1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Mann + Hummel (CZ), v.o.s.

Mann HummelOddeľuje škodlivé veci od vecí užitočných

Tak znie motto skupiny MANN+HUMMEL, ktorá sa od svojich počiatkov zameriava na čističe vzduchu, vstrekovacie a filtračné systémy. Centrála rodinného podniku sídli v nemeckom Ludwigsburgu. Celosvetovo zamestnáva Skupina viac ako 20-tisíc ľudí a pôsobí vo viac ako 80 lokalitách a 30 krajinách. K tomu treba pripočítať aj zhruba tisíc výskumných a vývojových špecialistov, neustály rast a stovky filtračných vložiek vyrobených za sekundu, čo je výsledok vyše 75-ročnej existencie MANN+HUMMEL.

Vďaka kvalite, poskytovaným službám a neustálemu zlepšovaniu je Skupina významným partnerom pre vývoj a dodávky originálnych zariadení na medzinárodnom trhu automobilového a strojárskeho priemyslu, filtrácie vody a vzduchu. Z dlhoročných skúseností a silného zázemia materského podniku čerpá aj Česká republika, kde sa nachádzajú hneď tri závody skupiny MANN+HUMMEL zamestnávajúce dokopy 1600 pracovníkov. V Uhorskom Brode sídli MANN+HUMMEL Innenraumfilter (CZ), s.r.o., ktorého história siaha do roku 2005. Podnik vyrába viac ako 500 typov kabínových filtrov do celej rady automobilov. Jedná sa o diely pre prvovýrobu aj originálne náhradné diely. Ďalšiu spoločnosť nájdeme v Novej Vsi na Třebíčsku, kde sídli Mann + Hummel Service, s.r.o. Toto centrum zdieľaných služieb poskytuje od roku 2007 služby pre ostatné pobočky Skupiny vo svete. Do portfólia firmy patria služby v oblasti účtovníctva a financií, informačných technológií, spracovania materiálových dát, riadenia ľudských zdrojov, nákupu, výskumu a vývoja, projektového manažmentu a ďalšie služby podporujúce hlavné činnosti servisného centra. Posledným podnikom je Mann + Hummel (CZ), v.o.s., ktorý sa takisto nachádza v Novej Vsi na Třebíčsku.

Ako sa zrodil silný podnik

Vznik spoločnosti Mann + Hummel (CZ) sa datuje ku koncu decembra 1992. Pôvodne bola založená ako MANN FILTR JIPAP, kde väčšinový podiel (60 %) vlastnila nemecká Filterwerk MANN+HUMMEL GmbH Ludwigsburg a 40 % pripadlo Juhočeským papierňam, a.s., Větrňí. V roku 1998 však nemecká spoločnosť zvyšný podiel odkúpila a stala sa jej jediným vlastníkom. K zmene názvu na Mann + Hummel (CZ), s.r.o., došlo v júli 1999. Po niekoľkých zmenách vo vlastníckej štruktúre podniku došlo v roku 2016 k významnej akvizícii skupiny Affinia. Tento krok znamenal reorganizáciu skupiny MANN+HUMMEL a prechod na novú právnu formu – z Mann + Hummel (CZ), s.r.o., sa stal Mann + Hummel (CZ), v.o.s.

Dnes sa spoločnosť Mann + Hummel (CZ), v.o.s., radí k najväčším českým výrobcom a dodávateľom filtračnej techniky ako originálneho príslušenstva aj náhradných súčiastok v strojárskom, ale hlavne automobilovom priemysle. V segmente automotive figuruje už viac ako 25 rokov a vďaka bohatým skúsenostiam jej právom patrí pozícia jednotky v oblasti filtrácií. Do produktového portfólia patria vzduchové, olejové, palivové filtre a filtračné systémy, ďalej filtračné kabínové vložky pre interiéry osobných a nákladných áut, hydraulické filtre pre priemyselnú výrobu, filtračné čističe pre poľnohospodársku produkciu, kompresory a ďalšie špeciálne stroje a zariadenia. Nemenej významnými produktmi sú plastové komponenty, napríklad sacie moduly, nádobky pre ostrekovače a rezonátory.

Vlani zaznamenala spoločnosť vynikajúce hospodárske výsledky, ktoré boli odrazom nábehu nových výrobkov a doznievali najmä v druhom polroku 2018. „Celkový obrat predstavoval 225 miliónov eur a zisk činil 27 miliónov eur. Oproti roku 2017 išlo o 10-% nárast,“ prezradil Rostislav Khýr, generálny riaditeľ Mann + Hummel (CZ), v.o.s., ktorá vykázala čierne čísla aj za prvé štyri mesiace tohto roka. Súvisí to najmä so zefektívnením interných procesov, optimalizáciou a koordináciou výroby. Na druhej strane však podľa Rostislava Khýra netreba zabúdať na zvýšenie cien vstupných komodít, mzdovú infláciu či nepriaznivý menový kurz českej koruny voči euru. Aj tieto faktory sa premietli do bilancie finančných ukazovateľov, ktoré by mohli byť bez nich oveľa vyššie.

