1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Kuehne+Nagel, s. r. o.

Kuehne NagelZákazník je na prvom mieste

Logistický líder Kuehne+Nagel, s. r. o., pôsobí na Slovensku už viac ako 30 rokov. Vo svojej podnikateľskej činnosti sa dcéra švajčiarskej nadnárodnej skupiny orientuje predovšetkým na spoločnosti z automobilového, strojárskeho, elektrotechnického a farmaceutického priemyslu. Pre také vysoko regulované odvetvia ako je farmaceutický a zdravotnícky priemysel prináša efektívne riešenia od začiatku do konca dodávateľského reťazca, tzv. end-to-end.

Prepája ľudí a tovar prostredníctvom inovatívnych logistických riešení a predvídania nových výziev na trhu. Za spoľahlivými logistickými službami, ktorých pridanou hodnotou je kvalitný servis, stojí skúsený tím expertov. Blízkosť k zákazníkom umožňuje spoločnosti vyvíjať flexibilné riešenia, ktoré všetkým zúčastneným stranám zaisťujú pokoj v mysli. Viac o proklientskej orientácii či cieli byť uhlíkovo neutrálnou spoločnosťou prezrádza v exkluzívnom rozhovore pre časopis Priemysel Dnes Radoslav Miko, konateľ a generálny riaditeľ slovenskej pobočky svetového lídra v logistike.

Ako sa vám darí byť vysoko konkurencieschopnou logistickou spoločnosťou?

Na trhu sme už od roku 1890 a za viac ako 130 rokov existencie sme sa stali globálnym logistickým poskytovateľom. Na celom svete máme viac ako 1300 pobočiek. Ako jedna z mála spoločností poskytujeme komplexné riešenia pre všetky druhy prepravy – námornú, leteckú, cestnú a kontraktnú logistiku. Pre našich zákazníkov, ktorí sú vždy a za každých okolností v centre nášho záujmu, poskytujeme vysoko špecializované a flexibilné riešenia. Pri vývoji nových a na mieru prispôsobených riešení úzko spolupracujeme s priemyselnými odvetviami a využívame najnovšie technológie.

Spomenuli ste silnú proklientskú orientáciu. Na aké požiadavky klientov dokážete flexibilne reagovať?

Máme konkrétne riešenia napr. pre časovo náročné zásielky – Quick Time Critical. Okrem iného slúžia napr. na prepravu ľudských orgánov, krvných produktov alebo liekov, ktoré zachraňujú život, či na prepravu chladeného tovaru. Ponúkame tiež kombináciu námornej a leteckej prepravy (Sea-Air), komplexné riešenia pre kontraktnú logistiku atď. Snažíme sa vyhodnotiť potreby každého zákazníka zvlášť a ponúknuť mu čo najlepšie riešenie. Aby sme mu ušetrili čas, zabezpečujeme aj poistenie zásielok a staráme sa tiež o vyclenie tovaru.

Poskytujete zákazníkom aj nejaké nové služby?

Kolegovia, ktorí majú na starosti riešenia pre zákazníkov, stále sledujú spolu s vývojármi produktov potreby trhu. V našich digitálnych platformách neprestajne pribúdajú nové funkcie a riešenia, prostredníctvom ktorých má zákazník jednoduchý prístup k informáciám o svojej zásielke, k rôznym reportom a dokumentom, ktoré pre svoju prácu potrebuje.

Spolupracujete aj s inými dopravcami? Aké výhody vám to prináša?

Prepravy realizujeme s vybranými dodávateľmi v rámci zazmluvnených objemov. Aj vďaka týmto dodávateľom dokážeme pokryť celý supply chain a zákazníkovi sme schopní ponúknuť výhodu našich špecializovaných riešení na jednom mieste.

Koľko máte zamestnancov? Čím sú v rámci nadnárodnej skupiny špecifické slovenské pobočky v Bratislave a Košiciach?

