1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

LEVICKÉ MLIEKÁRNE, a.s.

Levicke mliekarne 18Inovácia, kvalita a vývoj nových netradičných mliečnych výrobkov

Popredná mliekarenská spoločnosť LEVICKÉ MLIEKÁRNE, a.s., pôsobí na slovenskom trhu od roku 1953. Rozhodujúci podiel v jej výrobe predstavujú syry eidamského typu, ako aj sušené mlieko. Lahôdkou pre kulinárskych labužníkov je syr s modrou plesňou NIVA. Spoločnosť je držiteľkou mnohých ocenení ako napríklad Značka kvality SK, Výrobok roka 2006, Zlatý oštiepok a Slovak Gold.

Akciová spoločnosť sa zaoberá spracovaním surového kravského mlieka na širokú škálu mliečnych výrobkov. Do jej produktového portfólia patria výrobky ako sú syry eidamského typu vyrábané pod obchodnou značkou Tekov, syry s ušľachtilou modrou plesňou Niva, tavené syry Levík, detské dezerty Miláčik a puding značky Babička. Obchodnú značku Babička nesú aj čerstvé mlieko a kefír, maslo, smotana, tvaroh a tiež sušené mlieko. „Naše hlavné produkty sú plesňové syry NIVA Originál ® a Tekovský salámový syr (údený a neúdený), ktorý hrdo nesie ocenenie CHZO (Chránené zemepisné označenie). V minulom roku sme úspešne dali na trh novinku Babička puding vanilka a Babička puding kakao v atraktívnom obale DOY PACK, ktoré sú pokračovateľom našich smotanových dezertov pod značkou Babička Miláčik. Naším ďalším produktom z rady Babička je Kefír 185 g balený v tégliku, ktorý je menším „bratom“ nášho Babička Kefíru 950 g plneného v PET fľaši,“ predstavuje novinky a nosné produkty levickej mliekarne výkonný riaditeľ Ing. Zdenko Ferienčík.

Výnimočnosť ich výrobkov spočíva podľa neho v spôsobe spracovania, ktorý možno považovať za tradičný, ale ktorý zároveň zohľadňuje a spĺňa najprísnejšie kvalitatívne kritériá. Tvarohy sú stále vyrábané tzv. dvojtepelným spôsobom, ktorý je mimoriadne šetrný, bez použitia akýchkoľvek nemliečnych aditív. Ručná a fyzicky namáhavá práca bola nahradená kontinuálnym automatickým procesom pri zachovaní tradičnej kvality.

Regionálne produkty s ochrannou známkou

NIVA Originál je zrejúci syr s ušľachtilou modrou plesňou Penicilium roqueforti s typickou mramorovou štruktúrou modrastých plesní na krémovo bielom povrchu. Plesňový syr NIVA sa vyrába originálnym technologickým postupom, ktorý bol zavedený už pred vyše 70 rokmi, s významnou mierou ručnej práce. Tak ako sa vyrábal tesne po 2. svetovej vojne, podobným spôsobom sa vyrába aj v súčasnosti. Fortieľ pracovníkov dodáva finálnemu produktu nezameniteľný charakter. Môžeme povedať, že tento typ syra má aj svoj príbeh: „Je mimoriadny a určený pre špeciálne príležitosti. Má nezameniteľnú lahodnú, jemne slanú, pikantne korenistú chuť. Jeho výroba je počas celého procesu od napúšťania syreniny do vaní, formovania, solenia, zrenia a balenia stále ručná, čím je každý bochník syra jedinečný a zároveň pod neustálou kontrolou. Syr je bohatý na vápnik a kvalitné mliečne bielkoviny a je ľahko stráviteľný. Syr NIVA Originál sa stal trvalou súčasťou jedálničkov v studenej aj teplej kuchyni. V studenej kuchyni je vhodným doplnkom k vínu a pivu v čistej forme, alebo vo forme nátierok a studených dipov. V teplej kuchyni je vynikajúci ako súčasť plnky do mäsa, na výrobu omáčok, ako prísada do slaných pečív alebo obľúbenej pizze,“ hovorí Zdenko Ferienčík.

Tekovský salámový syr a Tekovský salámový syr údený je prírodný polotvrdý zrejúci plnotučný syr tvaru valca s dĺžkou 30 – 32 cm a priemerom 9 – 9,5 cm. Vyrába sa zrážaním tepelne ošetreného mlieka a následným spracovaním syroviny (ručne rozhŕňané zrno) do tvaru valca. Jednotlivé valce sa po vylisovaní ručne oddeľujú, upravujú a kontrolujú. Po vysolení a oschnutí sa syry jednotlivo balia, údený sa ešte údi na bukovom dreve. Týmto jedinečným postupom sa tieto syry stali nositeľom bohatej syrárskej tradície v regióne Tekov, v ktorého srdci sa aj vyrába.

Garancia pôvodu výrobku z chráneného zemepisného územia je daná zemepisnou príslušnosťou miesta prevádzky výrobcu v presne ohraničenom zemepisnom území, na ktorom sa môže Tekovský salámový syr vyrábať. Žiadosť o zápis zemepisného označenia Tekovský salámový syr je založená na špecifickom tvare, jeho reputácii a kvalite. Tekov – prírodné syry sú syry eidamského typu. Na Slovensku je niekoľko výrobcov tohto druhu prírodného syra, a preto je prirodzené, že LEVICKÉ MLIEKÁRNE, a.s., majú výraznú snahu odlíšiť sa v rámci slovenských producentov. Tekov označuje historickú oblasť, ktorá zahŕňa dnešné okresy Žiar nad Hronom, Žarnovica, Zlaté Moravce a časť okresu Levice. Ich spoločným geografickým prvkom je rieka Hron. Levice sú dnes jeho centrom, a preto je prirodzená snaha mliekarne, aby výrobky pod týmto názvom boli jeho skvelými reprezentantmi.

