1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

INTERCABLE, s.r.o.

INTERCABLE 22V Kriváni budujú kompetenčné centrum v rámci e-mobility

Spoločnosť INTERCABLE v Kriváni vznikla v roku 2017 ako výrobný závod globálnej, ale stále rodinnej skupiny podnikov Intercable so sídlom v talianskom Brunecku. Spoločnosť, ktorá v tomto roku oslavuje 50 rokov od svojho založenia, bola spočiatku spájaná výlučne s predajom náradia a elektroinštalačného materiálu.

Výrobné závody v Taliansku, Nemecku, Maroku, Tunisku, Číne a na Slovensku dnes dodávajú produkty zákazníkom v automobilovom, energetickom, priemyselnom a železničnom sektore. Najmladším segmentom skupiny je Automotive solutions, kam sa zaraďuje aj rýchlo rastúci producent v Kriváni. Slovenská spoločnosť plánuje v tomto roku obrat vo výške 150 miliónov eur a v nasledujúcich rokoch by mal prevýšiť hranicu 200 miliónov eur. Firma totiž pripravuje razantné rozšírenie výroby. Detaily približuje konateľ Mgr. Ján Plutko.

Na čo je zameraný výrobný program v závode v Kriváni?

Nosným výrobným programom je výroba vysokonapäťových zberníc a distribučných systémov ako súčastí automobilov s elektrickým alebo hybridným pohonom. V tomto roku plánujeme našimi produktmi vybaviť vyše 900-tisíc vozidiel, čo je podmienené výrobou a dodaním dvoch desiatok miliónov komponentov. Produkcia závodu je určená výlučne pre výrobu elektromobilov, kde je inštalovaných približne 87 % našich produktov, zvyšok je určený do vozidiel s plug-in hybridným motorom.

Takže vaši odberatelia sú výlučne z automotive segmentu...

Sú to finálni výrobcovia osobných a úžitkových vozidiel ako Mercedes-Benz, Stellantis, Volkswagen Group či BMW, produkty však dodávame aj pre výrobcov nákladných automobilov a autobusov ako Scania, IVECO, DAF či MAN. Našimi zákazníkmi sú však aj dodávatelia automobilového sektoru, ktorí patria predovšetkým do 1. radu odberateľsko-dodávateľského reťazca – spomeniem Aptiv, Samsung, Webasto, DRÄXLMAIER alebo Kromberg & Schubert. Produkcia závodu smeruje hlavne odberateľom etablovaným v európskych krajinách, ale významné percento vyvážame aj do USA a Číny.

Na čom je postavená konkurenčná výhoda spoločnosti?

Našou výhodou je technická vyspelosť bezpečného produktu dosiahnutá dlhoročným vývojom. Pri nástupe elektrifikácie vozidiel reagoval INTERCABLE ako jeden z prvých na potreby nového špecifického trhu. V tom čase nebol o tento trh taký enormný záujem ako dnes, plávali sme pokojne v „modrom mori“. Víziou spoločnosti do budúcnosti je zostať globálnym technologickým lídrom a atraktívnym zamestnávateľom, chceme ťažiť z náskoku, ktorý sme získali. Ako inovatívny technologický partner vyvíjame riešenia na mieru pre rôzne oblasti na trhu a sme celosvetovo známi ako značka najvyššej kvality a spoľahlivosti.

Napriek poklesu produkcie automotive priemyslu sa počas pandémie spoločnosti darilo – INTERCABLE je napriek celosvetovej kríze vo fáze rastu. S čím to súvisí?

Pandémia zasiahla aj našu spoločnosť, ale ťažíme z aktuálne priaznivého trendu elektrifikácie vozidiel, ktorá je výrazným spôsobom systémovo podporovaná. Kríza na trhu s polovodičmi síce stále pretrváva, ale v rozhodovacích procesoch producentov týkajúcich sa alokovania nedostatkových artiklov nakoniec vyhráva výroba prémiových a elektrických vozidiel. A to je pre nás momentálne priaznivá situácia.

Od založenia v roku 2017 sa tržby firmy štvornásobne zvýšili. Aký bol uplynulý rok?

V roku 2021 sme zaknihovali tržby z predaja na úrovni 92 miliónov eur. Bol to nárast oproti predošlému roku, keď tržby dosiahli 56,4 milióna eur. Celkové výnosy prevýšili hodnotu 100 miliónov eur a dosiahli sme historicky najvyšší zisk – 3,4 milióna eur. Vzhľadom na súčasnú situáciu v oblasti zákazníckych objednávok a doterajší vývoj interných ekonomických ukazovateľov očakávame priaznivé výsledky aj v aktuálnom roku. Náš tohtoročný plán predvída tržby na úrovni 150 miliónov eur. Naše výrobné kapacity budeme rozširovať, takže čísla by mali rásť aj naďalej.

V roku 2019 ste zrealizovali investíciu v objeme 25 miliónov eur na rozšírenie výrobného závodu. Aké sú vaše ďalšie investičné zámery?

