájanie materiálov alebo dielov. Zámerne hovorím o spájaní. Automobilový priemysel už dávno nie je len o zváraní. Tým, že sa výrobcovia automobilov snažia aplikovať nové materiály, vznikajú aj nové metódy ako treba tieto materiály spájať, či už je to nitovaním, zváraním, klinčovaním alebo lepením. A práve všetky tieto technológie, ktoré automobilový priemysel prináša, sa snažíme aplikovať do našich výrobných procesov. To je sériová výroba, ktorá je reprezentovaná hlavne podnikom MATADOR Automotive Vráble, ale máme aktivity aj v Rusku a českom Liberci. Tento rok bol spustený aj náš nový závod v Nitre, kde sme rozšírili kapacity lisovania a vytvorili priestor pre logistiku a osadenie nových projektov na spájanie dielov pre automobilový priemysel.

Druhou oblasťou našej pôsobnosti je odvetvie všeobecného strojárstva, priemyselnej automatizácie a výroby lisovacích nástrojov. Tieto aktivity máme lokalizované v Dubnici nad Váhom a predtým boli zastrešované spoločnosťou MATADOR Industries. Práve začiatkom roka sme rozdelili túto spoločnosť na tri separátne spoločnosti – MATADOR Automation, s.r.o., MATADOR Tools, s.r.o., a pôvodnú MATADOR Industries, a.s., ktorá sa venuje oblasti všeobecného strojárstva. Dôvod, prečo sme to urobili, bol prozaický. Naša spoločnosť postupne rozširovala portfólio svojich aktivít, až sme sa dostali do stavu, kedy to bolo náročné na ich riadenie a identifikáciu ekonomickej výkonnosti či na akceleráciu ďalšieho rozvoja. Preto sme sa rozhodli vytvoriť jasnú manažérsku štruktúru s jasnou zodpovednosťou.

Ďalšou našou činnosťou je oblasť vývoja a inžinieringu. Táto oblasť je reprezentovaná spoločnosťou AUFEER DESIGN, s.r.o., ktorá sa nachádza v Mladej Boleslavi. Aktivity tohto druhu však máme aj v Prahe, Ostrave, Jičíne, a zhruba pred dvoma rokmi sme otvorili aj pobočku v Košiciach. Je to skupina asi 350 ľudí, ktorí sa podieľajú na vývoji a dizajne automobilov. Snažíme sa však presadiť aj v oblasti dizajnu električiek, vlakov a v leteckom priemysle.

V minulosti ste si, okrem iného, predsavzali znížiť energetickú náročnosť vašej výroby. Aké opatrenia ste v tejto súvislosti prijali?

V pravidelných intervaloch si nechávame vypracovať energetický audit, pretože pri našej operatíve často nevidíme plytvanie energiami. Energie sú podstatnou zložkou našich nákladov. Audit nám každoročne identifikuje potenciálne úspory, ale tie najväčšie sme už realizovali. Súviseli najmä so zatepľovaním budov, zmenou vykurovania hál, a teraz sa snažíme znižovať náklady na osvetlenie. Zároveň sa snažíme investovať do technológií, ktoré sú energeticky menej náročné ako tie staršie. Chceme takisto vychovávať našich ľudí, aby mali k šetreniu energií pozitívnejší vzťah. Pre nás je to nikdy nekončiaci proces.

Jednou z oblastí vašej pôsobnosti je aj integrácia KUKA robotov do kompletného procesu priemyselnej automatizácie, za čo ste už v minulosti získali niekoľko ocenení. Na akej úrovni je robotizácia v priemysle v súčasnosti a kam až sa môže posunúť?

