1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Kia Slovakia, s.r.o.

KIA 1 14Na čelo závodu sa postavili aj slovenskí manažéri

Automobilový producent v Tepličke nad Váhom dosiahol významný míľnik. S účinnosťou od 1. septembra 2022 sa členmi vedenia výrobného závodu Kia Slovakia stali po prvýkrát slovenskí manažéri. Viceprezidentom zodpovedným za vedenie výrobnej divízie sa stal Roman Kraľovanský, administratívnu divíziu povedie Branislav Imre.

Ide o výsledok dlhodobej snahy a cielenej prípravy na lokalizáciu najvyšších riadiacich postov v Kia Slovakia. Aktuálnu situáciu, ale aj plány do budúcnosti v rozhovore približuje Roman Kraľovanský, novomenovaný viceprezident pre výrobu.

Napriek poklesu produkcie automotive priemyslu počas pandémie sa spoločnosti Kia Slovakia darilo. Závod v roku 2021 vyrobil o takmer 15 % viac vozidiel ako v predošlom roku. Môžete uplynulý rok zhodnotiť?

V roku 2021 sa nám podarilo naplniť náš výrobný plán a vyrobili sme viac ako 307-tisíc vozidiel. Dôležitým míľnikom bolo aj úspešné spustenie výroby piatej generácie modelu Sportage. Z ekonomického hľadiska sa nám podarilo zvýšiť objem tržieb, stále sme však nedosiahli úroveň ziskovosti ako v období pred pandémiou.

Výrobu v roku 2022 ovplyvňujú prudko rastúce ceny energií. Aké riešenia máte pripravené v súvislosti s energetickou krízou?

Kia Slovakia neustále hľadá spôsoby ako šetriť rôzne formy energií, ktoré využívame pri výrobe automobilov v závode v Tepličke nad Váhom. Prudko rastúce ceny energií urýchlili naše snahy a zvýšili aktivitu v týchto oblastiach podobne ako v oblasti odpadov a spotreby vody, kde taktiež dosahujeme výrazné šetrenie.

Najvyrábanejším modelom závodu v Tepličke nad Váhom je Kia Sportage. Ako sa na trhu ujala piata generácia tohto modelu?

V roku 2021 sme úspešne spustili sériovú výrobu už piatej generácie modelu Sportage. Ide už o štvrtú generáciu, ktorá sa vyrába na Slovensku. Sportage najnovšej generácie je nabitý novými technológiami ako aj bezpečnostnými prvkami zabalenými v atraktívnom dizajne. Sportage patrí v Európe medzi najpredávanejšie modely značky Kia už niekoľko rokov a všetko nasvedčuje tomu, že aj piata generácia bude pokračovať v nastolenom trende.

Neodmysliteľnou súčasťou moderných automobilov sú dnes IT technológie, ktoré sa neustále posúvajú dopredu. Aké novinky plánujete vo vašich vozidlách?

Modely Ceed a Sportage vyrábané v Kia Slovakia obsahujú širokú škálu aktívnych asistenčných a bezpečnostných technológií, ktoré poskytujú vodičom maximálnu ochranu. Okrem toho ponúkajú viacero pokročilých informačno-zábavných technológií a technológií konektivity. Napríklad produktovo vylepšený Kia XCeed využíva, podobne ako iné modely Kia, výhody najnovšej verzie systému Kia Connect, ktorý spája vodičov s okolitým svetom, pretože im poskytuje neoceniteľné informácie prostredníctvom dotykovej obrazovky vo vozidle, alebo prostredníctvom aplikácie Kia Connect. Systém Kia Connect so službami Kia Live, ktorý je prístupný cez informačno-zábavný systém vozidla, využíva vlastnú e-SIM kartu na získavanie a aktualizáciu aktuálnych údajov počas jazdy. Patria k nim aktuálne dopravné informácie, predpoveď počasia, zaujímavé miesta na trase, podrobnosti o prípadnom parkovaní na uliciach a mnohé iné.

Automobilový priemysel zažíva najväčšiu transformáciu od svojho vzniku, ktorá súvisí s alternatívnym pohonom. Ako vo vašej spoločnosti prebieha prechod na bezemisné pohony a využívanie čistej energie?

