1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

LEVICKÉ MLIEKÁRNE, a.s.

Levicke mliekarne 18Tradícia vynikajúcej chuti mliečnych produktov

Akciová spoločnosť LEVICKÉ MLIEKÁRNE pôsobí na Slovensku od mája 1992, hoci jej korene siahajú až do roku 1953. Od roku 2002 je podnik registrovaný pod značkou a ochrannou známkou LEVMILK, ktorá veľmi dobre vystihuje príslušnosť k regiónu Levice a mliekarenskému zameraniu výroby.

Spotrebitelia obľubujú čerstvé výrobky z mlieka – maslá, tvarohy, smotanu aj syry pod značkami NIVA ORIGINÁL, TEKOV a BABIČKA. Tieto výrobky sa stali trvalou súčasťou trhovej ponuky na celom Slovensku a sú distribuované a dostupné vo všetkých obchodných sieťach u nás. Výkonný riaditeľ levických mliekarní Zdenko Ferienčík nám prezradil, že pomerne nedávno uviedli na trh ekologický obal Pure-Pak Sense®, ktorý nahradil PET fľaše na čerstvých produktoch z radu BABIČKA. O ďalších novinkách nám porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Na akej tradícii ste vybudovali levické mliekarne?

Oblasť historického regiónu Tekova patrí od nepamäti medzi najprodukčnejšie poľnohospodár-ske lokality Slovenska. Preto bolo prirodzené, že v jej hospodárskom centre (Levice) boli budo-vané spracovateľské kapacity pre zhodnotenie ich produktov. Už od roku 1922 vznikali v Te-kove mliekarenské prevádzky. Ich rozvoj zaznamenávame hlavne po 2. svetovej vojne (Bátov-ce, Tekovské Lužany, Levice…). V súlade s vtedajšou koncepciou rozvoja potravinárstva boli budované veľkokapacitné priemyselné mliekarne v rámci celej ČSSR. Malé prevádzky boli zrušené a nahradené novými modernými mliekarenskými závodmi. Jedným z nich bol aj závod v Leviciach, ktorý v dnešnej podobe funguje od roku 1976.

Vašou doménou sú syry eidamského typu, ako aj čerstvé výrobky z mlieka. Ktoré výrobky sú pre spotrebiteľov tie naj? Aké novinky ste uviedli v poslednom období na trh?

Približne 80 % nakúpeného surového kravského mlieka spracujeme na syry a tvarohy. Sorti-ment syrov pozostáva zo syrov eidamského typu a roqueffortského typu (s plesňou vo vnútri – NIVA originál, Zlatá NIVA). Sortiment tvarohov tvoria tvaroh mäkký, tvaroh tučný a tvaroh vanilkový. Sme producentom najširšieho produktového radu delaktózovaných výrobkov na Slovensku (konzumné mlieko, maslo, eidamské syry, plesňové syry, tavené syry, tvarohy, kyslá smotana).

Lahôdkou pre kulinárskych labužníkov je syr s modrou plesňou NIVA. Čím je pre spotrebiteľov výnimočný? Kde všade ho exportujete? Aké ďalšie zaujímavé mliečne pochúťky s „inou“ chuťou ponúkate?

Našou špecialitou je skutočne plesňový syr NIVA originál, ktorý je vyrábaný podľa pôvodnej receptúry z roku 1946. Veľmi kvalitným výrobkom je naša novinka – plesňový syr NIVA Gur-mán, ktorý dodávame na trh zhruba jeden rok. Má veľmi charakteristickú chuť a vôňu, ktorá je odlišná od „klasického“ plesňového syra NIVA. Medzi novinky môžeme zaradiť tiež kys-lomliečny výrobok – kefír, so zníženým obsahom tuku aj plnotučný. Navyše sme zahájili výro-bu ochuteného kefíru (mango, čučoriedka).

Koľko kravského a ovčieho mlieka spracujete ročne? Odkiaľ mlieko nakupujete? Akým spôsobom dbáte na jeho čerstvosť a kvalitu?

