1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Kia Motors Slovakia, s.r.o.

KIA 1 14S citom pre potreby zákazníka i zamestnanca

Kórejskí podnikatelia poznačili Slovensko. Do žilinského regiónu priniesli tisícky pracovných príležitostí a zmenili kvalitu života v celom kraji. Postupne na Slovensku vybudovali európske centrum svojej produkcie a napriek recesii v európskom automobilovom priemysle Kia minulý rok po prvýkrát využila svoju plnú výrobnú kapacitu.

O tom, na čom sú založené úspechy kórejskej automobilky so slovenským osadenstvom a o firemnej filozofii, pred ktorou sa skláňajú aj renomovaní odborníci, sme hovorili s Jozefom Bačé, hovorcom spoločnosti Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom.

Európu obchádza recesia. Osobitne to pociťuje automobilový priemysel, ktorý vyrába asi na 70 % svojich kapacít. Napriek tomu vaša spoločnosť vyrobila vlani 300-tisíc automobilov. Ako sa vám darí napĺňať tento cieľ a aké opatrenia ste zaviedli, aby ste si udržali svoje trhové pozície?

Po prvýkrát v histórii závodu sme minulý rok naplno využili jeho výrobnú kapacitu. Dosiahli sme to vďaka novým modelom, ktorými sme obnovili už existujúci modelový rad, pozostávajúci z áut s atraktívnym dizajnom, kvalitou, bezpečnosťou a konkurenčnou cenou. Okrem toho ako jediní na trhu ponúkame 7-ročnú záruku.

Na bratislavskom autosalóne ste úspešne predviedli tri nové vozidlá – pre rodiny, vyznávačov športovej jazdy a pre vodičov, ktorí sa radi popýšia príťažlivým autom. S čím novým prichádzajú tieto automobily a ako sa odlišujú od konkurencie?

Kia pro_cee’d je nový, sofistikovaný trojdverový hatchback, ktorý stelesňuje emócie a energiu. Obľúbenému produktovému radu Kia cee’d dáva punc dobrodružnosti. Nový model pro_cee’d ponúka záujemcom rovnaký výber motorov, prevodoviek a podvozkov ako päťdverový cee’d a cee’d Sportswagon. Trojdverový hatchback je dostupný s dvoma zážihovými motormi (1,4-litrový s viacbodovým vstrekovaním MPI a 1,6-litrový s priamym vstrekovaním GDI) a dvoma vznetovými motormi (1,4-litrový vybavený turbodúchadlom s vyrovnávaním tlaku WGT a 1,6-litrový s turbodúchadlom s variabilnou geometriou VGT) s výkonom 90 až 135 koní.

Kia cee’d GT má prevodovku a podvozok, ktoré boli pôvodne navrhnuté v Kórei. Na európskych cestných a testovacích dráhach absolvoval rozsiahle skúšky, na základe ktorých sa vývoj tohto modelu dokončil v Európe. Testovací program zahŕňal 160-tisíc km na nemeckých diaľniciach s priemernou rýchlosťou 150 km/h. GT modely absolvovali skúšku životnosti – 480 kôl na 21-km okruhu Nürburgring Nordschleife. Systém odpruženia sme vyvinuli tak, že GT modely sme prispôsobili výnimočným dynamickým vlastnostiam. Obe autá predstavujú výnimočný jazdný zážitok a zároveň sa dobre hodia na každodenné jazdenie. Konštruktéri sa zamerali aj na zvukovú kulisu motora – oba GT modely majú špeciálne naladený motor tak, aby vydával športovejšie tóny. Pri prudkom zrýchlení medzi tisíc a 4-tisíc otáčkami za minútu sa zvuk motora, oproti základným modelom, zvýšil o 10 dB.

Kia Carens je viacúčelové vozidlo, v ktorom sa snúbi priestrannosť a univerzálnosť s krásnym európskym dizajnom a ktoré prichádza so špičkovými technológiami, komplexným bezpečnostným riešením a všestranným komfortom. Zákazníci na Slovensku si budú môcť vybrať z dvoch typov motorov. Jeden vznetový v dvoch výkonových verziách a jeden zážihový motor ponúkajú v porovnaní s predchádzajúcim modelom širšiu škálu výkonov, a to až od 115 do 136 koní s konkurencieschopnou spotrebou paliva a emisiami CO2 od 129 do 164 g/km pri modeloch s manuálnou prevodovkou.

