1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Leadec, s.r.o.

Leadec 17Inštalujeme a prevádzkujeme väčšinu výrobných technologických noviniek

Divízia priemyselných služieb donedávna patriaca skupine Voith predstavuje na Slovensku známu značku aktívnu hlavne v odvetví automobilového priemyslu, ale tiež na poli automatizácií a facility manažmentu.

Jej obchodní partneri a zákazníci si však budú musieť zvyknúť na nový obchodný názov spoločnosti reflektujúci nedávne korporátne zmeny v skupine, ktoré nám v rozhovore približuje Ing. Ján Kubo, sales and business development director spoločnosti donedávna nazvanej Voith Industrial Services, s.r.o.

V uplynulom roku sa divízia Voith Industrial Services pôsobiaca aj na Slovensku oddelila od globálnej skupiny Voith. Aký vplyv mali tieto korporátne zmeny na slovenskú dcérsku spoločnosť?

K zmenám došlo na jeseň roku 2016, kedy skupina Voith predala svoju divíziu priemyselných služieb skupine private equity s názvom Triton. Pod týmto novým majiteľom fungujeme ako nezávislá spoločnosť, ktorá sa plne zameriava na požiadavky svojich zákazníkov v oblasti poskytovania služieb, a ktorá dokáže reagovať aj na ich špecifické predstavy. Po zavŕšení prechodu od skupiny Voith k firme Triton začíname budovať našu novú samostatnú identitu. Proces osamostatnenia prináša aj zmenu obchodného mena. Nový názov skupiny znie Leadec. Na jeho tvorbe sa podieľali mnohí spolupracovníci. Odvodený je z anglického slova „lead“ (náskok, vedenie) a „tech“ (technika). Veríme, že o sile nášho podniku presvedčí aj našich zákazníkov. Nový obchodný názov bol oficiálne zverejnený koncom januára 2017 a premenovanie jednotlivých dcérskych spoločností, vrátane tej našej, sa formálne uskutočnilo vo februári tohto roka.

Činnosť vašej spoločnosti na Slovensku je rozdelená do troch divízií. Môžete nám ich bližšie predstaviť?

Prvá divízia sa venuje automatizácii, druhá pokrýva služby facility managementu a trojicu uzatvára divízia APS (Assembly, Paintig Services), zložená z dvoch prevádzok v Zavare a v Bánovciach nad Bebravou. Vo výrobnom závode lokalizovanom v priemyselnom parku v Zavare vykonávame montáž diskov a pneumatík. Na automatickej linke spájame pneumatiky s diskami a po nahustení a vyvážení dodávame hotové kolesá do blízkej automobilky na sekvenčnú linku. V prevádzke v Bánovciach nad Bebravou realizujeme povrchovú úpravu dielov či už kataforetickým lakovaním (KTL linkou) alebo pomocou práškovej lakovacej linky. Čo sa týka divízie facility managementu, okrem bežných činností v oblasti technickej správy a údržby budov, sa zameriavame najmä na priemyselné čistenie. Divízia automatizácií je založená na našich dlhoročných skúsenostiach so sťahovaním liniek a strojov.

Premiestnime, nainštalujeme a oživíme výrobné zariadenia podľa požiadavky zákazníka, zabezpečujeme tiež programovanie robotov. Špecia-lizujeme sa aj na údržbu výrobných zariadení – zváracích liniek, dopravníkov, technologického vybavenia výrobných hál, robotov, zváracích klieští vzduchotechnických zariadení a podobne. Vykonávame elektroinštalácie a prívod médií k výrobným zariadeniam a pre výrobcov automobilov bežne prevádzkujeme sklady náhradných dielov.

Je na Slovensku dostatok kvalifikovaných pracovníkov na výkon uvedených činností?

Táto téma nám už dlhšie robí vrásky na čele. Na pracovnom trhu chýbajú robotici, mechatronici, programátori robotov a iné odborné profesie potrebné v automobilovom priemysle. Väčšinu pracovníkov takéhoto zamerania si preto vychovávame sami.

Vaša skupina zamestnáva na celom svete 18-tisíc zamestnancov, na Slovensku pracuje pre spoločnosť takmer 500 ľudí. Aká je vaša personálna politika?

