1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

KRPA PAPER, a.s.

krpa paper 17Na ceste k dokonalosti prechádza špeciálny papier dlhým vývojom

Tvorivosť, stabilita, sociálna zodpovednosť, ekologický prístup. Hodnoty, s ktorými spoločnosť KRPA PAPER, a.s., vo východočeskom meste Hostinné, známom bohatou papierenskou tradíciou, motivuje k vytváraniu lepšieho sveta. S neskrývaným entuziazmom úspešne napreduje vo svojej environmentálnej vízii a významne prispieva k postupnému nahrádzaniu plastových obalov papierovými, čím napomáha znižovať záťaž na životné prostredie. „Vytvárame unikátne baliace papiere s porovnateľnými vlastnosťami papierov potiahnutými PE fóliou.

Naše ekologické substitúty sú plne rozložiteľné a recyklovateľné,“ vysvetľuje na úvod Mgr. Jaroslav Jiřička ml., predseda predstavenstva spoločnosti KRPA PAPER, a.s. O úspechoch českej firmy aj o úskaliach papierenského priemyslu nám porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Aké postavenie má vaša spoločnosť skupine v KRPA Holding CZ, a.s.?

KRPA PAPER, a.s., sa ako najväčšia zo 4 výrobných spoločností holdingu zameriava na výrobu nepremastiteľných, bariérových a silikónových papierov. Naša sesterská spoločnosť KRPA FORM, a.s., sa venuje tlači, výrobe pokladničných kotúčikov a potravinových sáčkov. Ďalšia sestra – PAPÍRNY BRNO, a.s., vyrába školské zošity, poznámkové bloky, diáre a poskytuje polygrafické služby. Skupina KRPA významne rozšírila ponuku svojich produktov a služieb minuloročnou akvizíciou BOOM TISK, spol. s r.o., ktorá patrí k technologickým lídrom v strednej Európe v oblasti variabilnej tlače so silným dôrazom na IT služby.

Bohatá papierenská tradícia, silná proexportná orientácia, stabilná pozícia na trhu. Na aké problémy naráža papierenská spoločnosť podobného formátu?

Napriek dlhoročnej tradícii by spoločnosť KRPA PAPER nedokázala prežiť bez schopnosti prispôsobovať sa novým technologickým a obchodným podmienkam. Pred 10 rokmi sme sa špecializovali na výrobu potravinárskych papierov, ktoré tvorili len 15 % celkového predaja holdingu. Dnes náš podiel na celkových tržbách Skupiny predstavuje zhruba 70 %. Technologický náskok, ktorý naša firma v minulosti získala, umožnil vybudovanie silnej pozície na náročných západoeurópskych trhoch. Nejde však o výhodu, ktorú pokladáme za definitívnu. S narastaním spotreby nepremastiteľného papiera sa tento segment stáva zaujímavým pre veľké nadnárodné koncerny a trhové prostredie sa stáva oveľa konkurenčnejším než v minulosti.

Pred dvomi rokmi sme zápasili s bezprecedentným zvýšením cien buničiny, ktoré sme s ohľadom na špecifiká nášho odboru a nárast konkurencie nemohli plne preniesť na našich odberateľov. Zároveň nám vzrástli ceny za elektrickú energiu a za emisné povolenky, ktoré nás značne znevýhodňujú ako exportéra podnikajúceho na globálnom trhu, keďže mimoeurópske firmy tieto náklady hradiť nemusia. Podobne ako iné firmy, aj nás zasiahla koronakríza. Sme závislí na exporte a v dôsledku latencie spôsobenej dopravou do zámoria sme negatívne dôsledky pocítili až v júni, keď už v strednej Európe prebiehal pozvoľný návrat do normálu.

Akým investičným aktivitám sa venujete?

V uplynulom desaťročí sme naše investičné záujmy sústredili na zníženie enormnej spotreby tepla, elektriny a vody pri výrobe papiera. V roku 2016 sa nám vďaka investíciám podarilo významne navýšiť kapacity nášho papierenského stroja. V súčasnosti za prioritu pokladáme stabilizáciu, optimalizáciu a odstraňovanie úzkych miest spojených s nárastom produkcie. Ako príklad môžem uviesť balenie kotúčov, ktoré sme vlani nahradili novou robotizovanou linkou, a tiež potrebu kompletnej rekonštrukcie veľkej prevíjačky za papierenským strojom, ktorú plánujeme zrealizovať na jeseň. Pri rastúcich nárokoch na kvalitu papiera zo strany zákazníkov nám pomôže aktualizácia inšpekčného systému stroja. Ďalšie investície sme nasmerovali do nákupu technológií, ktoré umožňujú mnohonásobne vyššiu kapacitu a kvalitu potlače potravinárskych papierov, ako aj efektívnu výrobu papierových archov.

Neustále zdokonaľujete možnosti využitia papiera. Môžete spomenúť na akých projektoch pracuje vaše vývojové oddelenie?

