1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

JAV - AKC, spol. s r. o.

JAV AKC 15Tradičná kvalita, moderné zmýšľanie

Spoločnosť JAV - AKC bola založená v roku 1991, zaoberá sa priemyselným spracovaním živočíšnych tukov pre potravinárske a krmovinárske využitie na báze bravčového, hovädzieho a hydinového tuku.

Počas svojej existencie realizovala niekoľko etáp rozvoja technologickej úrovne spracovania živočíšnych tukov. V rozhovore nám súčasné aktivity a vízie spoločnosti predstavil jej konateľ Ing. Ladislav Vígh.

JAV – AKC, spoločnosť s ručením obmedzeným sa vo svojich prvopočiatkoch zameriavala hlavne na obchodnú činnosť. V roku 1998 na základe požiadaviek odberateľov vybudovala vlastnú Výškvarovňu živočíšnych tukov v Nedede a o dva roky neskôr dala do prevádzky Výškvarovňu na spracovanie živočíšnych tukov kategórie 3 vo Vlčanoch. S cieľom zlepšiť finalizáciu vlastných produktov spoločnosť vybudovala Stredisko destilácie a rafinácie tukov, kde destiluje živočíšne tuky molekulárnou a parnou destiláciou. K ďalšiemu zlepšeniu kvality poskytovaných služieb  a produktov pre spotrebiteľov  prispelo sprevádzkovanie novej baliarne na potravinárske účely.

V roku 2012 bola dokončená technologická linka so skladovacími priestormi pre miešanie spracovanej živočíšnej bielkoviny. Tieto investície do modernizácie technológie a výrobných postupov umožnili splniť náročné požiadavky odberateľov. Spoločnosť sa úspešne etablovala aj v susednom Rakúsku, kde pre zníženie nákladov a optimalizácie logistiky zriadila zberné stredisko pre nákup suroviny.

Svoje pozície a aktivity v zahraničí posilnila v roku 2013 dokončením výstavby Výškvarovne živočíšnych tukov tretej kategórie v Rumunsku. JAV – AKC  z tejto krajiny dováža na ďalšie spracovanie živočíšne tuky, ktoré boli vyrobené v rumunskej prevádzke, ktorá je zameraná hlavne na spracovávanie surovín od spracovateľov hydinového mäsa. Obchodné zastúpenia spoločnosti nájdeme aj v iných štátoch, ako napríklad v Maďarsku, Českej republike, Poľsku, Chorvátsku, Srbsku, Nemecku a Švédsku.

Obnova technológie výrobného procesu však realizovanými aktivitami nekončí. Na udržanie a posilnenie svojho postavenia spoločnosť ročne investuje do svojho rozvoja, modernizácie a inovácie 1,5 až 2 milióny eur. JAV - AKC, spol. s r. o.  dosiahla za minulý rok obrat vo výške 38,5 miliónov eur pričom vyprodukovala 66 tisíc ton hotových výrobkov. V súčasnosti  poskytuje prácu pre 196 interných zamestnancov na Slovensku, 45 v Rumunsku a 15 v Rakúsku.

Aké konkrétne produkty a služby poskytuje vaša spoločnosť?

Spracovateľský program výroby v našej spoločnosti môžeme rozdeliť na dve sekcie -  potravinársku a krmovinársku. Potravinárska výroba zahŕňa produkty ako bravčová masť, čo je náš najsilnejší artikel, ďalej hovädzí loj, kockované a mleté oškvarky, hydinový,  kačací a husací tuk. Bravčová masť pre svoju výnimočnú vlastnosť, ktorou je tepelná odolnosť, prežíva svoju renesanciu. Podľa najnovších zistení sa znovu stáva súčasťou zdravého životného štýlu.

Na kŕmne účely vyrábame bravčový tuk, hovädzí loj,  hydinový tuk, bravčové, hovädzie a hydinové oškvarky, alebo tiež miešané. Tieto oškvarky pre svoju vysokú kŕmnu hodnotu, ktorú zabezpečuje obsah bielkovín, sú dôležitou zložkou – surovinou k výrobe kŕmnych zmesí. Tieto oškvarky nazývame aj ako spracovaná živočíšna bielkovina.  