Ročne spracujeme cca 37 miliónov litrov surového kravského mlieka. Mlieko je nakupované z deviatich okresov. Dominantnou oblasťou je lokalita Tekova (okres Levice). Surové kravské mlieko nakupujeme tiež z okresov Nové Zámky, Veľký Krtíš, Krupina, Žarnovica, Dunajská Streda, Komárno, Trnava a Rimavská Sobota. Naším zámerom je spracovať mlieko vysokej kvality. Ten istý cieľ majú aj naši dodávatelia, teda farmári. Tento cieľ je možné dosiahnuť len vzájomnou spoluprácou a vzájomným rešpektom. Raz ročne organizujeme odborný seminár pre našich farmárov, predmetom ktorého je oboznámiť ich s najnovšími trendmi vo výžive dojníc.

Napriek týmto skutočnostiam má však produkcia konzumných mliek vo vašom závode zostupnú tendenciu. Prečo?

Dôvod je vyslovene ekonomický. Výrobky nie sú profitabilné, t.j. generovali a stále generujú stratu. Obchodní partneri nemajú veľké porozumenie pre výsostne ekologický obal (tzv. hnedý board – Pure-Pak Sense® od globálnej spoločnosti Elopak). V súčasnosti si produkciu takýchto výrobkov nemôžeme dovoliť. Tento objemový výpadok sa snažíme kompenzovať produkciou iných tekutých mliečnych fermentovaných výrobkov – kefírov s rôznym obsahom tučnosti a rôznymi ochuteniami. Pracujeme na vývoji ďalších tekutých výrobkov, ktoré určite oslovia mo-derného zákazníka.

Mnohým potravinárom spôsobuje problémy dovoz lacných hotových výrobkov z Poľska, Nemecka alebo Českej republiky. Karty zamiešala aj koronakríza, kedy obchodné reťazce vyvíjali enormný tlak na znižovanie nákupných cien a predháňali sa, kto ponúkne konečnému spotrebiteľovi výrobky za nižšiu cenu. Ako sa s týmito negatívami pasujete?

Spojenie „lacné, ale kvalitné“ nie vždy platí. Mlieka a mliečnych výrobkov pritom Slováci skonzumujú priemerne za rok zhruba 180 kg, teda podstatne viac ako mäsa, pekárenských vý-robkov, vajec atď. Mliečne výrobky tak majú nezastupiteľné miesto v jedálničku každého z nás, sú vyslovene zdravými, resp. zdraviu prospešnými výrobkami, a zdravie predsa nie je zadarmo. Naším cieľom nie je viesť cenové vojny alebo konkurovať najväčším hráčom na našom trhu, ale ponúknuť vysokú kvalitu produkcie za prijateľnú cenu. Pre každého.

V poslednom období sa vám podarilo zvýšiť výrobu a predaj delaktózovaných výrobkov, a to v najširšom sortimente v rámci Slovenska (konzumné mlieka, kyslomliečne výrobky, tvarohy, syry, maslo, tavené syry). V tejto oblasti ste dokonca lídrom na slovenskom trhu. Aké ďalšie plány máte v tomto smere?

Keďže v tejto oblasti sa už nemáme v sortimentne kam posúvať, naším zámerom je ich výrobu a predaj udržať a postupne zvyšovať. Je to nesmierne ťažké, hoci by to, na prvý pohľad, nemal byť žiadny problém. Chceme preto do tohto procesu zapojiť nástroje tzv. strategickej komuni-kácie.

Kam by sa mali LEVICKÉ MLIEKÁRNE uberať v najbližšom období? Kde vidíte podnik v krátkodobom horizonte a kde o 20 rokov?

Spoločnosť LEVICKÉ MLIEKÁRNE je významná regionálna mliekareň. Ňou aj v budúcnosti chceme zostať. Chceme byť popredný subjekt, pre ktorý bude charakteristická inovatívnosť mliečnych výrobkov a vývoj nových moderných mliečnych výrobkov. Chceme zachovať for-tieľ a tradíciu pri výrobe plesňových syrov. Chceme byť producentom výrobkov, ktoré iní robiť nevedia, alebo pre zložitosť výrobného procesu ich vyrábať nechcú.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...