Kuehne+Nagel aktuálne na Slovensku zamestnáva 188 ľudí. Pobočka v Bratislave je centrálou Kuehne+Nagel na Slovensku a zabezpečuje služby pre zákazníkov v celej republike, primárne pre zákazníkov na západnom a strednom Slovensku. Pobočka v Košiciach je menšia a bola založená kvôli lepšiemu prístupu k zákazníkom z východného Slovenska.

Ako sa vám v roku 2022 darilo z pohľadu hospodárskych ukazovateľov?

Pre slovenskú pobočku Kuehne+Nagel bol rok 2022 porovnateľný s rokom 2021. Zároveň sa však prejavili všetky dôsledky faktorov, ktoré ovplyvňovali a stále ovplyvňujú dianie v makroekonomike – trhová neistota, volatilita, spomalený ekonomický rast po pandémii, vojna na Ukrajine, energetická závislosť od Ruska či meniace sa nákupné zvyky zákazníkov.

Ste lídrom v inováciách. Čo pripravujete v roku 2023?

Okrem už spomenutého neustáleho zdokonaľovania našich digitálnych riešení pre zákazníkov, ktoré im umožňujú plnú kontrolu ich zásielok intuitívne a jednoducho, sa dlhodobo podieľame na vývoji technológií a nástrojov, ktoré pomáhajú znižovať CO2, čo je naším cieľom aj v nasledujúcich rokoch.

Dlhodobo investujete do trvalej udržateľnosti a dekarbonizácie. Prezradili by ste nám k tomu niečo viac?

Ako jeden z globálnych lídrov v logistike si uvedomujeme zodpovednosť voči našej planéte. Naše odvetvie zanecháva hlbokú stopu na prostredí, v ktorom žijeme. Je všeobecne známe, že 8 % celosvetových emisií produkuje práve nákladná preprava. Kuehne+Nagel dlhodobo investuje do riešení, ktoré smerujú k udržateľnosti životného prostredia a dekarbonizácii logistiky. Boli sme medzi prvými logistickými spoločnosťami, ktoré si stanovili ciele založené na vedeckom výskume v súlade s jasne definovanou cestou redukcie emisií CO2. Zaviazali sme sa znížiť emisie o 33 % do roku 2030. V rámci našej stratégie Zero Carbon Future sa tak zameriavame na všetky dostupné riešenia. Investujeme do zníženia emisií CO2 prostredníctvom nízkouhlíkových technológií ako napr. vývoj a používanie biopalív v námornej a leteckej preprave. S cieľom prispieť k uhlíkovej neutralite sa podieľame aj na vývoji nových syntetických palív, ktoré nebudú v budúcnosti produkovať žiadne emisie CO2.

Ďalej sme sa do roku 2030 zaviazali používať 100 % obnoviteľnej elektrickej energie a znížiť spotrebu vody (oproti roku 2019) o 10 %. V súčasnosti 80 % elektriny používanej v pobočkách Kuehne+Nagel vo svete pochádza z obnoviteľných zdrojov. Využívame solárne panely, používame elektrické vozidlá v cestnej preprave. Naším cieľom je takisto znížiť odpad na minimum a byť do roku 2030 spoločnosťou, ktorej odpad je nulový. Preto už dnes obmedzujeme používanie plastov a siahame po opätovne použiteľných baleniach v kontraktnej logistike. Pravidelne edukujeme našich zamestnancov a triedime odpad v každej pobočke Kuehne+Nagel na celom svete. Kuehne+Nagel uprednostňuje udržateľnosť všade, kde je to aspoň trochu možné, a snaží sa do nej zapojiť nielen svojich zamestnancov, ale aj zákazníkov. Každého klienta informujeme o počte redukovaných emisií CO2 pri každej zásielke a má možnosť zvoliť si prepravu s vyprodukovaním nižšieho množstva emisií CO2.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...