Vlastná obchodná značka

Verejnosť pozná spoločnosť Mann + Hummel (CZ), v.o.s., najmä vďaka vlastnej produktovej značke MANN-FILTER, ktorá predstavuje najsilnejšiu zahraničnú značku filtrov v oblasti aftermarket v Českej republike a na Slovensku. Okrem toho zabezpečuje pre český a slovenský trh predaj všetkých ostatných filtrov vyrobených koncernom MANN+HUMMEL pod obchodnou značkou UNICO FILTER, a takisto je aj obchodným zástupcom značky LIQUI MOLY, nemeckého výrobcu olejov, aditív, servisných produktov, autokozmetiky a ďalších produktov pre servis a motoristov.

Čo sa týka samotných zákazníkov spoločnosti Mann + Hummel (CZ), patria k nim popredné podniky pôsobiace v strojárskom a automobilovom priemysle po celom svete. K tým najväčším sa radia automobilky Ford, Land Rover, Mercedes a Daimler. Rozhodujúca časť produkcie pritom putuje do členských krajín Európskej únie, na ázijský a americký kontinent. Na prvý pohľad neveľký výrobok v sebe skrýva celý rad prvotriednych technických opatrení smerujúcich k jednému cieľu: maximálna spokojnosť odberateľov vďaka dokonalej funkčnosti, bezporuchovosti a individuálnemu prístupu.

Trendy budúcnosti

Automobilovým priemyslom hýbe v posledným rokoch najmä vývoj vozidiel s automatickým riadením, obrovská finančná čiastka putuje do znižovania emisií, a netreba zabúdať ani na rozvoj alternatívnych palív. Za hlavný trend sa v tomto smere považuje najmä rozvoj vodíkových technológií, ktoré by v budúcnosti mohlo využívať až každé štvrté auto. Výhľad do roku 2040 dokonca predpokladá, že podiel jednotlivých druhov pohonov bude pomerne vyrovnaný – 26 % vozidiel poháňaných na batérie, 25 % automobily na vodík, 25 % bude patriť autám so spaľovacím motorom a zvyšných 24 % pripadne hybridom. Vedúcu pozíciu v oblasti elektromobility si zachováva spoločnosť BMW, za ňou je Tesla a čínsky výrobca automobilov a autobusov BYD. Nastupujúcim trendom je aj konektivita áut a nárast online predaja na úkor klasických predajní vozidiel, ktorý bude ovplyvňovaný tendenciou využívať zdieľané vozidlá a služby mobility.

Automobilový priemysel je pre ekonomiku Českej republiky dlhodobo jedným z najdôležitejších sektorov. Tvorí až 9 % HDP krajiny, Česku zaisťuje 25 % exportu, pričom je z tamojších automobiliek vyvezených cez 80 % ich produkcie. Je teda úplne samozrejmé, že ak chcú automobilky tieto dobré čísla vykazovať aj naďalej, musia sa spomínaným trendom prispôsobovať. Výnimkou nie je v tomto smere ani závod z Novej Vsi na Třebíčsku, kde myslia o dva kroky dopredu a prichádzajú s unikátnymi výrobkami a riešeniami. Za všetky spomeňme napríklad filter na redukciu prachu, ktorý odlietava pri brzdení. Z brzdových systémov súčasných áut sa totiž podľa najnovších výskumov dostane do ovzdušia až šesťkrát viac pevných častíc ako z výfuku. V najbližších rokoch by sa preto do vozidiel mali začať montovať zariadenia fungujúce podobne ako vysávač zachytávajúce práve prach, ktorý odlieta z obrusovaných doštičiek a kotúčov.

Mann + Hummel (CZ), v.o.s., má však riešenie na tento problém už teraz. „Našim zákazníkom ponúkame filter odolný voči vysokým teplotám a korózii, ktorý môže znížiť počet prachových častíc z bŕzd až o 80 %. Zariadenie je pritom vhodné pre všetky typy vozidiel aj pohonných hmôt,“ pochválil sa Rostislav Khýr, generálny riaditeľ spoločnosti Mann + Hummel (CZ), v.o.s., ktorá má pred sebou viacero dôležitých výziev. K tým hlavným bude patriť optimalizácia výrobných procesov, investície do strojového parku a modernizácia výrobných liniek. V neposlednom rade to bude aj postupný prechod na automatizáciu a robotizáciu, keďže ani Novej Vsi na Třebíčsku sa nevyhýba nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. „Musím sa priznať, že sme momentálne na vážkach. Nachádzame sa na prelome toho, či zvíťazia fosílne palivá alebo elektromobilita. Budeme teda čakať, kam sa nakoniec misky váh presunú a podľa toho budeme konať,“ prezradil na záver Rostislav Khýr.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...