1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Katolícka univerzita v Ružomberku

Oslavuje 15. výročie svojho vzniku

Katolícka univerzita v Ružomberku (KU) je verejnou vysokou školou s konfesijným charakterom. To znamená, že poskytuje univerzitné vzdelávanie podľa zákonov Slovenskej republiky a vychádza z princípov kresťanských zásad. Univerzita má štyri fakulty - filozofickú, pedagogickú, teologickú a zdravotnícku.

O jej bližšie predstavenie sme požiadali prof. PaedDr. ThDr. SSLic. Františka Trstenského, ktorý je pedagógom na Teologickej fakulte Katolíckej univerzity v Ružomberku, kde prednáša Nový zákon a biblickú gréčtinu. Od júna 2014 je aj prorektorom, ktorý má na starosti zahraničné vzťahy.

Začiatky univerzity

Na Slovensku boli vytvorené podmienky pre vznik Katolíckej univerzity až po nežnej revolúcii v roku 1989, kedy sa slovenskí biskupi usilovali vytvoriť pedagogickú fakultu, ktorá by pripravovala katolíckych učiteľov. Predchodcom univerzity bol Pedagogický inštitút sv. Ondreja v Ružomberku založený v roku 1995. O rok neskôr Akademický senát Trnavskej univerzity transformáciou tohto inštitútu vytvoril Katecheticko-pedagogickú fakultu sv. Ondreja (KPF). V roku 1997 bola KPF začlenená do Žilinskej univerzity a jej štatút, s právami cirkevného dohľadu rovnakými ako pre teologické fakulty, bol zaregistrovaný na Ministerstve školstva SR. V roku 2000 vznikla na báze KPF Katolícka univerzita v Ružomberku.

Univerzita je od roku 2004 asociovaným a od roku 2010 riadnym členom International Federation of Catholic Universities a od roku 2007 riadnym členom Fédération des universités catholiques Européennes. Podľa rankingu Kybernetics Lab španielskeho Institute of Documentary Studies on Science and Technology (Spanish National Research Council) je KU 12. najvyhľadávanejšia univerzita na Slovensku a podľa rankingu 4 International Colleges & Universities je tiež 12. najvyhľadávanejšia slovenská univerzita. Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) konštatovala, že KU v roku 2010 prekonala viac ako štvornásobne celoslovenský priemer rastu indikátorov kvality slovenských univerzít. Dosiahla hodnotenie 41,5 bodu, čo je zlepšenie o 5,3 bodu oproti predošlému roku. Porovnateľné kontinuálne zvyšovanie indikátorov kvality v medziročnom porovnaní nedosiahla žiadna z hodnotených slovenských vysokých škôl.

V poslednom zverejnenom rebríčku World Academies Rank sa KU umiestnila na 7. mieste spomedzi 33 hodnotených slovenských vysokých škôl. V globálnom rankingovom rebríčku sa zaradila v jeho prvej polovici na 3 807. mieste z 9 805 vysokých škôl a univerzít z celého sveta a v konkurencii 2450 hodnotených európskych vysokých škôl dosiahla 929. miesto.

Aké odbory je možné študovať na fakultách univerzity a kde nachádzajú uplatnenie jej absolventi?

Katolícka univerzita v Ružomberku svoju činnosť uskutočňuje najmä v oblasti historických, humanitných, pedagogických, prírodných, sociálnych a zdravotníckych vied, ale aj v oblasti umenia, ekonómie a manažmentu. Počtom je KU menšia vysoká škola, čo umožňuje vytvárať rodinnú atmosféru medzi študentmi a pedagógmi. Dôležitá je práca Univerzitného pastoračného centra, ktoré popri duchovnom formovaní ponúka aj mnohé kultúrne a športové aktivity.

Poslaním univerzity nie je len poskytovať odborné vzdelanie svojim študentom, ale v nemalej miere vykonávať aj vedeckú činnosť. V ktorých oblastiach vedeckého výskumu sa podarilo zaznamenať vašej univerzite najvýraznejšie úspechy?

Vedeckú činnosť Katolíckej univerzity dokumentuje predovšetkým riešenie domácich i zahraničných vedeckých, vzdelávacích či podporných grantov (APVV, VEGA, KEGA, CEEPUS, ERASMUS, Washington D.C. Corporation a mnohé ďalšie), publikačná činnosť pedagógov i doktorandov, ako aj ocenenia udeľované vedecko-pedagogickým pracovníkom univerzity či iným významným osobnostiam (doctor honoris causa, profesor emeritus a iné). Za najvýznamnejší úspech vo vedeckej oblasti považujeme nedávny objav výskumníka doc. Ing. Jaroslava Demka, CSc., ktorý je zároveň prvým patentom na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Jeho názov znie „Spôsob úpravy drevenej hmoty na zvýšenie jej energetickej hodnoty“, čo v praktickej, ako aj realizačnej rovine predstavuje významný posun v možnostiach energetického využitia biomasy a zvýšení jej atraktivity medzi obnoviteľnými zdrojmi energie.

