1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

KraussMaffei Technologies, spol. s r.o.

kraus maffei 15Komplexné stroje od prototypu až po sériovú výrobu

Patrí medzi špičkových výrobcov strojov na výrobu plastových dielov a automatizačnej techniky. Na Slovensku má dve prevádzky, z ktorých jedna slúži ako vývojové centrum a druhá je komplexným výrobným závodom.

Spoločnosť KraussMaffei Technologies sa na našom trhu etablovala pred viac ako desiatimi rokmi a úspešne rozvíja svoj biznis. S obratom 50 miliónov eur patrí k silným priemyselným spoločnostiam a podľa slov jej vedenia sa výroba na severe Slovenska bude naďalej posilňovať.

Samostatnosť vo výrobe aj vývoji

KraussMaffei Technologies je na Slovensku primárne zameraná na elektrotechniku a strojárstvo. Medzi jej prednosti patrí predovšetkým charakter inžinierskej spoločnosti. „Od samého začiatku sme na Slovensku neboli plánovaní iba ako výrobný závod. Nevyrábame sériové zákazky, ale vytvárame unikátne stroje, prinášame nové technológie a máme rozsiahly vývoj, aby sme boli schopní vyvíjať zariadenia aj so špecifickými požiadavkami pre každé odvetvie spracovania plastov. Postupne sa stávame kompetenčným centrom. Našou devízou je výroba na zákazku, podľa želania konkrétneho zákazníka,“ hovorí o kvalitách spoločnosti KraussMaffei Technologies generálny riaditeľ Martin Štěpánek.

Firma začala pôsobiť ako výrobca elektrorozvádzačov pre koncern, neskôr sa pridala pod krídla KraussMaffei Group aj inžinierska pobočka v Žiline. S presťahovaním sa do nových priestorov závodu v Sučanoch sa portfólio produktov rozšírilo aj o finálne produkty pre konečných zákazníkov. V spoločnosti dnes pracuje približne 450 zamestnancov. „Možno povedať, že stratégiou slovenskej entity je samostatnosť výrobnej jednotky v rámci koncernu, okrem oddelenia predaja. Ten je riadený centrálne z Nemecka. Na Slovensku si však budujeme komplexnú infraštruktúru vrátane strategického nákupu a vývoja. Participujeme na tvorbe nových zariadení, získavame dodávateľov komponentov, spolupracujeme s množstvom lokálnych firiem na Slovensku, v Českej republike, Poľsku či v Maďarsku. Sme tak do veľkej miery samostatní v celom fungovaní závodu,“ dodáva Martin Štěpánek.

V Sučanoch pribudli nové výrobné linky

Slovenský vývojový tím je kľúčovou investíciou spoločnosti do budúcnosti a je tvorený čisto slovenskými pracovníkmi, hoci pred nástupom do ostrej výroby prechádzajú dlhodobým školením v Nemecku aj Švajčiarsku. Ide o skupinu približne 50 odborníkov. Jednu skupinu vývojárov tvoria elektrotechnici a programátori, druhú mechanici. „Najviac vývoja v oblasti elektrotechniky realizujeme na rozvádzačoch priamo na nami vyrábaných produktoch. Máme vývojárov, ktorí tvoria aj softvér, a ďalší pridávajú výrobné technológie. V mechanike sa delí vývoj podľa konkrétnych strojov a zariadení. Každý z nich si vyžaduje špecifický prístup,“ hovorí Martin Štěpánek. Do dnešného dňa sa vyrábali v priestoroch spoločnosti v prevažnej miere elektrické vstrekolisy.

V súčasnosti je však novinkou aj výroba hydraulických strojov, ktorá prešla na Slovensko priamo z Nemecka. S tým súvisí aj rozšírenie dizajnového tímu, aby spoločnosť dokázala zvládnuť konštrukčné nároky a pokryť ich lokálne. Nový výrobný program je na jednej strane výsledkom spoľahlivosti, na druhej strane stojí konsolidácia procesov v rámci celej skupiny. „V KraussMaffei prebieha konsolidácia, pri ktorej sa k nám z Mníchova sťahuje nový rad výroby hydraulických strojov CX, no zároveň v Nemecku vzniká priestor pre iné výroby. Nejde teda o klasický transfer výroby do krajiny s menšími nákladmi so zánikom pracovných miest v materskej spoločnosti,“ vysvetľuje Štěpánek.