Nová Kia Carens ponúkne inovačné prvky „aktívnej“ bezpečnosti ako LDWS (výstraha pri zmene jazdného pruhu) a SPAS (inteligentný parkovací asistent). Systém LDWS pomocou dopredu namierenej kamery monitoruje polohu vozidla voči vodorovnému značeniu jazdných pruhov a v prípade neúmyselného vybočenia z jazdného pruhu pri rýchlosti viac ako 60 km/h spustí výstražnú signalizáciu. Systém SPAS dokáže pomocou vlastného počítača na základe signálov z ultrazvukových snímačov automaticky ovládať volant a bezpečne zaparkovať na pozdĺžne parkovacie miesto. Počítač sa postará o otáčanie volantom, kým vodič ovláda plynový a brzdný pedál.

V čom je Kia slovenská?

Kia je „slovenská“ hneď z viacerých dôvodov – prvý európsky závod tejto automobilky je situovaný práve na Slovensku a pracujú v ňom najmä slovenskí kvalifikovaní zamestnanci. Modely Kia cee’d a Kia Venga sa vyrábajú výlučne na Slovensku.

Kórejskí majitelia priniesli na Slovensko aj novú firemnú kultúru. Nedávno ste získali cenu Ruban d´Honneur v rámci súťaže European Business Award za dynamický rozvoj, spoločenskú zodpovednosť a dodržiavanie etických princípov. Podobné uznanie vám prejavila aj Slovenská obchodná a priemyselná komora. Na čom sú založené tieto prestížne ocenenia a ako prebieha hodnotenie, ktoré predchádza rozhodnutiu udeliť cenu?

Spoločnosť Kia Motors Slovakia sa v oblasti životného prostredia a zodpovedného podnikania zaradila medzi desiatku najúspešnejších spoločností v Európe. Do celoeurópskej súťaže sa v tomto roku v 10 kategóriách zapojilo viac ako 15-tisíc firiem. Porota pozostávajúca z významných obchodných lídrov, akademikov a podnikateľov vybrala z 28 európskych krajín 100 spoločností, ktorým udelila cenu Ruban d’Honneur. Každého národného víťaza posudzovala v jednej z 10 kategórií (Inovácie, Stratégia rastu, Životné prostredie a zodpovedné podnikanie, Orientácia na zákazníka, Zamestnávateľ roka, Podnikateľ roka, Import/Export, Podnik roka), aj na základe osobných pohovorov hodnotiacej komisie s predstaviteľmi spoločností.

Podobne sme uspeli aj v hodnotení Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Obe ocenenia sme získali za dodržiavanie etiky v podnikaní a za uplatňovanie princípov spoločensky zodpovedného podnikania. Usilujeme sa o to, aby sme boli zodpovedným občanom regiónu, v ktorom pôsobíme. Podporujeme hendikepovaných športovcov, budujeme komunitné záhrady vo vnútroblokoch na sídliskách a zmenili sme opustené priestranstvá na zelené sady. Revitalizovali sme napríklad najväčší park v Žiline – lesopark časť Chrasť, v ktorom sme od roku 2011 podporili výsadbu viac ako 400 nových stromov, skultúrnili okolie, postavili lavičky a sprístupnili túto časť obyvateľom a návštevníkom mesta Žilina. Počas rokov 2011 – 2012 sme v Žiline i v okolitých obciach zrekonštruovali dokopy 11 priechodov pre chodcov. Okrem toho pomáhame školám, rozvoju kultúry a dobrovoľníckym organizáciám.

Kia, to nie je len práca a zárobok, to je aj určitý spôsob života. Mám na mysli vaše aktivity, ktoré spríjemňujú život vašim zamestnancom aj mimo pracoviska. Aká je filozofia podniku z hľadiska vnímania vzťahu zamestnanec – podnik a ako sa prejavuje v lojalite zamestnancov? Aká je fluktuácia a čím sa odlišuje zamestnanec Kia od iných zamestnancov vo veľkých automobilkách?