Ako špecializovaný výrobca vyvíjame rôzne funkčné vlastnosti papiera, ktoré uľahčujú a umožňujú špecifické výrobné procesy alebo chránia produkty pred znehodnotením. Každý druh špeciálneho papiera prechádza na ceste k dokonalosti dlhým vývojom. Intenzívne sa venujeme výrobe nových bariérových náterov tak, aby sme vyhoveli nielen meniacim sa požiadavkám zákazníkov, ale aj legislatívnym kritériám v rôznych častiach sveta. Vyvíjame rôzne spôsoby povrchovej úpravy papierov, ktoré zaisťujú dobrú spracovateľnosť a potlačovateľnosť papiera pri zachovaní vysokej odolnosti proti prenikaniu mastnoty. Aktuálne sa chystáme rozšíriť rozsah ponúkaných plošných hmotností oboma smermi, to znamená od 26 do 100g.

Popri výrobe máte prepracovanú širokú ponuku služieb.

Naša spoločnosť si zakladá na úzkej spolupráci a technickej podpore zákazníkov, medzi ktorých patria výrobcovia kašírovaných obalov a papierových sáčkov. Na základe znalostí o výrobnom zariadení a konečnom použití produktu dokážeme kvalifikovane poradiť s výberom správneho výrobku a vhodným nastavením strojov vieme spracovateľským firmám navrhnúť produkt priamo na mieru. Na základe špecifických potrieb zákazníka upravujeme rozmery zvoleného papiera. Naše moderné stroje umožňujú navíjanie papierových rolí na akékoľvek rozmery. Hotový produkt vo forme papierových archov zhotovujeme v štandardných aj netypických formátoch, či už v bielom prevedení, alebo potlačených kvalitnými, nekrvácajúcimi a certifikovanými farbami, ktoré sú vhodné pre styk s potravinami.

Ako vidíte papierenský priemysel z pohľadu vašej spoločnosti?

Z investičného hľadiska je papierenský priemysel nesmierne náročným odvetvím. Papier ako komunikačné a archivačné médium už dávno nie je nezastupiteľný. Produkcia grafických papierov dlhodobo zaznamenáva zostupný trend, ktorý koronakríza len urýchľuje. Výrobcovia sa postupne preorientúvajú na výrobu baliacich a špeciálnych papierov, ktorých spotreba narastá. Naša spoločnosť patrí k producentom, ktorí túto úlohu pred časom úspešne zvládli. Naše vývojové oddelenie je pripravené riešiť najnáročnejšie aplikácie, s ktorými špeciálne ošetrený papier prináša veľkú úsporu a zefektívnenie práce.

K najskloňovanejším pojmom dnes patrí environment a spoločenská zodpovednosť. Vaša firma odvážne kráča v ústrety trvalo udržateľnému rozvoju.

Papierový obal predstavuje zdravotne nezávadnú, v prírode rozložiteľnú a plne obnoviteľnú alternatívu k plastovým obalom. Naše nepremastiteľné a bariérové papiere tak dokážu prakticky nahradiť ťažko recyklovateľné viacvrstvové obaly používané pri balení vysoko mastných a vlhkých potravín. Maximálnu pozornosť venujeme najnovším poznatkom z oblasti bezpečnosti balenia potravín a správnej výrobnej praxi. Vynakladáme nemalé finančné prostriedky na znižovanie energetickej náročnosti a neprestajne zdokonaľujeme naše výrobné oddelenia. Plníme emisné limity platné pre plynovú kotolňu a čističku odpadových vôd. Investujeme do vysúšania primárneho kalu a v súčasnosti vyhodnocujeme možnosti jeho ďalšieho zmysluplného využitia.

Akými cestami nachádzate kvalifikovaných pracovníkov?

S nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov sa stretáva väčšina českých firiem. Do roku 1983 priamo v Hostinnom fungovala SOŠ papierenská, ktorá bola následne presťahovaná, de facto zrušená. Mnoho našich zamestnancov na nej absolvovalo štúdium a nástup do papierní bol pre nich logickou voľbou. Podobne zameraná škola dnes v Českej republike chýba a obavy vzbudzuje budúcnosť výuky technológie papiera a celulózových materiálov na pardubickej univerzite. Naša firma je nútená vychovávať si odborníkov vlastnými silami a následne sa ich snažíme udržať.

Aké sú vaše plány do budúcna?

Intenzívne smerujeme k nášmu dlhodobému cieľu, ktorý spočíva v orientácii na náročné aplikácie. V roku 2019 sme ukončili výrobu priamoprepisujúcich papierov, pre ktorú bol náš pôvodný papierenský stroj nainštalovaný. V budúcnosti sa chceme plne špecializovať na výrobu nepremastiteľných a bariérových potravinárskych papierov. Za našu misiu pokladáme presadzovanie papiera ako plnohodnotnej alternatívy baliacich materiálov z neobnoviteľných prírodných zdrojov a chceme významne prispievať ku zvyšovaniu jeho obľúbenosti v každodennom živote.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...