Našim dodávateľom každodenne poskytujeme služby vlastnými dopravnými prostriedkami vo forme zvážania surovín z ich mäsokombinátov a bitúnkov. V prevažnej väčšine sú to dodávatelia zo Slovenska, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Česka a Rumunska. Touto činnosťou zabezpečujeme odber živočíšneho tukového tkaniva, ako je bravčová slanina, odrezky, bravčové sadlo, bravčové kože, hovädzí loj, hydinové suroviny, určené na potravinárske účely ale tiež suroviny kategórie 3.
Na základe požiadaviek našich odberateľov zabezpečujeme balenie našich výrobkov pod vlastnou značkou, ale vo veľkej miere aj pod privátnou značkou obchodných reťazcov. Dodržanie kvality a legislatívnych požiadaviek je neustále kontrolované aj nezávislou veterinárnou službou.

Vaše produkty dodávate obchodným reťazcom, ďalším spracovateľom, ale aj koncovým zákazníkom. Aká je vaša obchodná stratégia a aký podiel z vašej produkcie pripadá na export?

Našou neustálou snahou je zabezpečiť čo najvyššiu kvalitu výrobkov, poskytnúť klientom komfortný servis a zároveň stanoviť akceptovateľnú cenovú úroveň produktov. Najväčší dôraz  sa kladie na kvalitu spracovanej suroviny a v konečnom dôsledku aj  na kvalitu hotových výrobkov, resp. polotovarov. Dôkladnou selekciou suroviny vieme zabezpečiť, aby na potravinárske účely bola vybraná len tá najkvalitnejšia surovina.

Naše produkty nájdete vo všetkých významných obchodných reťazcoch na Slovensku, ako aj v niektorých susedných štátoch. Tukmi, oškvarkami zásobujeme aj pekárenský priemysel, konzervárne, niektoré výrobky sú určené na priamy predaj.

Našou významnou činnosťou je výroba polotovarov pre Pet Food priemysel, čiže pre spoločenské zvieratá, a predaj spracovaných tukov pre kŕmny priemysel, pre hospodárske zvieratá. V oboch našich sekciách, ako v potravinárskej tak aj v krmovinárskej, je snahou kompletne pokryť potreby slovenského trhu, ale naše výrobné možnosti a kapacity máme oveľa väčšie. Na Slovensku zostáva cca 12 % našej produkcie a 88 % výroby je určená na export. Naše výrobky predávame hlavne do krajín ako je Maďarsko, Poľsko, Česko, Francúzsko, Rusko, Nemecko, Holandsko a Srbsko. V súčasnosti sú našimi najväčšími odberateľmi nadnárodné spoločnosti MARS, Nestlé, Royal Canin, Afeed. Potravinárske výrobky, určené pre konečných spotrebiteľov  nájdete na regáloch v sieťach medzinárodných obchodných reťazcov spoločností Metro, Tesco, Kaufland, Billa a v národných obchodných sieťach COOP, CBA, Labaš, SAMA, Procházka, Penam, Ekvia...

V minulosti sme zásobovali živočíšnymi tukmi na výrobu margarínov významné potravinárske firmy, ako Palma Bratislava, Unilever ČR v Nelahozevsi, STZ, Ústí nad Labem. Tuky určené na technické účely sme dodávali predovšetkým na výrobu mydla, štiepenie voľných mastných kyselín a pod. pre tukový priemysel. Bohužiaľ, títo naši obchodní partneri, ako boli Palma a.s., Unilever alebo Milo Olomouc postupne zmenili resp. úplne zrušili svoju výrobnú činnosť, alebo sa ich majitelia rozhodli zatvoriť prevádzky v Čechách a na Slovensku a presunúť výrobu do zahraničia. Z tohto dôvodu sme boli nútení hľadať potenciálne trhy pre naše výrobky a náš profil sa výrazne presmeroval na výrobu kŕmnych produktov,  hlavne krmív pre spoločenské zvieratá.

Verejnosť je v poslednej dobe veľmi citlivá na kvalitu potravín. Viac sa zaujímajú o pôvod živočíšnych výrobkov a ich kvalitu. Akým spôsobom sa snažíte zabezpečiť kvalitu a zdravotnú neškodnosť vašich potravinárskych produktov a kŕmnych zmesí?