Kia vo svojom závode na Slovensku zamestnáva 3 900 ľudí a ďalších viac ako 10-tisíc nových pracovných miest vytvorili dodávatelia. Žilinský závod je vybavený najmodernejšími technológiami a zamestnancom poskytujeme bohatý sociálny program. Základom je dobrý zárobok – okrem základnej mzdy môže každý, kto preukáže snahu, získať navyše dochádzkový, dovolenkový alebo vianočný príspevok, či motivačné bonusy a iné odmeny. Zabezpečujeme priamu autobusovú dopravu do práce v rámci celého žilinského regiónu. Medzi ďalšie zamestnanecké výhody patria zľavy na kúpu automobilov a príspevky na hypotéky.

Naši zamestnanci sú pre nás kľúčoví, preto sa snažíme spríjemniť im pracovný proces aj priamo na ich pracovisku. V každej výrobnej hale sa nachádzajú oddychové zóny (stoly, stoličky, pitná voda, mikrovlnka, varná kanvica, umývadlo, automaty s občerstvením, chladnička a pod.), špeciálna vzduchotechnika a elektrické prístroje určené na minimalizovanie výparov a hlučnosti v závode. Osobitné miesto vo firemnej filantropii má dobrovoľníctvo, do ktorého sa len v tomto roku zapojilo 480 dobrovoľníkov. Pravidelne pomáhajú v Žiline a v ďalších viac ako 18 partnerských organizáciách alebo pri rôznych projektoch a verejných zbierkach.

Podporujeme aj športové a voľnočasové aktivity svojich zamestnancov a rôzne iné špeciálne aktivity. Významným podujatím je Rodinný deň Kia Motors Slovakia pre zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Je to podujatie plné zaujímavých atrakcií, na ktorom sa v tomto roku zúčastnilo asi 15-tisíc návštevníkov.

Na čom staviate svoju konkurencieschopnosť? Čím sa chcete odlíšiť a aká je vaša kľúčová cieľová skupina?

Robíme výnimočné produkty – cee’d a Vengu. Tým, že sme jediný európsky závod koncernu, nekonkurujeme si rovnakým modelom vo viacerých závodoch, ako je to pri niektorých iných značkách. Priebežne obnovujeme portfólio, nové modely sa posúvajú výrazne vpred z hľadiska dizajnu, techniky a motorizácie. Osobitnou výhodou je 7-ročná záruka, ktorá je v Európe výnimočná.

Pre koncern je benefitom zníženie času dodávky – vieme byť výrazne flexibilnejší a zásobujeme celú Európu, vrátane Ruska. Viac ako polovica dielcov a surovín je lokalizovaná, čo znižuje riziko výpadkov pri dodávkach, aj čas dodávky. Kľúčovým faktorom je vzdelávanie zamestnancov, pre ktorých neustále organizujeme školenia priamo vo výskumno-vývojovom centre v Namjangu v Južnej Kórei a vo vzdelávacom stredisku v Gbeľanoch či iných miestach na Slovensku, v závislosti od ich pracovného zaradenia.

Jednotlivé modely áut sa vyvíjajú pre rôzne účely a na uspokojovanie reálnych potrieb zákazníkov. Zameriavame sa na ľudí, ktorí sú „mladí srdcom“, bez ohľadu na vek. Človek sa počas života rozhoduje pre rôzne autá. Keď je mladý, hľadá niečo menšie a možno športovejšie, neskôr, keď má rodinu, potrebuje v aute viac priestoru. O rovnaký model sa však na rôznych trhoch môže zaujímať iný typ zákazníka. Kia napríklad v roku 2008 predstavila nový model Kia Soul, ktorý mal osloviť mladých ľudí. Tento zámer sa potvrdil v USA, kde sa Soul stal veľmi populárny medzi študentmi. V Európe si však toto auto kupovali vo väčšej miere aj starší ľudia, pre ktorých automobil predstavoval vhodnú voľbu pre väčší priestor alebo ľahšie nastupovanie do vozidla.

Kia a jej slovenská budúcnosť. Aké sú vaše plány na najbližšie obdobie a aké sú perspektívy vášho podniku z hľadiska jeho pôsobenia na Slovensku?

Spoločnosť Kia Motors Slovakia významným spôsobom ovplyvnila ekonomický vývoj v  Žilinskom kraji. Postupne sa stala jedným z najvýznamnejších zamestnávateľov v regióne. Investícia našej spoločnosti bola, okrem priamych investícií spoločnosti Kia, impulzom aj pre ďalších dodávateľov, ktorí prišli na Slovensko po ohlásení investície Kia Motors. V tomto roku plánujeme prvýkrát využiť plnú výrobnú kapacitu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...