V priemyselnej automatizácii spolupracujeme už mnoho rokov so spoločnosťou KUKA a sme ich oficiálnym systémovým integrátorom. V ostatných dvoch rokoch sme sa stali certifikovaným integrátorom aj pre humanoidné, respektíve kolaboratívne roboty (collaborative robots). Toto je sféra, v ktorej sa chceme rozvíjať hlavne do budúcnosti. V oblasti priemyselnej automatizácie máme za sebou viacero úspešných projektov pre veľkých OEM zákazníkov ako napríklad Škoda Auto, Porsche, BMW, a samozrejme aj v spolupráci s naším podnikom v skupine MATADOR Automotive Vráble. V tomto segmente sa čím ďalej tým viac snažíme prinášať vlastné inovatívne riešenia a postupne prejsť od reaktívneho k proaktívnemu vývoju. To znamená, že nereagujeme len na požiadavky našich zákazníkov, ale vytvárame skupinu ľudí, ktorí by sa mali venovať vývoju aplikácií, či už v oblasti robotiky alebo všeobecne v oblasti Industry 4.0. Zákazníkom by sme chceli ponúknuť naše vlastné riešenia. V priemysle rastie čoraz väčší tlak na kvalitu a jej stabilizáciu, a práve sofistikované robotické riešenia, ktoré súvisia s princípmi Industry 4.0, môžu do procesov priniesť požadovanú kvalitu a stabilitu.

Ste spoločnosťou, ktorá intenzívne investuje do inovatívnych technológií a procesov. Boli ste v roku 2016 úspešní aj v tejto oblasti?

Inovácie sú naším každodenným chlebíkom. Nesúvisia len s inováciami produktov, ale aj s inováciami vo všetkých oblastiach riadenia a podnikania. Momentálne veľa energie venujeme oblasti Industry 4.0, a to v dvoch okruhoch. Jednak je to smerom k našim zákazníkom, ktorým sa snažíme ponúkať produkty a služby, a na druhej strane sa snažíme tieto inovatívne princípy vnášať do našich procesov. V súčasnosti projekt Industry 4.0 prebieha prierezovo vo všetkých našich podnikoch, kde sa usilujeme tento nový pohľad priniesť do riadenia procesov. Najmarkantnejšie to bude viditeľné v novom závode v Nitre, kde implementujeme tieto princípy do internej smart logistiky. V ostatnom roku sme veľkú pozornosť venovali kolaboratívnej robotike. Je to oblasť, v ktorej vidíme dlhodobú a veľkú budúcnosť. Vo výrobe sa postupne uzly niektorých pracovísk nahrádzajú práve kolaboratívnymi robotmi, ktoré dokážu pracovať efektívnejšie ako ľudia. Pritom v procese, kde pracujú spolu s ľuďmi nie sú pre nich nebezpečím. Súčasne naša česká spoločnosť AUFEER DESIGN rozširuje svoje vývojové kompetencie, hlavne v oblasti prepojených vozidiel, smart technológií, MMI, elektromobility a podobne. Toto sú oblasti, ktoré majú dlhodobú perspektívu a my chceme byť aktívne pri tom.

Jednou z vašich najväčších investícií v minulom roku bol určite nový závod v Nitre. Na ktoré oblasti plánujete upriamiť svoju pozornosť v tomto roku?

Minulý rok sme zainvestovali výraznejšie práve do sériovej výroby. Súvisí to so spomínanou výstavbou nového závodu v Nitre, kde bolo preinvestovaných približne 22,4 milióna eur. Táto investícia nám vytvára predpoklad pre budúci rast. Tento rok stojí pred nami predovšetkým investícia v Českej republike. Chystáme sa tu postaviť dizajnové štúdio a rozšíriť tak kapacity nášho vývoja. Rozšírenie sa bude týkať nielen existujúcich činností, ale v pláne máme aj rozšíriť portfólio ponúkaných služieb práve v oblasti dizajnu a prípravy modelov v mierke 1:1. Ide o takzvané clay (hlinené) modely. Pevne verím, že do jedného roka budeme schopní našim zákazníkom ponúknuť aj tento servis.

Nežijeme zo dňa na deň, ani z roka na rok. Máme dlhodobo jasnú stratégiu, ktorá prešla koncom minulého roka akýmsi „updatom“ vykonaným v spolupráci s externou poradenskou spoločnosťou, aby sme si boli istí, že naše smerovanie je správne. Najdynamickejšie by sme chceli rásť v oblasti vývoja. To je oblasť, kde vidíme jednoznačne príležitosť do budúcna. Pevne verím, že automobilky, ktoré sú na Slovensku, k nám budú okrem výroby postupne premiestňovať aj svoj vývoj, a my ich potom budeme podporovať minimálne tak úspešne ako značku Škoda doteraz.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...