1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

KINEX BEARINGS, a.s.

Kinex BearingsChceme byť najlepší, nie priemerní

Skupina KINEX BEARINGS zastrešuje niekoľko spoločností v rámci ložiskovej divízie materskej spoločnosti HTC holding, a.s., do ktorej patrí. Do holdingu patrí okrem ložiskovej divízie aj divízia traktorov, ktorá je reprezentovaná tradičným českým výrobcom poľnohospodárskych strojov značky Zetor.

Súčasťou HTC holding, a.s., je aj spoločnosť Elektrokarbon Topoľčany, tradičný producent uhlíkového výrobného programu. Tieto tri spoločnosti tvoria portfólio diverzifikovaných aktivít HTC holdingu v tradičnej strojárskej výrobe situovanej v Čechách a na Slovensku.

HTC holding, a.s., vznikol v roku 1993 a v súčasnosti predstavuje finančnú skupinu, ktorá je v plnej miere v rukách slovenských akcionárov. Súčasťou holdingu je skupina KINEX BEARINGS s 1 200 zamestnancami a plánovaným tohtoročným obratom na úrovni 70 miliónov eur, ktorá sa zaoberá výrobou ložísk, ich komponentov a servisnými činnosťami v oblasti strojárstva. Túto skupinu tvoria dva výrobné závody, z ktorých má každý špecializovaný výrobný program.

Dva závody s bohatou tradíciou

Prvý výrobný závod sa nachádza v Bytči, kde sa vyrábajú ložiská pre špeciálne aplikácie leteckého, presného, textilného a automobilového priemyslu. Štart výroby v Bytči sa datuje do roku 1906. Aktuálne oslavuje bytčiansky závod 50. výročie spustenia výroby ložísk pre letecký priemysel. Tieto produkty smerujú predovšetkým do oblasti použitia štartér generátorov, leteckých motorov a iných pomocných energetických jednotiek na trhoch Európy a Ameriky, kde má spoločnosť veľmi silné postavenie v rámci leteckého odvetvia. V Bytči sa tiež produkujú špeciálne ložiská pre automobilový priemysel. Konkrétne sú to ložiská určené do vodných čerpadiel spaľovacích motorov osobných a nákladných vozidiel. Aj napriek silnej konkurencii sa spoločnosti darí presadzovať so svojimi ložiskami u mnohých renomovaných automobiliek. Tretiu skupinu produktov bytčianskeho závodu tvoria ložiská určené pre textilné stroje na výrobu priadze. Tento segment výroby môžeme právom považovať za pýchu značky KINEX, keďže na tomto poli dosahuje celosvetové prvenstvo aj v tvrdej konkurencii čínskych výrobcov.

V druhom výrobnom závode v Kysuckom Novom Meste sa sústreďuje výroba ložísk pre železničný priemysel so zameraním na ložiská pre nápravy a výroba špeciálnych ložísk pre rozmanité priemyselné aplikácie a ložiskové komponenty. Tento závod bol založený v roku 1948 a v tej dobe išlo o najväčší závod produkujúci guľôčkové ložiská v rámci celého Československa. Okrem spomínaných dvoch závodov patrí do skupiny výrobná prevádzka v Považskej Bystrici, kde sa nachádza technológia tepelného spracovania, a vyrábajú sa tam tiež komponenty pre letecký priemysel. V rámci skupiny pôsobí aj sourcingová spoločnosť Global Supply, a.s., v Skalici a KINEX BEARINGS, a.s., ktorá zastrešuje obchodné aktivity, výskum a vývoj, a ktorej dve dcérske spoločnosti pôsobia v USA a v Číne.

Silní v železničnom priemysle

Viac ako 90 % produkcie KINEX BEARINGS smeruje na zahraničné trhy s majoritným podielom v štátoch EÚ, čo má logický súvis s históriou podniku a výborným renomé značky. Silné postavenie ma spoločnosť aj v Číne a juhovýchodnej Ázii, USA a v Južnej Amerike. Nízky predaj na domácom trhu súvisí s aplikáciou ložísk v špecializovaných odvetviach, ktoré na Slovensku nie sú také dominantné. Medzi najväčších slovenských odberateľov patria podniky pôsobiace v oblasti železničného priemyslu a predaja bežných katalógových ložísk. Dominantné postavenie KINEX BEARINGS v železničnom priemysle má nielen slovenský, ale aj európsky charakter.