Kvalitu našich výrobkov sa snažíme zabezpečiť hneď od príjmu suroviny, kde dochádza k jej  senzorickému hodnoteniu. Tu vieme vyselektovať surovinu najvyššej kvality. Pri následnom spracovaní, počas výroby minimalizujeme prípadné chyby riadením a nepretržitým   monitorovaním výrobného procesu. Všetky naše výrobky sú šaržovite hodnotené, analyzované vo vlastnom laboratóriu. Tu testujeme vstupné suroviny,  hotové výrobky, vzorky  ktorých sú chemicky a mikrobiologicky vyhodnocované. Pre potvrdenie správnosti kvality, resp. vykonanie špecifických analýz, sa vzorky výrobkov pravidelne zasielajú aj do akreditovaných externých laboratórií. Naše vlastné degustátory  pravidelne ochutnávajú a senzoricky hodnotia čerstvé potravinárske výrobky. 

Surovinu získavame len z uznaných a veterinárne schválených mäsokombinátov. Našou snahou je aj v tomto smere nakúpiť suroviny v prvom rade z domácej produkcie. Bohužiaľ pre jej obmedzený domáci výskyt, sme nútení surovinu dokupovať aj z Maďarska, Rakúska a Českej republiky. Polotovary určené na ďalšie spracovanie nakupujeme aj z iných krajín, ako napr.  z Chorvátska, Srbska, Poľska a Rumunska.

O kvalite našich výrobkov svedčia aj viaceré získané certifikáty ako HACCP, IFS, GMP  a certifikát Tesco Standard. Naša spoločnosť sa certifikovala renomovanou akreditačnou  švajčiarskou spoločnosťou SGS. Samozrejme, ako dodávateľ spoločnosti TESCO, sme štandardy tejto spoločnosti získali po ich auditovaní.

Taktiež sa každoročne snažíme vyhovieť požiadavkám našich odberateľov, ako napr. spoločnosti Mars, Royal Canin alebo Nestlé ktorí u nás vykonávajú dôkladné audity kvality výrobkov, výrobných postupov, správnosti vedenia dokumentácie a pod.

Sme hrdí na to, že vlastníme ocenenie Značky kvality a Slovak Gold a v minulom roku sme získali čestné uznanie pre svoju činnosť od Ministerstva hospodárstva a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ako si predstavujete rozvoj vašej spoločnosti a aké sú vaše plány do ďalších rokov?

Na Slovensku máme vo výrobe živočíšnych tukov vedúce postavenie. V rámci Európskeho trhu je naše postavenie významné a snažíme sa tieto dosiahnuté  pozície udržať, prípadne ešte viac posilniť. Neustálym sledovaním aktuálnych trendov sa  aktívne prispôsobujeme požiadavkám trhu. Ako jeden z príkladov môžeme uviesť našu snahu o elimináciu všetkých syntetických vplyvov na našu výrobu. Vylučujeme teda z výroby akékoľvek syntetické zložky z potravín, v krmivách postupne zavádzame prírodné konzervačné látky. Naším cieľom je aj zvýšenie produktivity práce a neustále zdokonaľovanie výrobných procesov a technológií.

Máme veľkú snahu osloviť výrobcov a uspieť aj v ďalších odvetviach priemyslu, ktoré by boli ochotné do svojich výrobkov zapracovať živočíšne tuky. Snažíme sa presadiť napríklad v gumárenskom priemysle, alebo v priemysle ťažkých kovov, v kozmetickom priemysle pri výrobe saponátov a čistiacich prostriedkov, založených na prírodnej báze. Veľké spoločnosti však doteraz váhajú používať látky živočíšneho pôvodu.

V súčasnosti spolupracujeme s jednou rakúskou spoločnosťou, ktorá chce ponúknuť aj veľkým nadnárodným spoločnostiam výrobky živočíšneho pôvodu, hlavne voľné mastné kyseliny.  Chceli by sme sa vrátiť k tomu, čo tu bolo bežné a normálne, teda k spracovaniu živočíšnych tukov na saponáty. V dnešnej dobe sa pracie prášky a saponáty vyrábajú predovšetkým s obsahom tenzidov, do pozadia boli potlačené živočíšne tuky a produkty na prírodnej báze. Našou snahou je presvedčiť výrobcov aj prostredníctvom odbornej verejnosti, aby sa k prírodným produktom vrátili. Takéto výrobky sú ekologickejšie, v prírode sa jednoduchšie rozkladajú a nemajú žiadne negatívne vplyvy na životné prostredie.  

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...