1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Keraming, a. s.

Keraming 21Líder nielen v oblasti priemyselného stavebníctva

Popredná stavebná spoločnosť Keraming, a. s., sa v súčasnosti orientuje na komplexné zabezpečenie realizácie stavieb vrátane projektového a realizačného manažmentu. Profesná štruktúra spoločnosti združuje špecialistov, technikov a manažérov vybraných na základe najprísnejších kritérií a referencií ich odbornej spôsobilosti.

Ich úlohou je zvládnuť akúkoľvek zákazku komplexne, v špičkovej kvalite a čase požadovanom zákazníkom. Spoločnosť so sídlom v Trenčíne nedávno dokončila výstavbu moderného a technologicky veľmi náročného komplexu Syráreň – Tatranská mliekareň, a.s., v Kežmarku, rekonštrukciu monobloku a rozvodov IS NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach vrátane realizácie 9 operačných sál, aj nový výrobný závod RIM TECH v Zlíne. V súčasnosti realizuje viacero stavieb pre priemysel, napr. Intercable Prevádzka Kriváň pre talianskych investorov či stavbu Suchý odber popola a škvary z kotlov pre Žilinskú teplárenskú. Okrem toho realizuje aj občiansku výstavbu, stavbu retailov a veľmi zaujímavý hotel OVRUČ na Štrbskom Plese.

V našom exkluzívnom rozhovore sa dozviete viac o firme, ktorá má za sebou 29 rokov stavebnej činnosti, 6 práve realizovaných projektov a 480 zrealizovaných projektov. Na otázky redakcie odpovedal človek, ktorý stál pri zrode tejto spoločnosti, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Ing. Dušan Jasečko. Prezradil nám, čo je základným pilierom významnej spoločnosti, akým inovatívnym stavebným systémom firma disponuje a aké prestížne ceny nedávno obdržala. Zmienil sa aj o náročnosti zmien podnikateľského prostredia, ktorú so sebou priniesla nová epidemiologická situácia na Slovensku, v ktorej je ťažké nájsť kvalifikovanú pracovnú silu, a to najmä technicky zdatných ľudí.

Spoločnosť Keraming, a. s., funguje viac ako štvrťstoročie. Ako dlho pôsobíte vo funkcii generálneho riaditeľa a v samotnej firme?

Naša firma oslávi na budúcu jar 30 rokov na stavebnom trhu s pôsobnosťou najmä na Slovensku. Máme však veľa zaujímavých a úspešných realizácií aj v Česku. Na čele spoločnosti vo funkcii generálneho riaditeľa som už od jej založenia.

Ste poprednou stavebnou spoločnosťou. Čomu vďačíte za to, že sa udržujete na špičke vo vašom sektore u nás a v susednej Českej republike?

Stavebníctvo v súčasnosti výraznejšie ako v minulosti ovplyvňujú nové technológie, progresívne konštrukcie, moderné materiály, a v neposlednom rade aj možnosti chémie. Dynamika týchto zmien je úžasná. Sme denne vystavovaní riešeniu nových problémov s dôrazom na komplexný prístup. Dôležité je tento dej vnímať so všetkými súvislosťami, dať dôraz na poctivú prácu, vysokú odbornosť stabilného tímu zamestnancov, vychádzať zo skúseností, ale zároveň aj podporovať akčnosť a vizionárstvo mladých, progresívne uvažujúcich pracovníkov. Touto filozofiou sa riadi spoločnosť Keraming, a. s., od jej vzniku v roku 1991 a myslím si, že práve tomuto prístupu vďačíme za naše úspechy.

Ktorý druh stavieb tvorí dominantu vášho podnikania? Priemyselná, obchodná, bytová výstavba či oceľové konštrukcie?

Základným pilierom našej spoločnosti sú dodávky priemyselných stavieb, aj keď počas takého dlhého obdobia fungovania vo vedúcom postavení v stavebníctve musíme podliehať vplyvom momentálnych potrieb trhu, a teda flexibilne sa prispôsobiť. Ak je zvýšený dopyt po obchodnej, bytovej alebo logistickej výstavbe, nemôžeme byť bokom. Naše skúsenosti z prakticky výrazne variabilnejšej a náročnejšej práce v priemyselnej výstavbe sme ľahko využili pri iných sektoroch stavebníctva a stále si nimi pomáhame. K tomu však bolo potrebné vyladiť systémové riešenia v spoločnosti za účelom dosiahnutia vysokého kvalitatívneho štandardu každého detailu, tak ako sa to vyžaduje napríklad pri výstavbe hotela. Nebolo to však pre nás nič výnimočné, lebo množstvo priemyselných stavieb realizovaných nielen pre zahraničných investorov malo súčasne aj administratívne budovy, kde veľakrát požiadavky na prevedenie architektonického detailu boli porovnateľné s najvyššími požiadavkami hotelového typu.