Od roku 2019 vyrábame v Kia Slovakia plug-in hybridné verzie modelu Ceed. Tento model je dostupný aj ako mild-hybrid. Takisto model Sportage vyrábame od roku 2022 tiež ako PHEV, a zároveň je dostupný aj vo verzii hybrid a mild-hybrid. Zatiaľ čo v roku 2021 tvorili hybridné a plug-in hybridné verzie modelov Ceed a Sportage len necelých 10 % našej produkcie, v prvom polroku tohto roka je to viac ako 28 %. Postupný prechod na využívanie čistej energie a recyklovaných materiálov pri výrobe vozidla má značka Kia naplánované v dlhodobej stratégii s názvom Plán S.

Môžete spomínané modely automobilov priblížiť?

PHEV verzia modelu Sportage sa vyrába od februára tohto roku. Výroba produktovo vylepšeného XCeedu bola spustená hneď po skončení celozávodnej dovolenky v auguste 2022. XCeed je najnovšou karosárskou verziou rodiny Ceed, ktorá sa v závode v Tepličke nad Váhom vyrába od roku 2019. Od začiatku patrí medzi najpopulárnejšie, doteraz sa z nej na Slovensku vyrobilo viac ako 153-tisíc kusov. XCeed v prvom polroku tohto roka predstavoval približne 40 % všetkých vyrobených Ceedov v závode v Tepličke nad Váhom. Produktovo vylepšená Kia XCeed prináša atraktívny a moderný dizajn s novými LED svetlami, dizajnom prednej masky, diskami a množstvom technických vylepšení v interiéri, a zároveň predstavuje aj tri nové farby karosérie a špeciálnu GT Line verziu. Bude sa exkluzívne vyrábať v závode Kia Slovakia.

Rastúci tlak na efektivitu pomáha riešiť agenda Priemysel 4.0 a vyspelé technológie. Aké sú vaše aktuálne investičné zámery v závode v Tepličke nad Váhom?

Tento rok plánuje Kia Slovakia celkovo preinvestovať viac ako 57 miliónov eur. Viaceré investičné zámery boli vykonané počas tradičnej celozávodnej dovolenky na prelome júla a augusta. Medzi hlavné zámery patrí generačná výmena 40 zváracích robotov vo zvarovni a inštalácia nových robotov v lakovni – s cieľom zredukovať množstvo fyzicky náročnej práce a zvýšiť presnosnosť nanášania tmelu. Automatizácia sa však nasadzuje nielen vo výrobnom procese, ale aj v administratíve.

Tlak na ochranu životného prostredia a znižovanie uhlíkovej stopy sa dnes týka nielen automobilov, ale aj samotnej výroby. Ako konkrétne reagujete na tieto potreby?

Kia Slovakia postupne smeruje k udržateľnej výrobe, napríklad už niekoľko rokov nakupujeme 100 % elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Zrealizovali sme viaceré aktivity na znižovanie spotreby energií. V lakovni sme úspešne aplikovali projekty na rekuperáciu tepla či vody. Postupne realizujeme a plánujeme úpravy vo výrobe, aby sme dosiahli nulovú uhlíkovú stopu. Kia tiež spolupracuje so svojimi dodávateľmi na znižovaní emisií uhlíka vo fáze dodávok dielov.

Dlhodobý problém slovenského prostredia je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. V závode v Tepličke nad Váhom pomáha tento problém riešiť aj duálne vzdelávanie, štipendijný program, odborná prax či spolupráca pri záverečných prácach. Ako sa vám darí v tejto oblasti?

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily postupne v posledných rokoch prechádza do nedostatku pracovnej sily všeobecne. Kia Slovakia je hrdým a zodpovedným zamestnávateľom v žilinskom regióne. Prácu v Kia Slovakia neustále robíme atraktívnejšou nielen finančne, ale aj širokou ponukou benefitov. Priemerná dĺžka zamestnania v Kia Slovakia je aktuálne 12 rokov, pričom priemerný vek zamestnancov dosahuje 39 rokov. Kia Slovakia si dlhodobo udržuje stabilnú zamestnanosť na úrovni približne 3700 zamestnancov.

Kde vidíte najväčšiu príležitosť na rast spoločnosti v súvislosti s budovaním uhlíkovo neutrálnej Európy?

Značka Kia plánuje mať modelový rad Kia v Európe čisto elektrický do roku 2035, pričom kľúčové globálne trhy budú nasledovať do roku 2040. Spoločnosť Kia chce dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v celom svojom hodnotovom reťazci do roku 2045, a to prostredníctvom implementácie troch kľúčových pilierov – udržateľná mobilita, udržateľná planéta a udržateľná energia. Pre Kia Slovakia to do budúcnosti znamená aj zmeny v technológii výroby, sledovanie ako sú komponenty u dodávateľov vyrobené a aké zdroje energií sú pri ich výrobe využívané.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...