1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MAHLE Engine Components Slovakia, s.r.o.

Mahle behr components 18Nedá sa rásť donekonečna, dôležitejšia je stabilita

Spoločnosť MAHLE Engine Components Slovakia, s.r.o., vlani oslávila 10. výročie svojho pôsobenia na Slovensku. Po náročnejších začiatkoch v čase celosvetovej krízy, ktorá sa osobitne dotkla práve automobilového priemyslu, sa v Dolnom Kubíne tešia z obdobia konjunktúry. Zároveň si však vo firme uvedomujú, že sa nedá rásť do nekonečna

. Ako nám v rozhovore priblížil Ing. Rudolf Kijac, obchodný riaditeľ spoločnosti MAHLE Engine Components Slovakia, s.r.o., pre spoločnosť je oveľa dôležitejšia stabilita.

Je to už dekáda, čo na Dolnú Oravu zavítal nový investor – automobilový gigant MAHLE. Ako hodnotíte toto obdobie?

Vstup nového investora do našej spoločnosti priniesol veľmi veľa pozitív, no najviac oceňujeme kontinuálne investovanie koncernu MAHLE do rozvoja nášho závodu, ktoré sa postupne prejavuje vo zvyšovaní kvantity a kvality našej výroby. S výnimkou obdobia celosvetovej krízy, ktorá sa nutne prejavila aj v našej spoločnosti ako subdodávateľa automobilového priemyslu, náš závod stále rastie v objeme produkcie, v počte zamestnancov, a prejavuje sa to aj na našich finančných ukazovateľoch. V roku 2016 nám tržby narástli o 17 % a takmer sme prekročili hranicu 30 miliónov eur. Skupina MAHLE má v súčasnosti na Slovensku až tri výrobné závody: v Dolnom Kubíne, Námestove a Senici, pričom všetky tri závody rastú a rozširujú svoj objem výroby.

Čo tvorí hlavný výrobný program dolnokubínskeho závodu spoločnosti MAHLE Engine Components Slovakia, s.r.o.?

Od založenia našej spoločnosti sa venujeme produkcii klzných radiálnych a axiálnych ložísk, ktoré predstavujú naše nosné produkty. V menšej miere zabezpečujeme tiež výrobu zakružovaných puzdier. V roku 2013 sme doplnili naše výrobné portfólio o produkciu montovaných a flexibilných prírubových ložísk. Celkovo náš výrobný sortiment tvorí niekoľko tisíc výrobkov. Pre jednotlivých zákazníkov ložiská podľa ich požiadaviek osobitným spôsobom upravujeme, dolaďujeme. Napríklad aplikujeme na ložiská rôzne špeciálne vrstvy, ktoré zabezpečujú ložisku lepšiu odolnosť, prípadne ho obohacujú o iné kvalitatívne vlastnosti potrebné pre účel finálneho použitia daného ložiska.

Kto je hlavným odberateľom vašej produkcie?

Našimi zákazníkmi sú všetky významné automobilové závody. Takmer v každom automobile, ktorý zbadáte na ulici, možno objaviť súčiastku vyprodukovanú niektorým závodom zo skupiny MAHLE, ktorá sa jednoznačne radí k najvýznamnejším výrobcom komponentov určených pre automobilový priemysel. Čo sa týka našich dolnokubínskych produktov, aj pri týchto možno konštatovať, že väčšina svetových automobilových značiek má vo svojom portfóliu auto, v ktorom nájdete súčiastku z nášho závodu.

Skupina MAHLE sa zameriava na vývoj v oblasti motorových systémov, filtrácie, elektroniky či mechatroniky, ako aj tepelného riadenia. Participuje aj váš závod na výskume a vývoji skupiny?

Hlavné výskumné a vývojové centrá koncernu MAHLE sú sústredené v Nemecku, vo Veľkej Británii, v Spojených štátoch, Brazílii, Číne a Indii. Zatiaľ sa o presune výskumnej činnosti na Slovensko síce neuvažuje, ale aj v našom závode máme skupinu technikov a technológov, ktorí sa z časti podieľajú na výskume a vývoji skupiny. My prispievame predovšetkým našimi praktickými skúsenosťami z výroby. Naši technológovia tiež vyvíjajú periférne časti výrobných zariadení. Smerovanie výskumu a vývoja nových technológií určujú predovšetkým požiadavky našich zákazníkov. Je našou povinnosťou reagovať na konkrétne návrhy zákazníkov a prinášať systémové riešenia zodpovedajúce nárokom očakávaným zo strany klientov. Iba tak sa dokážeme ďalej posúvať a zároveň si udržať zákazníka aj pre ďalší projekt.

