1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

HYDAC Electronic, s.r.o.

hydac 18Perspektíva rozvoja našej spoločnosti je veľmi priaznivá

Komponenty a systémy skupiny HYDAC možno nájsť na celom svete takmer vo všetkých odvetviach priemyslu a mobilnej techniky. Časť z nich pritom pochádza aj zo Slovenska – z mesta Tvrdošín. Donedávna išlo najmä o elektromagnety, ktoré tvorili hlavný výrobný program spoločnosti HYDAC Electronic, s.r.o. Aktuálne sa však výroba a produktové portfólio oravskej spoločnosti značne rozširuje. Podrobnosti nám v rozhovore priblížil Ing. Rudolf Fukas, riaditeľ spoločnosti.

Spoločnosť HYDAC Electronic, s.r.o., prišla na Hornú Oravu pred 17 rokmi. Korene vašej materskej spoločnosti sú však podstatne dlhšie, tento rok oslavuje 55 rokov svojho pôsobenia na trhu.

Áno, firma HYDAC vznikla už v roku 1963. Od toho času sa značne rozrástla a v súčasnosti zamestnáva cez 9-tisíc pracovníkov v 50 štátoch sveta. Od svojho začiatku sa spoločnosť HYDAC zaoberala výrobou a predajom komponentov hydraulických systémov. Aktuálne pozostáva skupina HYDAC International z 20 divízií rozdelených podľa výrobného programu. Produkty skupiny možno nájsť takmer vo všetkých oblastiach priemyslu. Riešenia pre chladenie a mazanie prevodoviek sú využívané vo veterných elektrárňach, hydraulické upínacie systémy aplikujeme v moderných obrábacích zariadeniach, hydraulické odpruženia kabín našli uplatnenie v poľnohospodárskych strojoch, v stavebných strojoch sa využívajú naše riešenia pre pracovné hydraulické systémy, v lietadlách Airbus A380 kontrolujú hydrauliky zaťaženie krídel, HYDAC agregáty nastavujú paraboly slnečných energetických zariadení, riadia chody ventilov a armatúr v elektrárňach, hydraulické zásobníky a akumulátorové tlmiče eliminujú vibrácie na veľkých dieselových agregátoch. Ide teda o naozaj nesmierne širokú škálu priemyselných odvetví, v ktorých výrobky skupiny HYDAC nachádzajú svoje uplatnenie. Servisná divízia skupiny zároveň zabezpečuje nepretržitý servis v oblasti fluidných systémov, ktorý je k dispozícii zákazníkom po celom svete, keďže aktuálne má skupina HYDAC cez 500 obchodných a servisných zastúpení lokalizovaných na všetkých kontinentoch.

Predstavte nám výrobný program spoločnosti HYDAC Electronic, s.r.o.

Naša firma bola založená ako dcérska spoločnosť divízie „Electronic“, ktorej hlavným výrobným programom je produkcia elektromagnetov a všetkých ďalších zariadení z oblasti elektromagnetov, meracích prístrojov, snímačov a senzorov. Preto je aj produktové portfólio našej spoločnosti úzko prepojené s podporou a rozširovaním kapacít pre našu materskú spoločnosť. Od založenia našej firmy sa venujeme najmä výrobe elektromagnetov pre priemyselné použitie a automobilový priemysel. Dá sa povedať, že v rámci skupiny sme monopolným výrobcom elektromagnetov. Od roku 2016 využívajú naše kapacity na Slovensku už aj ďalšie dve divízie skupiny HYDAC. Aktuálne sa náš výrobný program rozvíja o oblasť produkcie rôznych meracích zariadení, konkrétne ide o výrobu senzorov na snímanie tlakov v hydraulických systémoch, senzorov pre identifikáciu polohy piesta v hydraulickom valci a výrobu snímačov, ktoré plynule merajú okamžitý stav znečistenia hydraulického oleja. Najnovšie bola do nášho výrobného programu zaradená aj produkcia ventilov a hydraulických blokov a riadiacich displejov pre stavebné stroje. Predmetnej výrobe sa venujeme zatiaľ len pár mesiacov, sme teda ešte vo fáze optimalizovania a nastavovania našich výrobných procesov. Zákazníci kladú vysoký dôraz na presnosť výroby a tiež na čistotu jednotlivých dielov. Keďže ide o strojársku výrobu a montáž, je pomerne náročné tieto požiadavky naplniť. Preto som veľmi rád, že sa nám zatiaľ darí predmetné nároky klientov uspokojovať.

Rozšírenie výroby bolo reálne aj vďaka výstavbe novej priemyselnej haly. Môžete nám priblížiť túto investíciu?