Dôvodom optimalizácie výroby sú nielen technické možnosti, ale aj ľudský potenciál, ktorý sa darí spoločnosti na Slovensku budovať. Dlhodobo spolupracuje so Žilinskou univerzitou pri získavaní absolventov. Vzdelaní pracovníci boli už v roku 2003 jedným z kritérií, ktoré rozhodovalo o umiestnení časti výrobného programu KraussMaffei Group na Slovensku. Dnes sú už možnosti obmedzené. „Firma prijala ľudí pomerne pripravených pre prácu. Ak chceme na trhu uspieť v súčasnosti, musíme si ľudí prakticky vychovávať. Jedna z kľúčových vecí tohto roka je preto aj zriadenie nového vzdelávacieho centra, ktoré zabezpečí kontinuálne, systematické a kvalifikované vzdelávanie našich zamestnancov,“ hovorí Štěpánek.

V kvalite nerobíme kompromisy

Skupinu KraussMaffei možno zaradiť k producentom najkvalitnejších zariadení na spracovanie plastov a gumy. Medzi špecifiká patrí predovšetkým schopnosť dodávať zariadenia pre každé priemyselné odvetvie, v ktorom sa využívajú plasty alebo gumy. To odlišuje koncern KraussMaffei od ostatných výrobcov. „Zo závodu KraussMaffei Group v Sučanoch dodávame vstrekolisy, ktoré dokážu produkovať výrobky od veľkosti špendlíkovej hlavičky vo vysokej presnosti. Ide o zariadenia poháňané elektrinou, ktoré sú rýchle, a vďaka svojej vysokej triede čistoty prostredia sa používajú predovšetkým v medicínskom odvetví.

Od nového roku sme začali aj s produkciou hydraulických stojov na výrobu plastových dielov. V reaktívnej technike tvoríme zariadenia využívané v automotive, kde sa vrství viacero materiálov. Skupina vyrába aj extrudéry určené na nekonečné plastové profily, ktoré sa následne delia na štandardné dĺžky. Tento typ zariadení v Sučanoch nevyrábame, no dodávame doň rozvádzače, tak ako prakticky pre všetky ostatné zariadenia v rámci celého koncernu,“ hovorí o štruktúre produkcie závodu Martin Štěpánek.

Kvalitu vyrábaných strojov najvyššej kvality v rámci skupiny prezentujú aj značky KraussMaffei Berstorff a Netstal. Zatiaľ čo Berstorff zastupuje v skupine prevažne extrudéry a gumárenské odvetvie, značka Netstal ponúka prémiové vstrekovacie zariadenia. Vyznačujú sa najvyššou kvalitou v oblasti rýchlosti, presnosti a čistoty prostredia a dlhodobo si držia neprekonateľnú kvalitatívnu úroveň.

Rast spoločnosti bude pokračovať plynule

Finančný riaditeľ Libor Hrebík hovorí: „Máme cieľ naďalej rásť a so zvyšovaním výroby súčasne zvyšovať produktivitu a efektivitu našej spoločnosti. Naše rozvojové plány výrazne súvisia s vybudovaním kapacít pre výrobu hydraulických vstrekolisov modelovej rady CX a ich budúcim efektívnym využitím pre ďalšie portfólio produktov.“ Ruka v ruke s navyšovaním obratu prichádza v KraussMaffei Technologies aj k navyšovaniu prostriedkov na investície. Pre najbližšie dva roky je plánovaný rozpočet vo výške 5 miliónov eur. Investície sa v celej skupine podľa slov Libora Hrebíka sústreďujú predovšetkým na rozvoj strojného vybavenia, infraštruktúry a budovania lean závodu.

Filozofiou KraussMaffei nie je investovať do vlastných budov, ale technologických predností. Preto aj slovenské závody fungujú v prenajatých priestoroch, vďaka čomu investície zabezpečujú rast v oblasti technológií a know-how. „Jedným z posledných investičných projektov bol nákup taktovacej linky, ktorá sa práve zavádza do prevádzky. Cieľom je zmena súčasného procesu výroby na efektívnejší model. Doteraz sa stroje vyrábali na jednom mieste, kde sa skladali všetky ich súčasti. Vďaka novej taktovacej linke bude možné komponenty montovať po menších celkoch, ktoré na seba v procese nadväzujú. Využíva sa pritom podobný spôsob ako pri výrobe automobilov,“ vysvetľuje Martin Štěpánek. Základným cieľom aj do ďalších rokov ostáva predsavzatie byť stabilným hráčom na slovenskom trhu práce. Kľúčovou úlohou aj naďalej zostane zameranie na inžiniering a s rozšírením výroby sa očakáva ešte viac vývojových úloh smerujúcich na Slovensko.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...