Aké investície ste naposledy realizovali vo vašom závode?

Investujeme priebežne každý rok. Objem našej práce kontinuálne narastá, a preto aj investície našej spoločnosti musíme prispôsobovať tomuto trendu. Aktuálne naše investície smerujú k obstarávaniu vysokovýkonných výrobných liniek. Ešte donedávna bola naša spoločnosť zameraná na malosériovú výrobu a realizovali sme len stredne veľké objednávky. No od minulého roku, v dôsledku presunu časti výroby koncernu do nášho závodu, sa z našej spoločnosti stal realizátor veľkosériových dodávok. Preto sa v poslednom období venujeme práve implementácii nových zariadení, ktoré vyrábajú kompletné produkty. Investovali sme do veľkosériových liniek, nedávno sme obstarali rýchlo vyvrtávacie zariadenia a vysokovýkonné lisovacie zariadenie určené na výrobu radiálnych a axiálnych ložísk. Všetky tieto linky pozostávajú aj z robotických pracovísk, vďaka čomu je základná manuálna práca nahradená robotmi.

V súčasnosti poskytujete prácu 200 zamestnancom a patríte k veľkým zamestnávateľov regiónu Dolnej Oravy. Nebojujete s fluktuáciou či s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov? Riešite tento problém napríklad robotizáciou výroby?

Spomínaná robotizácia či automatizácia výroby nám predovšetkým pomáha vysporiadať sa so zvýšeným tlakom na zvyšovanie a zefektívňovanie produktivity. Iba tak totiž dokážeme udržať krok s konkurenciou, ktorá je veľmi silná nielen v Európe, ale hlavne mimo Európy. Preto aj personálne náklady musíme neustále optimalizovať. Riešenie nedostatku pracovnej sily je už len sprievodným bonusom automatizácie a robotizácie výroby. Počet pracovných miest však určite neplánujeme znižovať, práve naopak. Naša spoločnosť každým rokom rastie aj počtom zamestnancom a aj v súčasnosti, napriek novým robotickým pracoviskám, hľadáme nových kolegov. Zároveň rozvíjame tréningové aktivity vo vzťahu k našim zamestnancom, zaúčame ich na nové pracovné pozície. Snažíme sa našich pracovníkov využiť čo najefektívnejšie, podporujeme ich flexibilitu, aby sa nebáli ovládať aj robotické zariadenia. Tým pádom hodnota našich zamestnancov na trhu rastie.

Vaša spoločnosť sa vlani umiestnila na štvrtej priečke v rebríčku TOP 10 firiem Žilinského kraja v kategórii výrobné spoločnosti s obratom 10 až 50 miliónov eur. Rebríček zostavili odborníci z audítorského a finančného sektora. Čo pre vás toto ocenenie znamená?

Toto umiestnenie vnímame ako dôkaz toho, že naša firma je zdravá a stabilná. Všetky záväzky, či už voči štátu alebo voči našim dodávateľom, si plníme načas. Bez problémov prechádzame zákazníckymi aj finančnými auditmi. Vďaka tejto politike sa nám darí udržiavať stabilné zmluvné vzťahy tak s dodávateľmi, ako aj odberateľmi, čo je pre nás najväčšia pridaná hodnota. Danú cenu vnímame tiež ako potvrdenie správnosti nastavenia vnútorných firemných procesov, ktorých cieľom je práve kontinuálne zlepšovanie sa vo všetkých fázach procesu výroby.

Čo želáte vašej spoločnosti do nastávajúceho obdobia?

Veríme, že naša firma bude naďalej stabilná. Čo sa týka rastu, môže byť, ale nedá sa rásť donekonečna. To, čo je pre firmu dôležitejšie, je stabilné a vyrovnané právne prostredie, nemenné obchodnoprávne či pracovnoprávne podmienky. Každá zmena totiž vyžaduje našu reakciu, ktorá nás do istej miery na čas obmedzuje v produkcii. Tiež si želáme dostatok kvalitných ľudských zdrojov, a práve v tejto oblasti očakávame zo strany štátu, že pomôže firmám na Slovensku stabilizovať podmienky aj v personálnej oblasti. A želáme si dobrých a rozvíjajúcich sa zákazníkov, ktorí budú mať záujem o naše výrobky.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...