V uplynulom období bola Katolícka univerzita, žiaľ, často spájaná s určitými pochybeniami niektorých členov jej vedenia a fakúlt. Aké opatrenia ste prijali, aby v budúcnosti nedochádzalo k takýmto negatívnym javom a aby sa jej prinavrátila dôvera širšej verejnosti?

Chcem zdôrazniť, že išlo o pochybenie jednotlivcov, nie inštitúcie. Vedenie Katolíckej univerzity pripravuje pre celú školu transparentné pravidlá pre odmeňovanie a zjednotenie informačného systému, ktorý sprehľadní evidenciu študentov. Úpravami budú prechádzať aj organizačné štruktúry fakúlt. To znamená, že sa posilnia kontrolné mechanizmy na zabezpečenie spätnej kontroly.

Pred niekoľkými dňami bola schválená Výročná správa o hospodárení Katolíckej univerzity za rok 2014. S akým rozpočtom univerzita hospodári v roku 2015 a na aké účely bude rozdelená dotácia Ministerstva školstva SR?

Univerzita hospodári s finančnými prostriedkami, ktorých najväčší podiel predstavuje dotácia Ministerstva školstva SR a vlastné finančné zdroje získané hlavnou činnosťou (grantová činnosť, ubytovanie študentov, stravovanie študentov, poplatky spojené so štúdiom, školné a pod.) a podnikateľskou činnosťou. Celkový rozpočet výnosov Katolíckej univerzity na rok 2015 predstavuje 17 313 641 eur.

Bežná dotácia zo štátneho rozpočtu z kapitoly ministerstva na rok 2015 predstavuje objem 11 715 957 eur a je určená na krytie výdajov spojených s poskytovaním vzdelávania študentov a na zabezpečenie základnej prevádzky VŠ (sem patria mzdy a odvody pracovníkov, energie, materiál atď.), na sociálnu podporu študentov (ubytovanie, stravovanie, sociálne a motivačné štipendiá) a na podporu vedy a výskumu.

Vaša univerzita je relatívne novou inštitúciou, ale musí sa, samozrejme, neustále modernizovať a zlepšovať. Kam smerovali vaše najväčšie investície v uplynulom období?

Katolícka univerzita v Ružomberku si tento rok pripomína 15. výročie svojho založenia. Najväčšie investície sú adresované najmä v prospech študentov. V roku 2013 sme otvorili novú modernú knižnicu. V súčasnosti prebieha rekonštrukcia vysokoškolského internátu, čím zvýšime kapacitu lôžok a zlepšíme ubytovanie pre študentov so špeciálnymi zdravotnými potrebami. V rámci prestavby bude dobudovaný bezbariérový prístup a dobudujú sa ubytovacie priestory pre imobilných študentov.

Aké sú plány, ciele a najväčšie výzvy univerzity do blízkej či vzdialenejšej budúcnosti?

Za naše súčasné priority môžeme považovať dokončenie rekonštrukcie internátu a prípravu nových študijných programov v oblasti environmentálneho manažmentu a cestovného ruchu. Jedným z našich cieľov je zvýšiť podiel získaných zahraničných a domácich vedeckých grantov a výskumných projektov. Začali sme užšiu spoluprácu s dôležitým partnerom v regióne Liptova, ktorým je spoločnosť Mondi SCP Ružomberok.

Vy osobne pôsobíte v rámci univerzity na poste vicerektora. Aké sú vaše úlohy a ciele, ktoré by ste z titulu svojej funkcie radi zrealizovali?

Mojou oblasťou je rozvoj medzinárodnej spolupráce. Katolícka univerzita má v súčasnosti uzavretých viac než 100 zmlúv s partnerskými vysokými školami v zahraničí v rámci programu Erasmus+, čo pre študentov znamená možnosť študovať v kľúčových krajinách Európy. Chceme byť v tejto oblasti aj naďalej aktívni. Je preukázateľné, že pobyt v zahraničí poskytuje študentom získanie nových vedomostí, jazykových zručností a zvyšuje ich uplatniteľnosť na trhu práce. Výmena pedagógov znamená pre našu univerzitu skvalitnenie vyučovacieho procesu. Katolícka univerzita v Ružomberku je tiež aktívnym členom Federácie katolíckych univerzít Európy. Chceme sa podieľať aj na formulovaní hodnotových otázok, ktorým čelí súčasná Európa.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...