Výskum a vývoj je dôležitý

Aj v KINEX BEARINGS si veľmi dobre uvedomujú, že ak sa chcú udržať na najvyšších pozíciách vo svetovej konkurencii, musia neustále zdokonaľovať svoje výrobky a prichádzať na trh s pokrokovými inováciami. Vývojové centrum preto úzko spolupracuje so zákazníkmi, aby vývojári úspešne identifikovali potreby svojich klientov a mohli im navrhovať ideálne riešenia. „Výskum tvorí významnú časť našich aktivít. Naším najnovším úspechom je vývoj a štart výroby nápravových ložísk pre spoločnosť Bombardier, ďalej sú to napríklad rotorové celky pre textilný priemysel a špeciálne ložiská pre automobilové vodné čerpadlá. Pri vývoji úspešne spolupracujeme aj s vybranými slovenskými univerzitami ako sú STU Bratislava, Žilinská univerzita a Trnavská univerzita,“ zdôrazňuje dôležitosť vlastného R&D oddelenia PhDr. Peter Schnelly, riaditeľ predaja a marketingu. Veľkou výzvou vo výskume a výrobe ložísk je podľa neho znižovanie energetickej náročnosti, na čo sa v tomto odvetví kladie veľký dôraz. Medzi tieto úlohy patrí aj predlžovanie životnosti ložísk a zvyšovanie bezpečnosti prevádzky. „Tieto ciele a moderné trendy samozrejme vyžadujú, aby sme neustále prichádzali s novými technickými riešeniami, ktorými uspokojíme zvyšujúce sa nároky spotrebiteľov,“ dodáva Schnelly.

Železničný priemysel je ťažiskový

Diverzifikácia výroby so zameraním na železničný, textilný, letecký a automobilový priemysel predstavuje stratégiu spoločnosti, ktorá má snahu byť vo všetkých spomenutých segmentoch lídrom na trhu. Z hľadiska podielu na celkových tržbách je však aktuálne nosným výrobným programom oblasť železničného priemyslu. Medzi najvýznamnejších odberateľov ložísk značky KINEX patria spoločnosti zvučných mien, ako sú napríklad Tatravagónka Poprad, Bombardier Transportation, Greenbrier, Astra rail, Bonatrans, nemecké Deutsche Bahn, rakúske OBB či švajčiarske SBB. V oblasti leteckého priemyslu sú významnými partnermi spoločnosti GE Aviation, Skurka Aerospace alebo Honeywell Aerospace. V automobilovom priemysle nájdeme produkty KINEX BEARINGS u koncových spotrebiteľov, teda automobiliek značiek General Motors, Renault, Fiat, Volvo a ďalších. V textilnom priemysle sú vernými zákazníkmi také spoločnosti ako RIETER či SAURER.

Nová pobočka v čínskom Šanghaji

KINEX BEARINGS sa však neuspokojuje s dosiahnutými pozíciami a stúpa neustále vyššie. V marci tohto roku sa podarilo otvoriť v poradí už druhú zahraničnú pobočku, tentoraz v Číne. V tomto regióne však KINEX nie je žiadnym nováčikom, pretože na čínsky trh dodáva ložiská pre textilný priemysel dlhodobo. V súčasnosti sem smeruje 15 % celkového objemu predaja spoločnosti. „Cieľom tohto zastúpenia je nielen posilniť našu pozíciu na čínskom textilnom trhu, ale aj byť bližšie k zákazníkom a poskytovať im kvalitnejší servis. V neposlednom rade je cieľom rozvíjať naše obchodné aktivity aj v iných segmentoch, v ktorých sme doteraz na tomto trhu nevyvíjali väčšiu aktivitu. Vieme, že ide o rýchlo rastúci trh a naša spoločnosť má ambíciu sa na ňom podieľať. Okrem Číny však vyvíjame aktivity aj v Indii. Zároveň si uvedomujeme, že ide o komplikovaný trh plný bariér a neľahkých výziev, o čom svedčí, že len niektorým slovenským spoločnostiam sa tu podarilo etablovať,“ zdôrazňuje význam tohto úspechu Schnelly.

Investície a smelé plány 

Po niekoľkých rokoch cielených investícií do technológie výroby, z ktorých najvýznamnejšie smerovali napríklad do rozvoja strojného parku výroby leteckých ložísk, laboratórií špeciálnych procesov, kontrolno-montážnej linky pre železničný priemysel a montážnych automatov nastal čas, aby spoločnosť investovala aj do svojho zázemia a vzhľadu. V súčasnosti prebieha modernizácia a kompletná revitalizácia budov a priestorov závodov skupiny KINEX BEARINGS. Aj takýmto spôsobom sa chce priblížiť ku štandardom top hráčov na svetovom trhu. Ďalšie plány poodhaľuje Peter Schnelly: „Plánujeme aj naďalej udržať súčasnú úroveň zamestnanosti a našou prioritou sú aktivity súvisiace so zvyšovaním konkurencieschopnosti produkcie, ako aj optimalizáciou firemných procesov. KINEX BEARINGS nie je a ani nebude štandardným výrobcom ložísk pre všeobecnú aplikáciu. V rámci našej stratégie sme si jednoznačne definovali oblasti priemyslu, v ktorých už dnes pôsobíme a máme dominantné postavenie, alebo máme potenciál byť v najbližšej dobe svetovou špičkou. Chceme byť najlepší, nie priemerní. V týchto odvetviach máme dlhoročné skúsenosti a tradíciu, ktoré nám umožňujú mať takéto ambície.“

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...