1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Honeywell Safety Products Slovakia, s.r.o.

Honeywell safety products 17S nábehom novej výroby pribudnú aj pracovné miesta

Výrobnému závodu Honeywell v Partizánskom patrí kľúčové postavenie v rámci celej Skupiny. Dôvodom tejto pozície nie je len rýchlo sa rozvíjajúci región strednej a východnej Európy, ale predovšetkým koncentrácia multivýroby pod jednou strechou, ktorá zaručuje schopnosť závodu realizovať výrobu v rôznych segmentoch. Aj preto je podnik v Partizánskom prvou voľbou pre zavádzanie nábehov nových produktov a v dohľadnej dobe sa bude opäť rozrastať. O ďalších detailoch prevádzky závodu Honeywell Safety Products Slovakia, s.r.o., sme sa zhovárali s Marekom Kubovčíkom, riaditeľom firmy.

Na webovom sídle koncernu Honeywell sa možno stretnúť s veľmi širokým portfóliom ochranných pracovných pomôcok, ktoré sú kategorizované podľa jednotlivých priemyselných odvetví, orgánov, ktorým majú poskytovať ochranu, alebo podľa nebezpečných látok, pred ktorými je potrebné človeka chrániť. Aký podiel z uvedeného portfólia sa vyrába na Slovensku?

V našom závode v Partizánskom vyrábame 5 základných druhov ochranných pomôcok – v rámci divízie high-risk sa venujeme výrobe postrojov a lán, ktoré zabezpečujú ochranu pred voľným pádom a umožňujú vytiahnuť človeka zakliesneného v stiesnených priestoroch. Využívané sú najmä pri prácach na stožiaroch vysokého napätia alebo pri iných činnostiach vo výškach. Druhé oddelenie sa venuje respirátorom, rôznym maskám, filtrom a iným pomôckam za účelom ochrany vzduchu, ktorý zamestnanec dýcha. Ďalšia divízia je zameraná na ochranu rúk – vyrábame kovové rukavice s využitím hlavne v mäsiarskom priemysle. Naše neporezné kovové rukavice pripomínajú rytierske košele spletené z drobných kovových krúžkov, ktoré majú veľmi dobrý ohyb. Okrem rukavíc rôznych dĺžok vyrábame aj kovové vesty a plášte.

Zabezpečujeme aj ochranu hlavy a sluchu produkciou rôznych prílb a štítov určených pre rôzne priestory, či už výbušné alebo nevýbušné, zamerané na ochranu proti pádu. Ochrana sluchu sa postupne transformuje na výrobu špecifických produktov zahŕňajúcich rádiové spojenie s príjmom z vysielačky. Posledná sekcia sa venuje výrobe rôznych ochranných topánok – s oceľovou špicou, protiprierazových či protišmykových s využitím v rôznych podmienkach. Sústredenie všetkých spomínaných divízií v rámci jedného závodu je pre skupinu Honeywell pomerne netypické, s podobným usporiadaním sa v rámci koncernu na inom mieste nestretnete. Toto nastavenie súvisí s postupným etablovaním jednotlivých druhov výroby v Partizánskom. Honeywell postupne odkupoval skladové priestory bývalých baťovských závodov a presúval do nich výrobu zo zrušených fabrík v Európe. Pôvodne fungovali ako samostatné nezávislé jednotky, v súčasnosti však už ide o jeden celok. Máme jednotnú štruktúru, leadership, plánovanie a tiež spoločnú logistiku, ktorá obhospodaruje všetky divízie.

Vedia sa zamestnanci jednotlivých divízií vzájomne alternovať?

Áno, to je cieľ, ktorý chceme dosiahnuť, ale aj tento proces si vyžaduje istý čas. Predsa len ide o zásadnú zmenu spôsobu práce, na ktorý boli ľudia dlho zvyknutí. V možnosti vzájomnej alternácie pracovníkov však vidíme veľké výhody. Zvýšenie flexibility zamestnancov zvyšuje efektivitu závodu – v prípade poklesu objednávok v jednej časti výroby sa ľudia presúvajú do inej divízie a takto migrujú medzi jednotlivými oddeleniami podľa potreby. Zamestnanci si takýmto nastavením zvyšujú kvalifikáciu, odbornosť, získavajú skúsenosti z rôznych oblastí, stávajú sa polyvalentnými, čo je v súčasnosti veľmi cenené.

Pravidelné zmeny pracovnej činnosti majú vplyv aj na bezpečnosť zamestnancov. Ak totiž dlhodobo robíte na rovnakom mieste, zaťažujete len určitú časť svalstva. Monotónna práca vplýva nielen na fyziológiu človeka, ale aj na jeho psychiku. Zmena pôsobenia napomáha „refreshnúť“ pamäť. Zamestnanci prichádzajú do kontaktu s inými zariadeniami, vykonávajú iné pohyby, a to sú tie detaily, ktoré nám umožňujú znížiť fyzickú a mentálnu záťaž človeka, keďže nechceme, aby nám ľudia odchádzali z práce vyčerpaní.