Počet našich pracovníkov dynamicky vzrastá alebo klesá v závislosti od realizácie a trvania našich projektov. Personálny kmeň našej spoločnosti zabezpečuje realizáciu dlhodobých a strednodobých projektov. Zvyšok personálu vyvažujeme tak, aby sme dokázali zabezpečiť ukončenie vybiehajúcich aktivít a nábeh a reali-záciu nových projektov. V súčasnej dobe je toto úsilie značne namáhavé a obtiažne, pretože trh voľnej kvalifikovanej a už aj nekvalifikovanej pracovnej sily je značne vyčerpaný. Tým, že naša spoločnosť má medzinárodnú celosvetovú štruktúru, využívame hlavne pri nábehoch nových projektov skúsenosti a pracovnú silu z materskej a ostatných sesterských spoločností pôsobiacich v rôznych krajinách sveta.

Poskytujete služby v širokom spektre priemyselných odvetví. Aké technologické novinky využívate vo svojej činnosti?

V odvetví automobilového priemyslu a v súčasnom období programu Priemysel 4.0 nie je o technologické novinky núdza. My sme tí, ktorí väčšinu výrobných technologických noviniek inštalujú a následne prevádzkujú a udržiavajú. Často sme práve my zodpovední za inštaláciu nových strojov alebo výrobných liniek u našich zákazníkov. Ak chceme robotovi na výrobnej linke zadefinovať rozsah potrebných výkonov, musíme disponovať modernými vedomosťami, technikou a hlavne zručnosťami. V tomto smere sa inšpirujeme aktuálnymi koncernovými skúsenosťami z riešení a moderných trendov v automobilovom priemysle po celom svete.

V strojárskej oblasti sa okrem montáže a inštalácie zariadení venujete aj konštrukčným návrhom a výrobe strojárskych produktov. O aké produkty ide?

V spolupráci s našimi zákazníkmi sa snažíme vyvíjať a vytvárať riešenia na mieru. Nejde o výrobu sériových strojárskych výrobkov. Vychádzame vždy z konkrétnej požiadavky klienta. Pracovníci našich technických kancelárií najprv intenzívne komunikujú so zákazníkom, a následne navrhnú riešenia, ktoré potom pretvoria do reality. Väčšinou ide o jednoúčelové prípravky, stroje, zariadenia, pracovné stanovištia a podobne, slúžiace konkrétnemu účelu výrobnej linky zákazníka.

Pôsobíte aj v oblasti priemyselného čistenia. Svojim klientom ponúkate osobitné postupy čistenia. Môžete nám tieto technológie bližšie opísať?

Pre našich zákazníkov realizujeme rôzne výkony technického čistenia. Špecializujeme sa najmä na čistenie lakovní, zvarovní, robotov, výrobných liniek, strojov a technológií. Medzi osobitné technologické postupy, ktoré často využívame, patrí čistenie suchým ľadom. Tento proces má jednu dôležitú výhodu – nepoškodzuje pôvodný povrch. Využívame ho pri čistení výrobných liniek, najmä ak sú znečistené súčasti hnacieho ústrojenstva a agregátov. Na znečistený povrch striekame pod tlakom ľadové pelety, ktoré sa po nanesení ihneď odparujú. Po čistení zostávajú už len opadané zvyšky nečistôt, ktoré následne bežným spôsobom odstránime. Klientom ponúkame aj čistenie vysokotlakovým prúdom vody, ktorý sa využíva najmä pri čistení skidov, jigov alebo roštov. Pracujeme s vodným tlakom od 300 až do 2500 barov. Týmto spôsobom dokážeme odstrániť z pôvodných povrchov aj hrubšie vrstvy lakov a farieb. Uvedená technológia, na rozdiel od čistenia suchým ľadom, ktoré možno vykonávať takmer kdekoľvek, však vyžaduje špeciálne podmienky tak pre prívod vody a tlaku, ako aj samotnú realizáciu. Preto napríklad pri čistení lakovní využívame kombináciu oboch postupov a tiež manuálne čistenie. Dalo by sa povedať, že takmer každý úsek lakovne vyžaduje individuálne riešenie technického čistenia a jeho postupu. Pri čistení uplatňujeme svoje znalosti o chemických procesoch potrebných na správne určenie a použitie vhodných druhov čistiacich prostriedkov.

Na Slovensku máte v súčasnosti šesť pobočiek. Plánujete aj ďalšie rozširovanie?

Naša spoločnosť je zameraná predovšetkým na automobilový priemysel, čomu zodpovedá aj naše obsadenie jednotlivých slovenských regiónov. Rozmiestnením pobočiek kopírujeme rozloženie výrobcov automobilov a ich dodávateľov v jednotlivých slovenských regiónoch. V najbližšom období sa bude rozvíjať región Nitry a my by sme chceli byť pri tom.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...