Sukcesívne od roku 2021 pokračujeme v realizácii ďalších investícií vo výške presahujúcej 10 miliónov eur. Dobudovali sme logistickú halu s poloautomatizovanou skladovou technikou a kapacitou približne 7-tisíc paletových miest, obstarali sme výrobné stroje a zariadenia pre produkciu modulov pre zákazníkov Mercedes-Benz a AUDI a už v letných mesiacoch spúšťame projekt na realizáciu následnej extenzie závodu. Ide o budovanie ďalších potrebných výrobných kapacít závodu. K súčasným 14-tisíc m2, ktoré má aktuálne závod v Kriváni k dispozícii, pribudne ďalších 12-tisíc m2. Prvé nové výrobné zariadenia je potrebné v novej hale inštalovať najneskôr v júli 2023, takže sme trochu v časovej tiesni. Investície v prvej fáze dosiahnu výšku asi 21 miliónov eur, pričom časť dodatočných výrobných kapacít sa umiestni aj v materskej spoločnosti. Zároveň sa materská spoločnosť rozhodla posilniť kompetencie závodu a do Kriváňa bude smerovať technológia injekčného vstrekovania. Tento transfer si vyžiada ďalšie vynaloženie finančných prostriedkov rádovo v miliónoch eur.

Zvyšovanie kapacít prináša aj zvyšovanie počtu zamestnancov. Ako riešite problémy s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov?

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily je problémom tohto regiónu. Miera nezamestnanosti sa pohybuje už dlhodobo pod celoslovenským priemerom. Vyhľadávanie vhodných kandidátov a obsadzovanie voľných pozícií, od operátorských až po manažérske, sa stáva komplexným a čoraz náročnejším procesom. V čase opätovného ožívania automotive segmentu zaznamenávame zvýšenú rivalitu v konkurenčnom prostredí na lokálnom trhu práce. Naša spoločnosť, ktorá aktuálne zamestnáva tisícku pracovníkov, sa stáva jedným z najvýznamnejších zamestnávateľov v regióne. Zvýšené potreby si v najbližšom období vyžiadajú na zabezpečenie výrobných, ale aj pomocných a obslužných činností ďalších 300 pracovníkov. Vzhľadom na akútny charakter potreby a nízku personálnu výťažnosť regiónu spolupracujeme s externými agentúrami, ktoré nám pri plnení tohto cieľa efektívne pomáhajú. Zároveň pri hľadaní vhodných kandidátov naša pozornosť nutne prechádza na získavanie cudzincov, predovšetkým z Ukrajiny.

Stále viac spoločností na Slovensku zavádza technológie Priemyslu 4.0. Ako ste na tom v Kriváni?

Technológie Priemyslu 4.0 poskytujú vynikajúce príležitosti na rast a konkurenčné výhody pre podnikanie v Európe. Spoločnosť INTERCABLE sa tiež prispôsobuje súčasnému vývoju, aby mohla neustále zvyšovať produktivitu svojich výrobných prevádzok. Našou víziou je byť globálnym lídrom pri elektrifikácii vozidiel. Sme pripravení naplniť túto víziu. Máme ambíciu byť technologickým lídrom, takže do popredia vstupuje rýchlosť inovácií. Už dnes vyhľadávame postupy pre budúcu výrobu, ktoré si vyžadujú čo najnižší podiel manuálnej práce. Zodpovedá tomu zvyšovanie úrovne robotizácie, automatizácie a digitalizácie nielen vo výrobných, ale aj v iných interných procesoch. Máme stále na zreteli nielen to, že chceme byť technologickým lídrom a vysoko konkurencieschopní, ale aj skutočnosť, že závod sa už nemôže spoliehať na dostatok pracovných síl dostupných na lokálnom trhu práce ako kedysi. Je to obrovská výzva.

Oblasti životného prostredia sa venuje stále väčšia pozornosť. Ako konkrétne napĺňate tieto aktuálne výzvy?

Závod v Kriváni úspešne napĺňa požiadavky na systém environmentálneho manažérstva podľa medzinárodne uznávanej normy ISO 14001. Naše výrobné procesy sú čisté, nezaťažujúce životné prostredie. Sme zmluvným odberateľom zelenej elektrickej energie, takmer 60 % využívanej elektriny pochádza z obnoviteľných zdrojov. Pri výstavbe novej haly sa s ohľadom na rastúcu spotrebu a enormný nárast cien energií chceme zamerať na zvýšenie energetickej sebestačnosti súčasným vybudovaním fotovoltickej elektrárne – zariadenia využívajúceho slnečnú energiu na priamu výrobu elektriny. Plánovaný celkový inštalovaný výkon by nemal byť nižší ako 500 kW a pokryje približne polovicu našej budúcej spotreby elektrickej energie.

Akým smerom sa plánuje uberať spoločnosť INTERCABLE v budúcnosti?

Sme najväčším z troch výrobných závodov patriacich do segmentu Automotive solutions a zároveň sme špecialistom a developerom hlavných výrobných procesov ako ohýbanie, rezanie, odstraňovanie izolácií laserom, kompaktovanie, zváranie či montáž. Od vzniku v roku 2017 slovenský závod ustavične preukazuje svoju spôsobilosť, čo dokazujú strategické rozhodnutia na korporátnej úrovni smerujúce k ďalšiemu zvyšovaniu výrobných kapacít a rozvoju závodu ako globálneho kompetenčného centra pre výrobu vysokonapäťových komponentov v rámci e-mobility.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...