1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

HERN, s.r.o.

HERN 19Pri rozvoji spoločnosti sa spoliehajú aj na robotizáciu

Najväčší zamestnávateľ v oravskom regióne s čisto slovenským kapitálom funguje od roku 1953. Popredný výrobca v oblasti strojárstva na Slovensku začínal pod názvom Kovoslužba a vo svojich začiatkoch sa venoval výrobe komínových dvierok, vešiakov, samoobslužných košov a pod. Na začiatku 60. rokov minulého storočia sa však v súvislosti so zavedením výroby vzduchotechniky preorientoval na výrobu vetracích potrubí pre banské závody (tzv. lutne).

V roku 1967 sa začala stavať nová výrobná hala a zaviedla sa výroba komponentov pre vysokozdvižné vozíky, o rok neskôr pribudla výroba oceľových konštrukcií. Dôležitý míľnik predstavuje rok 1970, kedy sa stal závod súčasťou podniku ZTS Turčianske strojárne Martin, čo znamenalo zavedenie špeciálnej výroby – komponentov pre vojenskú techniku.

Z významných okamihov spomeňme ešte výstavbu lisovne a valcovne v roku 1980, ku ktorej o 9 rokov neskôr pribudla ešte nová fosfátovacia a lakovacia linka. Nemenej dôležité boli porevolučné roky, kedy vznikol samostatný podnik ZTS Strojárne Námestovo. K jeho prvým veľkým zákazkám patrila napríklad výroba ochranných rámov pre významnú značku traktorov a v roku 1993 aj výroba prvých nádrží pre svetovú spoločnosť vyrábajúcu stavebnú techniku. Nasledujúce roky získal podnik dôležité certifikáty kvality aj environmentálneho manažérstva a rozbehla sa produkcia dashboardov pre novú divíziu poľnohospodárskej techniky. V roku 2008 zaznamenala firma rekordnú výrobu v technických jednotkách a o 4 roky neskôr aj historicky rekordný predaj za mesiac a štvrťrok vo finančnom vyjadrení. Nahliadnutie do histórie uzavrime rokom 2015, kedy došlo k rebrandingu spoločnosti ZTS Strojárne, teda k zmene loga aj názvu na súčasný HERN. Slovo Hern má symbolický význam, keďže siaha až do obdobia, kedy na našom území pracovali so železom Kelti.

Podnik v najlepšej kondícii

V súčasnosti sa spoločnosť HERN, s.r.o., orientuje najmä na výrobu detailov a zvarencov pre traktory, zemné a cestné stroje, kombajny a poľnohospodársku techniku, ale aj pre manipulačnú techniku a ďalšie stroje. Až 99 % svojej produkcie exportuje, a to najmä do krajín Európskej únie ako sú Nemecko, Francúzsko, Belgicko a Švédsko. Medzi najväčších zákazníkov spoločnosti patria nadnárodné firmy a svetoví lídri vo svojich oblastiach pôsobenia: poľnohospodárskej, stavebnej a manipulačnej techniky. O tom, že sú títo zákazníci so službami podniku z Námestova skutočne spokojní, svedčia aj viaceré prestížne hodnotenia a ocenenia. V roku 2010 získala napríklad spoločnosť HERN v hodnotení Achieving Excellence úroveň kľúčový dodávateľ dielov pre poľnohospodársku techniku, o rok neskôr obdržala certifikát bronzovej úrovne SQEP (Supplier Quality Excellence Programme) od svetového lídra v oblasti stavebnej techniky a v roku 2014 sa stala dodávateľom roka pre známu spoločnosť zaoberajúcou sa manipulačnou technikou.

Peter Serdel z obchodného oddelenia spoločnosti HERN, s.r.o., hovorí, že majú za sebou veľmi dobrý rok a v podobnom duchu sa bude niesť aj ten aktuálny. Pozitívne výsledky sa tak premietli do medziročného nárastu tržieb aj aktuálnych výziev, ktoré znamenajú prienik do nových výrobných segmentov. „Do roku 2019 sme vstúpili s veľkým optimizmom, rozbiehame niekoľko nových projektov, chceme získať nových zákazníkov a využiť ďalšie možnosti, ktoré trh ponúka,“ vysvetlil. Spoločnosť HERN chce aj naďalej rásť a má k tomu ideálne podmienky. Veď to, že je podnik vo veľmi dobrej kondícii, dokladujú aj kontinuálne rastúce hospodárske výsledky, ktoré sa dlhodobo držia v čiernych číslach. Posledné zverejnené ukazovatele z roku 2017 hovoria, že firma zvýšila zisk o 13 %  a tržby jej narástli o 16 %.

Výrobky a technológie

Ročne podnik z Námestova vyrobí takmer 3-tisíc druhov finálnych produktov kompletizovaných z 15-tisíc rôznych detailov. Široké portfólio komponentov je zaradené do skupín podľa typu použitých technológií, materiálu a náročnosti na výrobu. Najjednoduchšou skupinou výrobkov sú výpalky a výlisky. Detaily sú vyrábané delením na technológiách ako sú lasery, plazma, rezanie acetylénom, alebo strihaním z prípravku na lisoch. Skupina zahŕňa aj dielce s technológiou pieskovania, odihlenia, rovnania a operáciou CNC ohýbania. Ide o výrobu vo väčších sériách. Ďalšia skupina zahŕňa výrobky, na ktorých je použitá aj technológia mechanického opracovania. Malé zvarence sú vyrábané ustavením a zváraním rozmerovo a váhovo menšími dielcami s možným následným mechanickým opracovaním. Stredné zvarence sú vyrábané ustavením a zváraním rozmerovo a váhovo väčšími dielcami, ktorých váha zostavy sa pohybuje rádovo v desiatkach kilogramov. Po zváraní väčšinou ešte nasleduje mechanické opracovanie.