Výstavbu haly sme ukončili v priebehu roka 2016 a celková investícia prekročila 13 miliónov eur. Hala má dve podlažia a celkovo poskytuje viac než 4-tisíc m2 výrobnej plochy. V hale sú nainštalované dve automatické zváracie linky a tiež tri nové linky určené pre výrobu ventilov a hydraulických blokov. Hala zatiaľ nie je celkom zaplnená, ale očakávame, že v priebehu tohto roka sa budeme podieľať na realizácii ďalších nových projektov, v rámci ktorých zatiaľ prázdne priestory haly určite využijeme. Predpokladáme tiež nárast počtu pracovníkov – len vlani sme prijali cez 80 nových zamestnancov, ktorí našli svoje uplatnenie práve v novej priemyselnej hale.

Dodávate takmer do všetkých odvetví priemyslu a mobilnej techniky. Kto je váš hlavný odberateľ? Aký je pomer medzi domácimi a zahraničnými zákazníkmi?

Sme 100-% exportérom. Časť z našich výrobkov sa síce prostredníctvom obchodného zastúpenia HYDACu v Martine dostáva aj na Slovensko, ale predchádza tomu tzv. „medzipristátie“ v materskej spoločnosti v Nemecku, kde sú niektoré naše produkty predmetom ďalšieho spracovania, resp. montáže. Do koncernu HYDAC smeruje väčšina našej produkcie, cez 70 %, dodávame ale aj iným odberateľom lokalizovaným v 16 rôznych krajinách sveta. V rámci Európy možno spomenúť dodávky pre subdodávateľa Mercedesu v Maďarsku či pre subdodávateľa Volva vo Švédsku. Exportujeme aj do Spojených štátov amerických, tiež do Južnej Ameriky, konkrétne do Brazílie. Priame dodávky realizujeme aj do Číny a Indie.

Skupina HYDAC patrí k lídrom vo vývoji hydraulických systémov. Aký priestor poskytujete výskumu a vývoju vo vašom závode v Tvrdošíne?

Máme vlastné vývojové oddelenie, v ktorom pracuje takmer 30 zamestnancov, ktorí v spolupráci s Nemeckom pripravujú nové projekty implementované v našom závode. V rámci oddelenia pracuje tiež vývojová skupina, ktorá sa podieľa na vysokej automatizácii a modernizácii pracovísk, rieši naše požiadavky v procesoch výroby, keďže väčšinu montážnych liniek, výrobných zariadení, meracích prístrojov a testerov si vyrábame sami, presne podľa našich potrieb.

Nemáte problém s obsadzovaním kvalifikovaných pozícií? Aká je vaša personálna politika?

Zatiaľ sa nám darí pokrývať pracovné miesta vo vývojovom oddelení ľuďmi z regiónu. Práve dlhodobá tradícia elektrotechnickej výroby na Orave bola jedným z dôvodov lokalizácie závodu HYDAC Electronic, s.r.o., v Tvrdošíne. Kvalitná personálna základňa sa vytvorila ešte v období, kedy sa v neďalekej Nižnej vyrábali televízory Orava. Týchto ľudí sa nám podarilo získať aj vďaka nášmu dobrému menu v regióne. Snažíme sa našim pracovníkom poskytovať nadštandardné pracovné podmienky, a to nielen v oblasti platového ohodnotenia. Okrem toho si už viac než 5 rokov vychovávame mladých pracovníkov takpovediac na mieru. Študentom vysokých škôl technického zamerania udeľujeme štipendiá, chceme ich podchytiť, aby neodchádzali do sveta, ale aby si našli prácu neďaleko svojho domova. Študentov podporujeme po skončení bakalárskeho štúdia, poskytujeme im finančnú podporu s tým, že už počas školy môžu zbierať v našej firme pracovné skúsenosti. Pracovníkom, ktorí na to majú predpoklady, ponúkame možnosť získať ďalší titul – master, a to v špecializácii, ktorú potrebujeme. Aktuálne máme dopyt hlavne po špecialistoch v oblasti spracovania plastov. No vzdelávanie sa netýka len pracovníkov vo vývojovom oddelení, ale všetkých našich zamestnancov. V súvislosti so zavedením novej výroby sme takmer celý prvý polrok roka 2017 mali väčšinu ľudí na školení v zahraničí.

Aké ciele si v spoločnosti kladiete do nastávajúceho obdobia?

Perspektíva tohto regiónu je veľmi priaznivá. Preto neváhame a postupne začíname s výkupom ďalších pozemkov či už pre ďalšie výrobné haly, alebo pre iné obslužné priestory potrebné pre našu firmu. Doteraz sme stavali nové priemyselné haly v intervale každých päť rokov – prvú halu sme zrealizovali v roku 2006, ďalšiu v roku 2011, a s realizáciou poslednej sme začali v roku 2016. Celkovo sme už zastavali plochu o výmere 20-tisíc m2. Predpokladáme, že táto frekvencia výstavby bude pokračovať aj naďalej a pokiaľ zvládneme úlohy prichádzajúce z nových divízií skupiny HYDAC, tak ten rozvoj môže byť ešte intenzívnejší. Preto chceme byť pripravení.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...