1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

HUBERT J.E., s.r.o.

Hubert JE 16Klenot slovenských šumivých vín

Prvé vinárstvo na výrobu šumivého vína k nám priniesla láska medzi mužom a ženou. Legenda hovorí, že ho založil francúzsky vojak Johann Evangelist Hubert, ktorý sa zamiloval do krásnej ošetrovateľky Paulíny počas svojho zotavovania sa vo vojenskom lazarete v Prešporku. Miestne vinice mu učarovali natoľko, že sa rozhodol naplno venovať výrobe tohto nápoja, pre nás trochu netradičným spôsobom. J. E. Hubert využil poznatky zo svojho rodiska a založil si firmu na výrobu šumivého vína. Pomenoval ju Hubert-Champagner Fabrik. Spočiatku mu nikto neveril, no Johann sa nenechal odradiť.

V skutočnosti sa ale história spoločnosti, neskôr známej ako Hubert J.E., začala písať v roku 1825, kedy bolo v Bratislave založené prvé mimofrancúzske vinárstvo na šumivé vína. Paulína a Johann spoločne stáli vo vedení spoločnosti. Pre Johanna bola práca záľubou a Paulíninou úlohou vo firme bolo kombinovať tie najrozmanitejšie chute v jeden svieži celok. Spoločnosti sa darilo, a dokonca sa stala dodávateľom cisárskeho dvora Františka Jozefa I. Rýchly rast spoločnosti však zasiahol krutý osud. Johann vo veku 33 rokov nečakane zomrel a spoločnosť sa ocitla bez vedenia. Všetko zmenilo rozhodnutie Paulíny. Keďže jej záležalo na dokončení veľkého sna svojho manžela, nastúpila do vedenia spoločnosti, z ktorej vybudovala legendu, ktorá nemá v našich krajoch obdobu.

Tradičná alebo transvalsná metóda výroby šumivého vína

Šumivé víno vzniká dvojitým zušľachťovaním hrozna. Hotové víno, takzvané cuvée, ktoré vzniká spojením vín z rôznych odrôd, prechádza druhotným kvasením. To určuje metódu výroby. Aby cuvée, scelenie základných vín, začalo druhýkrát kvasiť, pridáva sa k nemu takzvaný tirážny likér. Ten pozostáva z kvalitného vína s rozpusteným cukrom a prídavkom čistej kultúry kvasiniek. Pri tradičnej metóde prebieha druhotné kvasenie v uzavretej fľaši. Dôležitú úlohu zohrávajú ušľachtilé kvasinky, ktoré menia cukor na alkohol a oxid uhličitý. A keďže celý proces kvasenia prebieha v uzavretej fľaši, oxid uhličitý sa viaže na víno a spôsobuje známe perlenie.

Dôkladné prekvasenie trvá niekoľko dní, po ktorých víno ostáva zrieť na kvasinkách niekoľko mesiacov. Po tomto období dochádza k striasaniu depotu do hrdla fľaše otáčaním. Poloha fliaš sa mení z horizontálnej do vertikálnej, vďaka čomu sa odstraňujú kaly. Fľaše sa striasajú dovtedy, kým sa kaly, zvyšky kvasiniek, neusadia pri uzávere. Aby sa dali z hrdla fľaše po ukončení ľahšie odstrániť, musia absolvovať ľadový kúpeľ. Takto vykúpaná fľaša po otvorení vystrelí kaly vnútorným tlakom. Chýbajúci objem vo fľaši sa nahradí expedičným likérom, ktorý je zmesou toho najkvalitnejšieho vína a cukru. Na záver sa fľaša uzavrie korkovým uzáverom a zabezpečí agrafou – drôteným košíčkom. Touto metódou sa vyrábajú aj klasické francúzske šumivé vína z vychýrenej oblasti Champagne.