Samostatnou skupinou sú zvarence dosahujúce váhu až 450 kg s následným mechanickým opracovaním. Môžu obsahovať niekoľko desiatok detailov, výrobky sú vyrábané prevažne z výpalkov a profilov. Ďalšou skupinou sú zvarence, ktoré sú podľa požiadaviek zákazníka s  povrchovou úpravou montované do väčších celkov spojovacím materiálom a následným testovaním na požadovanú funkčnosť. Okrem širokej škály ponúkaných technológií a služieb vie spoločnosť HERN poskytnúť a sprostredkovať aj služby lakovania a výrobu špeciálneho náradia. V tejto oblasti naposledy spolupracovala so spoločnosťou, ktorá vyrába nákladné vagóny. „V polovici minulého roka sme vytvorili prípravok na výrobu pozdĺžnika, ktorý je dôležitou časťou kostry vagóna. Meral 14 metrov a vážil 4,5 tony,“ povedal Anton Revaj, vedúci oddelenia vedy a výskumu spoločnosti HERN, ktorá by rada nadviazala spoluprácu aj s firmami vyrábajúcimi náradie pre automobilový priemysel. Netaja sa ani ambíciami na vývoj a produkciu vlastných výrobkov. V tomto smere sa už pustili do realizácie, keď vymysleli a zostrojili jednoduchý univerzálny tester pod skratkou JUT na skúšanie zdvíhacích zariadení. Prístroj meria silu s akou vydrží závesná technika a rôzne typy zdvíhacích náradí. Toto zariadenie bolo úspešne certifikované koncom roku 2018.

Ešte doplňme, že spoločnosť HERN disponuje bohatým technickým zázemím, ktoré reprezentujú zariadenia tých najrenomovanejších značiek. Delenie plechov pálením je napríklad zabezpečené laserovými zariadeniami TRUMPF, kyslíkovo-acetylénovými zariadeniami VANAD a MICROSTEP a plazmovými páliacimi zariadeniami MICROSTEP. Pracoviská ručného zvárania sú zasa vybavené zváracími invertorovými pulznými zdrojmi značky FRONIUS a CLOOS. Na ohýbanie profilov a tyčového materiálu používajú ohýbacie stroje značky XOTH a mnohé ďalšie. „V robotizácii našich pracovísk plánujeme pokračovať aj v tomto roku, čím ťažkú manuálnu prácu nahradíme strojmi. Na začiatok chceme investovať zhruba 100-tisíc eur do nových kolaboratívnych robotov a ďalšie finančné prostriedky budú nasledovať, keď sa táto investícia ukáže ako rentabilná.“

Environmentálna politika a ľudské zdroje

Spoločnosť HERN sa môže popýšiť aj ocenením EFEKTIA v kategórii Súkromný sektor – Priemysel, ktoré získala v roku 2017 za unikátne riešenie s názvom Multigeneračná jednotka. Ide o zariadenie, ktoré využíva nielen prednosti kogenerácie a trigenerácie, ale ponúka aj čosi navyše. Primárne je zariadenie navrhnuté na výrobu tepla, sekundárny produkt vo forme elektriny zabezpečuje chod technológií a objektov. Palivom je v tomto prípade zemný plyn. Spoločnosť HERN sa vďaka tomu stala prvou na svete, ktorá uviedla do praxe takéto riešenie, ktoré ročne ušetrí až 130-tisíc eur. Nielen toto zariadenie je dôkazom toho, že environmentálna politika nie je vedeniu a zamestnancom podniku z Námestova cudzia. Tým je aj postupné odstraňovanie environmentálnych záťaží, znižovanie množstva odpadu a skleníkových plynov. „Pri našich rozhodnutiach sa vždy prikláňame k tým, ktoré majú čo najmenší dopad na životné prostredie,“ povedal Anton Madleňák, riaditeľ kvality a ľudských zdrojov spoločnosti HERN, s.r.o., v ktorej pracuje zhruba 700 zamestnancov.

Ani oni sa netaja tým, že sa potýkajú s nedostatkom hlavne kvalifikovanej pracovnej sily. Túto situáciu sa však snažia riešiť spoluprácou so strednými školami v regióne Oravy a vysokými školami. „V rámci duálneho vzdelávania spolupracujeme so strednými technickými školami z Námestova, Dolného Kubína a Tvrdošína. Žiakom 3. a 4. ročníkov ponúkame nielen možnosť praxe a zoznámenia sa s novými technológiami, ale aj možnosť zárobku už počas praxe,“ vysvetlil Anton Madleňák. V tomto smere by ešte chceli upevniť spoluprácu so Žilinskou univerzitou, ktorej študenti majú v podniku možnosť aplikovať pre svoje bakalárske a diplomové práce informácie priamo z praxe. „Okrem spolupráce so školami ponúkame našim zamestnancom možnosť kariérneho rastu, ale aj mnohé benefity v podobe motivačných prémií, dochádzkových bonusov, príspevkov na dopravu, vitamínových balíčkov, nápojov, zdravotnú starostlivosť nad rámec zákona či rôzne teambuildingové akcie a rekondičné pobyty,“ uzavrel riaditeľ kvality a ľudských zdrojov spoločnosti HERN, ktorá sa okrem rastu vo výrobnej sfére zameria aj na rast v personálnej oblasti a to tak, aby aj naďalej patrila k stabilným a najväčším zamestnávateľom v oravskom regióne, kde ľudia jednoducho pracujú radi.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...