1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

JASPLASTIK-SK spol. s r.o.

jaszplastik sk 18Vysoká cena energií znižuje konkurencieschopnosť

Spoločnosť JASPLASTIK-SK spol. s r.o., vznikla v roku 2001 ako pobočka materskej maďarskej firmy Jász-Plasztik kft., ktorá má už 30 ročnú históriu a patrí medzi najväčšie plastikárske podniky v strednej Európe.

Slovenský JASPLASTIK-SK spol. s.r.o. bol založený v súvislosti s pôsobením spoločnosti Sony Corporation a neskôr Samsung Electronics na Slovensku ako ich významný obchodný partner. Časom k týmto aktivitám pribudli aj služby a výroba pre automobilový priemysel. Za doterajších 17 rokov pôsobenia  spoločnosti JASPLASTIK-SK spol. s r.o., na Slovensku sa vypracovala z nuly až k dnešnému stavu, kedy dosahuje ročný obrat približne na úrovni 80,0 miliónov eur.

Lisovanie plastov a výroba expandovaného polystyrénu

JASPLASTIK-SK spol. s.r.o., sa zaoberá výrobnými činnosťami, ako je napríklad lisovanie plastov, lakovanie plastov, montáž, tamponovanie a výroba expandovaného polystyrénu. „Pod týmito výrobnými procesmi si môžeme predstaviť všetky výrobky, ktoré sa vyrábajú z plastu alebo expandovaného polystyrénu, pričom medzi hlavné aktivity patrí lisovanie plastov a výroba expandovaného polystyrénu. Lakovanie, montáž a tamponovanie je druhotný proces po lisovaní, ak je to potrebné,“ vysvetľuje zameranie závodu Ing. Milan Macháček, konateľ spoločnosti JASPLASTIK-SK  spol. s r.o. V roku 2007 vznikol v rámci tejto slovenskej spoločnosti dcérsky podnik JASPLASTIK-AUTOMOTIVE, s.r.o., ktorý sa zaoberá získavaním zákaziek pre u nás rozvinuté odvetvie automotive. Ako ďalej uviedol konateľ spoločnosti, nový dcérsky podnik bol založený z dôvodu existencie veľkého rozdielu pri organizácii výroby medzi elektrosúčiastkami a automotive súčiastkami vzhľadom na všetky audity, ktoré sú s tým spojené. Zároveň chcelo vedenie spoločnosti týmto krokom oddeliť elektro výrobu od automobilovej výroby, aby sa dosiahol lepší prehľad o všetkých nákladoch spojených s týmito jednotlivými výrobnými oblasťami.

Aj pre automobilový priemysel

Aby podnik dokázal plniť náročné výrobné úlohy, nevyhnutne musí disponovať kvalitným a moderným zázemím so špičkovými technológiami. Z toho dôvodu najväčšie investície spoločnosti za posledné dva až tri roky smerovali do závodu JASPLASTIK v Nitre. Týkali sa predovšetkým celkovej modernizácie závodu, rozširovania jeho výrobných a skladovacích priestorov a zavádzania nových technológii. Na tieto účely sa v danom období preinvestovalo približne  30 miliónov eur. Dnes spoločnosť disponuje technologickým vybavením v podobe deväťdesiatich lisov na plasty v rozmedzí výkonu od 50 t do 2700 t uzatváranej sily, lismi na EPS (polystyrén) v počte 26 kusov, lakovacou linkou VENJAKOB a dvadsiatimi tamponovacími strojmi. Toto zázemie a objem výroby radí spoločnosť JASPLASTIK-SK spol. s.r.o., medzi prvých päť najväčších spoločností zaoberajúcich sa lisovaním na Slovensku. V súčasnosti medzi jej najvýznamnejších zákazníkov patria spoločnosti ako Samsung Electronics Slovakia, FOXCONN SLOVAKIA, a mnohí TIER 1 dodávatelia do automobilového priemyslu. Zároveň sa črtá aj priestor pre nové obchodné príležitosti. Aktuálne je rozpracovaných niekoľko potenciálne významných projektov, ktoré však ešte nie sú celkom vyjasnené a uzatvorené. Týkajú sa predovšetkým bratislavskej automobilky Volkswagen Slovakia a nového nitrianskeho závodu Jaguar - Land Rover. V prípade oboch spomenutých projektov by malo byť definitívne rozhodnutie známe do konca tohto roka.

