1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

LESY Slovenskej republiky, š.p.

lesy sr 15Slovenské drevo smeruje prioritne do slovenských firiem

Lesy sú neoddeliteľnou súčasťou obrazu Slovenska. Či už sa jedná o okolie riek alebo o pohoria, takmer vždy je niekde na obzore les, alebo aspoň lesík. Lesné hospodárstvo, ktorého cieľom je plánovité a trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov, má preto v krajine pod Tatrami osobitnú a významnú úlohu. Obzvlášť v súčasnosti, kedy je ich rozvoj do veľkej miery závislý na vývoji celého radu faktorov ekonomického a prírodného charakteru.

Zmeny vo významnosti funkcií lesov, konflikty medzi „ekológiou“ a „ekonomikou“ hospodárenia, vývoj cien drevnej hmoty na svetových trhoch, tlaky na zvyšovanie využívania lesnej biomasy na energetické účely, zvyšovanie počtu katastrofických situácií, a v neposlednej miere aj pôsobenie klimatických zmien a ich dopady na lesné ekosystémy sú hlavnými témami, ktoré sú v posledných rokoch v súvislosti s lesmi skloňované. Nielen o nich sa Priemysel Dnes rozprával s Ing. Marianom Staníkom, generálnym riaditeľom štátneho podniku LESY Slovenskej republiky.

S akými hospodárskymi a osobnými výsledkami uzatvárate rok 2019? Ktoré ciele sa vám podarilo naplniť a čo, naopak, budete musieť riešiť aj v nasledujúcom období?

Rok 2019 hodnotíme ako mimoriadne náročný. Následkom kalamít, spôsobených podkôrnikovým hmyzom a vetrom, došlo vo viacerých európskych krajinách k obrovskému nárastu ťažby ihličnatého dreva. To spôsobilo pokles ceny. Rok 2019 uzatvoríme s kladným hospodárskym výsledkom. Otázny je však tento rok, všetko bude závisieť od vývoja cien drevnej hmoty.

Cena ihličnatého dreva má veľký dopad na hospodárenie Lesov SR. V roku 2018 sme sa chystali na to, že prebytok drevnej hmoty v Európe bude enormný, a v lete 2018 sme chystali podnikateľský zámer, ktorý by zohľadnil tieto očakávania. Naše predpoklady sa do určitej miery naplnili. Predvlani sme dosiahli hospodársky výsledok 5,2 milióna eur po zdanení. Minulý rok sme s tržbami poklesli, ale stále sme boli za prvých deväť mesiacov asi dva až tri milióny eur nad to, čo sme očakávali. Do konca roku 2019 sme očakávali aj negatívny dopad práve pre nelichotivý vývoj na trhu s ihličnatým drevom, čo spôsobuje prepad cien.

Aké najväčšie úspechy ste zaznamenali v roku 2019?

Od začiatku nášho pôsobenia v štátnom podniku som sa ja a vrcholový manažment podniku (od roku 2016 – pozn. redakcie) snažili zmeniť, upraviť systém predaja drevnej hmoty tak, aby sa čo najväčšie množstvo drevnej hmoty, ktorú vyprodukuje táto organizácia, dostalo do firiem a spracovateľských kapacít na Slovensku. V roku 2016 sme s tým začali a v plnej miere sme to začali aplikovať začiatkom roka 2018. Predchádzal tomu audit spracovateľských kapacít na Slovensku. Identifikovali sme, aké objemy listnatej a ihličnatej drevnej hmoty dokážu klienti spracovať. Podľa toho sme pristúpili k rozdeleniu našich zákazníkov do skupín ako sú strategicky významní, strední a malí zákazníci. Snažíme sa drevnú hmotu, ktorú vyprodukujeme, predať v čo najširšej možnej miere našim partnerom na Slovensku. A to sa nám aj podarilo.

Veľakrát počúvame, že veľa kamiónov ide cez hranice a drevo sa vyváža. Je však dôležité zdôrazniť, že Lesy SR obhospodarujú zhruba 48 % lesných pozemkov na Slovensku, takže sme približne polovičný hráč na trhu. Zvyšok sú súkromné lesy, obecné lesy, cirkevné lesy. Nie sme jediní, ktorí produkujú drevo. A na druhej strane sa veľa dreva dováža na Slovensko, keďže spracovateľské možnosti sú väčšie ako možnosti slovenského trhu s drevom.

Spomínali ste, že vašou prioritou je predávať drevo slovenským odberateľom. Ako podporujete domácich spracovateľov dreva?

Našou obchodnou politikou. Drevnú hmotu, pokiaľ máme na to možnosti, umiestňujeme priamo konečným užívateľom, ktorí z dodanej surovej drevnej hmoty vyrábajú výrobky, a tým vytvárajú pracovné miesta a teda zamestnanosť. Drevnú hmotu dodávame priamo a bez sprostredkovateľov. To sa nám darí, no a v časoch, kedy bolo zle, obchodníci pomohli. Do dražieb sa zapájajú aj obchodné spoločnosti, ktoré potom drevo predávajú. Napriek tomu robíme všetky kroky preto, aby sme drevnú hmotu ponúkli najprv Slovákom a keď to nejde, tak hľadáme možnosti aj v zahraničí. Lebo časom sa drevná hmota kazí a jej kvalita klesá. Našou konkurenciou sú súkromní vlastníci lesov aj okolité krajiny. Rokujeme s našimi odberateľmi. Tí nás, samozrejme, tlačia do najnižších cien, a my zase opačne, len musíme nájsť vzájomný prienik.

Kam by sa mali Lesy SR uberať v blízkej dobe? Aká je vaša vízia?

Do budúcnosti očakávam, že sa trochu zmení pôsobenie tohto podniku aj vzhľadom k tomu, že nás čakajú veľké reštrikčné opatrenia z titulu ochrany prírody. To bude mať v budúcnosti určite nejaký vplyv. Koncom leta sa prijala novela Zákona o lesoch a novela Zákona o ochrane prírody. Uvidíme, aký to bude mať dopad na organizáciu našej práce a na štruktúru našej výroby. Okrem toho na hospodárenie podniku bude mať veľký vplyv aj elektronizácia podrobného sledovania pohybu dreva. Práve tento nástroj posunie organizáciu dopredu.

Problémom na Slovensku je podkôrniková kalamita. Ako sa k nej staviate?

Presne tak, tá zásadne ovplyvní náš podnik. Situácia s podkôrnym hmyzom je totiž alarmujúca nielen u nás, ale aj v Českej republike či Nemecku. Táto kalamita má veľké negatívne dopady na smrekové porasty. Keďže sme členom EÚ, nepoužívame chemické prostriedky proti tomuto hmyzu. Našou základnou povinnosťou je vytiahnuť z lesa poškodený strom, aby sa hmyz nerozmnožil do okolitých porastov. Hmyz dokáže zničiť veľké porasty za veľmi krátku dobu. Také isté problémy majú ako súkromníci, tak aj my.

Aké výzvy vás čakajú v novom roku 2020? Na čo sa prioritne zameriate a čo bude pre LESY Slovenskej republiky to najpodstatnejšie?

Som veľmi hrdý, že štátny podnik zaviedol Systém manažérstva proti korupcii (ISO 37001). Sme jedným z prvých štátnych podnikov, ktorý sa na tento náročný krok podujal. Tento systém sprehľadní naše vzťahy s dodávateľmi a nastaví nové pravidlá na maximálne zníženie korupcie. V roku 2020 plánujeme ukončiť implementáciu systému elektronického pohybu dreva.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...