Na akých stavbách aktuálne pracujete?

V súčasnosti realizujeme dôležité technologické stavby v energetike, ale taktiež aj retail a veľmi pekný hotel na Štrbskom Plese s názvom OVRUČ.

Kto sú vaši najvýznamnejší klienti?

Máme niekoľko stálych zákazníkov z priemyslu, ale aj viacero veľkých developerov pôsobiacich na Slovensku a v Čechách.

Zavádzate do vašej spoločnosti nové technologické zariadenia a inovácie?

Samozrejme, máme vlastnú výrobu oceľových konštrukcií, ktorú neustále zdokonaľujeme. Kúpili sme unikátny nízkoenergetický stavebný systém TOP KIMALL, ktorý neustále vylepšujeme za účelom jeho variabilného využitia na stavebnom trhu.

Ste nositeľom viacerých certifikátov a ocenení. Ktoré z nich majú pre vás najväčší význam?

V rámci certifikátov by som rád uviedol zavedenie, používanie systému a zlepšovanie manažérstva kvality podľa normy STN EN ISO 9001:2016/EN ISO 9001:2015 a zavedenie, používanie systému a zlepšovanie environmentálneho manažérstva podľa normy STN EN ISO 14001:2016/EN ISO 14001:2015, obidve v odbore Realizácia stavieb vrátane obnovy a rekonštrukcie národných kultúrnych pamiatok, Inžinierska a projektová činnosť, Geodetické a kartografické práce, Cestná nákladná doprava. Patria sem aj zavedenie, používanie a zlepšovanie systému bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci podľa normy STN OHSAS 18001:2009 a STN ISO 45001:2019/ ISO 45001:2018, taktiež vo vyššie uvedených odboroch, pričom STN ISO 45001:2019/ ISO 45001:2018 nahrádza niekdajší OHSAS (Occupational Health and Safety Assessment Series).

Samozrejmosťou je aj zavedenie a používanie systému riadenia kvality procesu zvárania podľa technologických požiadaviek STN EN ISO 9001:2016/ EN ISO 9001:2015 a STN EN ISO 3834-2 : 2006 v odbore Výroba a montáž oceľových konštrukcií a zavedenie a používanie systému manažérstva kvality podľa normy STN EN ISO 9001:2016/ EN ISO 9001:2015. Za našu činnosť sme získali niekoľko ocenení. Medzi posledné najvýznamnejšie určite patria prestížne ceny Stavba roka 2017 za EPERIA Shopping Mall v Prešove a Stavba roka 2018 za nový výrobný závod TECHNOV nachádzajúci sa v obci Rumanová. Obidve ocenenia sme získali za vysokú kvalitu realizácie stavieb.

Koľko máte aktuálne zamestnancov? Je pre vás náročné nájsť kvalifikovanú pracovnú silu?

V súčasnosti v našich firmách pracuje do 150 ľudí, ale v tejto situácii nemožno hovoriť, že by bolo ľahké získať kvalifikovanú pracovnú silu. Najmä ak myslím na technické kádre.

Aké sú plány spoločnosti Keraming, a. s., na najbližšie mesiace?

Toto obdobie je dosť náročné pre nás všetkých, vplyv epidemiologických opatrení je značný. Od zmeny myslenia investorov, ich potrieb až po ich dopad na nás ako stavebné firmy. Viaceré stavby sa zastavili vrátane tých rozostavaných. Dokončovanie či reštart je vždy technicky, cenovo a časovo náročný. Zamestnanci veľa vymeškali v práci a dá sa povedať, že čiastočne to zasiahlo aj do ich pracovných návykov. Na niektoré projekty sme v minulosti úspešne využívali pracovnú silu hlavne z Ukrajiny. Tá sa u nás momentálne takmer nenachádza, tak si musíme vystačiť s domácimi ľudskými zdrojmi, aj keď, bohužiaľ, v zručnosti možno konštatovať, že tí, čo sú voľní, nie sú dostatočne odborne pripravení.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...