1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Magneti Marelli Powertrain Slovakia, s.r.o.

magnetti marelli 18Súčasť rodiny

Spoločnosť Magneti Marelli (MM) je globálny výrobca autodielov, ktorý zamestnáva vyše 42-tisíc ľudí v 19 krajinách. 500 z nich pracuje v Kechneci, kde sa nachádza hlavný závod spoločnosti na výrobu hnacích sústav. Powertrain, jedna z 8 samostatných divízií spoločnosti, má zastúpenie v Taliansku, Francúzsku, Číne, Indii, Severnej a Južnej Amerike a samozrejme na Slovensku.

Kechnecký závod vyrába najmodernejšie benzínové riadiace systémy vrátane vstrekovačov paliva a čerpadiel pre najznámejšie automobilové značky. Peter Bančák, technický riaditeľ závodu v Kechneci vysvetlil, prečo sa globálne pôsobiaca spoločnosť rozhodla práve pre Slovensko: „Po prvé, dostupná lokalita. Kechnec mal nový priemyselný park s prázdnymi halami, ktoré boli vhodné pre potreby spoločnosti MM. Po druhé, neďaleká Technická univerzita v Košiciach je zdrojom zručných, vzdelaných a talentovaných inžinierov. Kechnec sa okrem toho nachádza v blízkosti Maďarska a iných európskych lokalít a má dobrý logistický prístup na cestnú sieť a dokonca aj k letisku. V neposlednom rade je okolitý región populárnou lokalitou pre iných výrobcov autodielov, vďaka čomu je divízia Powertrain spoločnosti MM blízko k dodávateľom i zákazníkom.“

Magneti Marelli Powertrain Slovakia, s.r.o., ako priamy dodávateľ dodáva diely pre najväčšie svetové automobilky vrátane značiek Ferrari, Maserati, Porsche, VW, Škoda, Audi, Chrysler a Hyundai. Konkrétne sa kechnecký závod zameriava na výrobu niektorých hlavných komponentov do motorov ako sú elektrické škrtiace klapky a čerpadlá GDI (priame vstrekovanie benzínu). Pri budovaní sortimentu výrobkov pritom prekonali viacero míľnikov. Prvým bolo otvorenie závodu v roku 2009, pričom prvá poloautomatická linka na výrobu škrtiacich klapiek začala fungovať vo februári 2010. Ďalším významným úspechom bolo spustenie výroby čerpadiel GDI pre Hyundai v máji 2012. Posledným krokom vpred bolo rozšírenie výroby o aktuátory v septembri 2015 (aktuátory sú motory alebo ventily, ktoré menia elektrické signály z riadiacich jednotiek na fyzickú akciu). „Táto história predstavovala štruktúrovaný proces učenia, v rámci ktorého sme postupne budovali znalosti, zručnosti a skúsenosti kechneckého tímu. Pri tom nás často podporovali staršie a skúsenejšie pracoviská MM. Širšia spoločnosť funguje ako prepojená rodina, ktorá sa delí o odborné poznatky a umožňuje tak úspech v rámci obojsmerného procesu,“ povedal Peter Bančák.

Všetky pracoviská pritom rastú spolu. Dnes je Kechnec rovnocenným členom tejto rodiny, využíva skúsenosti iných a ponúka svoje rozsiahle znalosti a zručnosti tam, kde je to potrebné. Aj keď to nezahŕňa výskumnú a vývojovú činnosť, Kechnec sa ujíma výroby nových produktov v skorom štádiu, čím napomáha praktickému vývoju a dolaďovaniu výrobného procesu. Kechnec vždy uplatňuje štíhly prístup k výrobe (známy ako program WCM) s jasnými a pevne stanovenými cieľmi na zníženie množstva odpadu, zlepšenie kvality a udržanie nulového stavu úrazov zamestnancov.

Udržateľné výrobné princípy

Webová stránka spoločnosti nenechá nikoho na pochybách o jej celosvetovom úsilí o ekologickú prevádzku. Štíhly program tiež zahŕňa silný environmentálny aspekt vrátane motivácie dodávateľov spoločnosti, aby používali postupy šetrné k životnému prostrediu. Spoločnosť je hrdá na svoju certifikáciu ISO 14001, ktorú je ťažké získať aj udržať. Vysoké štandardy sú však presne to, čo spoločnosti MM vyhovuje. K hlavným environmentálnym iniciatívam spoločnosti patrí:

•    Eliminácia používania zemného plynu do konca roka 2018. Dôležitou súčasťou tohto projektu je proaktívne využívanie odpadového tepla. Spoločnosť už teraz využíva teplo vznikajúce pri laserovom zváraní na vykurovanie priestorov závodu a teplom, ktoré produkujú kompresorové jednotky, zasa vykuruje sklad.
•    Maximálna recyklácia kovového a plastového odpadu a jeho využitie na výrobu produktov z druhotných zdrojov alebo jeho etická likvidácia špecializovanými tretími stranami.
•    Znižovanie množstva plastového odpadu. Ide o veľký problém automobilového priemyslu a spoločnosť MM je hrdá, že 91 % jej obalov je možné vrátiť a použiť opätovne. Vďaka motivácii kechneckého závodu využíva rovnaké obaly aj 70 % jeho dodávateľov.