Sekty vznikajúce tradičnou metódou sa vyznačujú jemnejším perlením a biskvitovými tónmi, ktoré sú obľúbené medzi náročnými milovníkmi zlatistého moku. Presne takúto chuť a jemné perlenie nájdete aj v sekte Johann Hubert Extra Dry. Za tieto vlastnosti vďačí dlhšiemu zreniu na kvasinkách. Vďaka dlhšiemu zreniu sú sekty vyrobené tradičnou metódou vhodné na archiváciu.

Pre transvalsnú metódu výroby je charakteristické, že druhotné kvasenie prebieha v uzavretej fľaši ako je tomu pri tradičnej metóde. Ušľachtilé kvasinky menia cukor na alkohol, oxid uhličitý sa viaže na víno a spôsobuje známe perlenie. Avšak hlavný rozdiel oproti tradičnej metóde je vo finálnej fáze. Víno neostáva vo fľaši po celý čas. Po tom, čo prebehne druhotné kvasenie, sa takmer hotový sekt scelí, prefiltruje a naplní do fliaš pripravených na expedíciu. Transvalsnou metódou vznikajú sekty Hubert L´Original.

Pocta páru, ktorý sa zaslúžil o rozmach spoločnosti

Na počesť páru, ktorý stál za zrodom produkcie šumivých vín na Slovensku, sa spoločnosť Hubert rozhodla pomenovať dva sekty – Johann Hubert Extra Dry a Pauline Hubert Rosé.

Sekt Johann Hubert má harmonickú chuť, ktorá vzniká tradičnou metódou s vysokým podielom ručnej práce. Základom je odroda Chardonnay. Exkluzívny dizajn fľaše poteší nielen chuťové bunky, ale aj oko. Pauline Hubert Rosé predstavuje netradičný a elegantný darček. Tento sekt vzniká podobnou metódou akú používajú vinári v preslávenej oblasti Champagne. Jeho základom sú dôkladne vyberané bobule Frankovky modrej z malokarpatských viníc. Spojením jemnej príchute malín a biskvitu sa sekt stane neodolateľným už po prvom pohári. Najlepšie chutí dobre vychladený s ugrilovaným kuracím mäsom či rybou. Aj sekt Pauline Hubert Rosé sa vyrába tradičnou metódou.

Sekt ovenčený mnohými oceneniami

Hubert L’Original Brut je ozajstnou hviezdou medzi šumivými vínami, čo dokazuje aj fakt, že je držiteľom mnohých ocenení. Na svoje konto si pripísal 1. miesto v kategórii šumivé vína v ankete Víno roka 2019. Hubert L’Original Brut je sekt s decentnou biskvitovou vôňou, lahodnou chuťou a jemným perlením. Jeho vôňa a jemná chuť z neho robia cenný a vzácny sekt, ktorý je mimoriadne vhodným darčekom. Hodí sa ako aperitív k rôznym druhom rýb a hydiny, ale aj k studeným predjedlám či šalátom.

Pod označením Hubert L’Original môžeme nájsť viacero sektov. Sekt Hubert L’Original Rouge Doux je charakteristický lahodnou jemnosťou, kvetnatou vôňou a jemným iskrivým perlením. V tejto fľaši sa stretli tie najlepšie druhy odrôd červeného vína. Pýši sa aj krásnou smaragdovou farbou, ktorá z každého stola urobí sviatočný. Jeho chuť vynikne v kombinácii s čokoládou alebo delikátnymi vyzretými syrmi. Hubert L’Original Demi Sec tvoria kvalitné odrodové vína burgundského typu, ktoré sú charakteristické citrusovou a medovou príchuťou a dodávajú tomuto sektu lahodnú ľahkosť. Práve pre svoju jemnosť sa výborne dopĺňa s chuťou ovocných dezertov. Aj Hubert L’Original Rosé Brut je delikátny sekt v krásnej a elegantnej fľaši, ktorý je jemný a má svieži ovocný buket.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...