Bez cudzincov to asi nepôjde

Pôsobenie spoločnosti JASPLASTIK-SK spol. s r.o., v mestách Galanta a Nitra, teda v priemyselne rozvinutých regiónoch Slovenska, jej poskytuje určite veľkú logistickú výhodu. Na druhej strane v tom ale konateľ spoločnosti vidí i obrovské negatíva a to v podobe nedostatku zamestnancov: „Musím upozorniť na jednu záležitosť, ako je absencia ľudských zdrojov, ktoré u nás už takmer ani neexistujú a legislatíva nám robí len zbytočné prekážky. Mohli by sme sa poučiť z okolitých krajín, ako sú napríklad Maďarsko a Poľsko. Hneď by sa nám všetkým žilo ľahšie. Nedisponujem čarovnou guľou, ale tento problém je bez cudzincov už asi neprekonateľný.“

Slovensko je najdrahšie spomedzi krajín V4

Aj keď v čase písania tohto článku neboli ekonomické výsledky spoločnosti JASPLASTIK-SK spol. s r.o., za uplynulý rok 2017 ešte definitívne uzavreté, už teraz môžeme odhadnúť, že obrat sa  nebude veľmi líšiť od hodnoty 82 miliónov eur. Súčasných sedem stoviek kmeňových zamestnancov zároveň vyprodukovalo zisk 4,5 milióna eur. Na porovnanie, v predošlom roku 2016 sa tieto ukazovatele pohybovali v hodnotách 98,8 milióna eur obratu a zisk dosiahol hodnotu 11,5 milióna eur. Spoločnosť JASPLASTIK-SK spol. s r.o., získala tiež na svoje výrobné aktivity investičnú pomoc od štátu, ktorú doteraz použila na zveľadenie nitrianskeho závodu. Na tento účel smerovala polovica z celkovej štátnej pomoci, ktorá jej bola poskytnutá  v hodnote dvoch miliónov eur. Jedným dychom však Milan Macháček zdôrazňuje, že od roku 2001 do roku 2018 spoločnosť JASPLASTIK-SK spol. s r.o., preinvestoval zhruba 80,0 miliónov eur, pričom za posledných sedem rokov zaplatila štátu približne 15 miliónov na odvodoch a len na dani zo zisku odviedla takmer 7 miliónov eur. 

Za tento čas získala aj množstvo ocenení, či už od spoločnosti Samsung Electronics Slovakia, alebo spoločnosti Sony Corporation. Medzi takéto ocenenia patrí aj „Ocenenie za zodpovedný podnik“ alebo „Ocenenie za najlepších dodávateľov“ a je nádej, že aj z automobilovej branže to bude v blízkej budúcnosti veľmi podobné. „Držíme si palce, aby nám naše plány vyšli a dúfame, že vláda pochopí, že bez cudzincov sa, žiaľbohu,  na Slovensku podnikať nedá, ak chceme naplniť požiadavky svojich zákazníkov,“ pripomína konateľ spoločnosti. Podľa jeho názoru by aj v oblasti cien elektrickej energie mal štát porozmýšľať nad cenou za distribúciu energie, ktorá je v porovnaní s Maďarskom, Poľskom či inými krajinami asi 2,2 násobne drahšia.  Kým v Maďarsku aj na Slovensku platíme za elektrickú energie približne rovnakú sumu (0,04 €/kW), cena distribúcie sa už diametrálne odlišuje. U našich južných susedov je to 0,03 eur za kilowatt, ale slovenským podnikom naši dodávatelia fakturujú 0,065 €/kW. V súčte to potom vychádza v neprospech Slovenska, keď naši výrobcovia zaplatia za jeden dodaný kilowatt elektrickej energie 0,105 eur, ale v maďarských podnikoch je to len 0,07 €/kW. „Z uvedených čísel je možné vyčítať, že s takouto hodnotou strácame konkurencieschopnosť. Ak to zosumarizujeme, Slovensko už vôbec nie je lacná krajina, ale asi najdrahšia spomedzi krajín V4 a to hlavne v oblasti energií a daňového zaťaženia. To časom spôsobí, že mnohé firmy sa budú musieť presunúť do iných krajín,“ myslí si  Milan Macháček. Napriek tomu si spoločnosť JASPLASTIK-SK spol. s r.o., kladie do budúcnosti vysoké ciele. Jej plánom je udržanie si súčasných zákazníkov a postupný rozvoj vlastných výrobných aktivít tak, aby boli dostupné kapacity podniku optimálne využité. Technologicky je už teraz spoločnosť, podľa slov jej konateľa, veľmi dobre pripravená na obdobie najbližších tri až päť rokov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...