Kvalitu podporujú aj atraktívne obaly

Pre spotrebiteľa je určite najdôležitejšia kvalita výrobku, ktorá je v tomto prípade zaručená prevažne ručnou výrobou. Tá dodáva produktom jedinečnosť a chuť, akú poznajú ešte naše staré mamy. Druhým, a z obchodného hľadiska nemenej dôležitým aspektom úspechu na trhu je atraktívnosť obalov. „Aj tu sa snažíme dať dôraz na tradičnosť, viditeľnosť na pulte či v regáli. Marketingovú stratégiu sme postavili na spojení so známym športovcom, kde sme zvolili zobrazenie jeho karikatúry na nových produktoch. Samozrejme, na marketingové účely využívame sociálne siete na podporu našich produktov, ochutnávky výrobkov priamo v obchodných sieťach, a zúčastňujeme sa aj rôznych výstav na Slovensku,“ poodhaľuje marketingové zámery výkonný riaditeľ.

Produkty LEVICKÝCH MLIEKÁRNÍ, a.s., sú dodávané na trh prevažne pod vlastnou značkou LEVMILK, ale vyrábajú sa aj pod privátnymi značkami rôznych obchodných sietí. Najvýznamnejšie zastúpenie má výrobca mliečnych výrobkov v sieťach COOP Jednota, TESCO, METRO, Kaufland a BILLA. LEVICKÉ MLIEKÁRNE, a.s., spolupracujú s producentmi mlieka v rámci celého Slovenska. Vzhľadom na špecifickú výrobu a chránené zemepisné označenie svojich produktov však spoločnosť uprednostňuje najmä dodávateľov v spádovej oblasti Tekov.

So zvyšujúcim sa ziskom rastú aj investície

V ekonomickej oblasti sa spoločnosť dokázala za posledné tri roky dostať z nepriaznivého vývoja a červených čísel do hospodárenia so ziskom. Stúpajúci trend zaznamenal aj počet zamestnancov, ktorý sa v priebehu dvoch rokov zvýšil zo 137 na súčasných 163. Tržby spoločnosti sa v rokoch 2015 a 2016 pohybovali približne na úrovni 16 miliónov eur a vlani vyskočili na hodnotu takmer 19 miliónov eur. LEVICKÉ MLIEKÁRNE, a.s., začali v minulom roku opäť investovať do obnovy technológií a výrobných zariadení. Medzi najvýznamnejšie investície patrila napríklad modernizácia výrobnej linky NIVA, nový baliaci stroj na sladké dezerty, balenie tvarohu, výrobník syra, lisovacie syrárske vane, mliečna odstredivka, laboratórne prístroje a kontinuálna linka na výrobu tvarohu. Celkové investície sa tak vyšplhali na 2 milióny eur, ale v pláne je v tomto ohľade nepoľaviť ani v aktuálnom roku. Tento rok by tak mala spoločnosť preinvestovať ďalší jeden milión eur.

Úspech v agrosektore, potravinárstve a špeciálne v odvetví výroby mliečnych výrobkov do veľkej miery závisí, okrem šikovnosti podnikateľa, aj od vytvorených podnikateľských podmienok a podpory štátu. Súčasná spotreba mlieka a mliečnych produktov je v SR na úrovni približne 170 kg/osobu/rok (zo slovenských zdrojov pochádza cca. 130 kg/osobu/rok). V susednej ČR je to takmer o 100 kg viac. Malo by byť jednoznačným cieľom štátnej exekutívy, aby zdravotný stav obyvateľstva bol dobrý. Jeden z faktorov, ktorý k takémuto želanému stavu môže výrazne pomôcť, je zvýšená spotreba mliečnych výrobkov, a to aspoň na úrovni 220 kg/osobu/rok. „Všetky predpoklady k dosiahnutiu tohto cieľa na Slovensku bezpochyby sú. Čo na Slovensku nie je, je významnejšia pomoc zo strany štátu. Tá je minimálna, tým pádom neefektívna, neúčinná, nepatrná, respektíve takmer žiadna. Všetky susedné štáty majú túto finančnú kapitolu niekoľko desiatok násobne vyššiu ako u nás. Bez masívnej podpory zo strany vlády nemôžeme v tejto oblasti zaznamenať žiadny pokrok. Nielen potravinová bezpečnosť, ale aj potravinová sebestačnosť by mali byť medzi prioritami akejkoľvek vlády SR. Preto je nevyhnutné, aby finančné nástroje, ktoré sú používané vládami okolitých krajín, boli využívané aj v SR,“ myslí si Zdenko Ferienčík, ktorý vidí jasne deklarované ciele spoločnosti LEVICKÉ MLIEKÁRNE, a.s., pre nasledujúce roky: „Naším cieľom je, aby sme mali vždy dôvod pre ďalšiu existenciu na slovenskom trhu. Vieme, čo máme a musíme urobiť. Inovácia, kvalita, vývoj nových, netradičných mliečnych výrobkov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...