Byť čo najlepším zamestnávateľom

Ako sme už spomínali, MM je ako veľká rodina a firemné heslo pre 500 pracovníkov v Kechneci znie: „Skvelé pracovisko“. MM preto svojim zamestnancom ponúka rozsiahlu podporu. Spoločnosť uplatňuje široký program odmien, ktorý oceňuje vysokovýkonných zamestnancov s cieľom odmeniť a motivovať ich. Medzi odmeny patria športové aktivity, cestovanie, vzdelávacie príležitosti a pod. Odmeny sa udeľujú za extra úsilie a zverejňujú sa ako príklad pre celý tím. Prirodzene, takýto program môže fungovať len vtedy, ak sú manažéri v úzkom kontakte s ľuďmi, ktorých riadia. Manažéri spoločnosti MM sa snažia budovať vzťahy so všetkými pracovníkmi prostredníctvom podujatí ako sú teambuildingové programy či raňajky s manažmentom, na ktorých môže každý človek na akejkoľvek pozícii v organizačnej štruktúre hovoriť neformálne. Spoločnosť nezabúda ani na rodiny pracovníkov. Každoročne sa koná rodinný deň, keď sa výroba zastaví a zamestnanci si do práce pozvú príbuzných. Spoločnosť organizuje aj detské aktivity a vianočné večierky s darčekmi od svätého Mikuláša.

Zdravie a fyzická kondícia zamestnancov sa tiež považujú za dôležité a spoločnosť preto organizuje a sponzoruje širokú škálu športových podujatí a rôznych športových turnajov (futbal, squash, florbal atď.). K dispozícii je toľko možností športového vyžitia, že spoločnosť každoročne udeľuje cenu pre športovca roka! Pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť, starší zamestnanci majú nárok na pravidelné a bezplatné lekárske prehliadky, pričom si môžu vybrať spomedzi piatich testov a 15 špecialistov (uši, oči, tráviaci trakt, srdce atď.). A napokon je tu hlavný spôsob, akým sa zamestnávateľ môže starať o svojich zamestnancov – ich riadne vyškolenie. „Každý nový zamestnanec spoločnosti MM sa so svojím manažérom dohodne na personalizovanom vzdelávacom pláne. Témy školení môžu v závislosti od pracovných požiadaviek a individuálnych záujmov zamestnanca zahŕňať bezpečnosť, špecifické pracovné úlohy a životné prostredie, ale aj osobnostné zručnosti a jazyky (koniec koncov, MM je medzinárodná spoločnosť),“ hovorí technický riaditeľ závodu Magneti Marelli Powertrain Slovakia.

Pokiaľ ide o osobnostné zručnosti, MM vypracovala svoj vlastný ročný program rozvoja pre vedúcich pracovníkov s názvom Advanced Leadership Programme (Pokročilý program vedenia), ktorý predstavuje špecifickú kombináciu školení a koučingu. V súlade s osvedčenou praxou v odvetví sa hodnotí účinok všetkých školení a osobné plány sa pravidelne dolaďujú a rozširujú s konečným cieľom dosiahnuť lepšiu produktivitu a lojálnosť zamestnancov. A ako sa k tomu stavajú zamestnanci? Je MM naozaj skvelým pracoviskom? Manažéri majú pravidelne k dispozícii odpovede na tieto otázky vďaka každoročnému prieskumu spokojnosti zamestnancov, z ktorého sa dozvedia, čo si celá rodina myslí.

Budúcnosť

Počas celej svojej histórie bola MM inovátorom a neustále skúmala nové produkty a dizajny. Momentálne sa v predvýrobnom štádiu vývoja (to znamená, že dizajn je hotový) nachádza nový typ vysokotlakového čerpadla GDI. Tento nový produkt sa bude vyrábať exkluzívne v Kechneci. Ďalším projektom je prechod na výrobu kompletných jednotiek aj jednotlivých komponentov pre celkový vstrekovací systém, ktorý zahŕňa čerpadlo, elektronickú riadiacu jednotku, prítokové a odtokové potrubia atď. Táto linka, ako aj ďalšie nové linky a projekty v nasledujúcich rokoch povedú k rozširovaniu kechneckého závodu a zvyšovaniu počtu zamestnancov na všetkých úrovniach.

Okrem nových projektov v oblasti najmodernejších technológií zostáva hlavným zámerom spoločnosti poskytovanie tradične vysokokvalitných služieb a výrobkov pre zákazníkov. Ako hovorí Peter Bančák: „Toto úsilie máme na pamäti každý deň, demonštrujeme ho svojim zákazníkom a k rovnakému cieľu nabádame aj našich dodávateľov.“

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...