V uplynulom roku ste implementovali mnohé opatrenia zamerané na zlepšenie pracovných podmienok a výrazne ste zvýšili aj mzdu zamestnancov. Ako sa tieto kroky premietli do spokojnosti pracovníkov?

V Honeywell v Partizánskom máme veľmi nízku fluktuáciu. Je to pomerne ojedinelý úkaz v tomto regióne, ktorý ponúka veľa pracovných príležitostí. No okrem udržania stability súčasných zamestnancov sme sa potrebovali zamerať aj na zatraktívnenie novootvorených pracovných pozícií v dôsledku neustáleho rastu firmy. Preto sme prijali viacero opatrení aj na poli odmeňovania, keďže jedným z hlavných motivačných faktorov je práve finančné ohodnotenie pracovného výkonu. V uplynulom roku sme preto zvýšili mzdu o 10 % a od začiatku tohto roka už všetci naši zamestnanci majú aj 13. plat. Aj vďaka týmto opatreniam patríme k atraktívnym zamestnávateľom v rámci regiónu Nitra. Aktuálne zamestnávame 560 pracovníkov, no ich počet by mal ešte rásť. Malo by sa tak stať v horizonte rokov 2020 až 2021, kedy očakávame nábeh nových produktov, ktoré sú už vo vývojovom procese. Pôjde najmä o nové produkty v oblasti high-risku a v segmente respirátorov.

Aké investície ste realizovali v uplynulom období?

Obstarali sme nové technologické zariadenia zamerané na automatizáciu jednočinných alebo dvojčinných procesov. Podarilo sa nám zautomatizovať šijacie procesy v rámci divízie high-risk. Nové zariadenia určené pre zvýšenie produktivity obohatili aj sekciu ochranných štítov a ochrany hlavy. Zrealizovali sme tiež veľa drobných investícií za účelom optimalizácie procesu výroby – zrýchlili sme tok materiálu a zjednodušili proces prechodu výrobku cez jednotlivé časti produkcie. Návratnosť uvedených investícií je kalkulovaná na niekoľkoročné obdobie, veríme však, že už v aktuálnom roku 2019 sa ukáže ich prínos v podobe zvýšenej efektívnosti a produktivity.

Čo sa týka ďalších investičných plánov, máme pripravené nové projekty, ktoré by nás mohli posunúť zase o krok vpred, celkovo vo finančnom rozpätí do 1,4 milióna eur. Ich realizácia je ale ešte predmetom diskusie. Ide najmä o obstaranie zariadení napomáhajúcich ďalšej automatizácii vo forme rôznych robotov a manipulátorov, ktoré by vedeli prevziať určitú časť agendy našich zamestnancov a spracovávať ju automaticky. Investovať plánujeme aj do našich budov. Exteriéry už boli zrekonštruované, v súčasnosti sa venujeme interiéru. Uplynulý rok sme investovali 360-tisíc eur do základnej sanácie podláh. Ďalšie investície budú smerovať do bezpečnostných zariadení ako sú EPS (hlásiče požiarov) a do centrálneho systému, ktorý potrebujeme konsolidovať a zjednotiť.

Výskum a vývoj sa dotýka aj segmentu ochrany zdravia a bezpečnosti práce. V akej miere participuje vaša spoločnosť na vývojárskej činnosti v rámci Skupiny?

Skupina Honeywell prešla vnútornou transformáciou aj v oblasti vývojárskej činnosti, pričom všetky vývojové centrá sústredila do Brna. Vďaka blízkej polohe nášho závodu, ale aj vďaka samostatným divíziám využívajúcim najrôznejšie technológie a technologické zariadenia závodu sa Partizánske stalo dôležitým partnerom tohto vývojového centra. Ak je potrebné v procese vývoja čokoľvek testovať, vývojári prichádzajú do nášho závodu. Naša participácia má podobu aj aktívnych vstupov do procesu vývoja, a to vo forme pripomienok k samotnej vyrobiteľnosti vyvíjaného produktu, a následne tiež pri celkovej optimalizácii procesu výroby. Predpokladáme, že v budúcnosti sa naša participácia na vývojárskej činnosti ešte zintenzívni.

Aké ciele si v spoločnosti kladiete do ďalšieho obdobia?

Keď som pred necelým rokom nastúpil do závodu Honeywell v Partizánskom, stanovil som si za cieľ urobiť tento závod pre pracovníkov atraktívnym aj do budúcna, pre ďalšie generácie. Keď si uvedomíme, že na Slovensku v podstate neexistujú funkčné stredné školy, bolo zrejmé, že za účelom naplnenia uvedenej vízie sa primárne musíme zamerať na vzdelávanie. Aby sme boli schopní pripraviť mladých ľudí na prácu v priemysle ako takom, nadviazali sme spoluprácu so strednou školou v Partizánskom a radi by sme ju rozvíjali aj do budúcna. Mladým ľuďom chceme ukázať realitu priemyslu, aby potom, keď vyjdú zo školy, mali jasnú predstavu, čo sa od nich očakáva. Zatiaľ sme len na začiatku tejto cesty, ale veríme, že vždy nájdeme dostatok financií, aby sme vedeli podporovať mladých ľudí a ponúkli im rozhľad do života.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...